Παύλος
Ρίζος

Ολοκληρώθηκε το εμβληματικό Syggrou Office Complex στη Λ. Συγγρού.

Αποτελούμενο από δύο οκταώροφα κτίρια, το πρώτο πέτυχε την πιστοποίηση βιωσιμότητας LEED Platinum, μέσω στενής συνεργασίας μεταξύ της DIMAND Real Estate Development, του νέου ιδιοκτήτη Generali Hellas και της επαγγελματικής ομάδας του έργου.

Το επίπεδο Platinum υπερβαίνει τον στόχο του έργου για LEED Gold και είναι η υψηλότερη δυνατή πιστοποίηση LEED για βιώσιμα κτίρια διεθνώς.

Το Syggrou Office Complex είναι ένα από τα μόλις εννέα έργα στην Ελλάδα μέχρι στιγμής που έχουν πιστοποιηθεί σε επίπεδο Platinum.

Syggrou Office Complex - Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος
Syggrou Office Complex – Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος

Σχεδιασμένο από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Bennetts Associates και Divercity Architects για την DIMAND S.A., το συγκρότημα γραφείων 15.600 τ.μ. θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για το σύγχρονο χώρο εργασίας στην Αθήνα και την Ελλάδα με τον υψηλής ποιότητας, βιώσιμο και ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό του.

Η εταιρεία Bennetts Associates ακολούθησε μια προσέγγιση που ισορροπεί την έκφραση της νεωτερικότητας με την εξύμνηση της πλούσιας ιστορίας, του κλίματος, και του εκπληκτικού φωτός της Αθήνας, για να σχεδιάσει αυτό το έργο παγκόσμιας εμβέλειας και να δημιουργήσει ένα σχέδιο που έχει τις ρίζες του στην Ελλάδα.

Η περίοπτη γωνιακή τοποθεσία βρίσκεται σε μια από τις βασικές οδικές αρτηρίες της Αθήνας, τη Λεωφόρο Συγγρού, που συνδέει το κέντρο της πόλης με τη θάλασσα. Το σχέδιο προσφέρει στους ενοίκους του εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, το όρος Λυκαβηττού, τα βουνά, το κέντρο της πόλης και τη θάλασσα.

Συμπληρώνει επίσης άλλα δείγματα σημαντικής αρχιτεκτονικής στο Νέο Κόσμο, συμπεριλαμβανομένου της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και των κεντρικών γραφείων της Εθνικής Ασφαλιστικής, συμβάλλοντας στην περαιτέρω καθιέρωση της περιοχής ως σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό προορισμό για την πόλη.

Syggrou Office Complex - Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος
Syggrou Office Complex – Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος

Στο επίκεντρο του αρχιτεκτονικού οράματος βρίσκεται μια σύγχρονη επανερμηνεία του κλασικού σχεδιασμού μέσω στοιχείων όπως η στοά (μια κιονοστοιχία που γειώνει και συνδέει και τα δύο κτίρια με το πλαίσιο) και το περιστύλιο (μια πλαισιωμένη είσοδος που μοιράζονται και τα δύο κτίρια με νέο κήπο στην καρδιά του).

Οι εντυπωσιακές γλυπτικές γραμμές που οριοθετούν το ύψος του κτιρίου τραβούν εσκεμμένα τα βλέμματα όσων περνούν από τη Λεωφόρο Συγγρού, ενώ κομψές προσόψεις από πτερύγια τοπικού λευκού μαρμάρου αποτυπώνουν το ανεπανάληπτο φυσικό φως της πόλης. Τα μαρμάρινα σκίαστρα παράλληλα παρέχουν άφθονη σκιά, οδηγώντας σε βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και στοχεύοντας σε χαμηλότερο ενσωματωμένο άνθρακα.

Με στόχο τη μεγιστοποίηση των εφαρμογών παθητικής αρχιτεκτονικής, η στρατηγική σχεδιασμού εστιάζει στην εργασία ‘με’ παρά ‘ενάντια’ στο τοπικό κλίμα. Τα παθητικά μέτρα περιλαμβάνουν περιορισμό της ποσότητας γυαλιού στο 40% της πρόσοψης, πλήρη σκίαση σε όλους τους χώρους, καινοτόμο σύστημα κλιματισμού χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και πράσινες στέγες συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ.

Πραγματοποιήθηκε μια πλήρης αξιολόγηση του κύκλου ζωής των υλικών (Life Cycle Analysis) για την αξιολόγηση και τη μείωση του ενσωματωμένου άνθρακα και του συνολικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος του κτιρίου.

Syggrou Office Complex - Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος
Syggrou Office Complex – Φωτό: Γιώργης Γερόλυμπος

Εκτός από τις πράσινες στέγες, η ‘βιοφιλία’ παίζει ισχυρό ρόλο για την περαιτέρω ενίσχυση της βιοποικιλότητας και την υποστήριξη της υγείας και της ευημερίας των εργαζόμενων. Το συγκρότημα ενσωματώνει δύο φυτεμένες βεράντες και έναν καταπράσινο κήπο περίπου 650 τ.μ. που παραπέμπει σε παραδοσιακές εσωτερικές ελληνικές αυλές και δημιουργεί μια όαση ηρεμίας και άνεσης για τους εργαζόμενους.

Η ευρύτερη ομάδα του έργου περιελάμβανε την κατασκευαστική Ballian Techniki, τους μηχανικούς Παγώνη-Πολυχρονόπουλο-Κινάτο, τους αρχιτέκτονες τοπίου H. Pangalou & Associates και τους συμβούλους βιωσιμότητας D-Carbon.

Τι λένε οι πρωταγωνιστές

Η DIMAND S.A., σχολιάζει: «Ως DIMAND, αισθανόμαστε τεράστια υπερηφάνεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου Syggrou Office Complex στην καρδιά της Αθήνας. Επιτυγχάνοντας αυτό το ορόσημο, δεν είμαστε μόνο ενθουσιασμένοι από τις πιστοποιήσεις LEED που καθιερώνουν νέα σημεία αναφοράς βιωσιμότητας, αλλά και από τον τρόπο που αυτό το έργο συνδυάζει το μοντέρνο σχεδιασμό με το ζωντανό ιστό της Αθήνας. Η ανάπτυξη του ακινήτου μας σε συνεργασία με την Bennetts Associates και την Divercity Architects, αντανακλά τη δέσμευσή μας να βελτιώσουμε το αρχιτεκτονικό και περιβαλλοντικό τοπίο της πόλης μας, και ανυπομονούμε να συνεισφέρουμε περαιτέρω στην ανάπτυξη της Αθήνας ως σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό προορισμό».

Ο Julian Lipscombe, Director at Bennetts Associates, είπε: «Ήταν προνόμιο και κορυφαίο σημείο της καριέρας μου να σχεδιάσω αυτό το κτίριο-ορόσημο σε μια από τις πιο εμβληματικές πόλεις του κόσμου. Τι χαρά να δουλεύεις με τη συναρπαστική θέα και το απολαυστικό αθηναϊκό φως. Στόχος μας ήταν να συνδυάσουμε μια σύγχρονη έκφραση με κλασικές επιρροές για να δημιουργήσουμε ένα τολμηρό, κορυφαίο, και βιώσιμο σχέδιο, ως συνεισφορά μας στην εξαιρετική αρχιτεκτονική κληρονομιά της πόλης. Ήταν απίστευτο να ακούμε τις θετικές αντιδράσεις σε εγχώριο επίπεδο, με πολλούς να λένε ότι το σχέδιο είναι «απόλυτα αθηναϊκό» – η υψηλότερη δυνατή διάκριση για εμάς! Είναι περήφανη στιγμή να βλέπεις και τα δύο κτίρια να έχουν τελειώσει και να έχουν λάβει τις υψηλότερες περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις. Αυτό είναι απόδειξη της τεχνογνωσίας και της πρωτοποριακής προσέγγισης της ομάδας. Το έργο στη Συγγρού είναι το πρώτο από αυτά που ελπίζουμε να είναι πολλά ακόμη στην Ελλάδα».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV