Στο 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών ITC 2022 που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο κύριος Βλάσης Σφυρόερας, Διευθυντής Ανάπτυξης «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί». 

Στην αρχική του τοποθέτηση ο κύριος Σφυρόερας ανέφερε, “Η χώρα μας αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη πρόκληση, είναι μία πρόκληση της τάξης των 70 δισεκατομμυρίων €. Είναι χρήματα που είτε μέσω του ταμείου ανάκαμψης, με τη συμμετοχή και των ιδιωτών και των τραπεζών μέσω μόχλευσης μπορούν να φτάσουν μέχρι το 2030 στο ποσό των 200 δισεκατομμυρίων €. Μιλάμε για ένα τεράστιο ποσό που ούτε θα το ονειρευόμασταν πριν από 45 χρόνια”.

“Αυτό το ποσό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να ενδυναμώσουμε την χώρα μας στα μάτια των ξένων. Η πολιτεία έχει πάρει τα μέτρα της. Έχει τρία συγκεκριμένα προγράμματα έτσι ώστε να αντλήσει αυτά τα χρήματα. Το ένα είναι το ταμείο ανάκαμψης με το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. Το δεύτερο είναι το ΕΣΠΑ 2021 2027 και το τρίτο είναι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων”.

“Ας πάμε όμως το ταμείο ανάκαμψης που αφορά το πάνελ μας. Το ταμείο ανάκαμψης έχει τέσσερις βασικούς πυλώνες. Από τα 32 δις ευρώ αυτού του προγράμματος τα 18,5 είναι επιδοτήσεις και τα υπόλοιπα είναι χαμηλότοκα δάνεια. Αυτή τη στιγμή υλοποιείται στις υποδομές κάτι το οποίο δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν. Αν σκεφτούμε ότι τα ολυμπιακά έργα ήταν 4,5 δις εκατομμύρια και όλος ο τεχνικός κόσμος της χώρας ασχολήθηκε για τέσσερα η πέντε χρόνια περίπου με πολύ μεγάλη ένταση. Φανταστείτε ότι τώρα μόνο για τις υποδομές πρέπει να αξιοποιήσουμε 13 δισεκατομμύρια. Δηλαδή πολλαπλάσια των ολυμπιακών αγώνων”.

“Αυτό θα δώσει μία μεγάλη ευκαιρία στη χώρα που μέχρι τώρα ήταν τελευταία στην Ευρώπη στις απορροφήσεις των επενδύσεων. Ήταν στην 37η θέση παγκοσμίως και στην 18η στην Ευρώπη στην ποιότητα των υποδομών. Αυτό λοιπόν θα μας δώσει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε και τις υποδομές”.

Τα έργα για την πράσινη μετάβαση πρέπει να είναι καθοριστικά

“Η πράσινη μετάβαση είναι πολύ σημαντική λόγω της κλιματικής αλλαγής. Όλα τα έργα που θα γίνουν σε αυτό το πρόγραμμα πρέπει να είναι καθοριστικά έτσι ώστε την επόμενη δεκαετία να μπορούμε σαν χώρα να λέμε ότι έχουμε προχωρήσει σε αυτόν τον τομέᨔ.

“Πρέπει να σταθούμε πολύ και στο κομμάτι του ψηφιακού μετασχηματισμού. Μέχρι τώρα η Ελλάδα στο κομμάτι αυτό και ειδικά στο μετασχηματισμό του Δημοσίου ήταν ο μεγάλος ασθενής ‘.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές και ήταν αυτές που κράτησαν τον κατασκευαστικό τομέα την περίοδο της κρίσης”.

“Ο Όμιλος μας κατά την περίοδο της κρίσης επένδυσε στο προσωπικό κι αναπτυχθήκαμε, αυτή τη στιγμή φτάνουμε τα 350 στελέχη, και τους  150 εξωτερικούς υπαλλήλους που δουλεύουν στα εργοτάξια και ούτω καθεξής”.

Στη δεύτερη τοποθέτηση του ο Διευθυντής Ανάπτυξης «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ-Σύμβουλοι Μηχανικοί», στάθηκε στην έλλειψη ανθρώπινων πόρων και στις χρονοβόρες διαδικασίες τον δικαιοδοτικών οργάνων.

Χαρακτηριστικά είπε, “Αυτή την τη στιγμή η χρηματοδότηση που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρη. Τα έργα πρέπει να είναι βιώσιμα, πρέπει να στηρίζονται σε μελέτες κόστους οφέλους, προκειμένου να πετύχουμε αυτούς τους στόχους”. 

Τώρα δεν έχουμε έλλειψη οικονομικών πόρων αλλά ανθρώπινων

“Τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε για έλλειψη οικονομικών πόρων, τώρα αυτό δεν υπάρχει. Άρα το πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι η κάλυψη των ανθρωπίνων πόρων. Εμείς στην εταιρεία μας έχουμε ξεκινήσει ένα πρόγραμμα με τα πανεπιστήμια και τα πολυτεχνεία, στα οποία εκτός από την πρακτική άσκηση που κάνουν οι φοιτητές σε εμάς σε πραγματικά project , παράλληλα βοηθάμε σε προγράμματα μεταπτυχιακά αλλά και πτυχιακών σπουδών. Παράλληλα η συνεργασία μας αυτή δεν σταματάει εκεί αλλά συνεχίζεται και μετά από αυτό, δηλαδή απορροφούμε κατευθείαν από τις σχολές τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν και ενδιαφέρονται πραγματικά. Είναι πρωτοπόρο αυτό γιατί συνδυάζει τις σπουδές με την παραγωγή κάτι που  το επιδιώκαμε πολλά χρόνια”.

“Αυτή τη στιγμή στον τεχνικό χώρο  υπάρχουν τρία μειονεκτήματα. Πρώτο θέμα ότι πρέπει να απορροφηθούν αυτά τα χρήματα. Άρα είναι μία πρόκληση για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να συνεργαστούν στενά και να καλύψουν αυτό το θέμα. Θα ήθελα να ολοκληρώσω με το θέμα των δικαστικών προσφύγων. Θα πρέπει να τελειώσει επιτέλους αυτό το παραμύθι, συγνώμη για την έκφραση αλλά πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει. Έργα υπάρχουν πολλά θα πρέπει και ο τεχνικός κόσμος και αυτοί που αντιδρούν στα έργα να τα σταματήσουν όλα αυτά. Τέλος πρέπει και από τη μεριά της η δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς με τους οποίους την αποδίδει”. 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας