Οκτώ άξονες προτείνει δράσεις η Ελληνική Εταιρεία Logistics προτείνει, για την περαιτέρω ανάπτυξη και ανάδειξη των ελληνικών logistics. Μιλώντας στην έναρξη του 25ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΕL o πρόεδρος της, Βασίλης Ζεϊμπέκης σημείωσε πως ο τομέας των logistics συνεισφέρει στο εθνικό μας ΑΕΠ κατά 11,4% (ήτοι 23,5 δις).
“Ως εκ τούτου, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους μοχλούς ανάπτυξης της πατρίδας μας και αυτό φαίνεται άλλωστε από το υψηλό ποσοστό επενδύσεων, τη δραστηριότητα των funds από το εξωτερικό, καθώς και από τις ενέργειες που γίνονται τόσο σε Ιδιωτικό όσο και σε Δημόσιο επίπεδο για τη βελτίωση των υποδομών, της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών logistics” είπε ο κ.Ζεϊμπέκης.
Είναι σημαντικό, όπως είπε. πως η Ελλάδα βρίσκεται στην 19η θέση του δείκτη Logistics Performance Index της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχοντας επιδόσεις καλύτερες από τις γειτονικές μας χώρες. Παρόλα αυτά υπάρχουν ακόμα σημαντικά ανοιχτά ζητήματα ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αναβαθμίσει τον Τομέα της Εφ. Αλυσίδας σε εθνικό επίπεδο και να προσελκύσει διεθνείς εμπορευματικές ροές από χώρες της Ασίας και την Ινδία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι αποτελεί πράγματι διαμάντι στο εδαφικό κολιέ της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογειακής λεκάνης.
Αναφερόμενος στις υφιστάμενες προκλήσεις επεσήμανε την αύξηση των γεωπολιτικών αναταραχών ένεκα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των εντεινόμενων συγκρούσων στην Μέση ανατολή οι οποίες προκαλούν ολοένα και περισσότερη ανησυχία για τις αγορές και την οικονομία. Παράλληλα, όπως είπε, η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών της ενέργειας, αύξηση των τιμών των ειδών διατροφής, καθώς και προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής σε πιο περιοριστική κατεύθυνση που είχαν ως αποτέλεσμα έναν πιο αργό ρυθμό ανάπτυξης το 2023 σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ποιες είναι οι 8 δέσμες δράσεων
Ο κ.Ζεϊμπέκης μίλησε αναλυτικά για τις 8 δέσμες δράσεων που περιλαμβάνουν τα κάτωθι:
1ος άξονας “Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου που επηρεάζει τα logistics”: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση του ν. 4302/2014 περί εφοδιαστικής με στόχο: α) την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, β) τη δημιουργία ανώτερου κυβερνητικού οργάνου για την Εφοδιαστική (π.χ. Γενική/Ειδική Γραμματεία Εφοδιαστικής) πέραν από την υφιστάμενη Υπηρεσία Ανάπτυξης Εφοδιαστικής, γ) τη δημιουργία μητρώου επιχειρήσεων και υποδομών Εφοδιαστικής και δ) τη συγκέντρωση όλου του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην Εφοδιαστική σε ένα ψηφιακό τόπο.
2ος άξονας “Προσέλκυση εμπορευματικών ροών και παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στο διερχόμενο φορτίο”: Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν: α) Αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της μελέτης της World Bank η οποία έχει ήδη παρουσιάσει σημαντικά ευρήματα και προτάσεις, β) Διευκόλυνση των εμπορευματικών μεταφορών μέσω διασυνοριακών συμφωνιών με χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τις ροές προς Κεντρική Ευρώπη, καθώς και με την Τουρκία, γ) Μελέτη για τη διερεύνηση δυνατότητας πλήρους εκτελωνισμού εν πλω και δ) Διασύνδεση της προσέλκυσης φορτίων με εταιρείες στην Ελλάδα για παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας όπως π.χ. ελαφρά συναρμολόγηση
3ος άξονας «Δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων εφοδιαστικής εθνικής εμβέλειας με ταυτόχρονη ανάπτυξη των συνδυασμένων μεταφορών»: Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν: α) έναρξη λειτουργίας του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο, β) ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στο πρώην Στρατόπεδο Γκόνου στη Θεσσαλονίκη, γ) ολοκλήρωση των διαδικασιών για την μετεγκατάσταση των πρακτορείων στη Φυλή, και δ) αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών ώστε τα εμπορευματοκιβώτια που φθάνουν στους ελληνικούς λιμένες να προωθούνται στην ενδοχώρα και στην Ευρώπη απρόσκοπτα, με χαμηλό κόστος και πολύ μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
4ος άξονας «Αστική Εφοδιαστική»: H KYA επί της Αστικής Μεταφοράς, Προσωρινής Αποθήκευσης και Διανομής Εμπορευμάτων (Άρθρο 4 του ν. 4302/2014) αποτελεί πρωτοποριακό νομοθέτημα, μέσω του οποίου πρέπει να ρυθμιστούν τα ακόλουθα:
α) χωροθέτηση των Αστικών Κέντρων Ενοποίησης Εμπορευμάτων (ΑΚΕΕ) σε χρήσεις γης που επιτρέπουν εγγύτητα των ΑΚΕΕ στις κατάλληλα οριοθετημένες περιοχές του αστικού ιστού,
β) χρήση καθαρών τεχνολογιών για διανομές εντός του περιοχών αυτών,
γ) ισότιμη πρόσβαση των διανομέων που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια στις ως άνω περιοχές,
δ) θέσπιση κινήτρων από τους δήμους για μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, των απαιτήσεων στάθμευσης, και των ρύπων που προκαλούνται από τη διανομή εμπορευμάτων, χωρίς όμως αρνητικές επιπτώσεις στην τροφοδοσία των επιχειρήσεων.
Θα πρέπει παράλληλα να γίνουν μια σειρά από διορθωτικές παρεμβάσεις στην απόφαση «Καθορισμός ωραρίου τροφοδοσίας επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων και περιορισμός κυκλοφορίας φορτηγών (ΦΕΚ Β’ 7084/31-12-2022) ώστε να μπορεί ουσιαστικά να επιφέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα σε κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο.
5ος άξονας «Ενίσχυση των εταιρειών για την αντικατάσταση του υπάρχοντος γερασμένου στόλου φορτηγών οχημάτων» Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν: α) Διερεύνηση χρονικής αναβολής ορίων ηλεκτροκίνησης με στόχο να υπάρξουν ενδιάμεσες τεχνολογικές φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις όπως το φυσικό αέριο CNG (που υπάρχει σήμερα ως δυνατότητα), LNG, bio CNG, bio LNG και αργότερα πράσινου υδρογόνου, β) Εξαίρεση οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον από τα οδικά τέλη, γ) Φορολογικά κίνητρα για την αγορά οχημάτων φιλικών προς το περιβάλλον, δ) Θέσπιση εξειδικευμένων προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης για νέους οδηγούς συμπεριλαμβανόμενων και της ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων
6ος άξονας «Βιώσιμη ανάπτυξη της Εφοδιαστικής στην Ελλάδα» Οι επιμέρους δράσεις περιλαμβάνουν: α) Διερεύνηση της απλοποίησης και δημιουργίας κινήτρων για εγκατάσταση Φ/Β στις στέγες των Κέντρων Αποθήκευσης και Διανομής, β) Κίνητρα για κατασκευή «πράσινων/αειφόρων» αποθηκευτικών χώρων και κτηρίων βάση διεθνών προτύπων αειφορίας (π.χ. πρότυπο LEED), γ) Δημιουργία πλατφόρμας καταγραφής περιβαλλοντικών επιδόσεων και όχι μόνο του ανθρακικού αποτυπώματος
7ος άξονας «Ψηφιοποίηση εγγράφων & Δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου Logistics» με στόχο τη συλλογή πρωτογενών δεδομένων και πληροφοριών, μέσω της ψηφιοποίησης των εγγράφων, που αφορούν τις εμπορευματικές ροές της Ελλάδας, στοιχεία για τους αποθηκευτικούς χώρους, δείκτες logistics, δείκτες αειφορίας, κτλ.
8ος άξονας «Δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Ελληνικών Logistics» υπό την μορφή ενός Οργανισμού αυτοδιοίκητου με λειτουργικό κόστος και δράσεις που χρηματοδοτούνται από τα μέλη του (π.χ. εταιρίες παροχής υπηρεσιών logistics) στόχος του οποίου θα αποτελεί η οργάνωση δράσεων για την ενδυνάμωση και προώθηση των Ελληνικών logistics ως εθνικού brand. Εδώ η EEL σε συνεργασία με το Enterprise Greece και το Υπουργείο Εξωτερικών αναπτύσσουν ειδική ιστοσελίδα “Invest in Greek Logistics” με πλήρη στοιχεία για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα στον Τομέα της Εφ. Αλυσίδας
Η Ελληνική Εταιρεία Logistics μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο και απαιτητικό οικοσύστημα συνεχίζει πιστά να προάγει την επιστήμη των Logistics, να παράγει γνώση μέσω των πανελλήνιων ερευνών που εκπονεί, να χαρτογραφεί νέες βέλτιστες πρακτικές στη διοίκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και να ενημερώνει τα μέλη της για όλες τις εξελίξεις στον τομέα της εφοδιαστικής μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες με βάση τους ως άνω άξονες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV