Connect with us

Ηλεκτρική ενέργεια

Ενέργεια: γερές κόντρες ανάβει η αποθήκη φυσικού αερίου

Δημοσιεύθηκε

στις

«Φωτιές» στο σχεδιασμό για τη σταδιακή μετατροπή του υπό εξάντληση ενεργειακού κοιτάσματος της νότιας Καβάλας σε φυσική «δεξαμενή» για την αποθήκευση φυσικού αερίου, απειλεί να «ανάψει» η κόντρα που έχει αρχίσει να σιγοκαίει μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της Ενεργειακή Αιγαίου σε σχέση με το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στην επένδυση των 400 εκατ. ευρώ.

«Με την Ενεργειακή Αιγαίου είμαστε στην ίδια επιτροπή που συνέστησε το υπουργείο, αλλά φάνηκε πως υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, καθώς ήθελαν να έχουν τον κύριο λόγο στην επένδυση», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, κ. Γ. Παπαρσένος. Και εδώ είναι το σημείο της τριβής, διότι κι ο ΔΕΣΦΑ επιμένει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στο φιλόδοξο ενεργειακό project.

«Θέλουμε να συμμετέχουμε στο έργο, αλλά για μια σειρά από λόγους, όπως για παράδειγμα το ό,τι είναι η πρώτη αποθηκευτική δεξαμενή και ένας χώρος της θα χρησιμοποιηθεί για στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου της χώρας, αυτά πρέπει να περάσουν στον έλεγχο του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ υπογραμμίζει, επίσης, πως η επένδυση και μπορεί και πρέπει να γίνει, αλλά παραδέχεται ότι είναι θέμα συμφωνίας όλων των μερών. «Αυτή τη στιγμή εμείς το μελετάμε, αλλά δεν έχουμε καταλήξει ακόμη με ποιους θα συνεργαστούμε. Σίγουρα, όμως, είναι μια επένδυση μέσα στα ενδιαφέροντά μας» επισημαίνει, αλλά δεν παραλείπει να σημειώσει και την αλλαγή των δεδομένων μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τοποθετήσει σύμβουλο για να μελετήσει τη δυνατότητα αποκρατικοποίησης των δικαιωμάτων της αποθήκης.

«¶ρα πρέπει να περιμένουμε τη μελέτη του συμβούλου, κάτι που σημαίνει ότι για ένα εύλογο χρονικό διάστημα δεν μπορεί να γίνει τίποτε επ? αυτού. Απλώς προετοιμαζόμαστε», τονίζει ο ίδιος, ενώ παράλληλα θυμίζει, με νόημα, ότι ο χώρος έχει παραχωρηθεί στην Ενεργειακή Αιγαίου για να κάνει απόληψη πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά «πρακτικά από όσο ξέρω έχει εξαντληθεί».

Η αποστροφή του αυτή, όπως τονίζεται από γνώστες της υπόθεσης, μπορεί να συνδέεται με την επιχειρηματολογία που θέλει το ελληνικό δημόσιο να μπορεί να θεωρήσει λήξασα την ισχύ της άδειας εκμετάλλευσης που έχει παραχωρηθεί έως και το 2014 στην Ενεργειακή Αιγαίου, στη λογική ότι «όταν σταματούν να απομαστεύουν το κοίτασμα, παύει να υφίσταται και η άδεια».

Στη «σκακιέρα» βέβαια, κινήσεις κάνει και η Ενεργειακή Αιγαίου, σε μια απόπειρα να πετύχει πρώτη το «Ματ». Πριν λίγες ημέρες για παράδειγμα, η ιδιωτική εταιρεία επικαλούμενη την απειλή αιφνιδιαστικής νομοθετικής κατάργησης των δικαιωμάτων της, επέσεισε τον κίνδυνο του δραστικού περιορισμού των επενδύσεων και εργασιών της στον κόλπο της Καβάλας με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό και για τις θέσεις εργασίας.

Η πετρελαϊκή εταιρεία, που μέχρι στιγμής έχει επενδύσει 120 εκατ. ευρώ στο κοίτασμα της Καβάλας έχοντας θεμελιωμένα δικαιώματα μέχρι το 2014, τοποθετήθηκε στη δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο νόμου που αφορά στη λειτουργία των ενεργειακών αγορών ηλεκτρισμού-φυσικού αερίου. Όπως επισήμανε, η προτεινόμενη νομοθετική μεταβολή αφαιρεί τη δυνατότητα μετατροπής της άδειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, σε άδεια για την πρώτη υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Ελλάδα. «Η Energean Oil & Gas, ήδη από το 2008, οπότε προέβη στην εξαγορά των δικαιωμάτων της Kavala Oil, στηρίχθηκε στην ισχύουσα συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη για τη δυνατότητα αντικατάστασης της άδειας εκμετάλλευσης με μια άδεια αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς η διάταξη αυτή (θεσπίστηκε πολύ πριν την εξαγορά της Kavala Oil) αντιπροσωπεύει μια συνήθη πρακτική, σε χώρες της Ε.Ε., όσο και παγκοσμίως» τονίζει η εταιρία.

Περαιτέρω η διοίκησή της στηλιτεύει το γεγονός ότι «ενώ η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία μας, ξεκίνησε τη διερεύνηση για τον τρόπο εφαρμογής της εν λόγω επένδυσης, αίφνης διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον και άλλων εταιρειών – ιδιωτικών και κρατικών συμφερόντων – για την υλοποίηση του έργου.

Αυτό είναι παρά το γεγονός ότι για περισσότερα από δέκα χρόνια δεν είχε υπάρξει η παραμικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος για το έργο αυτό από κανένα» και θυμίζει με νόημα ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας της το 2008 με το ελληνικό δημόσιο, ανέλαβε τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της Kavala Oil προς τρίτους ύψους 13.176.442 ευρώ, καθώς και τη διατήρηση 265 θέσεων εργασίας με την προοπτική της υλοποίησης της επενδυτικής πρότασης για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα