Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Βιαπόβλητα: Στη γραμμή εκκίνησης το σύστημα Διαλογής στην Πηγή – Από που θα ξεκινήσει

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα ευρύ φάσμα δράσεων και πολιτικών πρόκειται να εφαρμοστεί στη Αττική με στόχο την εισαγωγή μίας νέας φιλοσοφίας στη διαχείριση των απορριμμάτων, τα οποία μέχρι σήμερα οδηγούνται ανεπεξέργαστα προς ταφή, καθιστώντας την Περιφέρεια αλλά και τη χώρα συνολικά ουραγό σε ένα ζήτημα με τεράστιο περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό αντίκτυπο.

Πέραν της ανακύκλωσης, ένας βασικός άξονας στον οποίο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος είναι και η  εναλλακτική διαχείριση των βιοαποβλήτων, με ουσιαστική τόνωση της διαλογής στην πηγή, η οποία θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη δικτύου κάδων καφέ χρώματος που θα κάνει σταδιακά την εμφάνισή του στο Λεκανοπέδιο, ερχόμενο να αντικαταστήσει σε δεύτερο χρόνο τον πράσινο κάδο των λεγόμενων σύμμεικτων απορριμμάτων, δηλαδή των γνωστών κάδων που υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και δέχονται σκουπίδια χωρίς κάποιου είδους κατηγοριοποίηση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας, η χωριστή διαλογή βιοαποβλήτων αυτή τη στιγμή κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα εφόσον δεν ξεπερνά το 3% των απορριμμάτων (σε σύνολο 1,9 εκατ. τόνων ετησίως!). Αφορά δε κυρίως πράσινα (δηλαδή προϊόντα κλαδεμάτων, φύλλα κ.λπ.) και εφαρμόζεται μόνο από μερικούς Δήμους.

Ωστόσο μένει να διευκρινιστεί, ο τρόπος με τον οποίο θα γίνεται η απόρριψη των βιοαποβλήτων στους κάδους, καθότι η χρήση συμβατικών πλαστικών σακουλών θα μπορούσε να προκαλέσει -σε κάποιο βαθμό- αλλοίωση του επιθυμητού καθαρού ρεύματος οργανικών σκουπιδιών.

Αρμόδιες πηγές πάντως εξηγούν ότι το αποτύπωμα (σ.σ. η πρόσμιξη μη οργανικών ουσιών, μικροπλαστικών κ.ά.) δεν γίνεται να «μηδενιστεί» απολύτως -ακόμα και με τη χρήση βιοδιασπώμενης σακούλας- αλλά σίγουρα μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, με τρόπο στον οποίο θα πρέπει να καταλήξουν οι Δήμοι (διανομή βιοαποδομήσιμων σακουλών, κάδων ατομικής χρήσης και υψηλότερες συχνότητες δρομολογίων αποκομιδής κ.ά.)

Από τους μεγάλους παραγωγούς, η έναρξη του νέου συστήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, η εφαρμογή του νέου συστήματος θα ξεκινήσει από τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων (επιχειρήσεις εστίασης, τουριστικά καταλύματα κ.λπ.) οι οποίοι θα καλούνται να πετάνε τα απορρίμματα απευθείας στους καφέ κάδους (οι οποίοι θα είναι συνδεδεμένοι με την εκάστοτε επιχείρηση), με τα κατάλληλα απορριμματοφόρα να πραγματοποιούν αποκομιδή και πλύση των κάδων επιτόπου, προκειμένου να επιστρέφονται άμεσα στους χρήστες τους.

Ο στόχος του νέου συστήματος, μεταξύ άλλων, είναι και ο άμεσος έλεγχος της τήρησης της καθαρότητας του ρεύματος, κατά τη διαδικασία αποκομιδής.

Το εν λόγω μοντέλο, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον περί τους 26 Δήμους της Αττικής, θα μπορούσε να τεθεί σε λειτουργία ακόμα και πριν το καλοκαίρι και όπως εξήγησε κατά την παρουσίασή του ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, τις προάλλες στο Ζάππειο, περιλαμβάνει την παραχώρηση εξοπλισμού σε Δήμους από τον ΕΔΣΝΑ, την παροχή τεχνικής βοήθειας, την οργάνωση κεντρικών δράσεων ευαισθητοποίησης καθώς και συντήρηση/καθαρισμό του κινητού εξοπλισμού.

Advertisement

 

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα