Connect with us

Επικαιρότητα

Βορίδης: Πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, συνεργατική με «φρένο» στις «ελληνοποιήσεις»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάκης Βορίδης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι προκλήσεις που την συνοδεύουν και η θέση των μικρο-καλλιεργητών απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις ήταν ο βασικός άξονας της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος – εκτός των άλλων – ανακοίνωσε αυστηρό διωκτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Τόσο ο υπουργός, όσο και οι εισηγητές στη συνεδρία για τη «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να συνενωθούν οι μικρο-καλλιεργητές δημιουργώντας νέα δυναμικά σχήματα.

Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Βορίδης μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει για μείωση του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον πρωτογενή τομέα. «Η θέση της χώρας είναι να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός» τόνισε ο υπουργός κι εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των «συμμαχιών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επόμενο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι η σύνδεση των επιδοτήσεων με μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, οι ανάγκες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν εκτοξευτεί στα 210 εκατ ευρώ, ενώ πρόκειται για φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον παράγοντα της αιρεσιμότητας, που τίθεται και εξήγησε ότι σταδιακά η Ευρώπη θα αρχίσει να ζητά συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους για να χορηγεί τις ενισχύσεις.

«Πρέπει να πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, χρειάζονται επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός, ωστόσο επεσήμανε ότι οι μικρο-καλλιεργητές δεν έχουν δυνατότητες τέτοιων επενδύσεων, κάτι που έχει διαμηνύσει και η Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται να κινητροδοτήσουμε την ανάγκη συνένωσης των μικροπαραγωγών» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. «Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν το δεύτερο κομμάτι της ΚΑΠ» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «έξυπνες καλλιέργειες» με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και κάλεσε τις σταρτ απ και όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την καινοτομία να ρίξουν το βάρος τους στον πρωτογενή παραγωγή, διότι σε άλλη περίπτωση θα είναι μια αγορά που θα εκμεταλλευτούν οι ξένες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ανακοινώνοντας ότι γίνεται πιο αυστηρό το διωκτικό πλαίσιο με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο εξής, όπως είπε ο κ. Βορίδης όσοι επιχειρούν ελληνοποιήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν δίωξη για νοθεία σε ΠΟΠ, για παραπλάνηση καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Αυτό θα είναι το διωκτικό πλαίσιο από εδώ και πέρα. Θα είναι και ποινικό, και με διοικητικές κυρώσεις» είπε κατέθεσε όμως και τον προβληματισμό «μήπως να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την αισχροκέρδεια» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έκταση του φαινομένου.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε βήματα που γίνονται για τη φορολογική ελάφρυνση των παραγωγών. Παρέπεμψε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ,του φόρου εισοδήματος και του φόρου στις ομάδες παραγωγών. «Θα δούμε και το κόστος της παραγωγής. Μπροστά μας ανοίγεται δρόμος με συγκεκριμένες προσκλήσεις»

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης αναφερόμενος στην πρωτογενή παραγωγή εντόπισε ότι το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με τα διαρθρωτικά δεδομένα και περιέγραψε «τους μικρούς κλήρους, το ανάγλυφο, την ανεπάρκεια φυσικών πόρων, το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά, όπως είπε υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, η βιοποικιλότητα, αλλά και η φήμη των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Συνδέοντας όλα αυτά με την ιστορία, την κουλτούρα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, θεώρησε ότι η πρωτογενής παραγωγή εξακολουθεί να έχει σοβαρές προοπτικές.

Ο Θύμιος Μπόκιας, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών μέσω της ΚΓΠ. Ανέλυσε την πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020 σε σχέση με τους στόχους και επιτεύγματα. Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 σε σχέση με την κατάρτιση Στρατηγικών Σχεδίων και μετέφερε εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον.

Η Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην Βιοοικονομία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και τόνισε ότι μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΠΚΜ έχει ενσωματωθεί η Κυκλική Οικονομία, ως διαχείριση απορριμμάτων και αξιοποίηση του βιοαερίου, στους τομείς προτεραιότητας.

«Η βιο-οικονομία και η κυκλική βιο-οικονομία έχει διασυνδεθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η ΠΚΜ ώστε να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός σε πρακτικό επίπεδο και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα με άμεσα και έμμεσα οφέλη» πρόσθεσε.

Η Carla Tanas, Co-Founder & CEO, Future Agro Challenge επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 6.000 διαφορετικά φυτά και βότανα, περιγράφοντας « τη μοναδική χλωρίδα στον κόσμο». Όπως είπε τα βότανα θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αλλά και να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών». Πρόκειται όμως για την διασύνδεση της παραγωγής σε νέα είδη που δεν φαίνεται να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μας λείπει η γνώση» καθώς αγρότες συνταξιοδοτούνται, αλλά οι αλλά νέοι αγρότες δεν εισέρχονται στο χώρο γιατί το εισόδημα δεν είναι ελκυστικό.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη Μελέτης της διαΝΕΟσις για του Νέους Ελληνικούς Συνεταιρισμούς & Managing Partner της Τόπος Συμβουλευτική, αναφέρθηκε διεξοδικά στους συνεταιρισμούς, εστιάζοντας στο «πρόβλημα μεγέθους στον πρωτογενή τομέα».

Περιέγραψε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των 68 στρεμμάτων και 27 επιχειρήσεις είχαν πωλήσεις άνω των 100 εκατ. «Οι μικροί παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν όπως πρέπει τα προϊόντα τους. Η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική κάνει πιο εύκολη τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές» τόνισε η κ. Σκυλακάκη και περιέγραψε νέα μοντέλα συνεργατικότητας για τον πρωτογενή τομέα.

Ο Σπύρος Μυλωνάς δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας αναφέρθηκε στο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζήτησε επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού, προϋπολογισμού 31 εκατ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στήριξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας ζήτησε ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών “Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών”.

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά η παραγωγή. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση, πρότεινε πρόγραμμα αναμπέλωσης επισημαίνοντας ότι το προϊόν λόγω της αποδεδειγμένης διατροφικής του αξίας και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων έχει σοβαρές προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο – Αθανάσιος Παπαδοπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, πρ. Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρότεινε πολιτικές παρεμβάσεις για την στήριξη του κλάδου. Επέμεινε επίσης στη σύσταση συνεταιρισμών, τονίζοντας «Κάντε μια προσπάθεια με τους συνεταιρισμούς για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα».

Ο Φάνης Παπανικολόπουλος, Εκπρόσωπος Berryplasma αναφέρθηκε στην επένδυση στη γνώση και την καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων, επισημαίνοντας κι αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συνέργειες: «Υπάρχουν παραδείγματα που μας δίνουν ελπίδα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας που αναπτύχθηκαν εν μέσω κρίσης» είπε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο αγροτικό μοντέλο που θέλουμε ως Ελλάδα.

Παρέμβάση για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής έκαναν ακόμη ο Γιάννης Πετράτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Χημικός, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Στη συζήτηση για το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής παρενέβησαν ακόμη οι βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Συντονιστής στη συνεδρία ήταν ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.

image_print

Επικαιρότητα

Χωρίς μεγαρόσημο για την περίοδο της πανδημίας τα πιστοποιητικά των Δικαστικών Αρχών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χωρίς μεγαρόσημο θα κατατίθενται οι αιτήσεις και θα εκδίδονται τα πιστοποιητικά των Δικαστικών Αρχών για όσο διαρκούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας με κοινή απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Η απόφαση αυτή αποτελεί το πρώτο βήμα της συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδα Χριστόπουλου και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνου Αλεξανδρή, με σκοπό την απλούστευση της διαδικασίας αίτησης, έκδοσης και παραλαβής πιστοποιητικών που εκδίδουν τα δικαστήρια. Το όφελος για τον πολίτη θα ανέρχεται στα 5 € ανά πιστοποιητικό – 3 € για την αίτηση και 2 € για κάθε αντίτυπο του πιστοποιητικού.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ: Ηλεκτρονικό παρατηρητήριο για την καταγραφή προβλημάτων λόγω κορωνοϊού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Στασινός Πρόεδρος ΤΕΕ

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ, αφού έλαβε υπόψιν της τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι την 31/3 όσο και τις προτάσεις που διατύπωσαν τα μέλη της αλλά και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ με επιστολές του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, κατόπιν συνεχούς διαλόγου τόσο με μηχανικούς σε όλη τη χώρα, που ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ παραμένουν σπίτι τους, με βαρύ επαγγελματικό κόστος, όσο και χιλιάδων μηχανικών, ελεύθερων επαγγελματιών και μισθωτών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που συνεχίζουν να εργάζονται υπό αντίξοες συνθήκες, ζητά από την Πολιτεία, άμεσες και συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση τόσο της διάδοσης του κορωνοϊού όσο και – κυρίως – των επιπτώσεών του στην επαγγελματική ζωή των μηχανικών και στην οικονομία.

Άλλωστε το ΤΕΕ, εκ του ιδρυτικού του νόμου και των παραδόσεων του τεχνικού κόσμου της χώρας, οφείλει να τοποθετείται πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και στα μέλη του.

Προτεραιότητα για όλους κατά την τρέχουσα κρίση είναι η προστασία της υγείας των εργαζομένων κάθε μορφής απασχόλησης και εργασίας. Η ΔΕ ΤΕΕ ευχαριστεί θερμά τους συναδέλφους μηχανικούς, εργαζόμενους στα νοσοκομεία, στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, στις υποδομές, στα αναγκαία έργα και υπηρεσίες, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, για την συνεισφορά τους κατά τη διάρκεια και ενάντια στην πανδημία. 

Παράλληλα, η ΔΕ ΤΕΕ αποφάσισε το Επιμελητήριο να δημιουργήσει ηλεκτρονικό παρατηρητήριο καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, ανοιχτό στα μέλη του ΤΕΕ, όπου οι μηχανικοί μέλη θα μπορούν να καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις προτάσεις τους σε ειδικά ζητήματα, ώστε το ΤΕΕ να έχει κατά τον δυνατόν «ζωντανή» καταγραφή και μετά από επεξεργασία να προωθεί προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕ ΤΕΕ, πιο συγκεκριμένα, προτείνει:

Α) Μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη διάδοση του κορωνοϊού

1. Σε εργοτάξια, είτε δημοσίων είτε ιδιωτικών έργων, που συνεχίζουν να λειτουργούν, ειδικά σε όσα εργάζονται περισσότερα από 10 άτομα, απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφαλείας, των οδηγιών του ΕΟΔΥ και υποχρεωτική παροχή ατομικών μέσων και καθιέρωσης μέτρων προφύλαξης από τη διάδοση του κορωνοιού. Υποχρεωτικά να διεξάγονται ειδικά επί της κατάστασης ενημερωτικά σεμινάρια και να λαμβάνεται κάθε δυνατή προληπτική ενέργεια στα εργοτάξια με ευθύνη των αρμόδιων Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας.

2. Κατοχύρωση άρνησης ελέγχου από Ελεγκτές Δόμησης, δεδομένης της κατάστασης, ως αιτιολογημένης. Υποχρεωτική σύσταση για αποφυγή παρουσίας άλλων προσώπων σε περιπτώσεις διενέργειας αυτοψίας και επιτόπιου ελέγχου από ελεγκτές δόμησης. Παράταση χρόνου υποβολής του σχεδίου αποτύπωσης  του ακινήτου.

3. Αναστολή υποχρέωσης υποβολής ΠΕΑ κατά τη μίσθωση ή πώληση ακινήτου μέχρι τη λήξη της έκτακτης ανάγκης και υποχρέωση υποβολής του εντός 6 μηνών και πάντως εντός της χρήσης, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου

4. Άμεσο κλείσιμο των γραφείων κτηματογράφησης, σε αντιστοιχία με τα κτηματολογικά γραφεία.

Β) Επαγγελματικά μέτρα

1. Την οριζόντια παράταση, τουλάχιστον μέχρι 30/9/2020 ή προτιμότερο μέχρι 31/12/2020, όλων ανεξαιρέτως των προθεσμιών, που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα, και αφορούν το σύνολο των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των μηχανικών.

Ενδεικτικά αναφέρονται καταληκτικές ημερομηνίες που υπάρχουν στον νόμο 4495 για τα αυθαίρετα, το πρόγραμμα Εξοικονομώ, τις δηλώσεις Κτηματολογίου, τη δήλωση για τα αδήλωτα τ.μ. στους Δήμους, τους δασικούς χάρτες κ.λπ.

2. Δυνατότητα αναστολής διεξαγωγής διαγωνισμών τεχνικών έργων, μελετών και προμηθειών τεχνικών υπηρεσιών κλπ από όλες τις αναθέτουσες αρχές και παράταση των προθεσμιών στους εν εξελίξει διαγωνισμούς, στο ίδιο πλαίσιο που χορήγησε παράταση το Υπουργείο Υποδομών στα αντίστοιχα θέματα (έργα κλπ) αρμοδιότητάς του.

3. Παράταση προθεσμιών εκτέλεσης κάθε είδους δημοσίων έργων, πλην αυτών που έχουν σχέση με τη διαχείριση επείγουσας ανάγκης και ειδικού δημόσιου συμφέροντος – και όλων των συναφών διαδικασιών κατά την εκτέλεσή τους – κατ’ αναλογία αντιστοίχων κατευθύνσεων που δόθηκαν σε άλλες περιπτώσεις ανωτέρας βίας στο παρελθόν (φυσικές καταστροφές κατά τόπους, εκτεταμένες απεργίες κλπ)

4. Υποχρεωτική χρήση εργαλείων τηλεργασίας και εκ περιφοράς λήψης αποφάσεων ή αναβολή συσκέψεων προόδου, συνεδριάσεων ομάδων εργασίας, επιτροπών παραλαβής εργασιών, κλπ σε όλες τις Αναθέτουσες Αρχές.

5. Περιορισμό, κατά το δυνατόν, των απαιτούμενων δικαιολογητικών όπου η υποβολή τους μπορεί να αναβληθεί και να συμπληρωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο (λογαριασμοί, διαγωνισμοί, υποβολές και εγκρίσεις υλικών κλπ). Να δίνεται η  δυνατότητα στον προϊστάμενο της διευθύνουσας υπηρεσίας να υπογράφει λογαριασμούς με την υποβολή των αναλυτικών επιμετρήσεων  των οποίων η έγκριση θα μπορεί να πραγματοποιείται σε μεταγενέστερο χρόνο όπως και η σύνταξη των αντίστοιχων ΠΠΑΕ.

6. Λήψη μέτρων για έγκαιρη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας με τη δυνατότητα ευέλικτων ρυθμίσεων (πληρωμή με γενική ενημερότητα και όχι έργου, χρήση προγενέστερης ενημερότητας ή πληρωμή και προσκόμιση ενημερότητας σε μεταγενέστερο χρόνο)

7. Εγκρίσεις επιμετρήσεων και πιστοποιήσεων με χρήση ψηφιακής υπογραφής και ψηφιακά υποβαλλόμενα.

8. Προώθηση των πιστοποιήσεων προς πληρωμή ψηφιακά (ηλεκτρονικά) και άμεσα, ανεξαρτήτως της φυσικής παρουσίας των αρμόδιων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους

9. Όλες οι πληρωμές να γίνονται με υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής.

10. Πλήρη εφαρμογή ηλεκτρονικών διαδικασιών στις διαγωνιστικές διαδικασίες.  Υποχρεωτική αντικατάσταση κάθε εγγράφου που δύναται να εκδοθεί ηλεκτρονικά από το δημόσιο. Επέκταση της ψηφιακής υπογραφής για κάθε είδους έγγραφο. Υποχρεωτική αναζήτηση των δικαιολογητικών από τη διευθύνουσα υπηρεσία – αναθέτουσα αρχή για τα έγγραφα που παρέχει διαλειτουργικότητα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

11. Οι διευθύνουσες υπηρεσίες – αναθέτουσες αρχές να εγκρίνουν άμεσα τμηματικές πιστοποιήσεις ενδιάμεσων παραδοτέων,  προκειμένου να υπάρξει ρευστότητα στις μελετητικές εταιρείες και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.

12. Να εξοφληθούν άμεσα όλες οι εκκρεμείς πληρωμές, ανεξαρτήτως της φυσικής παρουσίας των αρμόδιων υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους

13. Ηλεκτρονική χορήγηση στοιχείων, οικοδομικών αδειών, σχεδίων και φωτοαντιγράφων από τις Πολεοδομίες, τα Κτηματολογικά γραφεία κλπ μετά από αίτηση των Μηχανικών.

14. Υποχρεωτική χορήγηση βεβαίωσης χρήσης γης ηλεκτρονικά από κάθε ΥΔΟΜ, καθώς αποτελεί βασικό δικαιολογητικό για ενάρξεις επιχειρήσεων, αδειοδότησης κλπ

15. Επέκταση – θέσπιση ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου και ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων σε όλες τις υπηρεσίες και οργανισμούς του δημοσίου, για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών

16. Παράταση κατά 2 μήνες μετά τη λήξη των μέτρων για όλες τις προθεσμίες υποβολής απόψεων, γνωμοδοτήσεων αλλά και απαντήσεων από αδειοδοτούμενους, για τη διαδικασία έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων και έγκρισης ΣΜΠΕ που εμπίπτουν στο χρονικό διάστημα από 15/3 έως 30/5.

17. Όλες οι προθεσμίες υποβολής ετήσιων ή περιοδικών στοιχείων (ενδεικτικά αποβλήτων, ενεργειακής κατανάλωσης, εξοικονόμησης ενέργειας, ΑΠΕ, κατανάλωσης υδάτων, δικαιωμάτων εκπομπών κλπ) από επιχειρήσεις, μηχανικούς, μελετητές κλπ να μετατεθούν τουλάχιστον μέχρι 30/6.

18. Την σωστή εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όσο αφορά τους μηχανικούς, καθώς η φύση της επαγγελματικής δραστηριότητας περιλαμβάνει και μετακινήσεις μακριά από τον τόπο κατοικίας, χωρίς κανένα γεωγραφικό περιορισμό

Γ) Οικονομικά μέτρα

1. Την άμεση και όχι ετεροχρονισμένη (τον Μάιο) ένταξη των μηχανικών – αλλά και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών επιστημόνων – στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800€, ανεξαρτήτως ενημερότητας.

Η εξέλιξη της πανδημίας αλλά και οι επιπτώσεις της στην πραγματική οικονομία αποδεικνύουν ότι η ενίσχυση αυτή των 800€ δεν είναι βοήθημα ή επίδομα, αλλά συνιστά μία αναγκαία ένεση ρευστότητας προκειμένου να ανταπεξέλθει ο τεχνικός κόσμος στην καθολική μείωση της επαγγελματικής ύλης και στα αυξημένα έξοδα.

Και μάλιστα σε έναν κλάδο που πλήρωσε βαρύτερα από οποιονδήποτε άλλο, με όρους απώλειας τζίρου και εργασιών, δέκα συνεχόμενα χρόνια κρίσης.

2. Τυχόν ενισχύσεις με τη μορφή επιταγών κατάρτισης δεν είναι δυνατόν να αντικαθιστούν τις έκτακτες ενισχύσεις για λόγους ανωτέρας βίας, όπως η υγειονομική κρίση που βιώνουμε, αλλά μόνο να λειτουργήσουν συμπληρωματικά.

Σημειώνεται με έμφαση ότι ο κλάδος των μηχανικών είναι από τους πιο καταρτισμένους κλάδους της χώρας, ειδικά στις νέες τεχνολογίες, μεγάλο μέρος των οποίων ο ίδιος παράγει και χρησιμοποιεί καθημερινά εδώ και δεκαετίες.

Είναι αστείο η Πολιτεία, που κάνει αγώνα με προτροπή και προτάσεις του ΤΕΕ σε πολλές περιπτώσεις, να μεταφέρει μεγάλο μέρος της λειτουργίας της στον ψηφιακό κόσμο (όπως οι οικοδομικές άδειες…), να θεωρεί ψηφιακά αγράμματους τους Έλληνες μηχανικούς.

Η μόνη περίπτωση να φανεί χρήσιμη η επιδότηση κατάρτισης με τους όρους που διαφαίνονται, είναι να αποτελεί η επιλογή του αντικειμένου και του φορέα παροχής της ελεύθερη επιλογή του εκπαιδευόμενου, χωρίς χωρικούς ή άλλους περιορισμούς.

Σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο, το ΤΕΕ δεν δέχεται, με βάση το νόμο και το Σύνταγμα, οι μηχανικοί να πιστοποιούνται για τεχνικές γνώσεις, από όπου προκύπτουν επαγγελματικά και συναφή δικαιώματα, από άλλον φορέα, για οποιονδήποτε λόγο.

Αν η Πολιτεία κρίνει ότι οι επιστήμονες της χώρας χρειάζονται τώρα κατάρτιση, το ΤΕΕ διαβεβαιώνει την Πολιτεία ότι οι περισσότεροι μηχανικοί χρειάζονται κατάρτισή κυρίως σε αντικείμενα επιστημονικής και επαγγελματικής αιχμής που δεν προσφέρονται σήμερα από τη συντριπτική πλειονότητα των εγχώριων φορέων παροχής κατάρτισης (οι εισηγητές των οποίων επίσης πολλές φορές είναι μηχανικοί…) αλλά μόνο σε εκπαιδευτικά ιδρύματα υψηλής στάθμης.

Και αυτό μπορεί να γίνει τόσο ανεξάρτητα όσο και στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των μηχανικών και του τεχνικού κόσμου από το ΕΣΠΑ. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι προτιμότερο οι πόροι να κατευθυνθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη την περίοδο της κρίσης.

3. Ένταξη των μηχανικών και των επιχειρήσεων του τεχνικού κόσμου στο μέτρο καταβολής του 60% του μισθώματος επαγγελματικής στέγης, καθώς εδώ και έναν μήνα περίπου, πολύ πριν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, όλες οι δημόσιες αρχές υπολειτουργούσαν και κανείς μηχανικός και εταιρεία δεν μπορούσε να ολοκληρώσει από την αρχή μέχρι το τέλος καμία εργασία.

4. Ενσωμάτωση στα μέτρα ενίσχυσης όλων των ΚΑΔ που αφορούν δραστηριότητες μηχανικών και τεχνικού κόσμου, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και της βιομηχανίας.

5. Οριζόντια παράταση, τουλάχιστον για έξι μήνες, όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών και ασφαλιστικών καταβολών που λήγουν το επόμενο χρονικό διάστημα (Απρίλιος, Μάϊος, Ιούνιος) και αφορούν τις επαγγελματικές δραστηριότητες, Καμία απώλεια ρυθμίσεων να μην υπάρξει σε αυτό το διάστημα. Όλες οι εξ αναστολής υποχρεώσεις να καταβληθούν σε δόσεις με την επάνοδο σε μια κανονικότητα της οικονομίας.

6. Έκπτωση 25% σε ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις με προθεσμία πληρωμής Απριλίου και Μαΐου, ανεξαρτήτως του μήνα που αφορά, σε όσους μπορούν και εξοφλούν εντός των προθεσμιών

7. Αναστολή υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ ώστε να προκύψει και αναστολή υποχρέωσης πληρωμής του, τουλάχιστον μέχρι το πέρας του πρώτου εξαμήνου του έτους.

8. Περίοδος χάριτος (αναστολή καταβολής) για όλες τις δανειακές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών προς τράπεζες για έξι μήνες

9. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος εντός της χρήσης

10. Πόροι από το ΕΣΠΑ πρέπει να διατεθούν άμεσα, με νέα ειδικά προγράμματα ανάπτυξης των υφιστάμενων επιχειρήσεων και διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, σε επιστημονικούς τομείς αιχμής παγκοσμίως, όπως είναι σχεδόν όλες οι δραστηριότητες μηχανικών με παράλληλα κίνητρα αύξησης απασχόλησης, κάλυψης των λειτουργικών αναγκών και δαπανών, αύξησης της εξωστρέφειας αλλά και επενδύσεων σε εξοπλισμό και καινοτόμες υπηρεσίες. Να προχωρήσουν ειδικά, στοχευμένα, αντίστοιχα προγράμματα για την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας. Οι σχετικές διαδικασίες να προχωρήσουν άμεσα – όχι τον Μάϊο – καθώς όλα μπορούν να γίνουν ηλεκτρονικά,

11. Τα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μέσω εγγυοδοσίας αλλά και της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, να λαμβάνουν υπόψιν τους την πραγματική κατάσταση στην οικονομία και τους όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και όχι τις γνωστές γραφειοκρατικές και τυπικές αγκυλώσεις που χαρακτηρίζουν τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και τις προκηρύξεις των περισσότερων προγραμμάτων με χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους.

12. Δυνατότητα χορήγησης άμεσα, μέσα στον Απρίλιο,  άτοκων δανείων κεφαλαίου κίνησης με ευέλικτους όρους από τις τράπεζες.

Για την καλύτερη ενημέρωση και επικοινωνία των προτάσεών της, αλλά και των ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η ΔΕ του ΤΕΕ σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, αναλαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες, ενημερώνει αναλυτικά για τα ανωτέρω την κυβέρνηση και θα ζητήσει συνάντηση – ηλεκτρονική διάσκεψη με τους εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Ο Δήμος Πειραιά καινοτομεί με λύσεις προηγμένης τεχνολογίας κατά του κορωνοϊού

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χειρουργικές Μάσκες

Ο Δήμος Πειραιά προχώρησε σε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για το  ιατρικό και το νοσηλευτικό  προσωπικό  της πόλης μας, αξιοποιώντας πλήρως την προηγμένη τεχνολογία και τις καινοτόμες υπηρεσίες του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab».

Συγκεκριμένα, δημιούργησε  με τη μέθοδο της 3D εκτύπωσης από το μηδέν, ασπίδες προστασίας προσώπου (μάσκες)  τις οποίες θα προσφέρει στα νοσοκομεία του Πειραιά, προκειμένου να στηρίξει το έργο τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σημειώνεται, πως οι ασπίδες προστασίας προσώπου θα παραδοθούν στα νοσοκομεία της πόλης μόλις  λάβουν έγκριση από το Υπουργείο Υγείας.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης σε δήλωσή του τόνισε πως ο Δήμος Πειραιά πρωτοπορεί με τις προηγμένες τεχνολογίες του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», σημειώνοντας: «Η δημιουργία των ασπίδων προστασίας προσώπου από μηδενική βάση είναι  μια εξαιρετικά καινοτόμα ενέργεια, η οποία υλοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας από Δήμο.

Αξιοποιώντας τις  προηγμένες τεχνολογίες του «Blue Lab» αναδεικνύουμε ότι οι νέες τεχνολογίες δεν είναι μια  αόριστη έννοια, καθώς εφαρμόζονται πλέον στη ζωή μας με δημιουργικό τρόπο. Ο Δήμος Πειραιά ανοίγει τον δρόμο για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, γεγονός που αποτελούσε στόχο όταν δημιουργήσαμε το  Κέντρο  Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», τον οποίο και επιτυγχάνουμε».

Κλείνοντας, σημείωσε  πως αποτελεί ηθικό καθήκον και υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να υλοποιεί ενέργειες  για τη στήριξη των επιστημόνων και της δημόσιας υγείας, οι οποίοι  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για  την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Καρύδης, σε δήλωσή του, τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία και αξία ένα Κέντρο Καινοτομίας για την επιχειρηματικότητα και τη γαλάζια ανάπτυξη να μετατρέπεται σε ασπίδα προστασίας για τη δημόσια υγεία και την κοινωνία μας.

«Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Γιάννη Μώραλη αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του «Blue Lab» και την τεχνολογία των 3D Printers, δημιουργούμε και προσφέρουμε ασπίδες προστασίας προσώπου προς το ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό των νοσοκομείων του Πειραιά από τον κορωνοϊό.

Στον Δήμο Πειραιά αντιμετωπίζουμε  με αποτελεσματικότητα κάθε γεγονός που βάζει σε κίνδυνο την ζωή των δημοτών μας. Με ευαισθησία και αλληλεγγύη τιμούμε όλους αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για την υγεία και την προστασία των πολιτών», τόνισε ο κ. Καρύδης.

O Σύμβουλος του Δημάρχου για νέες τεχνολογίες και υπεύθυνος του Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» κ. Ηλίας Σαλπέας, σε δήλωσή του, επεσήμανε πως ο  Δήμος Πειραιά και το Κέντρο Καινοτομίας για τη γαλάζια ανάπτυξη μπαίνουν στη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό, δημιουργώντας ασπίδες προστασίας προσώπου για το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων του Πειραιά και όχι μόνο.

«Σε μια πολύ δύσκολη στιγμή της ανθρωπότητας, ένα σημαντικό πρόβλημα που έχει εμφανιστεί είναι οι προμήθειες αναγκαίου υλικού προστασίας της υγείας, καθώς η χώρα μας δεν είχε στο παρελθόν παραγωγικές μονάδες.

Η τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης, που διαθέτει το «Blue Lab»  μας δίνει τη δυνατότητα να παράξουμε αυτό που μας λείπει. Πρόκειται για μια τεχνολογία ραγδαία εξελισσόμενη που μπορεί να δώσει στη χώρα μας τη  δυνατότητα να αποκτήσει παραγωγική ανεξαρτησία, τουλάχιστον σε κάποιους τομείς.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Δημοτική Αρχή δημιούργησε  το Κέντρο Καινοτομίας που έχει σκοπό να φέρει κοντά τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με αυτή τη νέα τεχνολογία, η οποία είναι βέβαιο πως τα επόμενα χρόνια θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναδιοργάνωση της οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο», επεσήμανε ο κ. Σαλπέας.

Για το «Blue Lab»

Το «Blue Lab»  αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά, καθώς είναι το πρώτο Κέντρο στην Ελλάδα για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη.

Παρέχει μια διευρυμένη γκάμα υπηρεσιών και προγραμμάτων που απευθύνονται σε νέους όλων των ηλικιών, οι οποίοι επιθυμούν να υποστηριχτούν συνολικά για την υλοποίηση επιχειρηματικών ιδεών, να γνωρίσουν, να εκπαιδευτούν και να πειραματιστούν πάνω σε κύριες τεχνολογίες ευρείας εφαρμογής, όπως αυτές του 3D printing και των μικροηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και να μάθουν για τις σύγχρονες τάσεις της γαλάζιας ανάπτυξης, όπως αυτές διαμορφώνονται σήμερα.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα