Νίκος
Καραγιάννης

Για τις 30 Ιουνίου 2021 μετατέθηκε η ολοκλήρωση του πολύπαθου οδικού έργου Καλλονή-Σίγρι στη Μυτιλήνη. Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών ήταν αναμενόμενη καθώς το έργο έχει αντιμετωπίσει πλείστα προβλήματα.

ΠΛΗΘΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με την απόφαση υπήρχαν δίκτυα χαμηλής και μέσης τάσης ευθύνης ∆Ε∆∆ΗΕ εντός ορίων του έργου σε όλο σχεδόν το μήκος της εργολαβίας, όπου απαιτείται η μετατόπισή τους η οποία καθυστερεί. Επίσης σύμφωνα με τις εργασίες που περιλαμβάνονται στην 1η Σ.Σ.Ε. και συγκεκριμένα οι εκσκαφές παρουσία υπαλλήλων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου ∆άσους απαιτούν χρόνο εκτέλεσης ο οποίος εξαρτάται από την εύρεση τυχόν ευρημάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η θέση Χ.Θ. 3+100 στην οποία έχουν εντοπισθεί απολιθώματα και απαιτείται μικρή παραλλαγή στη χάραξη της οδοποιίας και έχει επιφέρει ανάλογες χρονικές καθυστερήσεις. Κατά την υλοποίηση της μελέτης εφαρμογής του έργου και τη μόρφωση των διατομών οδοποιίας σε ορισμένα πρανή εκσκαφών σημειώθηκαν τοπικές αστοχίες και μικρά κατολισθητικά φαινόμενα. Στα σημεία αυτά γίνεται διερεύνηση των φαινομένων και προτείνεται συνολική αντιμετώπιση στα πλαίσια της σύμβασης.

Επίσης υπήρξαν και φαινόμενα κατολίσθησης (Χ.Θ. 23+900 , 13+984,25 έως 14+030,87) η αντιμετώπιση και αποκατάστασή τους θα γίνει αφότου σταθεροποιηθεί το φαινόμενο. Τέλος υπήρξαν κατά τη χρονική περίοδο εκτέλεσης των εργασιών μεγάλες χρονικά περίοδοι με ακραία καιρικά φαινόμενα (Ιανουάριος – Μάρτιος 2019 / έντονες βροχοπτώσεις) που καθιστούσαν δυσχερή οποιαδήποτε εκτέλεση εργασιών.

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΑΙΩΝΙΟ ΕΡΓΟ

Το οδικό έργο κόστους 41,5 εκατομμυρίων ευρώ, ανήκει στην κατηγορία των λεγόμενων “αιώνιων έργων”. Ξεκίνησε στις 10 Σεπτεμβρίου 2012 με αρχική διάρκεια 52 μήνες και ολοκλήρωση τις αρχές του 2017. Στη συνέχεια είχε απενταχθεί από το προηγούμενο ΕΣΠΑ καθώς δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί στο συμβατικό χρόνο μέχρι τέλος του 2015 και οι εργασίες είχαν σταματήσει. Τελικά το έργο εντάχθηκε ως έργο-γέφυρα στο ΕΣΠΑ 2014-2020 (ΕΠ-ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ).

Προβλήματα αντιμετώπισε όμως και ο ανάδοχος. Αρχικά άνάδοχος του έργου ήταν η Κ/Ξ ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ ΑΤΕ – ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΡΟΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΕ. Λόγω σοβαρών προβλημάτων του σχήματος, υπήρξε υποκατάσταση από την ΑΚΤΩΡ η οποία το συνεχίζει μαζί με την ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ. Με τη νέα παράταση το έργο θα φτάσει, στην καλύτερη περίπτωση τα 9 χρόνια κατασκευής καταδεικνύοντας και σε αυτή την περίπτωση τα σοβαρά δομικά προβλήματα των δημόσιων έργων της χώρας παρά την εισαγωγή του ν.4412/2016.

Πρόκειται για έργο που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της κατασκευής και αναβάθμιση του οδικού άξονα που συνδέει την περιοχή της Καλλονής με το Σιγρί μήκους 46,7 χιλιομέτρων. Η διατομή του δρόμου προβλέπεται να είναι 12 μέτρα με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση. Σε τμήματα του δρόμου με μεγάλη κλίση θα προστεθεί μία ακόμα λωρίδα πλάτους 3,5 μέτρων.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την βελτίωση σε μήκος 21 χιλιομέτρων της υφιστάμενης οδού στα σημεία:

Έξοδος Δαφίων μέχρι το ύψος της Μονής Λειμώνος
Έξοδος Φίλιας μέχρι την είσοδο του Σκαλοχωρίου
Έξοδος Βατούσσας μέχρι την είσοδο της Αντισσας
Έξοδος Αντισσας (στον κόμβο της Ερεσού) μέχρι την αρχή των ελιγμών πάνω από το Σιγρί

Επίσης περιλαμβάνεται η κατασκευή νέων τμημάτων σε μήκος 25,7 χιλιομέτρων στα σημεία:

Παράκαμψη Καλλονής και Δαφίων
Παραλλαγή της Φίλιας
Παραλλαγή του τμήματος Σκαλοχωρίου- Βατούσσας
Παράκαμψη Αντισσας
Παραλλαγή του Σιγρίου (κατάργηση ελιγμών).
Προβλέπεται επίσης η διαμόρφωση 8 ισόπεδων κόμβων και η γέφυρα Αντισσας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV