Connect with us

Λοιποί Αυτοκινητόδρομοι

Ναύπλιο: Το 2015 η ολοκλήρωση του οδικού άξονα Ναύπλιο- Λυγουριό

Δημοσιεύθηκε

στις

Η απάντηση του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Γ. Μαγκριώτη στο θέμα της πορείας υλοποίησης του έργου της νέας Εθνικής Οδού Ναυπλίου – Λυγουριού δεν μπορεί να αφήνει κανέναν ευχαριστημένο. Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού στον βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό η διαδικασία ολοκλήρωσης θα είναι μακρόχρονη.

Ο δρόμος για όποιον περνά από την περιοχή φαίνεται σχεδόν έτοιμος, αλλά παρόλα αυτά ίσως να χρειαστεί και διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων ετών για να πέσει η άσφαλτος, να γίνει η γέφυρα στο Χάνι Μερκούρη και το τμήμα Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό. Να αναφερθεί ότι το συνολικό έργο έχει “τεμαχιστεί” σε αρκετά υποέργα.

Συγκεκριμένα στην απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού:

1) Για το τμήμα Αρκαδικού – Χάνι Μερκούρη αναφέρεται ότι “η ολοκλήρωση του εντάχθηκε ως γέφυρα ΕΣΠΑ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα “ΔΕΠΙΝ 2007-2013”.

Σύμφωνα με την αρ. 2019/10-05-2010 απόφαση ένταξης, η χρονική διάρκεια υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου της πράξης είναι 35 μήνες, ενώ η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η 31-12-2015.

Η εγκατεστημένη εργολαβία στο τμήμα Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη έχει διαλυθεί, παρά τις προσπάθειες της Υπηρεσίας να έλθει σε συνεννόηση με τον Ανάδοχο προκειμένου να αποφευχθεί η διάλυση και να ολοκληρωθεί το φυσικό της αντικείμενο. Η διαλυθείσα εργολαβία βρίσκεται στο στάδιο οριστικής παραλαβής των εκτελεσθέντων εργασιών.

Για την ολοκλήρωση του φυσικού της αντικειμένου υπολείπεται η εκτέλεση των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εργασιών, του οδοφωτισμού των κόμβων, της Σήμανσης – Ασφάλισης και μικρής έκτασης έργων Πρασίνου.

Οι εν λόγω υπολειπόμενες εργασίες θα συμπεριληφθούν στο νέο υποέργο ολοκλήρωσης του οδικού τμήματος, που προβλέπεται να προκηρυχθεί μέχρι 30-06-2011 και με εκτιμώμενη προθεσμία περαίωσης 15 μήνες. Η καθυστέρηση στη διαδικασία δημοπράτησης του νέου υποέργου ολοκλήρωσης του οδικού τμήματος Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη οφείλεται:

Λόγω τις επελθούσας διάλυσης της εγκατεστημένης εργολαβίας, τροποποιείται το τεχνικό αντικείμενο του νέου υποέργου, ώστε να περιλάβει και τις υπολειπόμενες εργασίες αυτής. Για το λόγο αυτό απαιτείται η τροποποίηση του Τεχνικού Δελτίου της πράξης και η απόφαση ένταξής της στο ΕΣΠΑ. Για τη δημοπράτηση του νέου υποέργου στα πλαίσια του ΕΣΠΑ είναι απαραίτητη η επαναξιολόγηση και επικαιροποίηση της τεχνικής μελέτης εκτέλεσης των εργασιών”.

2) Όσον αφορά την κατασκευή της γέφυρας (τεχνικό Κάτω Διάβασης 6.00 Χ 5.00 μ.) στο Χάνι Μερκούρη αυτή περιλαμβάνεται στο τεχνικό αντικείμενο του νέου υποέργου ολοκλήρωσης του οδικού τμήματος Αρκαδικό – Χάνι Μερκούρη και δεν κρίθηκε σκόπιμο να αποτελέσει ξεχωριστό αντικείμενο νέας εργολαβίας, έτσι δεν δημοπρατήθηκε αυτοτελώς μέχρι σήμερα.

3) Για την μελέτη κατασκευής του τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό ανακοινώθηκε ότι “βρίσκεται σε εξέλιξη. Με το αρ. 2512/27-12-2010 έγγραφο της ΔΔΕ Περιφέρειας Πελοποννήσου, δόθηκε εντολή στο Ανάδοχο Μελετητικό Γραφείο για την εκπόνηση των επί μέρους μελετών (κύριων και υποστηρικτικών). Κατά την παρούσα περίοδο συντάσσονται οι απαιτούμενες μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ώστε να ακολουθήσει η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Όρων.

Η όλη διαδικασία εκτιμάται να ολοκληρωθεί μέχρι 31-12-2011. Στη συνέχεια και εφόσον εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις θα ολοκληρωθούν οι οριστικές μελέτες προκειμένου το έργο να καταστεί ώριμο προς υλοποίηση”.

Συνεπώς, εάν όλα πάνε καλά με τις τρέχουσες ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η ολοκλήρωση της Ε.Ο. Ναυπλίου – Λυγουριού από Αγία Ελεούσα μέχρι Λυγουριό θα ολοκληρωθεί περίπου σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη κ. Χειβιδόπουλου που προσπαθεί να πιέσει για ταχύτερη ολοκλήρωση του έργου.

Μετά από την λήψη της παραπάνω απάντησης ο κ. Ανδριανός σε σχετική του δήλωση επεσήμανε:

«Οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί στο σημαντικό αυτό οδικό έργο που θα συνδέει το Ναύπλιο με την Επίδαυρο πρέπει να επιλυθούν άμεσα, όπως επίσης πρέπει να εξασφαλιστούν με κάθε τρόπο οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση του τμήματος Αγία Ελεούσα – Αρκαδικό.

Όπως είναι αυτονόητο θα συνεχίσω να παρακολουθώ στενά κάθε βήμα της υλοποίησης του έργου και να πιέζω όταν χρειάζεται για την έγκαιρη και χωρίς εκπτώσεις υλοποίησή του».

Πηγή: argonafplia.gr

 

 


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα