Νίκος
Καραγιάννης

Το γεγονός ότι οι συνδυασμένες μεταφορές είναι αναγκαιότητα για τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική της Μαγνησίας και της ευρύτερης περιοχής, επισήμανε στο «Ράδιο Ένα 102,5» ο Θάνος Βούρδας Γενικός Γραμματέας Υποδομών Μεταφορών.

Ο κ. Βούρδας αναφέρθηκε στο θέμα της ηλεκτροκίνησης Βόλου -Λάρισας, τονίζοντας ότι η ΕΡΓΟΣΕ ενδεχομένως και εντός του Μαρτίου να προκηρύξει το έργο, αλλά και στο τρενάκι Πηλίου, για το οποίο δρομολογούνται διαδικασίες για πρόσληψη μηχανοδηγών και για τη συντήρηση του τροχαίου υλικού. Αναφορικά με την προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε την Κυριακή για τις συνδυασμένες μεταφορές, ο κ. Βούρδας εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο θα κάνει μια ολοκληρωμένη μελέτη βιωσιμότητας και σκοπιμότητας για τις συνδυασμένες μεταφορές στη Μαγνησία, όχι μόνο για το Νομό, γιατί το ζητούμενο δεν είναι ο Νομός Μαγνησίας, αλλά η δυνατότητα που έχει να συνδυάσει λιμάνι, σιδηρόδρομο, οδικό δίκτυο και αεροδρόμιο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Διέψευσε σύγχυση με Λάρισα
Ο κ. Βούρδας διέψευσε ότι στη σύσκεψη της Κυριακής ελέχθη ότι το Εμπορευματικό Κέντρο Βελεστίνου θα γίνει στη Λάρισα, λέγοντας ότι ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο.
«Είμαστε σαφείς στα χαρακτηριστικά που έχει το κάθε Εμπορευματικό Κέντρο. Δεν μπορεί να είναι ίδια τα χαρακτηριστικά ενός Εμπορευματικού Κέντρου στη Μαγνησία, που διαθέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, καθώς αυτό σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει ευρύτερα προϊόντα, από κοντέινερ και χύδην φορτία που μπορεί να έχει το λιμάνι, μέχρι και προϊόντα που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή. Δεν μπορεί κανένας και αυτό γίνεται παραπλανητικά, να το συγχέει με το Εμπορευματικό Κέντρο της Λάρισας, το οποίο έχει καθαρά είτε αστικού τύπου χαρακτηριστικά, είχε χαρακτηριστικά μεταφοράς αγροτικών προϊόντων».

Ο Γ.Γ. είπε ότι το σημαντικό της όλης προσπάθειας, είναι ότι αξιοποιείται για πρώτη φορά το επιστημονικό δυναμικό της περιοχής (το Πανεπιστήμιο) για να γίνει συνδυασμός όλων των υποδομών που υπάρχουν σε μια κοινή κατεύθυνση. Και αυτό διότι γινόταν υποδομές άσχετες μεταξύ τους, σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας, που δεν μπορούσαν να συνδυαστούν, ανέφερε ο κ. Βούρδας.
Ο ίδιος είπε ότι χρειάστηκε μια διετία για να αλλάξει ο τρόπος διέλευσης του σιδηροδρόμου από την περιοχή της Μαγνησίας, για να μην «κόβει» τη Ν. Ιωνία, αλλά ταυτόχρονα να περνάει μέσα από τη Βιομηχανική Περιοχή.

«Και αυτός ο διαγωνισμός σύντομα θα βγει στον αέρα, σε σχέση με τον εκσυγχρονισμό της γραμμής, προκειμένου να εξυπηρετεί τις εμπορευματικές ανάγκες της περιοχής. Όλα αυτά σημαίνουν ότι υπάρχει μια στοχευμένη δράση, μια αντιμετώπιση των πραγμάτων και ένας συνδυασμός των εξελίξεων που θα επιτρέψουν και στην περιοχή της Μαγνησίας και στην ευρύτερη περιοχή, όχι απλά να επικαλούμαστε ότι κάποια στιγμή θα αναπτυχθεί, αλλά να αναπτυχθεί σοβαρά και με προοπτική», υπογράμμισε ο κ. Βούρδας.

Συλλογή και άλλων στοιχείων
Στο πλαίσιο της προγραμματικής, θα γίνει συλλογή στοιχείων για την προοπτική που έχει το λιμάνι, τους φόρτους που αναμένει ή τους φόρτους που μπορεί να διεκδικήσει, με τα στατιστικά στοιχεία, σε σχέση με την τοπική παραγωγή, με την προώθηση προϊόντων μέσα από το σιδηροδρομικό και το οδικό δίκτυο.
«Εξετάζονται μια σειρά στοιχείων και πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο θα μπορέσει να το ολοκληρώσει πιο σύντομα από τους 12 μήνες που προβλέπει η σύμβαση, γιατί έχει ήδη γίνει σχετική προεργασία και ελήφθησαν υπόψη όλα τα στοιχεία των αντίστοιχων μελετών που έγιναν για την υλοποίηση των έργων.

Ο κ. Βούρδας είπε ότι είναι πολύ πιθανόν μέσα από αυτή τη μελέτη να προκύψει η αναγκαιότητα επιπλέον υποδομών που πρέπει να υποστηρίξουν τη συνολική αναπτυξιακή στρατηγική. Αυτό όμως πρέπει να τεκμηριωθεί με βάση τα στοιχεία που συλλέξει το Πανεπιστήμιο. Ο Γ.Γ. είπε ότι στόχος είναι να γίνουν υποδομές που θα εξυπηρετούν στόχους, διότι προοπτικά η τοπική κοινωνία και η ευρύτερη περιοχή, θα μπορέσει να δημιουργήσει πλούτο.

Η ηλεκτροκίνηση
Για το θέμα της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Βόλου – Λάρισας, ο Θάνος Βούρδας είπε ότι τα τεύχη δημοπράτησης βρίσκονται ήδη στη διαχειριστική αρχή για έγκριση συμβατότητας με τους κανόνες διαλειτουργικότητας και άλλες διαδικασίες, ήδη έχει ενοποιηθεί η πολυδιάσπαση που υπήρχε το 2014 στην κατανομή των πόρων, που αφορούσαν τη Μαγνησία και δεν ήταν ενιαίο ενταγμένο το έργο. «Πιστεύουμε ότι μπορεί και στις επόμενες 10 μέρες να έχουμε την έγκριση της διαχειριστικής, προκειμένου μετά να μπορέσει η ΕΡΓΟΣΕ και προκηρύξει το έργο», ανέφερε ο Γ.Γ. Υποδομών Μεταφορών.

Παράλληλα τόνισε ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση για την αντίστοιχη ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση του τμήματος Παλαιοφάρσαλο – Καλαμπάκα, πράγμα που σημαίνει ότι η Θεσσαλία το 2022 θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα έχει πλήρη σιδηροδρομική σύγχρονη κάλυψη με ηλεκτροκίνηση και θα έχει τη δυνατότητα ενιαίων δρομολογίων από την Καλαμπάκα μέχρι το Βόλο, χωρίς αλλαγή συρμού και με πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες απ’ ότι σήμερα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας