Τέλος στην αγωνία για τον ΒΟΑΚ θα δοθεί σήμερα καθώς οι μνηστήρες του έργου θα δώσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει δώσει έμφαση στο μεγάλο έργο-ΣΔΙΤ καθώς με αυτό ξεκινά ουσιαστικά η κούρσα για την αναδοχή του κρητικού οδικού άξονα.
Παράγοντες στην αγορά σημειώνουν στο ypodomes.com πως θεωρούν πως ο νικητής αυτού του διαγωνισμού θα αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα για την ανάληψη και των άλλων δύο τμημάτων καθώς θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμμαχίες που χτίζονται είναι ιδιαίτερα δυνατές για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη μήκους 22,5 χιλιομέτρων.
Να θυμηθούμε πως χτίστηκαν πολύ δυνατές συμμαχίες στα δύο προηγούμενα ΣΔΙΤ που αφορούσαν τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη και το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Σε εκείνα τα έργα η ΑΒΑΞ και Μυτιληναίος κατέβηκαν από κοινού ενώ ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ συμμάχησαν στο πρώτο. Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επέλεξε να κατέβει μόνη της στον διαγωνισμό για το flyover.
Είναι το πρώτο τμήμα που παίρνει τον δρόμο των προσφορών από τα συνολικά τρία. Στόχός είναι η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου μέχρι το Πάσχα και η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ μέχρι το τέλος του 2022. Για το έργο έχουν περάσει τα εξής σχήματα:
1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ,
2.ΤΕΡΝΑ,
3.ΑΒΑΞ (με το fund Marguerite),
4.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL.
Για το έργο αναμένεται από μέρα σε μέρα η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Στο δεύτερο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι τη Νεάπολη μήκους 22,5 χλμ, η σύμβαση θα έχει διάρκεια 30 χρόνια. Το κόστος του αγγίζει τα 360 εκατ. ευρώ. Τα τέσσερα εξ αυτών θα αφορούν την περίοδο κατασκευής του έργου.
Τον Φεβρουάριο το Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος
Επόμενο χρονικό ορόσημαο της κούρσας αναδοχής είναι τον Φεβρουάριο. Στις 22 Φεβρουαρίου, αναμένεται η εκκίνηση της δημοπράτησης για το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Το έργο ύψους 186 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) αποτελεί τη συνέχεια του τμήματος Χερσόνησος-Νεάπολη. Το ενδιαφέρον στρέφεται στο ενδεχόμενο να έχουμε ήδη ανάδοχο για το πρώτο τμήμα.
Το τμήμα του ΒΟΑΚ, Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος έχει μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων. Η χρηματοδότηση του καλύπτεται εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και από πόρους του ΕΣΠΑ 2021-2027. Όπως και με το τμήμα ΣΔΙΤ, έτσι και σε αυτή την περίπτωση στόχος είναι η σύντομη ανακήρυξη του προσωρινού αναδόχου και να πέσουν οι υπογραφές μέσα στο 2022.
Το milestone για αυτά τα δύο τμήματα είναι να λειτουργήσουν μέχρι το 2026, έτος που λήγει η περίοδος χρηματοδότησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ουσιαστικά θα δούμε να λειτουργεί το τμήμα μετά το Ηράκλειο και μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.
Το τμήμα Χανιά-Ηράκλειο
Το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο, είναι ένα βήμα πιο πίσω. Αναμένεται η περιβαλλοντική έγκριση και οι προσφορές εκτιμάται ότι θα μπορούν να δοθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Εδώ έχουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αντικείμενο έργου και ως εκ τούτου είναι ένα πιο απαιτητικό έργο.
Η υλοποίηση του θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης και εκτιμάται πως είναι εφικτή η ανακήρυξη του αναδόχου μέσα στο 2022 και οι υπογραφές το 2023. Το λόγο στη συνέχεια θα πάρουν οι μπουλντόζες.
Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο ΒΟΑΚ θα διαθέτει 46 Ανισόπεδους Κόμβους, 15 Σήραγγες με 14,5 χιλιόμετρα μήκος και 40 Γέφυρες με 8,67 χιλιόμετρα μήκος. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που σε πολλα θα θυμίζει την κατασκευή της Ολυμπίας Οδού μιας και μεγαλό μέρος των έργων, θα αφορά διαπλάτυνση του υφιστάμενου άξονα.
Στο σύνολο του ο ΒΟΑΚ από τα Χανιά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο εκτιμάται πως θα λειτουργήσει το 2028. Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι μελέτες για τα δύο απώτερα άκρα του άξονα. Το δυτικό από τα Χανιά μέχρι την Κίσσαμο και το ανατολικό από τον Άγιο Νικόλαο μέχρι τη Σητεία.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV