Newsroom

Αυτή είναι η εικόνα που θα βιώνουν οι επιβάτες στο πρώτο βαγόνι του κάθε συρμού στο Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, Νίκο Ταχιάο, που δημοσίευσε το video, αυτό είναι “το βίντεο της μετακίνησης του συρμού που στην διάρκεια της 27ης Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του OPEN HOUSE, παρέμεινε στο Σταθμό Παπάφη. Ό,τι βλέπετε σε αυτό θα αποτελεί από του χρόνου την ζωντανή καθημερινότητα των χιλιάδων Θεσσαλονικιών που θα μετακινούνται μέσα από τις σήραγγες”.

Σχετικά με την πρόοδο των έργων, σημείωσε ότι “από τον χειμώνα, το έργο έχει προχωρήσει πολύ μακρύτερα. Τέτοιες διαδρομές πραγματοποιούνται συχνά, σύμφωνα με το πρόγραμμα της αναδόχου κοινοπραξίας και με την ταυτόχρονη παρουσία στις σήραγγες περισσοτέρων συρμών ώστε να δοκιμάζονται όλα τα συστήματα.

Και όπως έχω ήδη δείξει, συρμός κινήθηκε (ηλεκτροκίνητα, με χειριστή) και στο μη ενεργοποιημένο τμήμα της βασικής γραμμής δηλαδή από το Σιντριβάνι μέχρι τον ΝΣΣ, με διέλευση και από τον Σταθμό Βενιζέλου.

Αυτό όμως απέχει από το να λέμε πως το μετρό είναι έτοιμο για λειτουργία όπως θα θεωρούσε φυσικό οποιοσδήποτε ανεξοικείωτος με το έργο πολίτης.

Από κατασκευαστικής πλευράς, το έργο θα είναι ολοκληρωμένο σίγουρα πριν από το τέλος της χρονιάς και καθώς για την εμπορική λειτουργία του προηγούνται υποχρεωτικά ανεξάρτητες πιστοποιήσεις που εγγυώνται την ασφάλεια του μετρό και την επάρκεια των προσώπων και των διαδικασιών, αυτή τοποθετείται στις αρχές του 2024“.

Αναφορικά με το διαγωνισμό για τον operator που θα “τρέχει” τη λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης για τα πρώτα 10 χρόνια, ο κος Ταχιάος ανέφερε ότι “σε πολύ σύντομο χρόνο θα έχουμε νέα από τον εν εξελίξει διαγωνισμό ανάδειξής του”.

Τι μπορείτε να δείτε στο video

Όπως αναφέρει στη δημοσίευσή του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, στα 3 πρώτα λεπτά, παρακολουθείτε την αναχώρηση από το depot της Πυλαίας, την διέλευση από την ορθογώνιας διατομής σήραγγα κάτω από την προέκταση της Παπαναστασίου, που κατασκευάστηκε με την μέθοδο cut & cover και την άφιξη στον πρώτο σταθμό της Νέας Ελβετίας.

Ενάμιση λεπτό αργότερα, αφού πραγματοποιούνται όλοι οι έλεγχοι, το control room δίνει το σήμα της εκκίνησης μέσα στην μία από τις δύο σήραγγες που κατασκεύασαν τα ΤΒΜ (κοινώς μετροπόντικες). Πρόκειται για τμήμα της γραμμής το οποίο θα είναι ορατό στους καθημερινούς επιβάτες του μετρό.

Όλα γίνονται αυτόματα. Το χειριστήριο αποκαλύπτεται μόνο και μόνο για να διαπιστωθεί η ταχύτητα του συρμού και για το πάτημα της κόρνας προς τέρψιν των αναμενόντων θεατών. Ο χειριστής παραμένει αμέτοχος. Η παρουσία του επιβάλλεται από τις διαδικασίες. Το ίδιο και ο συνολικός αριθμός δυνητικών επιβατών στην φάση των δοκιμών.

Στο 05:22 ο συρμός προσπερνάει τον Σταθμό Βούλγαρη, στο 06:08 την διασταύρωση της Καλαμαριάς και αμέσως μετά τον Σταθμό Μαρτίου, στο 06:49 το crossover κάτω από την Δελφών, στο 06:59 τον Σταθμό Αναλήψεως, στο 07:45 τον Σταθμό Φλέμινγκ, στο 08:24 τον Σταθμό Ευκλείδη και στο 09:07 φτάνει στον Σταθμό Παπάφη.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι αρχαιότητες επιστρέφουν στον Σταθμό Βενιζέλου

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV