fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Βορίδης: Πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, συνεργατική με «φρένο» στις «ελληνοποιήσεις»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάκης Βορίδης Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική, οι προκλήσεις που την συνοδεύουν και η θέση των μικρο-καλλιεργητών απέναντι στις επερχόμενες εξελίξεις ήταν ο βασικός άξονας της ομιλίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, ο οποίος – εκτός των άλλων – ανακοίνωσε αυστηρό διωκτικό πλαίσιο κατά των ελληνοποιήσεων για την προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Τόσο ο υπουργός, όσο και οι εισηγητές στη συνεδρία για τη «Βιώσιμη Αγροτική Ανάπτυξη» στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη να συνενωθούν οι μικρο-καλλιεργητές δημιουργώντας νέα δυναμικά σχήματα.

Σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, ο κ. Βορίδης μετέφερε την ανησυχία που υπάρχει για μείωση του προϋπολογισμού που κατευθύνεται στον πρωτογενή τομέα. «Η θέση της χώρας είναι να μη μειωθεί ο προϋπολογισμός» τόνισε ο υπουργός κι εκτίμησε ότι οι τελικές αποφάσεις θα είναι συνάρτηση των «συμμαχιών» σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επόμενο ζήτημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες είναι η σύνδεση των επιδοτήσεων με μέτρα και επενδύσεις περιβαλλοντικής σημασίας για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά την αγροτική παραγωγή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, εξαιτίας της Κλιματικής Αλλαγής, οι ανάγκες αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ έχουν εκτοξευτεί στα 210 εκατ ευρώ, ενώ πρόκειται για φαινόμενο που επηρεάζει σημαντικά και το εισόδημα των αγροτών.

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε στον παράγοντα της αιρεσιμότητας, που τίθεται και εξήγησε ότι σταδιακά η Ευρώπη θα αρχίσει να ζητά συμμόρφωση με τους περιβαλλοντικούς όρους για να χορηγεί τις ενισχύσεις.

«Πρέπει να πάμε σε μια γεωργία πιο πράσινη, χρειάζονται επενδύσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα» τόνισε ο υπουργός, ωστόσο επεσήμανε ότι οι μικρο-καλλιεργητές δεν έχουν δυνατότητες τέτοιων επενδύσεων, κάτι που έχει διαμηνύσει και η Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Χρειάζεται να κινητροδοτήσουμε την ανάγκη συνένωσης των μικροπαραγωγών» πρόσθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ανοίξει η συζήτηση για τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών. «Θα πρέπει να είναι έτοιμοι να απορροφήσουν το δεύτερο κομμάτι της ΚΑΠ» επισήμανε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «έξυπνες καλλιέργειες» με αξιοποίηση σύγχρονων μεθόδων και κάλεσε τις σταρτ απ και όσες επιχειρήσεις ασχολούνται με την καινοτομία να ρίξουν το βάρος τους στον πρωτογενή παραγωγή, διότι σε άλλη περίπτωση θα είναι μια αγορά που θα εκμεταλλευτούν οι ξένες επιχειρήσεις.

Στην τοποθέτησή του ο υπουργός αναφέρθηκε διεξοδικά και στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων, ανακοινώνοντας ότι γίνεται πιο αυστηρό το διωκτικό πλαίσιο με στόχο την καταπολέμηση του φαινομένου. Στο εξής, όπως είπε ο κ. Βορίδης όσοι επιχειρούν ελληνοποιήσεις θα έχουν να αντιμετωπίσουν δίωξη για νοθεία σε ΠΟΠ, για παραπλάνηση καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Αυτό θα είναι το διωκτικό πλαίσιο από εδώ και πέρα. Θα είναι και ποινικό, και με διοικητικές κυρώσεις» είπε κατέθεσε όμως και τον προβληματισμό «μήπως να αντιμετωπίσουμε κι εμείς την αισχροκέρδεια» σημειώνοντας ότι αυτός είναι ο βασικός λόγος για την έκταση του φαινομένου.

Καταλήγοντας ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε βήματα που γίνονται για τη φορολογική ελάφρυνση των παραγωγών. Παρέπεμψε στη μείωση του ΕΝΦΙΑ,του φόρου εισοδήματος και του φόρου στις ομάδες παραγωγών. «Θα δούμε και το κόστος της παραγωγής. Μπροστά μας ανοίγεται δρόμος με συγκεκριμένες προσκλήσεις»

Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης αναφερόμενος στην πρωτογενή παραγωγή εντόπισε ότι το βασικό πρόβλημα σχετίζεται με τα διαρθρωτικά δεδομένα και περιέγραψε «τους μικρούς κλήρους, το ανάγλυφο, την ανεπάρκεια φυσικών πόρων, το υψηλό κόστος παραγωγής και την κλιματική αλλαγή.

Παρόλα αυτά, όπως είπε υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα που είναι η υψηλή ποιότητα και διατροφική αξία των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, η βιοποικιλότητα, αλλά και η φήμη των ελληνικών προϊόντων σε όλον τον κόσμο. Συνδέοντας όλα αυτά με την ιστορία, την κουλτούρα τον πολιτισμό και τον τουρισμό, θεώρησε ότι η πρωτογενής παραγωγή εξακολουθεί να έχει σοβαρές προοπτικές.

Ο Θύμιος Μπόκιας, Προϊστάμενος Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης για Ισπανία και Πορτογαλία αναφέρθηκε στην ανάπτυξη αγροτικών περιοχών μέσω της ΚΓΠ. Ανέλυσε την πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι το 2020 σε σχέση με τους στόχους και επιτεύγματα. Στη συνέχεια μίλησε για τη Νέα Πολιτική Αγροτικής Ανάπτυξης 2021-2027 σε σχέση με την κατάρτιση Στρατηγικών Σχεδίων και μετέφερε εμπειρίες και ιδέες για το μέλλον.

Η Χρυσάνθη Κισκίνη, Προϊσταμένη Τμήματος Επιστημονικοτεχνικής Υποστήριξης και υλοποίησης Προγραμμάτων του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρθηκε στην Βιοοικονομία στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και τόνισε ότι μέσω του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΠΚΜ έχει ενσωματωθεί η Κυκλική Οικονομία, ως διαχείριση απορριμμάτων και αξιοποίηση του βιοαερίου, στους τομείς προτεραιότητας.

«Η βιο-οικονομία και η κυκλική βιο-οικονομία έχει διασυνδεθεί με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαχειρίζεται η ΠΚΜ ώστε να υποστηριχθεί ο σχεδιασμός σε πρακτικό επίπεδο και να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα με άμεσα και έμμεσα οφέλη» πρόσθεσε.

Η Carla Tanas, Co-Founder & CEO, Future Agro Challenge επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει 6.000 διαφορετικά φυτά και βότανα, περιγράφοντας « τη μοναδική χλωρίδα στον κόσμο». Όπως είπε τα βότανα θα μπορούσαν να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, αλλά και να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα των πολιτών». Πρόκειται όμως για την διασύνδεση της παραγωγής σε νέα είδη που δεν φαίνεται να εξελίσσεται. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «μας λείπει η γνώση» καθώς αγρότες συνταξιοδοτούνται, αλλά οι αλλά νέοι αγρότες δεν εισέρχονται στο χώρο γιατί το εισόδημα δεν είναι ελκυστικό.

Η Μαριάννα Σκυλακάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη Μελέτης της διαΝΕΟσις για του Νέους Ελληνικούς Συνεταιρισμούς & Managing Partner της Τόπος Συμβουλευτική, αναφέρθηκε διεξοδικά στους συνεταιρισμούς, εστιάζοντας στο «πρόβλημα μεγέθους στον πρωτογενή τομέα».

Περιέγραψε μικρές καλλιεργήσιμες εκτάσεις των 68 στρεμμάτων και 27 επιχειρήσεις είχαν πωλήσεις άνω των 100 εκατ. «Οι μικροί παίκτες δεν έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν όπως πρέπει τα προϊόντα τους. Η μεγαλύτερη παραγωγική δυναμική κάνει πιο εύκολη τη διείσδυση στις διεθνείς αγορές» τόνισε η κ. Σκυλακάκη και περιέγραψε νέα μοντέλα συνεργατικότητας για τον πρωτογενή τομέα.

Ο Σπύρος Μυλωνάς δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας αναφέρθηκε στο πρόβλημα νερού που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζήτησε επέκταση της αρδευτικής διώρυγας του Πηνειού, προϋπολογισμού 31 εκατ ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.
Στήριξη της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας ζήτησε ο Χρήστος Σταυρόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών «Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών».

Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μειώνεται σταθερά η παραγωγή. Προκειμένου να αναστραφεί η τάση, πρότεινε πρόγραμμα αναμπέλωσης επισημαίνοντας ότι το προϊόν λόγω της αποδεδειγμένης διατροφικής του αξίας και των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων έχει σοβαρές προοπτικές στις διεθνείς αγορές.

Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο – Αθανάσιος Παπαδοπουλος, Δήμαρχος Καλαβρύτων, πρ. Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και πρότεινε πολιτικές παρεμβάσεις για την στήριξη του κλάδου. Επέμεινε επίσης στη σύσταση συνεταιρισμών, τονίζοντας «Κάντε μια προσπάθεια με τους συνεταιρισμούς για να στηρίξουμε τον αγροτικό τομέα».

Ο Φάνης Παπανικολόπουλος, Εκπρόσωπος Berryplasma αναφέρθηκε στην επένδυση στη γνώση και την καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων, επισημαίνοντας κι αυτός με την σειρά του την ανάγκη για συνέργειες: «Υπάρχουν παραδείγματα που μας δίνουν ελπίδα στον κάμπο της Δυτικής Αχαΐας και Ηλείας που αναπτύχθηκαν εν μέσω κρίσης» είπε.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θόδωρος Βασιλόπουλος στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιο αγροτικό μοντέλο που θέλουμε ως Ελλάδα.

Παρέμβάση για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής έκαναν ακόμη ο Γιάννης Πετράτος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων, Β’ Αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας και ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, Χημικός, Πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

Στη συζήτηση για το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής παρενέβησαν ακόμη οι βουλευτές Αχαϊας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης και του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου. Συντονιστής στη συνεδρία ήταν ο Θανάσης Πετρόπουλος, Γεωπόνος, Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ παραρτήματος Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Οικονόμου: Προς επίλυση χρόνια προβλήματα σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Πολίτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Δημήτρης Οικονόμου Υφυπουργός ΠΕΝ

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, κ. Δημήτρης Οικονόμου, επισκέφθηκε την Τετάρτη -μετά από αίτημά του- τον Συνήγορο του Πολίτη, κ. Ανδρέα Ποττάκη για να ενημερωθεί για θέματα που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Κατά την πρώτη συνεργασία που είχαν ο Υφυπουργός με τον Συνήγορο του Πολίτη και τον βοηθό Συνήγορο, τον κ. Ιωάννη Σαγιά, συζητήθηκαν μια σειρά αναφορών από πολίτες και Φορείς που αφορούν:

– Στις Υπηρεσίες Δόμησης

– Στις απαλλοτριώσεις και τη μη καταβολή αποζημιώσεων γι΄αυτές

– Στη διαδικασίας μεταφοράς συντελεστή δόμησης,

– Στην ηχορύπανση,

– Στη χωροταξική παραβατικότητα στους δρόμους και τους πεζοδρόμους

– Στη βαδισιμότητα αλλά και

– Στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ στα δημόσια κτήρια.

Προσβασιμότητα στα Δημόσια Κτήρια – ΑμΕΑ – Προεδρικό Διάταγμα

 Ειδικά για την προσβασιμότητα στα δημόσια κτήρια, ο κ. Οικονόμου προανήγγειλε ότι μέσα στο άμεσα  προσεχές διάστημα  θα έχει υπογραφεί  σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τον Οδηγό Προσαρμογής τους.

Επίσης, εντός του έτους θα τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα η προσαρμογή προσβασιμότητας  των δημόσιων κτηρίων, που έχουν μεγάλη συνάθροιση κοινού. «Το ζήτημα προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια είναι τεράστιο και αριθμητικά -αναφορικά με το πλήθος των ακινήτων –  αλλά και ηθικά, λόγω του αναφαίρετου δικαιώματος στην ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών».

Σταθερά «ψηλά» τα θέματα Χωροταξίας στις Αναφορές προς τον Συνηγόρο του Πολίτη

Τη σπουδαιότητα των ζητημάτων Χωροταξίας που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών καταδεικνύουν τα στοιχεία του Συνηγόρου του Πολίτη. Σύμφωνα με αυτά, από το 2011 έως σήμερα,  από όλες τις αναφορές πολιτών που καταγράφει και χειρίζεται η Ανεξάρτητη Αρχή, τα ζητήματα Χωροταξίας κατέχουν σταθερά την 3η θέση. Μετά το πέρας της πρώτης συνεργασίας με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, ο  Συνήγορος του Πολίτη δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει σύμπτωση στις διαπιστώσεις μας καθώς αρκετά ζητήματα  χρονίζουν και είναι αρκετά σύνθετα και δισεπίλυτα. Διακρίναμε μία ειλικρινή διάθεση για όλα τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του υφυπουργού. Προσδοκούμε στο μέλλον να έχουμε μία σειρά συναντήσεων σε όλα τα θέματα που έθιξε ο κ. Οικονόμου, προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες, εφικτές λύσεις των προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Οι 5 προτάσεις Τζιτζικώστα για το ΕΣΠΑ 2021-2027

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Απόστολος Τζιτζικώστας

Πέντε προτάσεις, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του νέου ΕΣΠΑ 2021 – 2027, κατέθεσε σήμερα στο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο για τη νέα προγραμματική περίοδο, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου είναι κρίσιμος για το μέλλον της χώρας και τόνισε ότι οι Περιφέρειες οφείλουν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, μέσα από συνολική αλλαγή του υφιστάμενου μοντέλου.

«Σήμερα το μεγάλο και κρίσιμο διακύβευμα για τη χώρας μας είναι η αναγέννηση της παραγωγικής βάσης. Είναι η προσπάθεια να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί στο διεθνές περιβάλλον.

Και το κύριο εργαλείο για να το πετύχουμε, είναι το νέο ΕΣΠΑ. Για το λόγο αυτό ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι γρήγορος και έξυπνος. Γρήγορος, χωρίς τις καθυστερήσεις και τις δυσλειτουργίες που όλοι μας έχουμε ζήσει σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

Και έξυπνος, γιατί μέσα από τα επιχειρησιακά μας σχέδια πρέπει να κατευθύνουμε τους διαθέσιμους πόρους σε έργα και δράσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες και αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονέκτημα και τις δυνατότητες της χώρας, αλλά και κάθε Περιφέρειας ξεχωριστά. Δράσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να υλοποιηθούν γρήγορα και να παράξουν θετικά αποτελέσματα για τις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως σημείωσε, μπορεί κάθε Περιφέρεια να έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, διαφορετικές τοπικές ανάγκες, διαφορετικές δυνατότητες, πλεονεκτήματα και προτεραιότητες, υπάρχουν όμως ζητήματα που είναι κεντρικά και κοινά, όπως: η αντιστροφή της αποβιομηχάνισης, η αναδιάταξη του τουρισμού, η ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών, η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η μείωση της ανεργίας και η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής.

Αυτά χαρακτήρισε ως «κοινούς εθνικούς στόχους» ο κ. Τζιτζικώστας και τόνισε ότι «για να επιτευχθούν πρέπει τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα να αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη χρηματοδοτική βαρύτητα.

Και παράλληλα, πρέπει να συγχρονιστούν επιτέλους, ο αναπτυξιακός προγραμματισμός με τον χωροταξικό σχεδιασμό, όπου ακόμα και σήμερα, αναμένουμε την έγκριση Χωροταξικών Σχεδίων που ανατέθηκαν πριν επτά και οχτώ χρόνια και εκπονήθηκαν με στοιχεία που συλλέχθηκαν πριν δέκα ή 15 χρόνια».

Καταθέτοντας την πρότασή του, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές και οι παρεμβάσεις της τρέχουσας περιόδου, που αντικειμενικά έχουν αξιολογηθεί ως αποτελεσματικές και αποδοτικές πρέπει να συνεχιστούν στις Περιφέρειες, αυτό όμως που προβάλλει πλέον ως επιτακτική ανάγκη, είναι να υπάρξουν και επιλογές μετασχηματιστικού χαρακτήρα».

Οι πέντε αυτές επιλογές, όπως τις περιέγραψε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:

1. Να διατηρηθεί η δομή και ο πολυταμειακός χαρακτήρας των Περιφερειακών Προγραμμάτων, αλλά και να ενισχυθούν χρηματοδοτικά, με περισσότερους πόρους και δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

2. Ο περιφερειακός σχεδιασμός να συνοδευτεί από την εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών σε κάθε Περιφέρεια, συνδέοντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, με τους πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Με αυτό τον τρόπο, διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πλέγμα χρηματοδότησης για τις ανάγκες κάθε Περιφέρειας, που δεν θα εφαρμοστεί με αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά συνολικά, με πολλαπλάσιο όφελος για τον τόπο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μια γενναία δημοσιονομική ενίσχυση των πόρων της αυτοδιοίκησης που θα συμβαδίσει επιτέλους, και με τη νομοθετημένη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.

3. Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την υλοποίηση των Προγραμμάτων, με εφαρμογή πάντα οποιασδήποτε μορφής δειγματοληπτικού ελέγχου και αξιολόγησης. Χρειάζεται να αναπνεύσουμε όμως τον καθαρό αέρα της απεξάρτησης από κεντρικές γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες και ως προς τις αιρεσιμότητες και ως προς τα καθεστώτα ενίσχυσης και τους ενδιάμεσους φορείς, που έχουν δημιουργήσει τεράστιες καθυστερήσεις τόσο στην τρέχουσα όσο και σε προηγούμενες προγραμματικές περιόδους.

4. Να αποδοθεί αυξημένη προγραμματική αυτονομία στις Περιφέρειες και να ενισχυθεί η προγραμματική και διαχειριστική ικανότητα τόσο στις Περιφέρειες όσο και στους Δήμους, αντιμετωπίζοντας με ρεαλιστικό και ειλικρινή τρόπο, την αποδεδειγμένη έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού, έτσι ώστε τα έργα να υλοποιούνται και πιο γρήγορα και σωστά.

5. Στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ να συμπεριληφθούν δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία για σύγχρονες πολιτικές:

– Για την ενίσχυση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης σε περιφερειακό αλλά και εθνικό επίπεδο.

– Για την προσαρμογή της χώρας μας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

– Για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας σε δημόσιους φορείς και επιχειρήσεις.

«Ουσιαστικά αυτό είναι το μέλλον, για το οποίο τώρα είναι η ώρα να μιλήσουμε. Είναι η ώρα να μιλήσουμε για το αύριο της χώρας, για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας. Και κοιτώντας μπροστά, μπορώ να σας πω με ρεαλισμό και βεβαιότητα ότι οι Περιφέρειες έχουν όλες τις δυνατότητες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα να γίνουν ατμομηχανές της εθνικής μας οικονομίας.

Να γίνουν πυλώνες μιας νέας αναπτυξιακής και παραγωγικής πορείας της χώρας. Να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου, σύγχρονου και αποκεντρωμένου μοντέλου λειτουργίας του κράτους. Είναι η ώρα να γίνει και στη χώρα μας, όπως σ’ όλη την Ευρώπη, η ουσιαστική μετάβαση από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Ο εθνικός στόχος είναι να επανέλθει η κανονικότητα στους ρυθμούς μεγέθυνσης της οικονομίας και της απασχόλησης, να αντισταθμιστούν οι κοινωνικές απώλειες, να ξεκινήσει μια περίοδος όχι απλής ανάκαμψης αλλά επιταχυνόμενης ανάπτυξης σε όλες τις Περιφέρειες, σε όλη την Ελλάδα.

Με υψηλή παραγωγικότητα, αξιοποίηση της καινοτομίας, διεθνή ανταγωνιστικότητα, βιώσιμη και ισχυρή ανάπτυξη που θα φτάνει σε κάθε πολίτη της χώρας. Και σε αυτό τον στόχο, οι Περιφέρειες είναι έτοιμες να συμβάλλουν ενεργά και ουσιαστικά, όπως αποδεδειγμένα έκαναν όλα αυτά τα χρόνια», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ είπε επίσης ότι ο σχεδιασμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2021 – 2027 έχει στόχο τη διαμόρφωση ενός συνόλου δράσεων, που θα αντιμετωπίσουν τα πραγματικά προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από τη δεκαετή κρίση, σε όλες τις βαθμίδες διοίκησης της χώρας και κυρίως θα αποτελέσουν την αφετηρία της Ελλάδας, στη νέα εποχή, την εποχή της δημιουργίας, της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, της καταπολέμησης των ανισοτήτων.

«Είμαστε παρόντες τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στην υλοποίηση των νέων επιχειρησιακών προγραμμάτων, έτσι ώστε όλοι μαζί, με συνεργασία, με συνεννόηση, με πολλή δουλειά, να μπορέσουμε να πετύχουμε τη γρήγορη μετάβαση της χώρας από την ανάκαμψη στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας με τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο, το βασικό χρηματοδοτικό μας εργαλείο, το νέο ΕΣΠΑ», συμπλήρωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πατούλης: Εργαζόμαστε σκληρά για αύξηση της απορροφητικότητας στο νέο ΕΣΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιώργος Πατούλης ομιλία

Με αφορμή την έναρξη του Εθνικού Αναπτυξιακού Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027», στο Μέγαρο Μουσικής, η οποία πραγματοποιήθηκε με ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:

«Η Περιφέρεια Αττικής και συνολικά όλες οι Περιφέρειες της χώρας αναλαμβάνουμε πρωταγωνιστικό ρόλο για την εθνική αναπτυξιακή επανεκκίνηση. Εργαζόμαστε σκληρά για να κερδίσουμε το στοίχημα της αύξησης της απορροφητικότητας των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ. Εργαζόμαστε συντονισμένα με την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να μη χαθεί το τρένο της ανάπτυξης στην Αττική στην Ελλάδα μας.

 Η παρουσία μας σήμερα εδώ στο Μέγαρο Μουσικής που ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, υποδηλώνει την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνουμε σε αυτό το βασικό χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό εργαλείο των Περιφερειών.

 Η Περιφέρεια Αττικής, έχοντας αποστείλει τις προτάσεις της προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση της κοινής πιλοτικής πρότασης για την αξιοποίηση των πόρων των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων.

 Η Περιφέρεια Αττικής, παίρνοντας τη σκυτάλη από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δρομολογεί στο προσεχές διάστημα το Πρώτο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο της Αττικής, όπου μαζί με τους Δήμους, τους Κοινωνικούς και Οικονομικούς μας εταίρους θα συζητήσουμε τις ανάγκες, τις προοπτικές και τις δυνατότητες του νέου ΠΕΠ Αττικής».

Στο πλαίσιο του Πρώτου Συνεδρίου για το νέο ΕΣΠΑ συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η ανάγκη ενίσχυσης των πόρων των Περιφερειών, η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών για τις ΜΜΕ, η μετάβαση σε μια Οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων, η μείωση της ανεργίας και η εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, η Ευρωπαία επίτροπος, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, Ελίζα Φερέιρα, ο Υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Μ. Σταυριανουδάκης, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Α. Τζιτζικώστας κ.α.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα