Το ΤΕΕ, μετά από νομοθετική και τεχνολογική προετοιμασία 16 μηνών, προχωρά σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα διεκπεραίωσης της εργασίας των μηχανικών με το οποίο επιδιώκεται ? κυρίως ? ο εξορθολογισμός των διαδικασιών, η διαφάνεια στις συναλλαγές με τις Υπηρεσίες και η διασφάλιση του πολίτη.
Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, στην κατεύθυνση αυτή αξιοποιείται η εμπειρία που αποκτήθηκε από το ηλεκτρονικό σύστημα για τις δηλώσεις αυθαιρέτων, το οποίο ? όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης ? μπορεί να εκληφθεί ως «δοκιμή» για ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων.
Στόχος είναι στο ηλεκτρονικό σύστημα του να ενταχθούν σταδιακά όλοι οι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται οι μηχανικοί και ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες, όπως οι Πολεοδομίες (κατάθεση αιτήσεων νέων οικοδομών κλπ.), οι υπηρεσίες Περιβαλλοντικής αδειοδότησης, της Πυροσβεστικής (έγκριση σχεδίων πυροπροστασίας), της βιομηχανίας (αδειοδοτήσεις, έλεγχοι κ.α.) τα ξενοδοχεία (αιτήσεις αδειοδότησης, επιθεωρήσεις, έλεγχοι κλπ.).
Η αρχή, πάντως, θα γίνει με ένα ηλεκτρονικό σύστημα εξετάσεων όλων των μηχανικών που επιθυμούν να λάβουν την άδεια του ενεργειακού επιθεωρητή, καθώς και του ελεγκτού δόμησης, το οποίο θα λειτουργήσει τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι υποψήφιοι από όλη τη χώρα θα μπορούν να «εξεταστούν» για τις ικανότητες και εμπειρία τους. Ολοκληρώνοντας τη διαδικασία θα γνωρίζουν αν θα έχουν συμμετάσχει επιτυχώς ή όχι.
Το ίδιο σύστημα θα χρησιμοποιηθεί, αν η διαβούλευση με τα αρμόδια Υπουργεία για δημιουργία σώματος μηχανικών επιθεωρητών περιβάλλοντος και βιομηχανίας, καταλήξουν θετικά.
Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, τα πλεονεκτήματα του ηλεκτρονικού συστήματος της διεκπεραίωσης της δουλειάς των μηχανικών είναι πολλά και προφανή: ως τώρα οι επιστήμονες – μηχανικοί χρειάζονταν μήνες για τη σύνταξη μιας οποιασδήποτε μελέτης και πολλούς περισσότερους για τη διεκπεραίωση της στις διάφορες Υπηρεσίες. Επιπροσθέτως, καταργείται η προσωπική επαφή, με ό,τι αυτή συνεπαγόταν, ενώ τα στοιχεία που καταγράφονται δίνουν άμεσα μια στατιστική αποτύπωση όλων των δεδομένων, εύκολα αξιοποιήσιμα από την Πολιτεία.
Οι αρμόδιες Υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα και θα μπορούν επιτέλους χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους αποφεύγοντας τις δυσλειτουργίες και την αναμονή που ζούμε δεκαετίες. Μέσα από τη διαδικασία αυτή παύει, επίσης, η ταλαιπωρία πολιτών και μηχανικών, ενώ μπορεί άμεσα να εφαρμοστεί η ηλεκτρονική ταυτότητα του κάθε κτιρίου, που, όπως έχει τονιστεί, θα διασφαλίσει τον πολίτη σε κάθε περίπτωση και οπωσδήποτε τις αγοραπωλησίες.
Για την εφαρμογή της «ταυτότητας» το ΤΕΕ έχει στείλει εδώ και τρεις μήνες το αναγκαίο σχέδιο Π.Δ. στους αρμόδιους.
Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης, μέσα από το ίδιο σύστημα μπορεί να προωθηθεί ο ενιαίος φορέας πιστοποίησης (αλλά και διατήρησης μητρώου) των τεχνιτών κάθε ειδικότητας, θέμα για το οποίο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις του ΤΕΕ με την ΓΣΕΕ, την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες εγκαταστατών.
Οι δυνατότητες του ηλεκτρονικού συστήματος θα επαυξηθούν με την καθιέρωση και της ψηφιακής υπογραφής που μπορεί να κατοχυρώνει το ΤΕΕ για όλους τους μηχανικούς το οποίο έχει ήδη αποδεχτεί ως αίτημα ο Υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης.
Το ΤΕΕ έχει ζητήσει, επίσης, την έγκριση για τη δημιουργία ενός ΚΕΠ αποκλειστικά για τους μηχανικούς-μέλη του.
«Το ΤΕΕ αλλάζει, θέτοντας ως στόχο την εξυπηρέτηση των μηχανικών και μέσω αυτών του πολίτη» τόνισε ο κ. Σπίρτζης. «Αυτή, άλλωστε, είναι η απάντησή μας σε όσους επιβουλεύονται το ΤΕΕ. Εμείς εργαζόμαστε συστηματικά και αποδεικνύουμε ότι υπάρχει τρόπος, για να βγει η χώρα από την κρίση» πρόσθεσε.
Κατηγόρησε την «τρόικα» και τους συνοδοιπόρους της για αποδεδειγμένη τεχνοκρατική και διαχειριστική ανεπάρκεια, υπογραμμίζοντας ότι «αντί να κουνούν το δάκτυλο θα έπρεπε να απολογούνται σήμερα για όσα δεινά επισώρευσαν στη χώρα. Ως συνοδοιπόρους χαρακτήρισε τον ΣΕΒ, την Επιτροπή Ανταγωνισμού και το ΙΟΒΕ, που με εκθέσεις ή εισηγήσεις τους στράφηκαν το προηγούμενο διάστημα κατά του ΤΕΕ και των μηχανικών (κατάργηση κατώτατου ορίου αμοιβών, κλειστά επαγγέλματα κ.α. από τα οποία δήθεν θα προέκυπτε μείωση του κόστους οικοδομής και αύξηση του ΑΕΠ κατά 15%).
Σε αντίθεση με όλους αυτούς, υπογράμμισε ο κ. Σπίρτζης, το ΤΕΕ σε συνεργασία με τα Περιφερειακά Τμήματά του προωθεί αυτή την περίοδο έναν αναπτυξιακό σχεδιασμό για όλη τη χώρα, ο οποίος θα εξειδικευτεί ανά Νομό ως προς τις υποδομές, το θεσμικό πλαίσιο και τα εμπόδια, την παιδεία και τους τομείς εξωστρέφειας που θα πρέπει να προωθηθούν, αλλά και τις μετρήσιμες θετικές επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στη συνολικότερη ανάπτυξη κάθε περιοχής. «Ένα τέτοιο σχέδιο έλλειψε από πολλές διαδοχικές Κυβερνήσεις, ενώ είναι αυτό που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση» τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Το αναπτυξιακό αυτό σχέδιο θα καλύπτει τους τομείς: της πρωτογενούς παραγωγής, του Τουρισμού, της Βιομηχανίας, του Ορυκτού Πλούτου, της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, των νέων Τεχνολογιών, των δικτύων, του Πολιτισμού.
Μαζί με τον σχεδιασμό αυτό το ΤΕΕ σκοπεύει να παραδώσει στα αρμόδια Υπουργεία και τις αλλαγές που θα απαιτηθούν στο θεσμικό πλαίσιο για την ταχύτερη δυνατή υλοποίηση των προγραμμάτων.
euro2day.gr