Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Προς βράβευση η ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ για έργο «σταθμό» στη Γκάνα της Αφρικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Την ηγετική της θέση στην αγορά στην υποσαχάριας Αφρικής ενισχύει η Μυτιληναίος, με το σημαντικό ενεργειακό έργο Bridge Power Plant που υπόσχεται να προσφέρει μία βιώσιμη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Γκάνας, μιας χώρας όπου η επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας δεν θεωρείται δεδομένη.

Μάλιστα, η εταιρεία εντάχθηκε πρόσφατα σε shortlist για βράβευση που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα για την  ευρηματικότητα που επέδειξε όσον αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης του έργου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την απεμπλοκή του -έπειτα από σχεδόν 2 χρόνια- και την εξασφάλιση του απαραίτητου «Notice to Proceed» που ουσιαστικά επέτρεψε την έναρξη της κατασκευαστικής φάσης.

Το EPC Business Unit της Μυτιληναίος έχει αναδειχθεί ανάδοχος της κατασκευής της μονάδας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 400 MW, με αξία σύμβασης 363 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, σε πρώτη φάση θα παραδοθούν σε λειτουργία 202 MW ισχύος, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Δ’ τρίμηνο του 2019, για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενώ μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να έχει λειτουργήσει το σύνολο της μονάδας.

Με την ολοκλήρωσή του, το Bridge Power Plant θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρισμού με LPG στον κόσμο, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις πιο αυστηρές περιβαλλοντικές προδιαγραφές που έχει θέσει η Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ η μονάδα στην πορεία θα μπορεί να λειτουργεί και με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) όταν αυτό θα γίνει διαθέσιμο στην περιοχή, χρησιμοποιώντας το LPG ως εφεδρεία. 

Το Bridge Power, το οποίο κατασκευάζεται στην ευρύτερη περιοχή της Τέμα, ενός από τα σημαντικότερα λιμάνια της χώρας, είναι ένα έργο που αναμένεται να μετασχηματίσει το ενεργειακό σύστημα της Γκάνας, αναβαθμίζοντας τις ηλεκτροπαραγωγικές της δυνατότητες και συνακόλουθα την ασφάλεια ηλεκτροδότησης, διαφοροποιώντας το ενεργειακό μείγμα με νέους τύπους καυσίμου.

Υπό αυτή την έννοια, ως μονάδα πολλαπλού καυσίμου, το Bridge Power, θα αξιοποιήσει μία τεχνολογία που θεωρείται ότι αντιπροσωπεύει το μέλλον των εξελίξεων στον τομέα των έργων συνδυασμένου κύκλου σε διεθνές επίπεδο. Το έργο όχι μόνο θα διαφοροποιήσει το τρέχον μείγμα καυσίμων της Γκάνας μέσω της προσθήκης ασφαλέστερου, χαμηλότερου κόστους προμήθειας υγραερίου, αλλά θα δημιουργήσει επίσης και έναν θετικό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο με την είσοδο του υγραερίου σε οικιακές και άλλες χρήσεις.

Ανάμεσα στις θετικές επιπτώσεις μιας τόσο σημαντικής επένδυσης, συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενώ υπολογίζεται ότι 125 άτομα θα συνεχίσουν να απασχολούνται κατά τη φάση της λειτουργίας. Επιπρόσθετα, θα δημιουργηθούν περίπου 250 έμμεσες (κυρίως τοπικές) θέσεις εργασίας.

Στο μεγάλο ενεργειακό έργο συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Endeavor, GE, Denham Capital, Sage και GuarantCo. Πρόκειται για τον τρίτο μεγάλο έργο της εταιρείας στην Γκάνα (σημειώνεται ότι 250 MW βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και 200 MW επίσης σε κατασκευή), δίνοντας στη χώρα σημαντικές εναλλακτικές.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Συνεργασία FORTISIS και Digital Charging Solutions για τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

H  συνεργασία της Fortisis, του μεγαλύτερου φορέα εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα, με την Digital Charging Solutions,  διασυνδέει το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ με το διεθνές δίκτυο της DCS.  Κατ’ αυτόν τον τρόπο επεκτείνεται η παρουσία της DCS και στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του στόχου της για τη λειτουργία πελατοκεντρικών υποδομών φόρτισης με παγκόσμια κάλυψη. Ως πρώτο βήμα της συνεργασίας των δύο εταιρειών ενεργοποιήθηκε και τέθηκε ήδη σε λειτουργία, η ενιαία πρόσβαση στο Δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ των χρηστών των εφαρμογών και υπηρεσιών MercedesMe.

Η Digital Charging Solutions GmbH απλοποιεί τη φόρτιση των ηλεκτρικών οχημάτων διασυνοριακά, συνδέοντας αυτοκινητοβιομηχανίες, διαχειριστές στόλων και τελικούς χρήστες με φορείς εκμετάλλευσης υποδομών φόρτισης.   Καινοτόμες και εξειδικευμένες λύσεις δημόσιας φόρτισης γίνονται εφικτές μέσω στενής συνεργασίας ισχυρών εταίρων σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.  Η συνεργασία της Fortisis με την DCS θα διευρύνει τις δυνατότητες των πελατών από την Ελλάδα να φορτίζουν τα ηλεκτρικά τους αυτοκίνητα ευκολότερα και με ενιαία μέθοδο πρόσβασης και πληρωμής.

Το δίκτυο ΦΟΡΤΙΖΩ δημιουργήθηκε το 2013 και σήμερα αριθμεί 42 σημεία φόρτισης που ανήκουν σε διάφορες επιχειρήσεις και φορείς ενώ εντός των επόμενων μηνών στο δίκτυο θα προστεθούν αλλά 53 καινούρια σημεία φόρτισης.  Το δίκτυο της DCS αριθμεί σήμερα 125.000 σημεία φόρτισης σε 25 χώρες, που το καθιστούν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο διεθνές δίκτυο δημόσιας φόρτισης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Schneider Electric: Στην 11η θέση της λίστας Supply Chain Top 25 της Gartner

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ανακοίνωσε ότι κατέλαβε την 11η θέση, στη λίστα της Gartner με τους 25 κορυφαίες εταιρείες ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα για το 2019.

Ο Όμιλος έλαβε επίσης το βραβείο «2019 Industrial Manufacturing Supply Chainnovator» στα βραβεία Supply Chainnovator της Gartner, το οποίο αναγνωρίζει πρωτοποριακές και καινοτόμες πρωτοβουλίες σχετικά με τη βελτίωση της εφοδιαστικής αλυσίδας στον τομέα της βιομηχανίας και της παραγωγής. Η Gartner ανακοίνωσε τα συγκεκριμένα βραβεία κατά τη διάρκεια του Gartner Supply Chain Executive Conference 2019 στο Φοίνιξ Αριζόνας.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι που βελτιώσαμε και φέτος τη θέση μας στην παγκόσμια κατάταξη της Gartner Supply Chain Top 25. Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειές μας για μετασχηματισμό στην εφοδιαστική αλυσίδα προχωρούν γρήγορα και αυτό αποτελεί πηγή έμπνευσης για εμάς στην προσπάθεια να προσφέρουμε, μαζί με τους συνεργάτες μας, Προσαρμοσμένη, Βιώσιμη και Διασυνδεδεμένη Εφοδιαστική Αλυσίδα 4.0 στους πελάτες μας.

Το βραβείο Industrial Manufacturing Supply Chainnovator αποτελεί για εμάς αναγνώριση της στρατηγικής μας ως προς το ανθρώπινο δυναμικό που υποστηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και που εκτείνεται σε ολόκληρη την επιχείρηση. Οι άνθρωποί μας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της εφοδιαστικής αλυσίδας μας», δήλωσε ο κ. Mourad Tamoud, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στο τμήμα Global Supply Chain της Schneider Electric.

Από το 2018, η παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα της Schneider Electric περιλαμβάνει 200 εργοστάσια παραγωγής σε 46 χώρες και 98 κέντρα διανομής, ενώ οι 86.000+ εργαζόμενοί της διαχειρίζονται πάνω από 260.000 κωδικούς προϊόντων και διεκπεραιώνουν περισσότερες από 150.000 γραμμές παραγγελιών σε καθημερινή βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Gartner, «φέτος ξεχωρίζουν τρεις σημαντικές τάσεις στις κορυφαίες εταιρείες ως προς την εφοδιαστική αλυσίδα που τις βοηθούν να βελτιώνουν τις δυνατότητές τους και να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες εταιρείες: εξατομίκευση σε μεγάλη κλίμακα, αξιοποίηση οικοσυστημάτων και επιχειρηματικές ψηφιακές στρατηγικές».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρική ενέργεια

Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η ΔΕΗ και η επιτάχυνση των ενεργειακών υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα θέματα της ΔΕΗ, η επιτάχυνση των έργων ενεργειακών υποδομών και η αντιμετώπιση των ανοιχτών εκκρεμοτήτων με την Κομισιόν είναι οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά την ΔΕΗ, περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Για τις ενεργειακές υποδομές, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου συζητείται από την προηγούμενη θητεία του στο υπουργείο, το 2009. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε, όπως είπε, τις δοξασίες «και έχει προσχωρήσει στις δικές μας απόψεις ως προς το ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος στον τομέα της ενέργειας. Έτσι υπάρχει μια βάση για τις επιχειρήσεις και τους διεθνείς παράγοντες». Έχει σημασία να πάμε γρήγορα, υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για την υλοποίηση των έργων, ανέφερε.

Αναφορά στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών και ιδίως της Κρήτης

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χατζηδάκης και στις διασυνδέσεις των νησιών και κυρίως της Κρήτης, λέγοντας ότι η κυβέρνηση στηρίζει τόσο την μικρή (μέσω Πελοποννήσου) όσο και τη μεγάλη (μέσω Αττικής) διασύνδεση. «Προφανώς θα θέλαμε σύνδεση με την Κύπρο, αλλά η ενεργειακή επάρκεια της Κρήτης είναι επείγον θέμα. Υπάρχει τρόπος να προχωρήσουν όλα μαζί», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφορικά με τις εκκρεμότητες στις σχέσεις με την ΕΕ ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι ένας από τους λόγους που ορίστηκε υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Θωμάς ήταν αυτός. «Θα προσαρμοστούμε στο ενωσιακό πλαίσιο και θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα με βάση το εθνικό συμφέρον», είπε.

Ανήγγειλε εξάλλου ότι την ερχόμενη εβδομάδα (24-25 Ιουλίου) θα μεταβεί στο Κάιρο για την υπουργική συνάντηση για την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός υπουργός.

Αναφερόμενος στην εν λόγω συνάντηση, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι στόχος είναι η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ενέργειας. Αναφερόμενος στις τουρκικές κινήσεις στην περιοχή σημείωσε ότι το επιθυμητό θα ήταν να γίνει η Τουρκία μέρος της λύσης, ωστόσο στόχος της είναι η δημιουργία αναταραχής ώστε na εμποδίσει τις εταιρείες να εργαστούν.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης πρότεινε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση από την Βουλή των συμβάσεων για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. Οι προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής, όπως ανέφερε είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων, η ολοκλήρωση έργων υποδομής, η περιφερειακή και διεθνής συνεργασία, το κοινό ενεργειακό δόγμα Ελλάδας – Κύπρου και η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα