Νίκος
Καραγιάννης

Δίμηνη παράταση στην ισχύ των προσφορών τους δόθηκε στα σχήματ από το υπουργείο για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Με απόφαση του υπουργείου αποφασίστηκε η επιμήκυνση του χρόνου των προσφορών καθώς ο διαγωνισμός είναι ακόμα σε εξέλιξη και δεν έχει εκδοθεί το πρακτικό.

Να θυμίσουμε πως πριν μερικές εβδομάδες αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι των οικονομικών προσφορών για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος (τον Ιανουάριο) και όπως έγινε γνωστό η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μειοδότησε στον διαγωνισμό.

Τα σχήματα θα πρέπει να προσκομίσουν ισόχρονη παράταση της ισχύος της ισχύος της Επιστολής Δανειακής Υποστήριξης, της Επιστολής Δανειακής Υποστήριξης Προαίρεσης, της Εγγυητικής Επιστολής Χρηματοδοτικής Στήριξης και της Εγγυητικής Επιστολής Χρηματοδοτικής Στήριξης Προαίρεσης.

Αυτό που αναμένεται πλέον είναι να βγει το πρακτικό με το οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακηρύσσεται και επίσημα προσωρινή ανάδοχος του έργου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, η σύμβαση παραχώρησης, διάρκειας 30 ετών, προβλέπεται να υπογραφεί προς το τέλος του 2024.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρουμε πως θα χρειαστεί -πέρα από την απουσία ενστάσεων που μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία- να τρέξουν πάρα πολύ γρήγορα οι διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε να φτάσουμε στον ΒΟΑΚ, να έχουμε υπογραφές για το τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.

Η προσυμβατική και συμβατική περίοδος

Μετά το τρίτο πρακτικό περνάμε ουσιαστικά στην προσυμβατική περίοδο του έργου. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χρειαστεί να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να κλειδώσει το χρηματοδοτικό σκέλος που είναι και το πιο σημαντικό.

Εδώ προβλέπεται πως το έργο θα έχει χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Πέρα από αυτά τα χρήματα προβλέπεται και ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και πιθανόν να έχουμε και χρηματοδότηση -στο σκέλος της συμμετοχής του Δημοσίου- και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Στη συνέχεια θα πρέπει η σύμβαση να σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί στη Βουλή όπου θα γίνει και νόμος του κράτους και το τελικό βήμα είναι η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης.

Στον ΒΟΑΚ μετά τις υπογραφές της σύμβασης για το Χανιά-Χερσόνησος, θα χρειαστεί ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο οποίο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα πρέπει να προχωρήσει σε ολοκλήρωση των μελετών και των μελετών εφαρμογής. Το Δημόσιο από την πλευρά του θα πρέπει να αποδώσει τους απαραίτητους χώρους (οπότε να ολοκληρωθούν και οι όποιες απαλλοτριώσεις) στην ανάδοχο για να ξεκινήσουν οι προκαταρκτικές εργασίες.

Αφού ολοκληρωθούν τα παραπάνω, τότε θα ξεκινήσει και η κατασκευαστική περίοδος η οποία εκτιμάται από πηγές στο ypodomes.com πως θα διαρκέσουν περίπου 4 χρόνια. Με λίγα λόγια η κατασκευή του ΒΟΑΚ θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας. Το κόστος του ΒΟΑΚ στο τμήμα Χανιά-Χερσόνησος εκτιμάται σε 1,8 δισ. ευρώ, κάνοντας το, το πιο μεγάλο έργο παραχώρησης και ταυτόχρονα το μεγαλύτερο έργο υποδομής της χώρας, ξεπερνώντας ακόμα και το κόστος της γραμμής 4 του Μετρό της Αθήνας.

Προχωρά και το Χανιά-Κίσσαμος

Παράλληλα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανέφερε ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Χρήστος Σταϊκούρας έχει ολοκληρωθεί και τις μελέτες του τμήματος Χανιά – Κίσσαμος, έργο προαίρεσης της σύμβασης παραχώρησης.

Αυτή την εποχή ελέγχονται από την υπηρεσία του Υπουργείου, και κατόπιν, θα συνταχθεί φάκελος για την περιβαλλοντική του αδειοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ.

Η προαίρεση σε μια σύμβαση είναι ένα επιπλέον φυσικό αντικείμενο έργου. Δηλαδή πέρα από το Χανιά-Χερσόνησος στη σύμβαση θα υπάρχει και η δυνατότητα (που ονομάζεται προαίρεση) το υπουργείο να ενεργοποιήσει και την κατασκευή του τμήματος Χανιά-Κίσσαμος κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.

Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε χρόνο της σύμβασης παραχώρησης, είτε στην αρχή, είτε κατά τη διάρκεια κατασκευής του Χανιά-Χερσόνησος, είτε ακόμα και μετά από αυτή. Πάντως εφόσον οι μελέτες προχωρούν και είναι τόσο ώριμες, το πιθανότερο είναι να έχουμε ενεργοποίηση της κατασκευής του Χανιά-Κίσσαμος σχετικά σύντομα.

Να θυμίσουμε πως πως έχουμε υπογεγραμμένες συμβάσεις στα άλλα δύο τμήματα που συμπληρώνουν τον άξονα του ΒΟΑΚ. Στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη, έργο ΣΔΙΤ, σύμβασης ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 90 εκατ. ευρώ, οργανώνονται τα εργοτάξια, συντάσσονται οι οριστικές μελέτες και αναμένονται οι δικαστικές αποφάσεις για τις απαλλοτριώσεις.

Σε ότι αφορά το τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, συμβατικού ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 137 εκατ. ευρώ, εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες, εγκρίθηκαν οριστικές μελέτες οδοποιίας, ολοκληρώθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, εκδόθηκαν αποφάσεις απαλλοτριώσεων, ενώ εκκρεμεί μία ακόμη, τις προσεχείς ημέρες.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV