Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Βρετανική πρωτοπορία με τα ηλεκτρικά οχήματα εκτός καταναλωτές να είναι και τροφοδότες του δικτύου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ολοένα και μεγαλύτερη εδραίωση της ηλεκτροκίνησης στην Βρετανία γεννά νέες καταστάσεις και κατά συνέπεια νέες ανάγκες. Οι εγγραφές νέων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων εκτινάχθηκαν από τις 3.500 το 2013 σε περισσότερες από 137.000 μέχρι τον Μάρτιο 2018, με την Element Energy να εκτιμάει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα αποτελούν το 30% του συνόλου των νέων πωλήσεων μέχρι το 2030.

Ο πολλαπλασιασμός του “ηλεκτρικού στόλου”, επόμενο είναι, να παίξει σημαντικό ρόλο στην απανθρακοποίηση των οδικών μεταφορών, όμως μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει νέες απαιτήσεις για το δίκτυο ενέργειας και ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Συγκεκριμένα, πρέπει να υπάρχει η σιγουριά ότι η διαθέσιμη παραγωγή μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις αιχμής, πράγμα απαραίτητο για την ομαλή κίνηση των αυτοκινήτων και για την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους ενεργειακούς χρήστες και τους οδηγούς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μια σειρά μελετών έχουν δείξει ότι η τεχνολογία V2G μπορεί να αποτελέσει απάντηση στην παραπάνω πρόκληση. Ειδικότερα, αν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα συνδέονται σε ένα έξυπνο, αμφίδρομο σύστημα φόρτισης όταν δεν βρίσκονται σε κίνηση, τότε οι μπαταρίες τους μπορούν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια το δίκτυο κατά τις ώρες αιχμής. Για παράδειγμα, δέκα νέα μοντέλα Nissan LEAF μπορούν να αποθηκεύσουν τόση ενέργεια όση καταναλώνουν, υπό κανονικές συνθήκες, 1000 σπίτια σε μία ώρα.

Οι έξυπνοι φορτιστές μπορούν επίσης να ελέγχουν, όταν τα αυτοκίνητα φορτίζουν, ώστε να αποφεύγουν την πίεση του δικτύου και να αποθηκεύουν επιπλέον ενέργεια όταν η ζήτηση είναι χαμηλή. Κάτι τέτοιο επιτρέπει στο δίκτυο να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά, να υποστηρίζει υψηλότερα επίπεδα ανανεώσιμων, πράγμα που συνεπάγεται μικρότερη εξάρτηση σε σταθμούς ενέργειας ορυκτών καυσίμων.

Επιπλέον, αξίζει να προσθέσουμε ότι το αυτοκίνητο “προσαρμόζεται” στην συμπεριφορά του οδηγού του, δηλαδή, με άλλα λόγια αυτό σημαίνει αυτοκίνητα που έχουν πάντα επαρκή αποθέματα ενέργειας για τις ανάγκες των οδηγών τους. Αυτό αποτελεί σπουδαία εξέλιξη, καθώς οι οδηγοί θα κερδίζουν έξτρα χρήματα υποστηρίζοντας το δίκτυο, εφόσον αυτοί χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους με μια κανονικότητα όποτε θελήσουν.

Ως προς το τελευταίο, ήδη γίνεται προσπάθεια συγκέντρωσης και επεξεργασίας των απαραίτητων στοιχείων προκειμένου να καταλήξουν σε μοντέλα συμπεριφοράς των οδηγών. Βασικοί εταίροι του κλάδου μεταφορών, όπως η Nissan, θα παράσχει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που αφορούν την οδική συμπεριφορά όπως προκύπτει από την εμπειρία της εταιρείας μετά την διάθεση περισσότερων από 500.000 ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, σύμφωνα με το energy-storage.news.

Η Element Energy καταλήγει στην έρευνα της πως η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων, φτάνοντας το επίπεδο του 40% των νέων πωλήσεων μέχρι το 2030.

 

Πηγή: energypress.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αναβλήθηκε η τελετή θεμελίωσης του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου της Ελλάδας

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πάγο, για περισσότερες από δύο εβδομάδες, μπαίνει η σημερινή τελετή θεμελίωσης του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα μας, η οποία θα γινόταν παρουσία του Πρωθυπουργού. Πιο συγκεκριμένα, ο λόγος γίνεται για το φωτοβολταϊκο πάρκο ισχύος 204 MW, το οποίο τα ΕΛΠΕ εξαγόρασαν από τον ελληνικό βραχίονα της γερμανικής εταιρίας Juwi που έχει αναλάβει την κατασκευή του.

Ωστόσο, τα δεδομένα άλλαξαν άρδην και η προγραμματισμένη εκδήλωση αναβλήθηκε οδηγώντας το Γραφείο του Πρωθυπουργού, το ΥΠΕΝ και τα ΕΛΠΕ να ψάχνουν όχι μόνο για εναλλακτική ημερομηνία, αλλά και τον τρόπο της πραγματοποίησης της τελετής και η όποια απόφαση αναμένεται ύστερα από τις 7 Οκτωβρίου σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι λόγοι για την ακύρωση της τελετής θεμελίωσης του πάρκου στην Κοζάνη ήταν δύο. Ο πρώτος ήταν το πέρασμα του Ιανού και των καταστροφών που έχει προκαλέσει σε μεγάλα τμήματα της χώρας.

Ο δεύτερος λόγος είναι ο «υγειονομικός τυφώνας», ο οποίος ακούει στο όνομα Κορωνοϊός. Μπορεί η κατάσταση είναι ανησυχητική μόνο στην Αττική με την έξαρση κρουσμάτων, αλλά σκοπός της Κυβέρνησης είναι να δώσει ένα ηχηρό μήνυμα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Εξάλλου η ημερομηνία λήψης αποφάσεων βρίσκεται πολύ κοντά στην 4η Οκτωβρίου, όπου και αναμένουμε νεότερα σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική και την περαιτέρω λήψη μέτρων ή την άρση τους.

Βέβαια, η τελετή θεμελίωσης του φωτοβολταϊκού πάρκου δεν αποτελεί τον μοναδικό «ασθενή» στην Κοζάνη, καθώς την ίδια ημέρα και πριν από αυτήν θα παρουσιαζόταν στην περιοχή και το Εθνικό Σχέδιο Απολιγνιτοποίησης από τον Πρωθυπουργό με την πρώτη να αποτελεί επιστέγασμα της δεύτερης.
Παρ’όλ’αυτά η καθυστέρηση αυτή δε σημαίνει πως αναβάλλονται και οι προπαρασκευαστικές εργασίες (διανοίξεις δρόμων, καθαρισμοί χώρων κ.α.) για το φωτοβολταϊκό πάρκο, καθώς το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης, το οποίο είναι αυστηρό, ορίζεται στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Τα χαρακτηριστικά του πάρκου

Όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω μιλάμε για το μεγαλύτερο πάρκο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα και θα συγκαταλέγεται σε ένα από τα πέντε μεγαλύτερα της Ευρώπης με τον προϋπολογισμό του να ανέρχεται στα 130 εκατ. Ευρώ. Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι το πάρκο εξαγοράστηκε από το ελληνικό τμήμα της γερμανικής Juwi, η οποία διαχειρίζεται 4800 MW συνολικής ισχύος μέσα από 1000 φωτοβολταϊκά και 1700 ανεμογεννήτριες.

Το πάρκο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2021 και υπολογίζεται πως θα καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες 75000 νοικοκυριών με τη συνολική ισχύ να ανέρχεται στα 300 GW ανά έτος. Σημαντικό θα είναι και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου αυτού καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 300000 τόνους σε ετήσια βάση.

Με το έργο αυτό τα ΕΛΠΕ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο τους για συνολική ισχύ 300 MW έως το 2021 και 600 MW έως το 2025, και τη μείωση ρύπων κατά 50% έως το 2025 (έχει ήδη επιτευχθεί το 25% από το 2014).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Έχουμε προτάσεις για 11.000 έργα ΑΠΕ, συνολικού μεγέθους 76 GW

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις προτεραιότητες ώστε στο τέλος της δεκαετίας η Ελλάδα να έχει ένα ηλεκτρικό σύστημα ασφαλές, καθαρό και φθηνό, την κάλυψη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), την εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συστήματος και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας περιέγραψε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την τοποθέτησή της στο συνέδριο του Economist.

Όπως εξήγησε η κ. Σδούκου, «σήμερα έχουμε περίπου 10,5 GW από ΑΠΕ σε λειτουργία. Για την κάλυψη των στόχων του ΕΣΕΚ χρειαζόμαστε 19 GW έως το 2030. Πρέπει στη δεκαετία να προσθέσουμε 8,5 GW, μέσο όρο δηλαδή 850 MW ανά έτος. Αυτό αντιστοιχεί σε συνολικές επενδύσεις περίπου 9 δις. ευρώ για τη δεκαετία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο.

Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή, έργα συνολικής ισχύος 26 GW ωριμάζουν, με περίπου 5 εξ’ αυτών να αφορούν εξαιρετικά ώριμα έργα. Έργα ισχύος ακόμα 35 GW έχουν αιτηθεί άδειας, ενώ υπάρχουν ακόμα 5 περίπου GW σε μικρά έργα που συνδέονται στο δίκτυο, αλλά και 10 περίπου GW μεγάλα έργα ως στρατηγικές επενδύσεις.

Μιλάμε συνολικά για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΕΚ σε αναλογία περίπου 10 προς 1 ! Και είμαστε ακόμα στην πρώτη χρονιά της δεκαετίας. Ο κύκλος αδειών που θα ανοίξει εντός του 2020 προβλέπεται να προσελκύσει κι άλλο ενδιαφέρον. Εμείς σαν υπουργείο πρέπει να θέσουμε τους κανόνες ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, τα αποδοτικότερα, τα οικονομικά πιο ανταγωνιστικά έργα».

Αποτιμώντας το σύστημα διαγωνισμών για τις ΑΠΕ (που λήγει στο τέλος του έτους), η Γενική Γραμματέας Ενέργειας ανέφερε ότι από το 2018 έως σήμερα μέσω των διαγωνιστικών διαδικασιών έχουν επιλεγεί έργα ισχύος 2,7 GW. Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά 20% στα αιολικά και 22% στα μεγάλα φωτοβολταϊκά, κάτι που δείχνει ότι το επενδυτικό κλίμα σήμερα εμπνέει στους επενδυτές μεγαλύτερη σιγουριά, ότι το έντονο ενδιαφέρον παραπέμπει σε προοπτικές περαιτέρω συμπίεσης των τιμών και ότι το εργαλείο των διαγωνισμών είναι ικανό να οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικές τιμές.

«Από την άλλη μεριά, το ισχύον καθεστώς ενίσχυσης της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Τα ΑΠΕ μπορούν πια -αλλά και πρέπει- να εισέλθουν στην αγορά χωρίς προστατευτικό καθεστώς. Επομένως το εργαλείο των διαγωνισμών και του Feed-in Premium πρέπει να έχει στενό χρονικό ορίζοντα εφαρμογής και να αφορά περιορισμένη ισχύ. Έτσι θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη πίεση για να εισέλθουν έργα στο βραχύβιο αυτό καθεστώς, πετυχαίνοντας ακόμα χαμηλότερες τιμές.

Συνεπώς, η πρόθεσή μας είναι να ζητήσουμε από την Επιτροπή τη συνέχιση του σχήματος ανταγωνιστικών διαδικασιών, Με συγκεκριμένο, περιορισμένο χρονικό ορίζοντα, με προαποφασισμένη ισχύ και με οργανωτικές και μεθοδολογικές βελτιώσεις περιορίζουν τη δυνατότητα αντιανταγωνιστικών πρακτικών»

ΑΠΕ και target model

Εστιάζοντας στον ρόλο των ΑΠΕ στο target model –που αποτελεί την επόμενη ημέρα στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας», η κ. Σδούκου διευκρίνισε ότι «Όλα τα νέα ΑΠΕ υποχρεούνται να συμμετέχουν στη νέα αγορά, κάτι που επιβάλλει νέες υποχρεώσεις αλλά και δίνει νέα εργαλεία στον παραγωγό.

Μέσω των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ), οι ΑΠΕ θα εκπροσωπούνται στην αγορά, ιδίως στη νέα ενδοημερήσια αγορά, και θα έχουν τη δυνατότητα να διορθώσουν τη θέση που πήραν με βάση τις προβλέψεις της προηγούμενης μέρας και να επικαιροποιήσουν τις προσφορές τους με βάση τα τελευταία μετεωρολογικά δεδομένα. Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική δυνατότητα για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Παράλληλα όμως, η δυνατότητα αυτή έρχεται με μια υποχρέωση: αστοχία στις προβλέψεις θα επιφέρει οικονομικές συνέπειες, μέσω χρεώσεων αποκλίσεων και μη συμμόρφωσης.

Τα ΑΠΕ ωριμάζουν, αντιμετωπίζονται πλέον ως παίκτες ισότιμοι με τους άλλους ηλεκτροπαραγωγούς. Από την άλλη όμως, έχουν κίνητρο να συμπεριφερθούν ορθολογικά για να μετριάσουν τη βασική τεχνολογική αδυναμία των τεχνολογιών αυτών, τον απρόβλεπτο και μη κατανεμόμενο χαρακτήρα. Οι ασφαλέστερες προβλέψεις και η συνεπής εμπορική συμπεριφορά είναι προπομπός για την πλήρη ένταξη των ΑΠΕ σε καθεστώς αγοράς.

Το target model όμως επιτρέπει και τη δυνατότητα σύναψης διμερών συμβάσεων πώλησης (PPAs). Και το μέλλον των ΑΠΕ είναι προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς ήδη σε πολλές χώρες του κόσμου οι επενδύσεις σε ΑΠΕ χρηματοδοτούνται με διμερή συμβόλαια, τα οποία –ειδικά στις ώριμες τεχνολογίες- επιτρέπουν στον παραγωγό να αναπτύξει ελεύθερα την επενδυτική του πρωτοβουλία. Παράλληλα, επιτρέπουν και στον αγοραστή να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αγορά καθαρής ενέργειας σε σταθερή τιμή και προβλέψιμη ποσότητα. Διευκολύνουν έτσι την διαμόρφωση προϊόντων για τον τελικό καταναλωτή που εστιάζουν στην καθαρή ενέργεια. Το ηλεκτρικό ρεύμα ως προϊόν λοιπόν διαφοροποιείται και αποκτά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Προτεραιότητα η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ

Περνώντας στη δεύτερη προτεραιότητα, την βιωσιμότητα του συστήματος, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στο έλλειμμα το Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που προβλέπεται να φτάσει στα 224 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους. «Είναι σαφές ότι ο ΕΛΑΠΕ υπέστη βαρύ πλήγμα από την υγειονομική και οικονομική κρίση και γι’ αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει εισηγηθεί την έκτακτη επιχορήγηση του Λογαριασμού από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Κατέστησε σαφές ότι σε κάθε περίπτωση το θέμα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί βασική προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ το οποίο εξετάζει διαρθρωτικές αλλαγές στον σχεδιασμό του για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του. Παράδειγμα τέτοιας αλλαγής που εξετάζεται είναι η προώθηση μιας Ειδικής Αγοράς Εγγυήσεων Προέλευσης για εμπορία πράσινων πιστοποιητικών, με βάση το υφιστάμενο σχήμα του ΔΑΠΕΕΠ. Τόσο οι Εγγυήσεις Προέλευσης όσο και άλλα διαρθρωτικά μέσα για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του ΕΛΑΠΕ είναι αντικείμενο παράλληλης διερεύνησης. H Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ως διαχειριστής του ΕΛΑΠΕ, έχουν αναθέσει δύο ανεξάρτητες μελέτες. Οι προτάσεις που θα κατατεθούν θα αποτελέσουν τη βάση για την αναδιάρθρωση του ΕΛΑΠΕ. Σχετικές πρωτοβουλίες θα λάβουμε μέσα στους επόμενους μήνες».

Σχεδιασμός της επόμενης ημέρας

«Στη συζήτηση για την ενεργειακή μετάβαση ξεχνάμε κάτι βασικό. Οι στόχοι του 2030 δεν είναι ο τελικός προορισμός. Αυτός είναι η πλήρης απανθρακοποίηση. Η κάλυψη όλων των ενεργειακών μας αναγκών από καθαρές πηγές, που δεν εκπέμπουν αέρια θερμοκηπίου. Το 2050 είναι πολύ κοντά και η πλήρης απανθρακοποίηση της οικονομίας είναι αναγκαία και εφικτή. Από σήμερα λοιπόν σχεδιάζουμε τις βάσεις του συστήματος που θα στηρίξει την απανθρακοποιημένη κοινωνία και οικονομία και στηρίζουμε τις νέες τεχνολογίες και καινοτόμες λύσεις που θα υποστηρίξουν ένα σύστημα 100% ανανεώσιμων.

Στην αποθήκευση, εξετάζουμε το ζήτημα συνολικά. Παράλληλα όμως, λαμβάνουμε υπόψη και ειδικές συνθήκες. Για παράδειγμα, σε μη διασυνδεδεμένα δίκτυα, υβριδικές μονάδες με ΑΠΕ και μονάδες αποθήκευσης συμβάλουν δραστικά στην επάρκεια και ασφάλεια του συστήματος. Γι’ αυτό και έχουμε κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο μεταβατικό πλαίσιο στήριξης υβριδικών μονάδων στα μη διασυνδεδεμένα νησιά (το οποίο προσωρινά έγινε δεκτό) ενώ παράλληλα, προχωράει η έγκριση ενός μόνιμου σχήματος. Ευελπιστούμε να έχουμε την απάντηση της Κομισιόν μέχρι τέλους του έτους, έτσι ώστε άμεσα να ολοκληρώσουμε το πλαίσιο τιμολόγησης τους και να είναι εφικτή η υλοποίηση αυτών των έργων».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και το υδρογόνο. «Σχεδιάζοντας για την επόμενη μέρα, δεν ξεχνάμε το επιχείρημα αναφορικά με τις επενδύσεις στις υποδομές φυσικού αερίου και την τύχη τους μετά την πλήρη απανθρακοποίηση. Εγκαίρως λοιπόν εξετάζουμε εναλλακτικές, όπως το καθαρό υδρογόνο. Θα συνεχίσουμε να σχεδιάζουμε πολιτικές που προάγουν τις ανανεώσιμες και εγγυώνται ότι στην ευρωπαϊκή ενεργειακή μετάβαση θα είμαστε πρωτοπόροι», κατέληξε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ενέργεια και Περιβάλλον στο μικροσκόπιο του Thessaloniki Helexpo Forum

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στα τεκταινόμενα σε ενέργεια και περιβάλλον αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες του πάνελ “Ενέργεια, αειφορία και βιώσιμες πρακτικές” που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο στο Thessaloniki Helexpo Forum, το οποίο αντικαθιστά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένεκα του κορονοϊού.

Στο πάνελ συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ενέργειας-Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθυντής Πωλήσεων και Marketing Kosmocar-Volkswagen, Νικόλαος Πρέζας και ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας ΡΑΕ, Διονύσιος Παπαχρήστου

Τα βήματα του ΥΠΕΝ για «φθηνή» παραγωγή ενέργειας

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στα βήματα του που έχει λάβει το ΥΠΕΝ, ώστε η παραγωγή ενέργειας να είναι όσο το δυνατόν πιο φθηνή. Το πρώτο εξ αυτών ήταν η ολοκλήρωση της νέας αγοράς ηλεκτρισμού, καθώς το target model βρίσκεται στην τελική του φάση με τις προσομοιώσεις αγοράς να έχουν ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να πραγματοποιούνται και σήμερα.

Επιδιώκεται επίσης όπως είπε η Γενική Γραμματέας, επίσης, έως το τέλος του έτους να έχει επιτευχθεί η σύζευξη των αγορών με τη Βουλγαρία και την Ιταλία. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικά οφέλη, καθώς θα η τιμή ενέργειας θα είναι φθηνότερη και θα βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο λεγόμενo energy union.

Στη συνέχεια η Αλεξάνδρα Σδούκου μίλησε για την προσπάθεια για μεγαλύτερη διείσδυση στις ΑΠΕ. Προς τούτο το ΥΠΕΝ έχει θέσει αναθεωρημένους στόχους όσον αφορά την υλοποίηση της ενεργειακής πολιτικής με στόχο έως το 2030 οι ΑΠΕ να ανέρχονται στο 35% της συνολικής κατανάλωσης (σημειώνεται πως σήμερα ανέρχονται στο 18%).

Τόνισε, επιπλέον πως στόχος είναι να έχουν προστεθεί έως το 2030 8 GW εγκατεστημένης ισχύος, τα οποία θα προέρχονται από ένα συνδυασμό αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, καθώς και την αποθήκευση ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα μεγαλεπίβολο σχέδιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουμε 7 GW ισχύος άρα μιλάμε για διπλασιασμό της υφιστάμενης ισχύος σε βάθος δεκαετίας.
Κλείνοντας έκανε ακόμα μία αναφορά στην απολογνιτοποίηση στη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, και το masterplan που παρουσίασε το ΥΠΕΝ προχθές, καθώς και στην ηλεκτροκίνηση, για την οποία στη χώρα μας σημειώνεται μεγάλο ενδιαφέρον καθώς έχουν ήδη καταγραφεί σχεδόν 5000 αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της δράσης ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ.

Φάμελλος: Η ΕΕ «άφησε» πίσω την ενέργεια λόγω κορονοϊού

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, αναφέρθηκε στο γεγονός πως -λόγω της κρίσης της πανδημίας- η ενέργεια «έμεινε πίσω» από το ταμείο Ανάκαμψης.

Επίσης, επισήμανε πως παρά τα θετικά αποτελέσματα της ΔΕΗ κατά το α’ εξάμηνο του 2020 η μέση τιμή κινήθηκε στα 110 ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο το 2019 ανερχόταν στα 85 ευρώ.

ΡΑΕ: Στόχος το 65% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ έως το 2030

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής Τύπου και Επικοινωνίας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Διονύσης Παπαχρήστου δηλώνοντας πως βρισκόμαστε προς των πυλών για τις 4 νέες αγορές (ημερήσια, προ-ημερήσια, εξισορρόπησης και ανταγωνιστικών προϊόντων), ενώ πρόσθεσε πως το target model θα έχει ως αποτέλεσμα ανταγωνιστικότερες τιμές.

Ανέφερε, επίσης, πως στόχος είναι μέχρι το 2030 το 61% με 65% της κατανάλωσης να προέρχεται από ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει πως κάθε έτος θα διατίθεται 1 GW από ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Ένα άλλο ζήτημα στο οποίο στάθηκε ήταν οι διασυνδέσεις όλων των νησιών και ειδικά η διασύνδεση των Κυκλάδων καθώς και η μεγάλη και η μικρή διασύνδεση της Κρήτης. Υπενθυμίζεται πως το «μικρό καλώδιο» της Κρήτης θα ποντιστεί εντός του μήνα και το έργο θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023. Το αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής θα είναι η απεξάρτηση των νησιών από ασύμφορες επιλογές για την παραγωγή και τη μεταφορά ενέργειας καθώς και η μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ σε αυτά.

Όσον αφορά τις υποδομές Φυσικού Αερίου, o Διευθυντής τόνισε πως «προχωράμε δυνατά» και στάθηκε στον FSRU Αλεξ/πολης, τον IGB (που θα συνδέει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία) καθώς και τον TAP μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η είσοδος «φθηνής ενέργειας».

Κλείνοντας, επισήμανε, τη δημιουργία ενός εργαλείου σύγκρισης τιμών εκ μέρους της ΡΑΕ, ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η ηλεκτροκίνηση και η αποθήκευση ενέργειας, ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στα θαλάσσια αιολικά πάρκα, τα οποία αποτελούν σημαντικό τομέα ανάπτυξης στη χώρα μας, καθώς και την ανάγκη για έγκαιρη και σωστή ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας όσον αφορά τα έργα ΑΠΕ για να μην υπάρχουν έντονες αντιδράσεις, όπως συνέβη με τα αιολικά πάρκα.

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας κατά την περίοδο μετάβασης

Κατά τη διάρκεια του πάνελ συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας από εισαγωγές έως ότου να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της. Η κ. Σδούκου συμφώνησε πως η εγχώρια παραγωγή παύει, αλλά ούτως ή άλλως ήταν ασύμφορη και μη βιώσιμη καθώς εξαρτούταν από το λιγνίτη.

Η διαθέσιμη επιλογή είναι η εισαγωγή του φυσικού αερίου και στόχος είναι η χώρα μας να έχει απόλυτη χρήση των ΑΠΕ στο μέλλον μέσω της αποθήκευσης ενέργειας με υβριδικά συστήματα εντός 10ετίας.

Το καλοκαίρι του 2020 ο λιγνίτης κάλυψε το 5% έως 7% της εγχώριας παραγωγής, γεγονός το οποίο αποτελεί σημαντική μείωση από το 25% που είχε καταγραφεί την ίδια περίοδο το 2019. Μάλιστα, προσθέτει πως το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους σε μερικές περιοχές της Δ. Μακεδονίας, τις οποίες αφορά και το masterplan απολιγνιτοποίησης, δε λειτούργησε καμία μονάδα λιγνιτικής παραγωγής.

Ο κ. Παπαχρήστου τόνισε πως κατά τη διάρκεια της περιόδου μετάβασης εξασφαλίζεται ο εφοδιασμός της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, έκανε μνεία στο δίκτυο φυσικού αερίου και στο πυλώνα της Ρεβυθούσας, ενώ τόνισε πως υπάρχει πληθώρα πηγών εισαγωγής.

Επίσης, ανέφερε πως ήδη υλοποιούνται μέσω διαγωνισμού σε όλη την Ελλάδα έργα ισχύος 2,71 GW, τα οποία θα προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές και αναμένεται να υλοποιηθούν εντός 3ετίας. Τα έργα αυτά αναμένεται, κατά τα λεγόμενά του, να βοηθήσουν την ύπαιθρο και να αποτελέσουν μία πηγή περαιτέρω ανάπτυξης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα