Νίκος
Καραγιάννης

Το μεγάλο στοίχημα του ΒΟΑΚ αποτελεί μια από τις μεγάλες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Μπορεί δύο στα τρία τμήματα να είναι συμβασιοποιημένα αλλά αποτελούν το 25% του έργου. Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο βασικό τμήμα του κρητικού αυτοκινητόδρομου από τα Χανιά μέχρι το Ηράκλειο και τη Χερσόνησο.

Τον περασμένο Μάιο υποβλήθηκαν τρεις προσφορές για το έργο του 1,75 δισ. ευρώ. Προσφορές κατέθεσαν τα σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Μυτιληναίος, AVAX – Egis Project – Meridiam.  

Αυτό που έχει πλέον στα χέρια του το υπουργείο ΥΠΟΜΕ, είναι μέσα από την εξέταση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών, είναι η ανάδειξη του αναδόχου στο μεγαλύτερο οδικό έργο της τρέχουσας δεκαετίας. Αν το έργο καταλήξει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επιβεβαιώσει την ηγεμονία της στον χώρο των αυτοκινητοδρόμων, καθώς στον ελληνικό Όμιλο μαζί με την Εγνατία διαχειρίζονται 1.500 χλμ και έχει πατήσει το πόδι της και στο μεσαίο τμήμα του ΒΟΑΚ ενώ το ανεκτέλεστο της θα εκτιναχθεί σε πάνω από 6,5 δισ. ευρώ.

Αν το έργο καταλήξει στο σχήμα ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, θα δυναμώσει ακόμα περισσότερο από τη μια το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων της θυγατρικής του Ομίλου Ελλάκτωρ και θα εισαγάγει την Μυτιληναίος στις εγχώριες οδικές παραχωρήσεις. Αν το έργο πάει στο σχήμα με επικεφαλής την ΑΒΑΞ, τότε θα αυξήσει σχεδόν εν μία νυκτί το ανεκτέλεστο του Ομίλου σχεδόν στα 4 δισ. ευρώ από 3 που είναι περίπου σήμερα.

Το έργο έχει κόστος που εκτιμάται πως αγγίζει τ0 1,75 δισ. ευρώ. Χρηματοδότηση θα τραβήξει από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Να θυμίσουμε πως η Α`φάση ξεκίνησε στις 18.10.18 με τα εξής σχήματα: 1.ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ, 2.ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 3.ΑΒΑΞ, 4.VINCI, 5.Κ/Ξ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-INTERTOLL. Το 2022 οριστικοποιήθηκε πως όλα τα σχήματα πέρασαν στην Β`φάση ενώ οριστικοποιήθηκε και η χάραξη ενώ στις αρχές του έτους δόθηκε η πρώτη επίσημη ημερομηνία υποβολής προσφορών.

Το βασικό τμήμα

Οι προσφορές για το τμήμα των 157,5 χιλιομέτρων θα καθορίσουν και ποιος θα αναλάβει το βασικό τμήμα του ΒΟΑΚ, εκείνο που έχει και την μεγαλύτερη καθημερινή ροή οχημάτων. Υπενθυμίζεται πως σε αυτό το τμήμα περιλαμβάνεται και ως προαίρεση το τμήμα Χανιά-Κίσσαμος.

Θα πρέπει να θυμίσουμε πως η κατασκευή του ΒΟΑΚ έχει χωριστεί σε τρια διακριτά μέρη: το πρώτο είναι η τμήμα της παραχώρησης μεταξύ Χανίων και Χερσονήσου, το δεύτερο είναι η ΣΔΙΤ για το τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη και το τρίτο είναι το δημόσιο έργο στο τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος.

Από τα τρία τμήματα, τον Σεπτέμβριο του 2022 υπεγράφη η σύμβαση για το ανατολικό τμήμα, από την Νεάπολη μέχρι τον Άγιο Νικόλαο. Ανάδοχος εταιρεία είναι η ΑΚΤΩΡ στο έργο των 186 εκατ. ευρώ. Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες τα εργοτάξια προς το παρόν δεν έχουν απλωθεί σε όλο το μήκος του έργου, γεγονός που σημαίνει πως τρέχουν οι απαραίτητες μελέτες εφαρμογής.

Τα έργα λόγω της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, έχουν ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και η ολοκλήρωση του θα πρέπει να έχει συμβεί μέχρι το τέλος του 2025. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, στο τέλος του 2025 θα ολοκληρωθεί το τμήμα Νεάπολη-Άγιος Νικόλαος, περίπου το 2027 το Χερσόνησος-Νεάπολη και το 2028 το βασικό τμήμα Χανιά-Χερσόνησος.

Το μεσαίο τμήμα

Ο δεύτερος διαγωνισμός, για το μεσαίο τμήμα από τη Χερσόνησο μέχρι την Νεάπολη, έχει συμβασιοποιηθεί από τον περασμένο Μάιο. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις στις μελέτες θα δούμε τις πρώτες μπουλντόζες στα εργοτάξια από τις αρχές του 2024.

Το έργο μήκους 22,4 χλμ θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το σχήμα που έχει αναλάβει το έργο αποτελείται από τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ και ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Το κόστος του έργου φτάνει τα 300 εκατ. ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV