Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

ΒΟΑΚ: Κλείδωσε η υλοποίηση όλου του άξονα – Στη Β’ φάση το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη Β`φάση περνούν οι διαγωνισμοί για τον ΒΟΑΚ. Με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εγκρίθηκε το τεύχος Πρόσκλησης Συμμετοχής σε Διάλογο, Στάδιο Β.Ι της B’ Φάσης του Διεθνούς Διαγωνισμού με τη διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου για την ανάθεση της Σύμβασης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα του έργου «ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΡΗΤΗΣ / ΜΕΛΕΤΗ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ, ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ, ΜΕ Σ.Δ.Ι.Τ.».

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο διάστημα θα καλεστούν σε συμμετοχή στη Β`φάση τα 5 σχήματα που διεκδικούν το έργο. Αυτά είναι:
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
– ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΡΙΑΔΝΗ» (ΑΒΑΞ-MARGUERITE)
– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε
– SHIKUN BINUI LTD
– ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ACCIONA CONCESIONES- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ INTERTOLL».

Η έγκριση του τεύχους πρόσκλησης αναμένεται και για το τμήμα της παραχωρήσης από τα Χανιά μέχρι τη Χερσόνησο. Να θυμίσουμε πως σε αυτό συμμετέχουν 5 σχήματα:
– ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ
-ΤΕΡΝΑ
-ΑΒΑΞ
-VINCI
-Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ACCIONA CONCESIONES.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός ξεκίνησε το 2018 και το 2019 ολοκληρώθηκε η φάση της προεπιλογής με την έγκριση συμμετοχής όλων των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

Κλείδωσε η χρηματοδότηση του έργου

Με τη χθεσινή ανακοίνωση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, έγινε γνωστό πως συμπεριλαμβάνεται μία μεγάλη χρηματοδότηση για τον ΒΟΑΚ, που εξασφαλίζει την κατασκευή και συνολική υλοποίηση του έργου από άκρη σε άκρη.

Είναι από τα έργα που το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, είχε ως κεντρικό στόχο καθώς οι χαμηλοί φόρτοι στο μεγαλύτερο τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονας Κρήτης, έκαναν το έργο ιδιαίτερα δύσκολο στην χρηματοδότηση του.

Πλέον με τα 427 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν για την κατασκευή του έργου, παίρνει σάρκα και οστά η ολοκλήρωση του ΒΟΑΚ, κάτι που μεταφράζεται ως μια μεγάλη επιτυχία για το υπουργείο και την κυβέρνηση.

Από αυτά, περί τα 200 εκατ. ευρώ θα πάνε στο τμήμα της παραχώρησης (Χανιά-Χερσόνησος), 90 εκατ. ευρώ στο ΣΔΙΤ (Χερσόνησος-Νεάπολη).

Advertisement

Σε τροχιά υλοποίησης και το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος

Ένα ακόμα σπουδαίο νέο, είναι πως εγκρίθηκε και ένα ποσό κοντά στα 145 εκατ. ευρώ για το τμήμα του ΒΟΑΚ Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος. Το τμήμα αυτό, το τρίτο του άξονα πρόκειται να κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο.

Καθώς είναι ένα ώριμο έργο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπορέσει να ξεκινήσει διαδικασίες δημοπράτησης του μέσα στο επόμενο διάστημα και οπωσδήποτε μέσα στο 2021.

Mε την ένταξη του στο Ταμείο Ανάκαμψης, επιβεβαιώνεται για μία ακόμα φορά σχετικό ρεπορτάζ του ypodomes.com. Οι μελέτες του είναι εν πολλοίς ολοκληρωμένες: η οριστική υδραυλική μελέτη ολοκληρώθηκε, η οριστική μελέτη οδοποιίας είναι έτοιμη προς έγκριση από το υπουργείο ενώ προς έγκριση, ενώ πολύ προχωρημένες είναι οι μελέτες τεχνικών. Στο σύνολο του το έργο έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους από το 2012 και το κόστος του εκτιμάται στα 145 εκατ.ευρώ.

ΒΟΑΚ από Κίσσαμο μέχρι Άγιο Νικόλαο

Να θυμίσουμε πως με δέσμευση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο τμήμα της παραχώρησης Χανιά-Χερσόνησος, προστέθηκε ως προαίρεση και το τμήμα Κίσσαμος-Χανιά, δημιουργώντας ένας διαμπερή άξονα στην βόρεια ακτή του νησιού που θα ενώνει 5 μεγάλες πόλεις-λιμάνια (Κίσσαμο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο). Επιπρόσθετα με συνοδευτικά έργα με τον ΒΟΑΚ θα συνδεθούν και τα δύο κεντρικά αεροδρόμια, Χανίων και Καστελίου.

Ειδικότερα για το Καστέλι, η Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-GMR που έχει αναλάβει την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, έχει μέσα στο αντικείμενο κατασκευής και ένα αυτοκινητόδρομο 18χλμ για τη σύνδεση του αερολιμένα με τον ΒΟΑΚ στο ύψος της Χερσονήσου.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, το έργο θα μπορέσει να ξεκινήσει μέχρι το 2023 και να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα