Νίκος
Καραγιάννης

Από τα ανατολικά προς τα δυτικά θα εξελίσσονται τελικά τα έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, γνωστότερο ως ΒΟΑΚ. Ο νέος κλειστός άξονας της χώρας που αποτελεί την μεγαλύτερη νέα επένδυση στα οδικά έργα της χώρας  με σχεδόν 2 δισ. ευρώ προϋπολογισμό, είναι ένα μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει χωριστεί σε τρια διακριτά μέρη: το πρώτο είναι η τμήμα της παραχώρησης μεταξύ Χανίων και Χερσονήσου, το δεύτερο είναι η ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το τρίτο είναι το δημόσιο έργο στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Από τα τρία τμήματα, τον περασμένο μήνα υπεγράφη η σύμβαση για το ανατολικό τμήμα, από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Ανάδοχος εταιρεία είναι η ΑΚΤΩΡ στο έργο των 186 εκατ. ευρώ. Εκτίμηση πηγών κοντά στους διαγωνισμούς είναι πως το 2023 σταδιακά θα υπογραφούν και θα ξεκινήσουν και τα δύο πρώτα τμήματα που αποτελούν και τον κορμό του ΒΟΑΚ,

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τρέχουν οι διαδικασίες για την επάνδρωση των εργοταξίων στο ανατολικό τμήμα και στόχος είναι να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023. Στο έργο περιλαμβάνεται και η συντήρηση της παλιάς εθνικής οδού μέχρι τον Άγιο Νικόλαο ως προαίρεση με 17 εκατ. ευρώ.

Τα έργα λόγω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η ολοκλήρωση του θα πρέπει να έχει συμβεί μέχρι το τέλος του 2025.

Το 2023 το μεσαίο τμήμα

Ο δεύτερος διαγωνισμός, για το μεσαίο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη, είναι πλέον σε προσυμβατικό στάδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο συντάσσεται η σύμβαση και αναμένεται να σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση μέχρι το τέλος του έτους.

Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις οι υπογραφές για την σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα θα υπογραφεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. Θα χρειαστεί να περάσει πρώτα από τη Βουλή όπως γίνεται με όλα τα μεγάλα έργα.

Το έργο μήκους 22,4 χλμ θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχήμα που αναλαμβάνει το έργο αποτελείται από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το κόστος του έργου φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

Ξεκινά η Β`φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση

Το σημαντικότερο όμως τμήμα του ΒΟΑΚ είναι αυτό που θα ξεκινά από τα Χανιά και θα φτάνει μέχρι τη Χερσόνησο. Θα καλύπτει τις μεγάλες πόλεις του Ηρακλείου, του Ρεθύμνου και των Χανίων και των μεγάλων τουριστικών προορισμών. Σε αυτό περιλαμβάνεται και ως προαίρεση το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος.

Εδώ, σύμφωνα με πληροφορίες είναι θέμα εβδομάδων η έναρξη της Β`φάσης του διαγωνισμού καθώς απομένει η ΜΠΕ για τις παρακάμψεις Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και του τμήματος της προαίρεσης.

Το έργο έχει κόστος 1,1 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση θα τραβήξει από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Α`φάση ξεκίνησε στις 18.10.18 με τα εξής σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Όλα τα σχήματα πέρασαν στην Β`φάση ενώ οριστικοποιήθηκε και η χάραξη.

Οι προσφορές για το τμήμα των 157,5 χιλιομέτρων αναμένεται να δοθεί το 2023 και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση του διαγωνισμού μέσα στο έτος.

Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, περίπου το 2027 το Χερσόνησος-Νεάπολη και το 2028 το βασικό τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV