Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Ενέργεια: Επενδύσεις 400 εκ. ευρώ για το υπόγειο κοίτασμα στην Καβάλα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πράσινο φως για τη δημιουργία υποθαλάσσιας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας, σε γεωλογική κοιλότητα που περικλείει υφιστάμενο κοίτασμα φυσικού αερίου, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Για τη φυσική αυτή αποθήκη, εξαιτίας της κομβικής της θέσης, έχουν βλέψεις ενεργειακοί κολοσσοί ενώ ήδη έδειξαν ενδιαφέρον επενδυτές από τον Καναδά.

Η δημιουργία μιας δεύτερης Ρεβυθούσας, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, θεωρείται από την κυβέρνηση κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και για την ενίσχυση του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής.

Πράσινο φως για τη δημιουργία υποθαλάσσιας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στον κόλπο της Καβάλας σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) σε γεωλογική κοιλότητα που περικλείει υφιστάμενο κοίτασμα φυσικού αερίου.

Εξαιτίας της κομβικής θέσης στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής, για τη φυσική αυτή αποθήκη βλέψεις έχουν ενεργειακοί κολοσσοί, ενώ ήδη επενδυτές από τον Καναδά έχουν δείξει ενδιαφέρον.

Η γεωλογική κοιλότητα του κοιτάσματος Νότια Καβάλα είναι ιδανική από άποψης θέσης, καθώς μπορεί να εξυπηρετεί όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδας αλλά και άλλων βαλκανικών χωρών, βρίσκεται δε σε κομβικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη σε σχέση με τον τουρκοελληνοϊταλικό αγωγό ITGI αλλά και τον υπό κατασκευή αγωγό φυσικού αερίου South Stream.

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ενδιαφέρον για συμμετοχή σε πιθανό μελλοντικό διαγωνισμό για τη συγκεκριμένη μονάδα φέρεται να έχουν εκφράσει ατύπως κάποιες από τις διεθνείς εταιρείες φυσικού αερίου, όπως η Gazprom, η ΕΝΙ, η Socar, η Edison, η Botas κ.ά.

Η δημιουργία μιας δεύτερης Ρεβυθούσας, αυτή τη φορά στη Βόρεια Ελλάδα, θεωρείται από το ΥΠΕΚΑ κρίσιμη για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και για την ενίσχυση του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Εξάλλου, η χρησιμότητα του υφιστάμενου σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας αποδείχτηκε κατά τη διάρκεια της ρωσοουκρανικής κρίσης, τον χειμώνα του 2008, οπότε το ελληνικό σύστημα δεν κατέρρευσε και υποστηρίχθηκε η αγορά ενέργειας της Βουλγαρίας.

H κρίση αυτή υποχρέωσε την EE να δώσει κατεύθυνση στις χώρες-μέλη για στροφή σε επενδύσεις αποθήκευσης αερίου και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Η γεωλογία του κοιτάσματος, το μέγεθός του, η τοποθεσία του καθώς και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις καθιστούν το κοίτασμα της Νότιας Καβάλας ιδανικό για την αποθήκευση φυσικού αερίου.

Στην εν λόγω κοιλότητα εκτιμάται ότι μπορεί να αποθηκευθεί αέριο σε ποσότητα τουλάχιστον ίση με εκείνη που περιείχε αρχικά, δηλαδή περίπου 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα.

Με βάση προμελέτη την οποία έχει εκπονήσει η εταιρεία Ενεργειακή Αιγαίου (που έχει δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα του κόλπου της Καβάλας), υπάρχει δυνατότητα εισπίεσης 3 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως και παροχής 4 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων για 90 ημέρες.

Αυτή η παροχή καλύπτει το 40% της συνολικής ημερήσιας κατανάλωσης της Ελλάδας δύο φορές ανά έτος. Κατ αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει ενισχυτικά της Ρεβυθούσας, που διαθέτει μικρότερους αποθηκευτικούς χώρους (για 70 εκατ. κ.μ.).

Η Ενεργειακή Αιγαίου έχει παρουσιάσει ήδη επενδυτικό πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία υποθαλάσσιας μονάδας αποθήκευσης φυσικού αερίου στη γεωλογική κοιλότητα του κοιτάσματος Νότια Καβάλα. Σημειωτέον ότι η εταιρεία διαθέτει τα δικαιώματα για έρευνα και εκμετάλλευση (αλλά όχι για αποθήκευση) στην περιοχή Νότια Καβάλα, όπου βρίσκεται το κοίτασμα φυσικού αερίου. Η κοιλότητα που το περικλείει είναι περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού δημοσίου.

Για τη δημιουργία της μονάδας αποθήκευσης θα πρέπει να αρθούν μία σειρά από νομικά εμπόδια, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο υποθαλάσσιας αποθήκης φυσικού αερίου. Επίσης πρέπει να αποσαφηνιστεί το αν η Ενεργειακή Αιγαίου μπορεί να προχωρήσει μόνη της (ή από κοινού με τη ΔΕΠΑ ή άλλους επενδυτές) στην υλοποίηση της επένδυσης ή αν θα πρέπει να προκηρυχτεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός.

“Η επένδυση αποσκοπεί στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι δημόσια περιουσία που έχει εκχωρηθεί ως το 2014. Γι αυτό και η όποια παρέμβαση αφενός θα πρέπει να αξιοποιήσει τους εργαζόμενους της περιοχής, αφετέρου να γίνει με διαφάνεια και συμβατότητα με το Κοινοτικό Δίκαιο”, δήλωσε προ διμήνου ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης. Το προσεχές Σάββατο ο κ. Μανιάτης θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της Καβάλα Όιλ (θυγατρικής της Energean Oil & Gas), για να εγκαινιάσει μία ακόμη γεώτρηση στο κοίτασμα του Πρίνου. Αυτό που προσδοκά η εταιρεία από τον αρμόδιο υφυπουργό για θέματα ενέργειας δεν είναι μόνο να της φέρει γούρι, αλλά να ανάψει το πράσινο φως για τη μετατροπή της άδειας εκμετάλλευσης σε άδεια εκμετάλλευσης και αποθήκευσης υδρογονανθράκων προκειμένου να προχωρήσει τους σχεδιασμούς της για τη Νότια Καβάλα.

Διεκδικεί ρόλο αυτοδικαίως
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας σημειώνει στη Μ ότι, εάν οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν σύντομα, η εταιρεία μπορεί να αξιοποιήσει το γεωτρύπανο το GSP Saturn που έχει εκμισθώσει για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα Πρίνος και Έψιλον και στο κοίτασμα φυσικού αερίου Νότια Καβάλα. Σημειωτέον ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία του τραπεζικού ομίλου Macquarie Capital Markets Canada Lt. πραγματοποίησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil, όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα επενδυτικά πλάνα της Ενεργειακής Αιγαίου – Καβάλα OIL AE.

Επί του παρόντος, βέβαια, το ερώτημα είναι αν η εταιρεία έχει το δικαίωμα να προχωρήσει στην επένδυση υπό το υφιστάμενο καθεστώς, χωρίς να μεσολαβήσει διαγωνιστική διαδικασία.

Ο κ. Ρήγας επισημαίνει ότι σε όλο τον κόσμο οι διαγωνισμοί γίνονται για τη χρήση του χώρου και ότι η εταιρεία του προτείνει ένα σχήμα ανοικτής πρόσβασης με τον χαρακτήρα ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου. Στην εν λόγω πρόταση τη διαχείριση της μονάδας θα αναλάβει κοινοπραξία ξένων και εγχώριων εταιρειών, με επικεφαλής την Energean, σημαντικό μέρος της χωρητικότητας των αποθηκών προβλέπεται ότι θα είναι υπό τον έλεγχο του δημοσίου ώστε να εξασφαλίζει τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ενώ η υπόλοιπη χωρητικότητα θα είναι στη διάθεση εταιρειών που εμπορεύονται φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ, ιδιωτικοί ξένοι και εγχώριοι όμιλοι).

Οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις της Καβάλα Oil είναι απολύτως απαραίτητες για να γίνει το έργο, σημειώνει ο κ. Ρήγας, θέτοντας επί τάπητος και το ζήτημα της ασφάλειας. Ωστόσο το καλό χαρτί που κρατάει στα χέρια της η Energean είναι η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της περιοχής μέχρι το 2014.

Εάν η εταιρεία παρουσιάσει στοιχεία για την ύπαρξη και άλλων απολήψιμων αποθεμάτων, αυτοδικαίως μπορεί να πάρει παράταση. Η εταιρεία δεν κρύβει ότι, αν δεν γίνει η ίδια ο διαχειριστής της υποθαλάσσιας αποθήκης, δεν θα αφήσει το πεδίο μετά το 2014.


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα