Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Το “ιερό δισκοπότηρο” για τους κατασκευαστές- πως προχωρούν οι διαγωνισμοί ανά τμήμα

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία αρχείου - Πηγή: Unsplash

Μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, το μεγαλύτερο στοίχημα για τους κυρίαρχους κατασκευαστικούς ομίλους της χώρας είναι το έργο του ΒΟΑΚ. Το έργο που χωρίστηκε με τριπλό διαγωνισμό είναι σήμερα το “ιερό δισκοπότηρο” για το ελληνικό κατασκευαστικό γίγνεσθαι.

Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπερνά τα 1,8 δισ. ευρώ και η κούρσα για την κατάκτηση των συμβολαίων έχει ξεκινήσει. Δεδομένου δε ότι οι διαγωνισμοί θα έχουν ωριμάσει μέσα στο 2021 καθώς έχουν υποβληθεί οι Περιβαλλοντικές Μελέτες στο ΥΠΕΝ για να εγκριθούν, πάμε για το τελικό στάδιο του διαγωνισμού, την κατάθεση των οικονομικών προσφορών.

Η μάχη της Κρήτης

Στη μάχη έχουν ριχτεί όλοι οι όμιλοι και αποτελεί τον απόλυτο στόχο καθώς η ευρύτητα του αντικειμένου θα καταστήσει τον ανάδοχο, κυρίαρχο εντός συνόρων. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την αναμενόμενη απόκτηση της Εγνατίας Οδού έχει κυριαρχήσει στο τοπίο των αυτοκινητόδρομων. ΑΚΤΩΡ και ΑΒΑΞ με ισχυρή παρουσία και το μεγάλο όπλο που λέγεται Αττική Οδός είναι επίσης διεκδικητές. ΙΝΤΡΑΚΑΤ και Μυτιληναίος θα θελήσουν να σπάσουν το σημερινο status qwo και να αποκτήσουν ένα μεγάλο έργο.

Ο ΒΟΑΚ, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει (χαμηλή κίνηση, εποχικότητα, κίνηση μικρών αποστάσεων), “έσπασε” σε τρία τμήματα με αντίστοιχους διαγωνισμούς για να μπορέσει να υλοποιηθεί. Αυτό σημαίνει πως δυνητικά μπορεί να έχουμε μέχρι και 3 διαφορετικούς αναδόχους στο μεγάλο αυτό έργο.

Το πρώτο τμήμα, το κύριο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, είναι από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο μήκους 157,5 χιλιομέτρων. Συνδέει Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο και θα έχει την μεγαλύτερη ημερήσια κίνηση. Ο διαγωνισμός είναι με τη μορφή της παραχώρησης για 25 χρόνια και έχει προϋπολογισμό 1,32 δισ. ευρώ.

Σήμερα βρισκόμαστε στη Β` φάση του διαγωνισμού με 4 σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Η ΜΠΕ όπως αναφέραμε έχει κατατεθεί και σήμερα βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης.

Στο δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη μήκους 22,5 χλμ, επιλέχθηκε η μέθοδος ΣΔΙΤ με διάρκεια 30 χρόνια. Το κόστος του αγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει κατατεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και αναμένεται η έγκριση της. Στη Β` φάση του διαγωνισμού έχουν περάσει: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite), 4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL.

Το τρίτο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος θα δημοπρατηθεί ως δημόσιο έργο πιθανότατα μέχρι τις αρχές του 2022. Το έργο που συμπληρώνει τον βασικό κορμό του ΒΟΑΚ έχει εκτιμώμενο κόστος 145 εκατ. ευρώ. Για το έργο έχει εξαγγελθεί η επέκταση του δυτικά μέχρι την Κίσσαμο και ανατολικά μέχρι τη Σητεία.

Η χρηματοδότηση του έργου είναι το μεγάλο στοίχημα. Εξασφαλίστηκαν 427 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για το σύνολο του μήκους του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή περίπου το 25-30% των απαιτούμενων κεφαλαίων. Τα υπόλοιπα κεφάλαια θα καλυφθούν με ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2027 και με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων.

Η ανατομία του ΒΟΑΚ

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστού αυτοκινητόδρομου με 2+2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ. Θα διαθέτει και κεντρική νησίδα με στηθαία ασφαλείας.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΒΟΑΚ θα διαθέτει 46 Ανισόπεδους Κόμβους, 15 Σήραγγες με 14,5 χιλιόμετρα μήκος και 40 Γέφυρες με 8,67 χιλιόμετρα μήκος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που σε πολλα θα θυμίζει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μιας και μεγάλο μέρος των έργων, θα αφορά διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα.

Στα έργα προβλέπεται και η αναβάθμιση των υφιστάμενων ανισόπεδων κόμβων σε Χανιά, Ρέθυμνο και Ηράκλειο.

Η ταυτότητα ανά τμήμα

Κίσσαμος-Χανιά (προαίρεση στη σύμβαση παραχώρησης):
-Μήκος αυτοκινητόδρομου: 37,5 χλμ.
-Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ και κεντρική νησίδα. Εκτιμώμενο κόστος 180 εκατ. ευρώ.

Χανιά-Ηράκλειο (Χερσόνησος):

-Μήκος αυτοκινητόδρομου: 157,5 χλμ. και παράπλευρου/κάθετου δικτύου περίπου 150 χλμ.
-Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα από 12,50 σήμερα με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ.
-26 σήραγγες μονού κλάδου συνολικού μήκους περίπου 34 χλμ.
-10,80 χλμ. νέες γέφυρες, 23 εκ των οποίων υπερβαίνουν τα 100 μέτρα μήκος.
-20 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι και αναβάθμιση των υπαρχόντων 18 ανισόπεδων κόμβων στις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Χερσόνησος-Νεάπολη

-Μήκος αυτοκινητόδρομου: 22,5 χλμ.
-3 σήραγγες μήκους 4,3χλμ
-5 ανισόπεδοι κόμβοι (Χερσόνησος, Σταλίδα, Μάλια, Σίσι, Σεληνάρι)
-5 γέφυρες μήκους 1,3χλμ.

Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

-Μήκος αυτοκινητόδρομου: 14,5 χιλιόμετρα ενώ περιλαμβάνει επίσης 11,2 χιλιόμετρα παράπλευρου δικτύου.
-Η τυπική διατομή του αυτοκινητόδρομου θα έχει πλάτος οδοστρώματος 21,5 μέτρα με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με ΛΕΑ.
-4 νέοι ανισόπεδοι κόμβοι σε Νεάπολη, Λίμνες, Λακκώνια και Άγιο Νικόλαο.
-6 γέφυρες μήκους 865 μέτρων.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα