Πάνω από το 60% είναι πλέον η πρόοδος στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα-Πύργο και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο 2025 που θα είναι και το έτος παράδοσης του δρόμου. Όπως είπε από το βήμα του Olympia Forum, o διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπία Οδός Α.Ε., περίπου στα μέσα του έτους θα έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Κάτω Αχαϊα-Πύργος και προς το τέλος το “δύσκολο” τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαϊα.
Στο αν θα γίνει τμηματική η συνολική παράδοση, είναι κάτι που θα το αποφασίσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ως ο φορέας υλοποίησης του έργου. Σύμφωνα με πηγές κοντά στο έργο, η τμηματική παράδοση φαίνεται πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στο έργο καθώς το τμήμα που θα προηγηθεί είναι σε νέα χάραξη και “κουμπώνει” με το δύσκολο τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαϊα που η ολοκλήρωση του προγραμματίζεται προς το τέλος του 2025.
Σε κάθε περίπτωση τα έργα αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα προχωρημένα και οι τρεις εταιρείες που τα εκτελούν είναι σε πλήρη κινητοποίηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου, στο πρώτο τμήμα που δουλεύει η ΑΒΑΞ το ποσοστό προόδου έφτασε το 52,5 ενώ μεγάλο άλμα έκανε η ΑΚΤΩΡ που έφτασε την πρόοδο στο δικό της τμήμα στο 51,5%.
Η ΤΕΡΝΑ που έχει αναλάβει το τελευταίο τμήμα Γαστούνη-Πύργος έχει φτάσει σε ποσοστό προόδου το 76,5%. Θα είναι όπως όλα δείχνουν το πρώτο τμήμα το οποίο θα οδεύσει προς ολοκλήρωση. Στα τέλη Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα φτάσουμε στο 62% και πάνω από 70% μέχρι το τέλος του έτους (ο στόχος είναι 75%).
Η Εθνική Οδός και ο νέος αυτοκινητόδρομος
Τα έργα οδικής ασφάλειας στην υφιστάμενη εθνική οδό Πατρών-Πύργου έχουν αποδώσει μιας και έχουν μειώσει τα ατυχήματα και τα θανατηφόρα τροχαία. Ο δρόμος πλέον από την εικόνα της παλιάς εθνικής που είχε, έχει μετατραπεί σε έναν ημιαστικό άξονα ο οποίος συνδέει τις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.
Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας συνδέθηκε και με την λειτουργία αρκετών φαναριών που συμβάλλουν στην ομαλή διαχείριση της κυκλοφορίας. Ωστόσο το έργο στην Ε.Ο. δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση καθώς σήμερα κάποιος χρειάζεται να σταματήσει σε αρκετά φανάρια και σε πολλά σημεία να οδηγεί με χαμηλές ταχύτητες.
Λόγω και των έργων στο τμήμα Μιντιλόγλι-Κάτω Αχαϊα, ένας οδηγός μπορεί να κάνει το ταξίδι Πάτρα-Πύργος σε περίπου 75 λεπτά ενώ 90 λεπτά θα χρειαστεί για να φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Η απόσταση Αθήνα-Πύργος αντίστοιχα απαιτεί πάνω από 3 ώρες και 30 λεπτά.
Με την λειτουργία του νέου αυτοκινητόδρομου, η απόσταση Πάτρα-Πύργος θα μειωθεί αισθητά σε κάτι περισσότερο από 35 λεπτά κερδίζοντας πάνω από 40 λεπτά απαιτητικής οδήγησης. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα κινείται σε κλειστό αυτοκινητόδρομο που διαθέτει δύο λωρίδες και ΛΕΑ ανά ρεύμα κυκλοφορίας και τα επίπεδα οδικής ασφάλειας θα είναι τα υψηλότερα που υπάρχουν και που ισχύουν στους αυτοκινητόδρομους της χώρας. Η απόσταση Αθήνα-Πύργος θα μπορεί να επιτυγχάνεται σε λιγότερο από 3 ώρες αλλάζοντας τα δεδομένα στις επιβατικές και εμπορευματικές οδικές μεταφορές της περιοχής.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για περιοχή με ιδιαίτερα αυξημένη γεωργική ανάπτυξη και παραγωγή και ο δρόμος εκτιμάται πως θα μπορέσει να βελτιώσει σημαντικά την διακίνηση προϊόντων.
Παράλληλα η “ξεχασμένη” τουριστικά Ηλεία με τις ιδιαίτερου κάλλους παραλίες της θα είναι πολύ πιο εύκολα και με ασφάλεια προσβάσιμες και πολλοί πιστεύουν ότι θα μεγεθύνει το τουριστικό προϊόν που μπορεί να προσφέρει η περιοχή.
Το παράδειγμα της Μεσσηνίας με τον Μορέα και των Ιωαννίνων με την Ιόνια Οδό είναι εδώ και με την λειτουργία του αυτοκινητόδρομου Πάτρα-Πύργος πιστεύεται πως θα ευεργετήσει αντίστοιχα και την περιοχή της Ηλείας.
Το οδικό δαχτυλίδι της Πελοποννήσου
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί με την λειτουργία του νέου άξονα και η βελτίωση στην πρόσβαση των περιοχών κάτω από τον Πύργο καθώς αντίστοιχα θα δουν την οδική πρόσβαση να μειώνεται σε σημαντικό βαθμό.
Απώτερος στόχος είναι και η μελλοντική υλοποίηση του τμήματος Πύργος-Καλό Νερό-Τσακώνα με το πρώτο τμήμα που φαίνεται πως θα οδεύσει προς υλοποίηση να είναι το Πύργος-Αλφειός που θα φέρει τον δρόμο μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Το αρχικό κόστος του έργου όπως αναφέρθηκε από τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο, αγγίζει τα 700 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει μεγάλη πρόκληση η εύρεση χρηματοδότησης του.
Το τμήμα από τον Πύργο μέχρι την Τσακώνα είναι ενταγμένο στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού. Με την μελλοντική του υλοποίηση θα γίνει εφικτή και η δημιουργία ενός οδικού “δαχτυλιδιού” της Πελοποννήσουνστη διαδρομή Κόρινθος-Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα-Τρίπολη-Κόρινθος.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV