Connect with us

Επικαιρότητα

Βορίδης: Πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, συνεργατική με «φρένο» στις «ελληνοποιήσεις»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάκης Βορίδης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι προκλήσεις που την συνοδεύουν και η θέση των μικρο-καλλιεργητών απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις ήταν ο βασικός άξονας της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος – εκτός των άλλων – ανακοίνωσε αυστηρό διωκτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Τόσο ο υπουργός, όσο και οι εισηγητές στη συνεδρία για τη «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να συνενωθούν οι μικρο-καλλιεργητές δημιουργώντας νέα δυναμικά σχήματα.

Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Βορίδης μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει για μείωση του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον πρωτογενή τομέα. «Η θέση της χώρας είναι να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός» τόνισε ο υπουργός κι εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των «συμμαχιών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επόμενο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι η σύνδεση των επιδοτήσεων με μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, οι ανάγκες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν εκτοξευτεί στα 210 εκατ ευρώ, ενώ πρόκειται για φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον παράγοντα της αιρεσιμότητας, που τίθεται και εξήγησε ότι σταδιακά η Ευρώπη θα αρχίσει να ζητά συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους για να χορηγεί τις ενισχύσεις.

«Πρέπει να πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, χρειάζονται επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός, ωστόσο επεσήμανε ότι οι μικρο-καλλιεργητές δεν έχουν δυνατότητες τέτοιων επενδύσεων, κάτι που έχει διαμηνύσει και η Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται να κινητροδοτήσουμε την ανάγκη συνένωσης των μικροπαραγωγών» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. «Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν το δεύτερο κομμάτι της ΚΑΠ» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «έξυπνες καλλιέργειες» με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και κάλεσε τις σταρτ απ και όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την καινοτομία να ρίξουν το βάρος τους στον πρωτογενή παραγωγή, διότι σε άλλη περίπτωση θα είναι μια αγορά που θα εκμεταλλευτούν οι ξένες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ανακοινώνοντας ότι γίνεται πιο αυστηρό το διωκτικό πλαίσιο με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο εξής, όπως είπε ο κ. Βορίδης όσοι επιχειρούν ελληνοποιήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν δίωξη για νοθεία σε ΠΟΠ, για παραπλάνηση καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Αυτό θα είναι το διωκτικό πλαίσιο από εδώ και πέρα. Θα είναι και ποινικό, και με διοικητικές κυρώσεις» είπε κατέθεσε όμως και τον προβληματισμό «μήπως να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την αισχροκέρδεια» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έκταση του φαινομένου.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε βήματα που γίνονται για τη φορολογική ελάφρυνση των παραγωγών. Παρέπεμψε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ,του φόρου εισοδήματος και του φόρου στις ομάδες παραγωγών. «Θα δούμε και το κόστος της παραγωγής. Μπροστά μας ανοίγεται δρόμος με συγκεκριμένες προσκλήσεις»

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης αναφερόμενος στην πρωτογενή παραγωγή εντόπισε ότι το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με τα διαρθρωτικά δεδομένα και περιέγραψε «τους μικρούς κλήρους, το ανάγλυφο, την ανεπάρκεια φυσικών πόρων, το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά, όπως είπε υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, η βιοποικιλότητα, αλλά και η φήμη των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Συνδέοντας όλα αυτά με την ιστορία, την κουλτούρα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, θεώρησε ότι η πρωτογενής παραγωγή εξακολουθεί να έχει σοβαρές προοπτικές.

Ο Θύμιος Μπόκιας, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών μέσω της ΚΓΠ. Ανέλυσε την πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020 σε σχέση με τους στόχους και επιτεύγματα. Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 σε σχέση με την κατάρτιση Στρατηγικών Σχεδίων και μετέφερε εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον.

Η Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην Βιοοικονομία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και τόνισε ότι μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΠΚΜ έχει ενσωματωθεί η Κυκλική Οικονομία, ως διαχείριση απορριμμάτων και αξιοποίηση του βιοαερίου, στους τομείς προτεραιότητας.

«Η βιο-οικονομία και η κυκλική βιο-οικονομία έχει διασυνδεθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η ΠΚΜ ώστε να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός σε πρακτικό επίπεδο και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα με άμεσα και έμμεσα οφέλη» πρόσθεσε.

Η Carla Tanas, Co-Founder & CEO, Future Agro Challenge επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 6.000 διαφορετικά φυτά και βότανα, περιγράφοντας « τη μοναδική χλωρίδα στον κόσμο». Όπως είπε τα βότανα θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αλλά και να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών». Πρόκειται όμως για την διασύνδεση της παραγωγής σε νέα είδη που δεν φαίνεται να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μας λείπει η γνώση» καθώς αγρότες συνταξιοδοτούνται, αλλά οι αλλά νέοι αγρότες δεν εισέρχονται στο χώρο γιατί το εισόδημα δεν είναι ελκυστικό.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη Μελέτης της διαΝΕΟσις για του Νέους Ελληνικούς Συνεταιρισμούς & Managing Partner της Τόπος Συμβουλευτική, αναφέρθηκε διεξοδικά στους συνεταιρισμούς, εστιάζοντας στο «πρόβλημα μεγέθους στον πρωτογενή τομέα».

Περιέγραψε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των 68 στρεμμάτων και 27 επιχειρήσεις είχαν πωλήσεις άνω των 100 εκατ. «Οι μικροί παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν όπως πρέπει τα προϊόντα τους. Η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική κάνει πιο εύκολη τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές» τόνισε η κ. Σκυλακάκη και περιέγραψε νέα μοντέλα συνεργατικότητας για τον πρωτογενή τομέα.

Ο Σπύρος Μυλωνάς δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας αναφέρθηκε στο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζήτησε επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού, προϋπολογισμού 31 εκατ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στήριξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας ζήτησε ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών «Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών».

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά η παραγωγή. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση, πρότεινε πρόγραμμα αναμπέλωσης επισημαίνοντας ότι το προϊόν λόγω της αποδεδειγμένης διατροφικής του αξίας και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων έχει σοβαρές προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο – Αθανάσιος Παπαδοπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, πρ. Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρότεινε πολιτικές παρεμβάσεις για την στήριξη του κλάδου. Επέμεινε επίσης στη σύσταση συνεταιρισμών, τονίζοντας «Κάντε μια προσπάθεια με τους συνεταιρισμούς για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα».

Ο Φάνης Παπανικολόπουλος, Εκπρόσωπος Berryplasma αναφέρθηκε στην επένδυση στη γνώση και την καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων, επισημαίνοντας κι αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συνέργειες: «Υπάρχουν παραδείγματα που μας δίνουν ελπίδα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας που αναπτύχθηκαν εν μέσω κρίσης» είπε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο αγροτικό μοντέλο που θέλουμε ως Ελλάδα.

Παρέμβάση για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής έκαναν ακόμη ο Γιάννης Πετράτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Χημικός, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Στη συζήτηση για το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής παρενέβησαν ακόμη οι βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Συντονιστής στη συνεδρία ήταν ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

ΤΑΙΠΕΔ: Άγονος ο διαγωνισμός για το «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΤΑΙΠΕΔ Λογότυπο

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε την κήρυξη του διαγωνισμού για το ακίνητο «Ξενία Ιαματικής Πηγής Κύθνου» ως άγονου, καθώς η δεσμευτική οικονομική προσφορά που είχε υποβληθεί ήταν κατώτερη του εύρους αποτίμησης του ακινήτου.

Το ΤΑΙΠΕΔ είχε δεχθεί μία δεσμευτική οικονομική προσφορά από το επενδυτικό σχήμα «AMALIA DEVELOP & INVEST UG» για τη μεταβίβαση του δικαιώματος επιφανείας του ακινήτου «Ξενία και Ιαματική Πηγή Κύθνου» για 99 έτη.

Σύμφωνα με τους όρους της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Ταμείο ζήτησε την υποβολή βελτιωτικής προσφοράς, ωστόσο ο ενδιαφερόμενος επενδυτής δεν ανταποκρίθηκε.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Εγκαινιάστηκαν τα ναυπηγεία Σύρου – Η αναγέννηση με την επένδυση της Onex

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Άδωνις Γεωργιάδης στα εγκαίνια των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου

Και επίσημα πλέον, το ναυπηγείο Νεωρίου Σύρου σηματοδοτεί την «νέα εποχή» της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και την αρχή μιας καλπάζουσας -όπως φαίνεται- ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στον κλάδο που θα επεκταθεί και σε άλλα ναυπηγεία με πρώτο εκείνο της Ελευσίνας.

Χθες το μεσημέρι με μια λαμπρή τελετή εγκαινίων σε έντονα εορταστικό κλίμα, με την παρουσία υψηλών πολιτικών προσωπικοτήτων, εγκαινιάστηκε η επίσημη ανάληψη της ιδιοκτησίας του ναυπηγείου από την ONEX A.E. του Ελληνο-αμερικανού επιχειρηματία κ. Πάνου Ξενοκώστα, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα ευτυχής για την ολοκλήρωση «μιας δύσκολης μεταβίβασης που χρειάστηκε χρονοβόρες και επίπονες διαδικασίες».

Το ναυπηγείο πριν από 20 περίπου μήνες βρισκόταν σε πλήρη παρακμή αφού είχαν παγώσει τα πάντα, οι εκατοντάδες εργαζόμενοι ήταν σε απελπιστική κατάσταση και κανείς δεν περίμενε ότι η μεταμόρφωση του θα έφερνε νέα δεδομένα. Όπως τόνισε στην εκδήλωση ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης το παράδειγμα του Νεωρίου δείχνει ότι υπήρξε «βιομηχανική συνέχεια» αφού το αναπτυξιακό εγχείρημα της ONEX ξεκίνησε την περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης και ολοκληρώθηκε με την σημερινή» με αποτέλεσμα να ζητούν -όπως είπε χαρακτηριστικά- κάποιοι Έλληνες εφοπλιστές «ρουσφέτια» για να πάρουν καλύτερη σειρά στην επισκευή των πλοίων στην Σύρο καθώς οι εργαζόμενοι έδειξαν ότι είναι άριστοι στη δουλειά τους.

Σήμερα όλες οι δεξαμενές είναι γεμάτες, οι Έλληνες εφοπλιστές εμπιστεύονται το Νεώριο και δεν ήταν τυχαίο ότι παρών στην τελετή ήταν ο ίδιος ο «καπετάν Τσάκος» ο οποίος και έκοψε και αυτός μαζί με την πολιτική ηγεσία την κορδέλα των εγκαινίων. Έξι πλοία ανακοινώθηκε είναι προς επισκευή αυτή την στιγμή στο Νεώριο της Σύρου.

Τα εγκαίνια τελέσθηκαν από τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ενώ την ιστορική εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Καθολικός Επίσκοπος Σύρου π. Πέτρου Στεφάνου, οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εργασίας και Αθλητισμού, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης οι βουλευτές Κυκλάδων Κατερίνα Μονογυιού, Φίλιππος Φόρτωμας και Νίκος Συρμαλένιος.

Τον τόνο ωστόσο της νέας εποχής επισφράγισε με την παρουσία του ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ ο οποίος και υπογράμμισε τα οφέλη για την τοπική κοινωνία αλλά και το μέλλον της ελληνο-αμερικανικής συνεργασίας.

Ο κ. Πάιατ στην ομιλία του αποκάλυψε το ενδιαφέρον Αμερικανών επενδυτών και για το λιμάνι του Βόλου μετά από εκείνα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ενώ συγκεκριμένα για το ναυπηγείο της Σύρου τόνισε:

«Τα οφέλη για την οικονομία και την τοπική κοινωνία είναι μεγάλα. Έχουν δοθεί ήδη 18 εκατομμύρια για οφειλές και χρέη σε εργαζομένους και πιστωτές ενώ θα δοθούν μέχρι το 2020-2021 άλλα 12 εκατ. για αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Επίσης έχουν δημιουργηθεί 600 νέες θέσεις εργασίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία τα τελευταία 3 χρόνια έχει ραγδαία ανάπτυξη και το 90% της ανάπτυξης αυτής οφείλεται στο Νεώριο. Οι Έλληνες εφοπλιστές δεν πρέπει να πηγαίνουν στα ναυπηγεία της Τουρκίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας γιατί πλέον έχουν επιλογή στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί σημαντική την επένδυση των ΗΠΑ στη Σύρο τόσο για στρατηγικούς λόγους όσο και για οικονομικούς και συμβολικούς. «Προτρέπω τους Αμερικάνους, είπε χαρακτηριστικά ο κ.Πάϊατ να επενδύσουν στην Ελλάδα και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον εκτός από τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας και για τον Βόλο».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Στις διασκέψεις COP25 και COP21 του ΟΗΕ ο Κωνσταντίνος Αραβώσης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κωνσταντίνος Αραβώσης ΥΠΕΝ

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, συνόδευσε τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην διάσκεψη COP25 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή στην Μαδρίτη. Στη συνέχεια, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη, παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις στην διεθνή διάσκεψη COP21 του ΟΗΕ, που διεξάγεται στην Νάπολη για τη Σύμβαση της Βαρκελώνης και αφορά στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ακτών της Μεσογείου (Mediterranean Action Plan-MAP). Η COP21 διεξάγεται παράλληλα με την διάσκεψη για την Κλιματική αλλαγή COP25.

Στην COP21 λαμβάνονται σημαντικές πολιτικές αποφάσεις που αφορούν κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα για το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Το γραφείο συντονισμού του ΟΗΕ (UNEP/MAP) για το Mediterranean Action Plan είναι το μόνο γραφείο του Οργανισμού που στεγάζεται στην Ελλάδα (Αθήνα), αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη χώρα μας.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην σπουδαιότητα της Σύμβασης της Βαρκελώνης και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει σε διεθνές επίπεδο για τη βελτιστοποίηση της παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία που προσδίδει η χώρα μας στην εν λόγω σύμβαση εδώ και πάνω από 30 χρόνια.

Ο κ. Αραβώσης υπογράμμισε την υψηλή προτεραιότητα που αποδίδει η νέα κυβέρνηση στην περιβαλλοντική και κλιματική ατζέντα, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην προγραμματιζόμενη πλήρη απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης, στην κατάργηση όλων των λιγνιτικών μονάδων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2028 και στην αύξηση του ποσοστού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας γνωστοποίησε στο ακροατήριο την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας σχετικά με τη διοργάνωση από τη χώρα μας της διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής για την αντιμετώπιση των κινδύνων για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα