Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Βελτιώθηκε το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής το Σεπτέμβριο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Business solutions

Βελτιωμένο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά με επιδείνωση έναντι του περασμένου μήνα, ήταν το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, το Σεπτέμβριο του 2019. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου υποχώρησε στις 81,7 μονάδες (από 87,8 μονάδες) τον Ιούλιο. Ωστόσο διαμορφώθηκε σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2018, όταν κινούνταν στα επίπεδα των 52,9 μονάδων. Σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για το Σεπτέμβριο, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξαλείφονται και το ισοζύγιο είναι πια θετικό στις+12 μονάδες (από -9). Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ανάλυση του Ινστιτούτου, άλλαξε η τάση στο ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση (από +12 μονάδες στις -4 μονάδες).

Στο μεταξύ, στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε, επίσης, έντονη αλλαγή τάσης στο σχετικό δείκτη, που διαμορφώθηκε στις -12 μονάδες (από +15 μονάδες). Αλλά και στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, το ισοζύγιο υποχώρησε κατά 10 μονάδες (+8 μονάδες από +18 μονάδες). Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές ενισχύθηκαν και ισοσκελίστηκαν (από -6 μονάδες ο δείκτης). Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, το 48%των επιχειρήσεων του κλάδου δήλωνε απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 24% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και το 8% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης, ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους.

Ελληνική οικονομία

Συνολικά, στην ελληνική αγορά το Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος, ο οποίος κινήθηκε ανοδικά και διαμορφώθηκε στις 107,2 μονάδες από 105,3 μονάδες τον Ιούλιο. Η επίδοση αυτή είναι η υψηλότερη από το Μάρτιο του 2008. Η άνοδος προέρχεται, κυρίως, από βελτίωση των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τους Καταναλωτές, ενώ στους υπόλοιπους επιχειρηματικούς τομείς οι μεταβολές ήταν ήπιες. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 19 ετών.

Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα, ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρουσίασαν μικρή, αλλά θετική μεταβολή.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύθηκαν αισθητά, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ τα αποθέματα υποχώρησαν.

Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση επίσης υποχώρησαν, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένισαν μεν, αλλά ηπιότερα, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

Στην Ευρωζώνη

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε το Σεπτέμβριο στην Ευρωζώνη κατά 1,4 μονάδες και διαμορφώθηκε στις 101,7 μονάδες. Καθοδική ήταν η πορεία του δείκτη και στην Ε.Ε. (μείωση κατά 1,4 μονάδες), ο οποίος διαμορφώθηκε στις 100,0 μονάδες. Η πτώση του δείκτη στην Ευρωζώνη εκπορεύεται, κυρίως, από την επιδείνωση του κλίματος στη Βιομηχανία (-3,0) και στο Λιανικό εμπόριο (-0,5) και λιγότερο από τη μικρή βελτίωση στις Υπηρεσίες (+0,3) και την ανοδική πορεία της καταναλωτικής εμπιστοσύνης (+0,6).

Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης υποχώρησε πιο έντονα στην Ολλανδία και την Ισπανία (-3,1), λιγότερο έντονα στη Γερμανία (-1,2) και την Ιταλία (-0,8), ενώ παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στη Γαλλία (-0,2). Στην Ε.Ε., η υποχώρηση των προσδοκιών προέκυψε, κυρίως, ως αποτέλεσμα της σημαντικής εξασθένισης του δείκτη στη Μεγάλη Βρετανία (-4,5) και λιγότερο στην Πολωνία (-0,1), όπου παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

 

Πηγή: sepe.gr

image_print

Οικονομία - Χρηματοδότηση

ΥΠΑΝΕΠ: 4,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για την αποκατάσταση ζημιών στην Κρήτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Χρηματοδότηση ΠΔΕ

Χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2019 στην Περιφέρεια Κρήτης, αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια σχετικού αιτήματος από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Με πόρους του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ), θα χρηματοδοτηθούν έργα αποκατάστασης των ζημιών σε δημόσιες υποδομές, όπως οδικά δίκτυα, δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης, σχολεία, υποδομές υγείας και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ παρεμβαίνει για την κάλυψη μέρους της αποκατάστασης δημοσίων υποδομών, δαπανών υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών και των δαπανών προσωρινών μέτρων ανακούφισης του τοπικού πληθυσμού.

 

 

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Κορωνοϊός: Ομάδα κρούσης με το βλέμμα στην επόμενη μέρα συγκροτούν οι φορείς της Θεσσαλίας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κώστας Αγοραστός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Ομάδα κρούσης συγκροτούν οι φορείς της Θεσσαλίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοιού στην τοπική  οικονομία,  την κοινωνία και την υγεία. Η  Task Force της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αναλαμβάνει να σχεδιάσει τη στρατηγική της «επόμενης μέρας», με αλληλοβοήθεια και την ενεργό συμμετοχή όλων των κοινωνικοοικονομικών φορέων και των φορέων πρόνοιας:

Στο πλευρό της συντάσσονται  η ΠΕΔ Θεσσαλίας, τα Επιμελητήρια – Εμπορικά, ΤΕΕ, ΟΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ-, οι Σύνδεσμοι Βιομηχανιών,  η 5η ΥΠΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι  Γεωπονικοί Σύλλογοι κ.ά.

«Η κρίση που αντιμετωπίζουμε δεν έχει καμία ομοιότητα με ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητο μέλλον. Η επόμενη μέρα θα είναι πολύ δύσκολη και χρειάζεται σοβαρότητα και προπάντων αλληλοβοήθεια» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Η παραγωγική αλυσίδα στη Θεσσαλία πρέπει να διατηρήσει όλους τους κρίκους της ενωμένους. Γιατί αυτό σημαίνει προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας, θέσεις  εργασίας  και οικογενειακό εισόδημα. Χρειάζεται  να αλληλοβοηθηθούμε και να είμαστε ενωμένοι. Να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και καλή στρατηγική. Όποιος έχει την καλύτερη στρατηγική» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης «εκείνος θα επωφεληθεί αποτελεσματικότερα από τη δημοσιονομική χαλάρωση και θα είναι έτοιμος να υλοποιήσει την επόμενη μέρα, έργα, δράσεις και προγράμματα. Για αυτό και σε συνεννόηση με τους παραγωγικούς,  κοινωνικοοικονομικούς φορείς, Επιμελητήρια και Συλλόγους της Περιφέρειας, συγκροτούμε  Δύναμη Κρούσης για την αντιμετώπιση των συνεπειών  του κορωνοϊού.  Χρειάζεται να έχουμε κοινό βηματισμό και κοινή διεκδίκηση» τονίζει ο Κ. Αγοραστός.

«Δεν είναι ώρα ούτε να  παραδοθούμε, ούτε να μεμψιμοιρούμε. Χρειάζεται να οργανωθούμε, με εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας  σχεδιάζει την επόμενη μέρα, σε συνεργασία με όλους τους ανθρώπους της παραγωγής οι οποίοι θα κληθούν να υλοποιήσουν, αλλά και να  σηκώσουν  μεγάλο βάρος» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Δυτ. Μακεδονία: Χρηματοδότηση ύψους 720 χιλ. ευρώ για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Είσοδος Κέντρου Υγείας του ΕΣΥ

Θετικά ανταποκρίθηκε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο αίτημα του Υπουργείου Υγείας (επιτελική δομή ΕΣΠΑ) για την χρηματοδότηση των Τοπικών Μονάδων Υγείας διαθέτοντας πόρους ύψους 720.000,00 ευρώ από το Επιχειρησιακό της Πρόγραμμα 2014-2020.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αποτελεί τη συνέχεια μιας σειράς δράσεων που η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σχεδιάζει να υλοποιήσει με σκοπό την στήριξη των υγειονομικών της μονάδων, την προστασία του πληθυσμού από τον κίνδυνο του κορωνοϊού, αλλά και την τόνωση της Περιφερειακής της Οικονομίας.

image_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα