Connect with us

Επικαιρότητα

ΒΟΑΚ και Γραμμή 4 του Μετρό καθορίζουν την επόμενη μέρα στον κατασκευαστικό κλάδο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο ΒΟΑΚ και η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας θα είναι εκείνα τα έργα που θα καθορίσουν την πρωτοκαθεδρία στον κατασκευαστικό χώρο στην Ελλάδα. Το έργο στην Κρήτη έχει κόστος που φτάνει τα 1,5δισ.ευρώ και η Γραμμή 4 τα 1,8δισ.ευρώ. Στο σύνολο των 3,3δισ.ευρώ θα γίνει η σκληρότερη μάχη για την απόκτηση αυτών των συμβολαίων.

Στην περίπτωση της Γραμμής 4 είδαμε τις μεγάλες Ελληνικές τεχνικές εταιρείες να τραβούν το δικό τους μπαϊράκι χωρίς να σχηματιστεί κάποια κοινοπραξία μεταξύ τους. ΑΚΤΩΡ, ΤΕΡΝΑ και J&P θα αγωνιστούν για το χρυσό συμβόλαιο που θα τους δώσει αντικείμενο για τα επόμενα 10 χρόνια και θα τους ανεβάσει το ανεκτέλεστο σημαντικά. Μην ξεχνάμε πως με την ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους όλες οι εταιρείες είδαν σημαντική μείωση του ανεκτέλεστου τους.

Από την άλλη πλευρά στον ΒΟΑΚ, ο διπλός διαγωνισμός θεωρητικά δίνει την ευκαιρία να έχουμε δύο διαφορετικούς αναδόχους αλλά μάλλον το πιο πιθανό είναι, αυτός που θα πάρει το μεγάλο έργο, να πάρει και το ΣΔΙΤ για να μπορέσει να κάνει οικονομία κλίμακας στην κατασκευαστική περίοδο.

Εδώ μετά την επιτυχή εκκίνηση του διαγωνισμού με την κατάθεση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος που διεξήχθη τον Οκτώβριο έχουμε πλέον ένα ακόμα πεδίο ανταγωνισμού. Είδαμε και πάλι τους μεγάλους ομίλους να παίζουν μόνοι τους καθώς πλέον θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν με δεδομένη την πείρα που έχουν αποκτήσει από τα έργα των αυτοκινητόδρομων. Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι ιδιαίτερα πετυχημένος θεωρείται και ο διαγωνισμός ΣΔΙΤ που ήταν ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για να δούμε τον ΒΟΑΚ να υλοποιείται.

Αυτά τα δύο έργα λόγω του πολύ μεγάλου προϋπολογισμού τους θα κάνουν τη διαφορά σε σχέση με τον ανταγωνισμό και θα δώσουν ανάσα για αρκετά χρόνια στις εταιρείες εκείνες που θα «νικήσουν».

Κοντά σε αυτά είναι η Υποθαλάσσια Σαλαμίνας με κόστος περίπου 400εκατ.ευρώ, έργο που θα συμβασιοποιηθεί το 2019 και που επίσης προκαλεί το ενδιαφέρον. Τα μεγάλα έργα αυτής της περιόδου πλαισιώνονται επίσης από το νότιο και βόρειο τμήμα του Ε65 και το Αεροδρόμιο στο Καστέλι όπου η ΤΕΡΝΑ έχει ήδη κυριαρχήσει έχοντας δυνητικά 1,2δισ.ευρώ νέο ανεκτέλεστο για τα επόμενα χρόνια.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

 

 

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Επικαιρότητα

Πεκίνο: Ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα

Χρήστος Δημόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι σημαίες Κίνας και ΗΠΑ

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή νέων τελωνειακών δασμών σε αμερικανικά αγαθά αξίας περίπου 75 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που σηματοδοτεί την τελευταία κλιμάκωση στην παρατεταμένη εμπορική διένεξη ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 5% ή 10% σε συνολικά 5.078 προϊόντα προερχόμενα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στα οποία περιλαμβάνονται αγροτικά προϊόντα, αργό πετρέλαιο, μικρά αεροσκάφη και αυτοκίνητα. Οι δασμοί σε μερικά προϊόντα θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Σεπτεμβρίου και σε άλλα στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πρώτη συνεδρίαση του νέου ΔΣ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Γιώργος Διδασκάλου και Νικόλας Γιατρoμανωλάκης συναντήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο, με την πρόεδρο κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, και τα μέλη -τακτικά και αναπληρωματικά- του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Στη συνάντηση τέθηκαν οι στόχοι του Οργανισμού σε σχέση με την οργανωτική και επιχειρησιακή του αναβάθμιση, τον αναπτυξιακό του χαρακτήρα, την κοινωνική του διάσταση και τον επιστημονικό του ρόλο.

Ειδικά, ως προς την κοινωνική του διάσταση, η Υπουργός ανέφερε την ανάγκη μέριμνας για την απρόσκοπτη πρόσβαση ευάλωτων πληθυσμών στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, μέσω δράσεων όπως η ψηφιακή κάρτα Πολιτισμού.

Η κ. Μενδώνη υπογράμμισε τη δυνατότητα του ΤΑΠΑ να αποτελέσει ουσιαστικό μηχανισμό χρηματοδότησης του Πολιτισμού, αλλά και πάροχο εμπειριών προστιθέμενης αξίας για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων.

Διευκρίνισε ότι η άμεση και οργανική σχέση του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ, η οποία είναι προφανής, δεν πρέπει να οδηγεί σε επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, όπως για παράδειγμα, στον τομέα των απαλλοτριώσεων.

Η πρόεδρος του ΤΑΠΑ ανέφερε ότι ο άμεσος εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των συστημάτων του οργανισμού αποτελεί βασική προτεραιότητα, προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες, να θωρακιστούν τα έσοδα, να βελτιωθεί η εμπειρία των επισκεπτών και να αντληθούν χρήσιμα δεδομένα για την καλύτερη ανάπτυξη των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η κ. Χατζηπέτρου εστίασε στη δυνατότητα ενίσχυσης των εσόδων, τόσο από τα εισιτήρια- μόλις 17 από τα 30 εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους- όσο και από τα έσοδα των πωλητηρίων που ανέρχονται μόλις σε €0,20 ανά επισκέπτη. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανοίγματος στους δημιουργούς, έργα των οποίων θα φιλοξενούνται στα πωλητήρια. Αυτή η δράση θα γίνει σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη της δημιουργικής βιομηχανίας της χώρας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γ.Καραγιάννης: Απομακρύνθηκαν 90.000κ.μ καμμένης ξυλείας από το Μάτι

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μάτι οικόπεδο καμμένης ξυλείας

Τον καθαρισμό του οικοπέδου-βόμβα στο Μάτι μέσα από την αντιμετώπιση του, ανέδειξε με ανάρτηση του ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης.

Να θυμίσουμε ότι εχθές παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη των εργασιών απομάκρυνσης και καθαρισμού. Όπως αναφέρει:

«Η αντιμετώπιση των συνεπειών της τραγωδίας στο Μάτι και η αναγέννηση της περιοχής, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και η εκκαθάριση του οικοπέδου στο οποίο είχαν μαζευτεί εύφλεκτα υλικά αλλά επί ένα χρόνο δεν είχε γίνει τίποτα για την απομάκρυνσή τους, ήταν από τις πρώτες εντολές που έδωσε προσωπικά ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα, στην επίσκεψή μας στον χώρο, είχα την ευκαιρία να τον ενημερώσω αναλυτικά για όσα έχουμε κάνει και όσα σχεδιάζουμε μετά την εντολή του, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Έχουν ήδη απομακρυνθεί 90.000m3 καμένων δέντρων, κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών που καθιστούσαν το οικόπεδό ωρολογιακή βόμβα για όλη την περιοχή. Και μάλιστα, χωρίς το ελληνικό δημόσιο να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, αφού οι ιδιωτικές εταιρείες προσέφεραν δωρεάν τις εργασίες τους.

Είναι υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν μέσα στο καλοκαίρι για να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Και βέβαια, το οικόπεδο μπορεί να καθάρισε αλλά έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας, για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρεμβάσεων για την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα