Νίκος
Καραγιάννης

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων κ. Θεόδωρο Βαλσαμίδη και στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου, πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή της Άγρας και του Μεσοτόπου.

Η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε τον Αγροτουριστικό Συνεταιρισμό Γυναικών Άγρας «Τα Λεύκα», όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο και μέλη του, παρουσία και του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας κ. Στρατή Σαχτούρη και συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες και τις εν γένει προσπάθειες προώθησης των προϊόντων του Συνεταιρισμού.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για τη συντήρηση του οδικού άξονα Καλλονή–Παράκοιλα–Άγρα–Μεσότοπος–Ερεσός στο πλαίσιο του έργου «Συντήρηση οδικού δικτύου Δυτικής Λέσβου μετά των προσβάσεων», προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης σε τμήματα της οδού που έχουν εντοπιστεί προβλήματα, καθώς επίσης και εργασίες εξυγίανσης τμημάτων της οδού και μικρά τεχνικά έργα, ενώ θα ακολουθήσουν εργασίες:

– Ασφαλτόστρωσης τμημάτων της οδού.

– Αποκατάστασης μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας και πινακίδων σήμανσης.

– Διαγράμμισης.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (ΣΑΕΠ 588) και υλοποιείται με την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λέσβου. Στη συνέχεια η κα. Καλογήρου συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μεσοτόπου κ. Γαβριήλ Πιπίνη πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή του Χρούσου, όπου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την αποκατάσταση στο οδικό δίκτυο και στα αναχώματα των χειμάρρων της περιοχής που επλήγη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του έτους.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου, από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εξής εργασίες:

– Αποκατάστασης των αναχωμάτων και καθαρισμού των χειμάρρων στην περιοχή του Χρούσου και στο Ταβάρι στην περιοχή του Μεσοτόπου.

– Αποκατάστασης των αναχωμάτων στον χείμαρρο Βούλγαρη στην περιοχή της Μονής Περιβολής και στην περιοχή της Αρχαίας Άντισσας.

– Καθαρισμού του χειμάρρου στην Σκάλα Ερεσού και στη θέση Φόνισσα στον χείμαρρο στον Οικισμό της Ερεσού, καθώς επίσης και αποκατάστασης των αναχωμάτων του χειμάρρου στο Φράγμα της Ερεσού.

– Αποκατάστασης των αναχωμάτων σε χειμάρρους της Τοπικής κοινότητας Χιδήρων.

Επίσης, συνεχίζονται οι εργασίες στους χειμάρρους στην περιοχή της Μαλλιόντας και στον Ποδαρά του Μεσοτόπου, στους χειμάρρους στην περιοχή της Πτερούντας και στους χειμάρρους στον Επάνω Κάμπο του Σκαλοχωρίου.

Για την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Λέσβου η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατέθεσε στις 16 Μαρτίου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου πλήρη φάκελο εξαίρεσης από Περιβαλλοντική Αδειοδότηση έργων και λοιπών δραστηριοτήτων επείγοντος χαρακτήρα σε χειμάρρους της Λέσβου, ενώ έχει κατατεθεί σχετική πρόταση χρηματοδότησης των έργων προς το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης,  την αναγκαιότητα της οποίας η Περιφερειάρχης έχει ήδη επισημάνει στον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Κορκολή.

Σε σχετική δήλωσή της η Περιφερειάρχης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών για την αντιπλημμυρική προστασία τόσο των κατοίκων όσο και της αγροτικής παραγωγής, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου “Εκτίμηση υδρομετεωρολογικών κινδύνων-εκτίμηση του πλημμυρικού κινδύνου στη Δυτική και Κεντρική Λέσβο”, εκτελούμε άμεσα τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας στη Δυτική Λέσβο. Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα και είμαστε πλέον υποχρεωμένοι για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους, την αγροτική παραγωγή και το περιβάλλον, να κάνουμε το καλύτερο δυνατό μέσα σε ένα γενικότερο καθεστώς έντονης γραφειοκρατίας και περιορισμένων δυνάμεων». 

Ψαρά – Φούρνοι – Θύμαινα

Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου εντάσσονται στο Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 3 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 7,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τα εξής έργα:

1. Υποδομή διαχείρισης ακαθάρτων, ομβρίων και ύδρευσης Ψαρών, προϋπολογισμού 5. 454.762,85 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Χίου και η διάρκεια υλοποίησής του 24 μήνες.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή:

– Νέου δικτύου ύδρευσης

– Νέου δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων.

– Νέου δικτύου ομβρίων.

– Εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού, συμπεριλαμβανομένου και του δικτύου διάθεσης και επαναχρησιμοποίησης.

2. Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στον οικισμό των Φούρνων, προϋπολογισμού 1.630.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η διάρκεια υλοποίησής του 24 μήνες.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στον οικισμό των Φούρνων.

3. Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων Θύμαινας, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και η διάρκεια υλοποίησής του 14 μήνες.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) στο νησί της Θύμαινας.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου δήλωσε σχετικά:

«Με τις τρεις αυτές σημαντικές εντάξεις έργων αξιοποιούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για να χρηματοδοτούμε έργα στα Ψαρά, τους Φούρνους και τη Θύμαινα, μεγάλης σημασίας για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων.

Στα Ψαρά είναι χρόνιο το πρόβλημα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Με το νέο δίκτυο ύδρευσης, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού θα έχουν εξασφαλισμένο καθαρό νερό και ποιοτικά ελεγμένο. Ενώ στο νησί των Ψαρών με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων καταργούνται οι παλιοί βόθροι, προστατεύεται τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και η δημόσια υγεία. Το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων θα προστατεύσει τους κατοίκους και τις περιουσίες τους από πλημμύρες.

 

Τόσο στο νησί των Φούρνων, όσο και στο νησί της Θύμαινας, η εγκατάσταση και λειτουργία σύγχρονων μονάδων βιολογικού καθαρισμού εξασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος της παραθαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων τους. Ιδιαίτερα επισημαίνουμε τη συμβολή για την προστασία του παράκτιου περιβάλλοντος, δεδομένου ότι είναι χαρακτηρισμένο ως βιότοπος λιβάδια Ποσειδωνίας του Natura 2000 που αποτελεί καταφύγιο της Μεσογειακής φώκιας monachus monachus.

Και τα 3 αυτά έργα εντάσσονται στις δράσεις των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), που είναι στρατηγική επιλογή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανάπτυξη των μικρών νησιών και έτσι δίνεται η δυνατότητα για τη χρηματοδότησή τους».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV