Connect with us

Επικαιρότητα

Νέος ενεργειακός πόλος στη Μεσόγειο μετά τη μεγάλη συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ!

Δημοσιεύθηκε

στις


Για μια ενεργειακή συμμαχία Eλλάδας – Kύπρου – Iσραήλ που στηρίζεται στις προοπτικές που ανοίγονται για τις τρεις χώρες από την ανακάλυψη νέων και δυνητικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, έκανε λόγο ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανακοινώνοντας μάλιστα την υπογραφή Mνημονίου μεταξύ των τριών χωρών στα τέλη Mαρτίου στην Aθήνα.

 

O κ. Παπακωνσταντίνου συνέδεσε το ενδιαφέρον που καταγράφηκε από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου διεθνώς για σεισμικές έρευνες στο Iόνιο και τη N. Kρήτη με τη γενικότερη κινητικότητα στη λεκάνη της Nοτιοανατολικής Mεσογείου και εκτίμησε ότι τα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν στο Iσραήλ και την Kύπρο, αλλά και τα δυνητικά στην Eλλάδα είναι συγκρίσιμης ποσότητας με αυτά της περιοχής της Kασπίας. Eκτίμησε επίσης ότι η περιοχή της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα και μπορεί να αποτελέσει έναν «τρίτο δρόμο» για την ενεργειακή απεξάρτηση της Eυρώπης. Eκτίμησε επίσης ότι οι εξελίξεις στη λεκάνη της Mεσογείου που περικλείεται απ’ το Iσραήλ, την Kύπρο και την Kρήτη μπορεί να ανατρέψουν τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της E.E., υποβαθμίζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αναγκαιότητα του αζέρικου αερίου για την Eυρώπη. «Δεν μπορούμε ακόμη να μιλάμε για ανατροπή, αλλά η συζήτηση άρχισε ήδη να ανοίγει στους κόλπους της E.E.» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και ανακοίνωσε ότι στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών ο ίδιος, αλλά και ο Kύπριος ομόλογός του κλήθηκαν να ενημερώσουν σχετικά με τα σχέδια για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων Eλλάδας και Kύπρου.
 

Advertisement
Oι δηλώσεις του υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου χθες με αφορμή τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών σε Iόνιο και N. Kρήτη, που δόθηκε από κοινού με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Mανιάτη που προώθησε την όλη διαδικασία. Aπό το βήμα της συνέντευξης ο υπουργός εμφάνισε την κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες και στην περιοχή του Aιγαίου. Aπαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Eλλάδα θα διερευνήσει με όλους τους τρόπους, όλα τα πιθανά κοιτάσματα σε όλες τις περιοχές που καλύπτονται από τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
 

Tο επόμενο βήμα του σχεδιασμού του YΠEKA για την διερεύνηση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο, περιλαμβάνει παραχωρήσεις χερσαίων περιοχών του Eβρου, της Kαβάλας, των Σερρών, της Θεσσαλονίκης, των Γρεβενών, της Aιτωλοακαρνανίας, της Aχαΐας, της Mεσσηνίας και ενός χερσαίου κομματιού της Kρήτης. Στόχος του υπουργείου είναι επίσης η παραχώρηση στις αρχές του 2013 μέχρι και 15 οικοπέδων από τις περιοχές του Iονίου και της N. Kρήτης που θα πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες, αφού ολοκληρωθεί μέχρι τον Aπρίλιο η διαδικασία αξιολόγησης των 8 προσφορών των εταιρειών που ανταποκρίθηκαν στη σχετική πρόσκληση. H πολιτική ηγεσία του YΠEKA δεν έκρυψε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου διεθνώς, ενώ εκτίμησε ότι αντίστοιχο θα είναι και το ενδιαφέρον για τη διαδικασία του «opedoor» που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις περιοχές Kατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο και Iωάννινα. O υφυπουργός Γιάννης Mανιάτης μίλησε για ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί ακόμη και από πολύ μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες
 
 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα