Connect with us

Λοιπά Οδικά έργα

Για Ιούνιο του 2021 μετατέθηκε η ολοκλήρωση του έργο Καλλονή-Σίγρι στη Μυτιλήνη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανισόπεδος Κόμβος Γουρνών στον ΒΟΑΚ

Για τις 30 Ιουνίου 2021 μετατέθηκε η ολοκλήρωση του πολύπαθου οδικού έργου Καλλονή-Σίγρι στη Μυτιλήνη. Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών ήταν αναμενόμενη καθώς το έργο έχει αντιμετωπίσει πλείστα προβλήματα.

ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με την απόφαση υπήρχαν δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης ευθύνης ∆Ε∆∆ΗΕ εντός ορίων του έργου σε όλο σχεδόν το μήκος της εργολαβίας, όπου απαιτείται η μετατόπισή τους η οποία καθυστερεί. Επίσης σύμφωνα με τις εργασίες που περιλαμβάνονται στην 1η Σ.Σ.Ε. και συγκεκριμένα οι εκσκαφές παρουσία υπαλλήλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους απαιτούν χρόνο εκτέλεσης ο οποίος εξαρτάται από την εύρεση τυχόν ευρημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θέση Χ.Θ. 3+100 στην οποία έχουν εντοπισθεί απολιθώματα και απαιτείται μικρή παραλλαγή στη χάραξη της οδοποιίας και έχει επιφέρει ανάλογες χρονικές καθυστερήσεις. Κατά την υλοποίηση της μελέτης εφαρμογής του έργου και τη μόρφωση των διατομών οδοποιίας σε ορισμένα πρανή εκσκαφών σημειώθηκαν τοπικές αστοχίες και μικρά κατολισθητικά φαινόμενα. Στα σημεία αυτά γίνεται διερεύνηση των φαινομένων και προτείνεται συνολική αντιμετώπιση στα πλαίσια της σύμβασης.

Επίσης υπήρξαν και φαινόμενα κατολίσθησης (Χ.Θ. 23+900 , 13+984,25 έως 14+030,87) η αντιμετώπιση και αποκατάστασή τους θα γίνει αφότου σταθεροποιηθεί το φαινόμενο. Τέλος υπήρξαν κατά τη χρονική περίοδο εκτέλεσης των εργασιών μεγάλες χρονικά περίοδοι με ακραία καιρικά φαινόμενα (Ιανουάριος – Μάρτιος 2019 / έντονες βροχοπτώσεις) που καθιστούσαν δυσχερή οποιαδήποτε εκτέλεση εργασιών.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΑΙΩΝΙΟ ΕΡΓΟ

Το οδικό έργο κόστους 41,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων “αιώνιων έργων”. Ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 με αρχική διάρκεια 52 μήνες και ολοκλήρωση τις αρχές του 2017. Στη συνέχεια είχε απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ καθώς δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί στο συμβατικό χρόνο μέχρι τέλος του 2015 και οι εργασίες είχαν σταματήσει. Τελικά το έργο εντάχθηκε ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Προβλήματα αντιμετώπισε όμως και ο ανάδοχος. Αρχικά άνάδοχος του έργου ήταν η Κ/Ξ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ – ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ. Λόγω σοβαρών προβλημάτων του σχήματος, υπήρξε υποκατάσταση από την ΑΚΤΩΡ η οποία το συνεχίζει μαζί με την ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ. Με τη νέα παράταση το έργο θα φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση τα 9 χρόνια κατασκευής καταδεικνύοντας και σε αυτή την περίπτωση τα σοβαρά δομικά προβλήματα των δημόσιων έργων της χώρας παρά την εισαγωγή του ν.4412/2016.

Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής και αναβάθμιση του οδικού άξονα που συνδέει την περιοχή της Καλλονής με το Σιγρί μήκους 46,7 χιλιομέτρων. Η διατομή του δρόμου προβλέπεται να είναι 12 μέτρα με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Σε τμήματα του δρόμου με μεγάλη κλίση θα προστεθεί μία ακόμα λωρίδα πλάτους 3,5 μέτρων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την βελτίωση σε μήκος 21 χιλιομέτρων της υφιστάμενης οδού στα σημεία:

Έξοδος Δαφίων μέχρι το ύψος της Μονής Λειμώνος
Έξοδος Φίλιας μέχρι την είσοδο του Σκαλοχωρίου
Έξοδος Βατούσσας μέχρι την είσοδο της Αντισσας
Έξοδος Αντισσας (στον κόμβο της Ερεσού) μέχρι την αρχή των ελιγμών πάνω από το Σιγρί

Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων τμημάτων σε μήκος 25,7 χιλιομέτρων στα σημεία:

Παράκαμψη Καλλονής και Δαφίων
Παραλλαγή της Φίλιας
Παραλλαγή του τμήματος Σκαλοχωρίου- Βατούσσας
Παράκαμψη Αντισσας
Παραλλαγή του Σιγρίου (κατάργηση ελιγμών).
Προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση 8 ισόπεδων κόμβων και η γέφυρα Αντισσας.

image_pdfimage_print

Λοιπά Οδικά έργα

Τρίκαλα: Βελτίωση του δρόμου από το  Παλαιοχώρι Γαρδικίου προς Αγία Μαρίνα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήμανση οδικών έργων

Βελτιώνει την προσβασιμότητα σε ένα ακόμη οδικό τμήμα του ορεινού όγκου της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την έγκριση διάθεσης πίστωσης ύψους 80.000 ευρώ για το έργο «Συντήρηση οδού Παλαιοχώρι Γαρδικίου προς Αγία Μαρίνα » που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Θεσσαλίας.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τις υπηρεσίες μας επενδύουμε σε έργα τα οποία ενισχύουν την προσβασιμότητα σε χωριά του ορεινού όγκου της Π.Ε. Τρικάλων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Προχωράμε ένα χρήσιμο έργο  που βελτιώνει το οδικό τμήμα από το  Παλαιοχώρι Γαρδικίου προς την Αγία Μαρίνα. Στεκόμαστε με σεβασμό και ενδιαφέρον δίπλα στους ανθρώπους που ζουν στα ορεινά και στους επισκέπτες της περιοχής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Θεσσαλία: Βελτίωση των οδικών προσβάσεων σε Ιερές Μονές του Δήμου Μετεώρων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Οδικά έργα στην Πάτρα

Του δρόμους που οδηγούν στις Ιερές Μονές Χρυσίνου Κλεινού, Σιαμάδων Καστανιάς και Αγιάς Μαρίνας Τζούρτζιας του Δήμου Μετεώρων βελτιώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το επόμενο διάστημα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός υπογράφει τη σύμβαση του έργου προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ που περιλαμβάνει εργασίες χωματουργικών, τεχνικών, σήμανσης, οδοστρωσίας και ασφαλτικών σε συνολικό μήκος 1,7 χλμ.

Η αρχή του έργου είναι το πέρας του υπάρχοντος ασφαλτοτάπητα για τις οδούς προς την Ιερά Μονή Χρυσίνου και προς Ιερά Μονή Σιαμάδων και η διασταύρωση με την επαρχιακή οδό προς Αγία Παρασκευή – Γαρδίκι για την οδό προς Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Τζούρτζιας.

«Σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, τους Περιφερειακούς Συμβούλους και τις υπηρεσίες, προχωράμε σε έργα που διευκολύνουν την προσβασιμότητα σε Ιερές Μονές του Δήμου Μετεώρων» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Πρόκειται για ένα χρήσιμο έργο που ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, την άνετη  πρόσβαση στα θρησκευτικά μνημεία, την ασφάλεια στη μετακίνηση των ανθρώπινων κοινοτήτων. Τα έργα είναι ζωή, είναι χρήμα στην πραγματική τοπική οικονομία και θέσεις εργασίας» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Οδικά έργα

Κρήτη: Από σήμερα στην κυκλοφορία οι κόμβοι Αλικαρνασσού και Κουνάβων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κόμβος Κουνάβων στην Κρήτη

Ολοκληρώθηκαν τα οδικά έργα στον κόμβο της Αλικαρνασσού, ράμπα προς Βιομηχανική Περιοχή Ηρακλείου, και το οδικό δίκτυο δίνεται στην κυκλοφορία αύριο Παρασκευή από τις 9 το πρωί.

Η Περιφέρεια Κρήτης-Γενική Δ/νση τεχνικών έργων ενημερώνει για την εξέλιξη αυτή τους οδηγούς για τις μετακινήσεις τους, όπως επίσης ενημερώνει, ότι, σήμερα Παρασκευή μετά τις 2 το μεσημέρι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία και ο οδικός κόμβος Κουνάβων-Καταλαγαρίου που ήταν κλειστός λόγω τεχνικών έργων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα