fbpx
Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

WINDMission Greece 2019: Ένα συνέδριο για την αιολική ενέργεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεμογεννήτριες αιολικού πάρκου

Καθώς η χώρα εντείνει τις προσπάθειες για να καλύψει τους στόχους που έχουν τεθεί για την εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων μέχρι το 2030, το συνέδριο WINDMission Greece αποτέλεσε σημείο συνάντησης κυβερνητικών εκπροσώπων, εκπροσώπων ρυθμιστικών αρχών της αγοράς και διεθνών ενεργειακών εταιριών.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου καλύφθηκαν οι θεματικές:

1. Θεσμικές δράσεις για την επιτάχυνση των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια

Στο πλαίσιο αυτής της θεματικής τοποθετήθηκε αρχικά ο πρέσβης της Νορβηγίας Frode Overland Andersen, ο οποίος έδωσε έμφαση στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν στην ελληνική οικονομία από την εγκατάσταση πλωτών και υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης σε συζήτηση με τον αναλυτή του Economist Intelligence Unit, Σόλων Μόλχο αναφέρθηκε σε δράσεις του Υπουργείου για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών για νέα έργα.

2. Χρηματοδότηση Έργων: Τραπεζικός δανεισμός και εναλλακτικές επιλογές

Η θεματική προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών funds με τη συμμετοχή του Διομήδη Δορκοφίκη, Director στο Foresight Group, του Κωστή Τσελένη, Investment Partner στο Quadia Investments και Ιδρυτή του Hellenic Impact Investing Network (HIIN) και του Αδάμ Νικολόπουλου, Ιδρυτή και Διευθύνοντα Συμβούλου της ADN Capital Ventures. Συμμετείχαν ο Χάρης Δούκας, ειδικός στο Renewable Energy Policy και Καθηγητής του ΕΜΠ και ο Κωνσταντίνος Βενετσάνος, Επικεφαλής του τμήματος δομημένης χρηματοδότησης της Εθνικής Τράπεζας. Τη συζήτηση συντόνισε ο Χρήστος Στεφανάτος, Project Lead της Parity Platform PC.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Geoffrey Pyatt και τον Δρ Παναγιώτη Λαδακάκο πρόεδρο της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής ενέργειας και συνέχισε με τις θεματικές:

3. Ανάπτυξη υπεράκτιων (offshore) έργων. Παραδείγματα από το εξωτερικό και πρόοδος στην Ελλάδα για πλωτά και bottom fixed αιολικά πάρκα.

Ο Νικόλαος Στεφανάτος, επικεφαλής του τμήματος αιολικής ενέργειας του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) στην παρουσίασή του υποστήριξε ότι η ανάπτυξη υπεράκτιων (offshore) αιολικών πάρκων είναι πιθανώς ο μόνος τρόπος να επιτευχθούν οι στόχοι για την αύξηση του ποσοστού της αιολικής ενέργειας στη Ελλάδα μέχρι το 2030. Έπειτα oι εταιρίες Ideol, Innogy, EDP Renewables, Principle Power παρουσίασαν case studies υπεράκτιων πάρκων από το εξωτερικό.

4. Ανάπτυξη χερσαίων αιολικών πάρκων. Οι προκλήσεις για κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες λειτουργίας και συντήρησης και εταιρίες διαχείρισης έργων.

Στο πλαίσιο της θεματικής πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ στελεχών από τις μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου. Συμμετείχαν οι εταιρίες Optimus Energy, ELLAKTOR, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Protergia, ΕΛΠΕ και η δικηγορική εταιρία Norton Rose Fullbright

Η Parity Platform συνδιοργάνωσε το συνέδριο WINDMission Greece 2019, το οποίο τέλεσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑ.Σ.Ε.Π.ΠΕ).

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Δημοπρατείται με 11,6 εκατ. ευρώ νέο φωτοβολταϊκό πάρκο της ΔΕΗΑΝ

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτοβολταϊκά Πάνελ

Δημοπρατείται με 11,6 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) η νέα μονάδα ΑΠΕ που αφορά σε φωτοβολταϊκό έργο που αναπτύσσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Δυτική Μακεδονία.

Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, ονομαστικής ισχύος 14,99 MW, στη θέση Παλιάμπελα του Δήμου Εορδαίας στην Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, και ενός υποσταθμού 20kV/150kV υπαίθριου τύπου.

 Το έργο αναπτύσσεται από την Ηλιακά Πάρκα Δυτικής Μακεδονίας Ένα Ανώνυμη Εταιρεία και Ηλιακό Βέλος Ένα Α.Ε., θυγατρική της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Το έργο ΑΠΕ της ΔΕΗΑΝ με κατακυρωμένη ισχύ από τις ανταγωνιστικές διαδικασίες της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έχει συνολικό προϋπολογισμό 11,6 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 14,38 εκατ. ευρώ).

Το εν λόγω φωτοβολταϊκό είναι ένα από τα πολλά «πράσινα» έργα που θα υλοποιήσει η Επιχείρηση στην προσπάθεια για στροφή σε «καθαρές» μορφές ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο για τη νέα ΔΕΗ περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με στόχο επιπλέον εγκατεστημένη ισχύ άνω του 1 GW έως το 2024, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί με οργανική ανάπτυξη αλλά και συνεργασίες, μεταξύ άλλων και με εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως έγινε άλλωστε γνωστό και από την παρουσίαση του business plan της ΔΕΗ που πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 2019, τα έργα ΑΠΕ θα αποτελέσουν βασικό πυλώνα της στρατηγικής της Επιχείρησης, η οποία θα δώσει στο εξής ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη του «πράσινου» χαρτοφυλακίου της, δεδομένης της απολιγνιτοποίησης που σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί εντός της δεκαετίας που μόλις ξεκίνησε.

Η προθεσμία τόσο για την παραλαβή των προσφορών ή των αιτήσεων συμμετοχής όσο και για την αποσφράγισή τους, έχει οριστεί για τις 27/02/2020. Το έργο αναμένεται πολύ σύντομα να αναρτηθεί και στην πλατφόρμα του ΕΣΗΔΗΣ, όπου διεξάγονται οι ηλεκτρονικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Η χώρα που έκανε ρεκόρ το 2019 στην παραγωγή ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες τοποθέτησης ανεμογεννητριών

Σχεδόν το μισό από το ηλεκτρικό ρεύμα που καταναλώθηκε πέρυσι στη Δανία προήλθε από την αιολική ενέργεια, ένα νέο ρεκόρ για τη σκανδιναβική αυτή χώρα και ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός από τους πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους που έχουν τεθεί παγκοσμίως.

Η αιολική ενέργεια παρήγαγε το 47% του ηλεκτρικού που χρησιμοποιήθηκε το 2019 στη Δανία, καταγράφοντας αύξηση από το 41% που η χώρα είχε επιτύχει το 2018 και σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του 43% που είχε επιτευχθεί το 2017, ανακοίνωσε σήμερα η Energinet, η υπηρεσία ηλεκτρισμού της χώρας.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την αιολική ενέργεια καλύφθηκε πέρυσι το 14% της συνολικής κατανάλωσης, σύμφωνα με τα δεδομένα του ομίλου WindEurope. Δεύτερη στην αιολική ενέργεια στην ΕΕ έρχεται, σε απόσταση από την Δανία, η Ιρλανδία, που το 2018 είχε παραγάγει από την εν λόγω πηγή ενέργειας το 28% του ηλεκτρικού που κατανάλωσε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Καταβολή αντισταθμιστικών για ΑΠΕ ύψους 5,757 εκατ. σε 101 δήμους από τον ΔΑΠΕΕΠ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Τα αντισταθμιστικά οφέλη ύψους 5,757 εκατ. ευρώ για τους δήμους, όπου είναι εγκατεστημένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καταβλήθηκαν σήμερα από το Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) προς 101 δήμους σε όλη τη χώρα. Το ποσό που καταβλήθηκε αφορά στα αντισταθμιστικά οφέλη του πρώτου εξαμήνου του 2019.

«Ο ΔΑΠΕΕΠ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας για την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η επιτυχία του εθνικού στόχου περνά μέσα από την κοινωνική αποδοχή των ΑΠΕ και σε αυτήν την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης. «Οι τοπικές κοινωνίες βλέπουν μόνο κέρδη από την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια και αυτό είναι ένα μήνυμα που στέλνουμε με έμφαση», πρόσθεσε.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου, ο κ. Γιαρέντης τον διαβεβαίωσε ότι οι πληρωμές στους δήμους αποτελούν προτεραιότητα για τον Διαχειριστή ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία με την ΚΕΔΕ με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους δήμους που φιλοξενούν σταθμούς ΑΠΕ στα διοικητικά τους όρια.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από κάθε παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (πλην των παραγωγών ΑΠΕ από φ/β σε κτίρια και των αυτοπαραγωγών) παρακρατείται το 3% επί της προ ΦΠΑ τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, από το οποίο 1% αποδίδεται υπέρ των οικιακών καταναλωτών εντός των διοικητικών ορίων των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων, το 0,3% αποδίδεται υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Περιβαλλοντικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) και το 1,7% αντιστοιχεί στο ειδικό τέλος υπέρ ΟΤΑ.

Τα αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ ΟΤΑ προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για αξιοποίηση σε περιβαλλοντικές δράσεις, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης εντός των διοικητικών ορίων του κάθε δήμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα