Connect with us

Αττική Οδός

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: Ένα φιλόδοξο σχέδιο

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη νέων αυτοκινητοδρόμων παρουσίασε στις 2 Ιουνίου 2008 ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με την επωνυμία “Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής”. Το συνολικό μήκος αυτών των δρόμων είναι 55χλμ και οι πρώτες δημοπρατήσεις αναμένονται στο τέλος του έτους, αρχές του 2009.

Ο διαγωνισμός θα γίνει με σύμβαση παραχώρησης για περίπου 25χρόνια ενώ το κόστος υπολογίζεται σε 1,2 δις ευρώ. Ο χρόνος παράδοσης όλων των τμημάτων αναμένεται το 2014, ενώ θα υπάρχουν και ενδιάμεσες δεσμευτικές παραδόσεις κρίσιμων τμημάτων του έργου.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σχέδιο αναβάθμισης και ανακούφισης του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αττικής και ο σχεδιασμός αφορά κυρίως τα ανατολικά και νότια προάστια καθώς και τα Μεσόγεια.

Οι αυτοκινητόδρομοι που θα κινούνται εντός της πόλης είναι η επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού που θα καταλήξει μέσω της Λ. Βουλιαγμένης στην παραλιακή στο Ελληνικό. Θα κατασκευαστεί επίσης και η μεγαλύτερη σήραγγα εντός Αττικής μήκους 3,5 χιλιομέτρων που θα διασχίζει τον ορεινό όγκο του Υμηττού από το ύψος του Βύρωνα και μετά τη σήραγγα θα διακλαδώνεται προς νότια στην Αγία Μαρίνα και βόρεια στην Ραφήνα.


Επίσης θα επεκταθεί η παρούσα Αττική Οδός προς Ραφήνα και θα συναντά τον Αυτοκινητόδρομο που αναφέρθηκε παραπάνω.

ΤΑ ΕΡΓΑ
1) Επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού, από τον κόμβο στην Κατεχάκη έως την Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
2)Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού, μήκους 3,5 χλμ, με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου με τα Μεσόγεια, από Α/Κ Σακέτα μέχρι τον Α/Κ Μεσογείων, μήκους 7,5 χλμ.
3)Ο Οδικός ¶ξονας σύνδεσης Μεσογείων ? Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, μήκους 17,0 χλμ. με ενδιάμεσο Α/Κ προς Αττική Οδό και Αεροδρόμιο. Προβλέπεται η επέκταση και η σύνδεσή τους από τη Ραφήνα μέχρι την Εθνική Οδό Αθηνών ? Λαμίας στις Αφίδνες, μήκους άλλων 25 χλμ.
4)Τον Οδικό ¶ξονα Μεσογείων ? Αγ. Μαρίνας, από τον Α/Κ Μεσογείων μέχρι την Αγία Μαρίνα, μήκους 11,5 χλμ.
5)Η ολοκλήρωση του ¶ξονα Σταυρού ? Ραφήνας, σε μήκος άλλων 2,9 χλμ. μέχρι τον Α/Κ Σπάτων, (επί του άξονα Α/Κ Μεσογείων Ραφήνας)
6)Την ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, μήκους 1,4 χλμ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
1)Επέκταση Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού από τον κόμβο στην Κατεχάκη μέχρι τη Λεωφόρο Ποσειδώνος, μήκους 14,5 χλμ.
Είναι στο σύνολό της ένα υπόγειο έργο, με 3 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και ΛΕΑ.

Παρακάμπτει και ανακουφίζει κυκλοφοριακά τους Δήμους Βύρωνα, Ηλιούπολης, Αργυρούπολης, Αλίμου και Ελληνικού. Θα κατασκευαστούν πέντε Ανισόπεδοι Κόμβοι (Σακέτα, Ηλιούπολης, Κύπρου, Βουλιαγμένης και Ποσειδώνος). Οι κόμβοι Ηλιουπόλεως και Κύπρου έχουν ανασχεδιαστεί και υπογειοποιηθεί στο κύριο μέρος τους. Η χάραξη αναδύεται στην επιφάνεια μόνο για 250 μ., στην περιοχή του Ανισόπεδου Ημικόμβου Ηλιούπολης, σε τμήμα μη ορατό από τις κατοικημένες περιοχές. Επίσης θα δημιουργηθεί και πυκνή φύτευση περίπου 2.500 ? 3.000 στρεμμάτων.

2)Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού με τις εκατέρωθεν προσβάσεις της, που συνδέει τη Νότια Πλευρά του Λεκανοπεδίου (Αγία Μαρίνα) με τα Μεσόγεια (Ραφήνα) μήκους 3,5 χλμ.

Η μεγάλη Σήραγγα Υμηττού έχει δύο ξεχωριστούς κλάδους (έναν για κάθε κατεύθυνση), αρχίζει αμέσως μετά τον Α/Κ Σακέτα, έχει μήκος 3,5 χλμ. και αναδύεται στην περιοχή Κορωπίου. Κάθε κλάδος διαθέτει τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ.

Μετά την έξοδο της σήραγγας ο αυτοκινητόδρομος συνεχίζει και καταλήγει στον Α/Κ Μεσογείων ο οποίος αναφέρεται ότι αποτελεί «Κόμβο Συστήματος» επειδή σε αυτό τον κόμβο διακλαδώνεται σε 2 διαφορετικούς οδικούς άξονες: ο πρώτος προς Αεροδρόμιο και Ραφήνα και ο δεύτερος προς Αγία Μαρίνα στην Παραλιακή Λεωφόρο.

3)Ο Οδικός ¶ξονας σύνδεσης Μεσογείων ? Ραφήνας, από τον Α/Κ Μεσογείων (μετά τη μεγάλη Σήραγγα Υμηττού) μέχρι τη Ραφήνα, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση μήκους 17χλμ, με Ανισόπεδους Κόμβους στις Λεωφόρους Λαυρίου, Αττικής Οδού, Σταυρού-Ραφήνας και Λεωφ. Μαραθώνος. Στο τελευταίο χιλιόμετρο προβλέπεται σήραγγα για περιβαλλοντικούς και αρχαιλογικούς λόγους

4) Ο Οδικός ¶ξονας Α/Κ Μεσογείων ? Αγ. Μαρίνας μήκους 11,5χλμ με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση. Θεωρείται κρίσιμος άξονας αφού συνδέει τις κεντρικές περιοχές της Αθήνας με την παραλία. Θα αποσυμφορησει την Ποσειδώνος αλλά και τις Βάρης-Κορωπίου και Βουλιαγμένης. Προβλέπεται μόνο ένας ανισόπεδος κόμβος στη σύνδεση με την Λεωφ. Βάρης-Κορωπίου και ένας κόμβος στην παραλιακή Λεωφόρο καθώς και μια σήραγγα 700 μ.

5)Η ολοκλήρωση του ¶ξονα Σταυρού ? Ραφήνας μήκους 2,9χλμ που πρόκειται για την επέκταση της υφιστάμενης Αττικής Οδού μέχρι τη σύνδεση με τον προβλεπόμενο Νέο Οδικό ¶ξονα, από Α/Κ Μεσογείων προς Ραφήνα.

6)Η ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος μήκους 1,4χλμ, οπου λόγω της δημιουργίας του Μητροπολιτικού πάρκου του Ελληνικού, διαμορφώνεται ενιαίος χώρος με το θαλάσσιο μέτωπο. Για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάστηκε ανακατασκευή και υπογειοποίηση της Λεωφ. Ποσειδώνος, στο κρίσιμο τμήμα της διέλευσης από το Πάρκο, μήκους 1,4 χλμ. Η διατομή διαμορφώνεται με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση.

Τα διόδια θα είναι με ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να καταβάλλονται ανά χλμ, δηλαδή οι οδηγοί θα χρεώνονται ανάλογα με την απόσταση που θα διανύουν. Επίσης θα υπάρχει και η δυνατότητα πληρωμής διοδίων με χειροκίνητο σύστημα.

image_pdfimage_print

Αττική Οδός

Αττική Οδός: Ξεκινούν οι διαδικασίες για τις επεκτάσεις και της νέας περιόδου παραχώρησης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αττική Οδός

Με την πρόσληψη τεχνικοο-οικονομικού συμβούλου, ξεκινά η διαδικασία για τον νέο διαγωνισμό για την ανάληψη της λειτουργίας της Αττικής Οδού. Τρεις εταιρείες έχουν επιλεγεί από το υπουργείο ΥΠΟΜΕ και είναι οι: RACE Consulting Engineers LP, LDK Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε. και η Hill International.

Το ενδιαφέρον στην απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, είναι πως αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα να υπάρξουν περισσότερες από μία συμβάσεις παραχώρησης, δηλαδή να “σπάσει” η εκμετάλλευση και λειτουργία της Αττικής Οδού σε τμήματα. “Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προτίθεται να δημοπρατήσει στο άμεσο μέλλον μια ή και περισσότερες Συμβάσεις Παραχώρησης για την εκμετάλλευση, λειτουργία και συντήρηση ελεύθερης Λεωφόρου Ελευσίνας -Σταυρού -Α/Δ Σπάτων και της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού, σε συνδυασμό με την υλοποίηση άλλων κατασκευαστικών αντικειμένων (επεκτάσεις Αττικής Οδού ή / και έργα σε άλλους οδικούς άξονες)” λέει χαρακτηριστικά.

Το σενάριο αυτό είχε βγει στον αέρα από το περασμένο Φθινόπωρο και μάλιστα είχε συνδεθεί με τη χρηματοδότηση του έργου του ΒΟΑΚ.  Το μοντέλο που παρέλαβε το υπουργείο Υποδομών για τον ΒΟΑΚ θεωρείται μη βιώσιμο χρηματοδοτικά. Ωστόσο αυτό είναι ένα από τα πολλά σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι για την επόμενη ημέρα της Αττικής Οδού.

Η διερεύνηση θα γίνει σε δύο στοιχεία. Το ένα σχετικό με το οικονομικό καθώς αυτό επηρεάζει το χρόνο λήξης της σύμβασης και το δεύερο είναι οι παράμετροι που συνδέονται με την πρόβλςεψη υποχρεώσεων όωπς η βαριά συντήρηση, αναβάθμιση του συστήματος διοδίων κ.α.

Πιο αναλυτικά, θα διερευνηθούν θέματα που σχετίζονται με:

1.Τη διενέργεια τεχνικού ελέγχου της Σύμβασης Παραχώρησης κατά την περίοδο Λειτουργίας και Συντήρησης και συγκεκριμένα για την παραγωγή τεχνικής αναφοράς εστιαζόμενης στα ακόλουθα θέματα:
Α.Εντοπισμός χρονικών σημείων βαριάς συντήρησης του Έργου με βάση το Εγκεκριμένο Εγχειρίδιο Λειτουργίας, Επιθεώρησης & Συντήρησης.  Προβλεπόμενοι κύκλοι –πραγματοποιηθέντες κύκλοι -αποτίμηση του ύψους των δαπανών.

Β.Κόστος βαριάς συντήρησης: (βα) Υλοποιηθέν, (ββ) προβλεπόμενο μέχρι το τέλος της Περιόδου Παραχώρησης, βγ) προβλεπόμενο κατά την διετή Περίοδο Εγγύησης (Τ3) , (βδ) εκτίμηση τυχόν αναγκαίου κόστους βαριάς συντήρησης για περίοδο 5 ετών μετά τη λήξη της Περιόδου Τ3.

Τα ανωτέρω κόστη (πραγματοποιηθέντα και μελλοντικά πλην του (βδ)) θα πρέπει να αντιστοιχηθούν με τις αντίστοιχες προβλέψεις εκροών του Χρηματοοικονομικού Μοντέλου.

Γ.Εκτίμηση του προβλεπόμενου κόστους για την κάλυψη των υποχρεώσεων της Παραχώρησης που απορρέουν από τις ρήτρες του άρθρου 44.1.1 της Σύμβασης Παραχώρησης περί Χρόνου Εγγύησης και Υποχρεωτικής Συντήρησης.

Δ.Εντοπισμός των συστημάτων που αναφέρονται στη ρύθμιση/έλεγχο της κυκλοφορίας και είσπραξης διοδίων, τα οποία σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Σύμβασης και συγκεκριμένα το Άρθρο 44.1.1.πργφ (5) κατά την τελευταία τριετία της Περιόδου Παραχώρησης (δηλαδή κατά το διάστημα D-3 μέχρι D), ο Ανάδοχος είναι υποχρεωμένος, στα πλαίσια των υποχρεώσεών του για εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Έργου, να προβεί σε αντικατάσταση τους και να εγκαταστήσει νέα συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας της αποδοχής του Κ.τ.Ε.

Ε.Πραγματοποιηθείσες πρόσθετες ή έκτακτες εργασίες οι οποίες δεν αποζημιώθηκαν από το Δημόσιο και πως αυτές έχουν λογιστικοποιηθεί και έχουν επίσης ενταχθεί στο Χρηματοοικονομικό Μοντέλο.-αποτίμηση του ύψους των δαπανών.

ΣΤ. Δαπάνες λειτουργίας –συντήρησης πέραν της Σταθερής Αμοιβής του Λειτουργού και αντιστοίχιση με τις προβλέψεις της Σύμβασης μεταξύ Λειτουργού και Παραχωρησιούχου

ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Επιπρόσθετα τίθενται προς διερεύνηση θέματα όπως: η διερεύνηση ισχυουσών παραμέτρων ως προς την ορθότητα εφαρμογής εκ μέρους του Παραχωρησιούχου των προβλέψεων του άρθρου 49 της Σύμβασης Παραχώρησης περί Απόδοσης επί του Μετοχικού Κεφαλαίου (ROE), προκειμένου να ελεγχθεί o υπολογισμός της και να διαπιστωθεί ότι κατά τον παρόντα χρόνο δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των ρητρών των άρθρων 48.8 και 48.9 της Σύμβασης Παραχώρησης περί χρονικού σημείου λήξης της Παραχώρησης.

Επίσης διερεύνηση των στοιχείων των χρηματοοικονομικών αναφορών, άντληση πληροφοριών επί των συμβατικών ρητρών σχετικά με το αφορολόγητο αποθεματικό, τις συσσωρευμένες ζημιές και την εφαρμογή ορθής μεθόδου απόσβεσης του συνολικού κόστους της επένδυσης, τη διερεύνηση των υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεωνκαθώς και του χρόνου εξόφλησης και τον έλεγχο του χρηματοοικονομικού μοντέλου (αρχικού και εξελισσόμενου).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

Επαναλειτουργούν από σήμερα 12 σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών σε Αττική Οδό και Μορέα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αττική Οδός

Οι εταιρείες «Αττική Οδός Α.Ε.» και «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» ενημερώνουν ότι, από σήμερα, Δευτέρα 25 Μαΐου, τα 9 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και τα 3 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα), επαναλειτουργούν κανονικά.

Οι εταιρείες, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, και για την προστασία του προσωπικού και των πελατών, είχαν διακόψει τις επισκέψεις του κοινού στα 12 Σημεία Εξυπηρέτησης Συνδρομητών στην Αττική Οδό και στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, χωρίς όμως οι διαθέσιμοι υπάλληλοι των Σημείων Εξυπηρέτησης και οι εκπρόσωποι της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης να σταματήσουν να διεκπεραιώνουν, άμεσα και με επαγγελματισμό, όλα τα αιτήματα των πελατών, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η επαναλειτουργία των Σημείων Εξυπηρέτησης Συνδρομητών γίνεται βάσει των κανόνων υγιεινής, όπως αυτοί ορίζονται από τον ΕΟΔΥ. Παράλληλα, σε όλους τους χώρους διατίθενται αντισηπτικά και μάσκες μίας χρήσης για τους επισκέπτες, οι οποίοι δεν θα φορούν δικές τους μάσκες.

Ακολουθεί αναλυτικά το ωράριο λειτουργίας των ΣΕΣ και της Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών (ΤΕΠ)

Σ.Ε.Σ. Αττικής Οδού

ΔευτέραΠαρασκευή 08:00 – 18:00
Σάββατο 09:00 – 15:00

Σ.Ε.Σ. Μορέα (Σπαθοβούνι, Νεστάνη, Καλαμάτα)

ΔευτέραΠέμπτη 09:00 – 15:00 & ΠαρασκευήΣάββατο 10:00 – 16:00
Κυριακή 10:00 – 16:00 Σπαθοβούνι & 12:00 – 18:00 Νεστάνη – Καλαμάτα

Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών (Τ.Ε.Π) 210-6682 222

ΔευτέραΣάββατο 08:00 – 19:00
Κυριακή 11:00 – 19:00
Fax: 210 – 6682 240
E-mail: customercare@attikesdiadromes.gr

Παράλληλα, λειτουργεί και η Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Πελατών μέσω της πλατφόρμας my e-PASS, στο https://cs.attiki-odos.gr, με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης, username & password, μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης στον λογαριασμό του συνδρομητή, προκειμένου να ενημερωθεί για το χρηματικό του υπόλοιπο, τις διελεύσεις και τις πληρωμές /ανανεώσεις υπολοίπου, κτλ.

Η «Αττική Οδός Α.Ε. και η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» παραμένουν στο πλευρό των πελατών τους και φροντίζουν ανελλιπώς για την άριστη εξυπηρέτησή τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αττική Οδός

“True Leader” για 7η φορά η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Σήραγγες Αττικής Οδού

H «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», η εταιρεία Λειτουργίας και Συντήρησης της Αττικής Οδού, τιμήθηκε, για 7η φορά, με το βραβείο “True Leaders”, στον αναγνωρισμένο θεσμό επιβράβευσης των υγιών επιχειρήσεων, που διοργανώνει η ICAP Group, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Το βραβείο παρέλαβε ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», κ. Βασίλειος Χαλκιάς.

“True Leaders” αναδεικνύονται ετησίως, από το 2011, όλες οι Εταιρείες και οι Όμιλοι, που καλύπτουν όλα τα αντικειμενικά κριτήρια που θέτει ο θεσμός που ανέδειξε η ICAP Group, εταιρεία αναγνωρισμένη ως Credit Rating Agency από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την αντίστοιχη Ευρωπαϊκή αρμόδια αρχή (ESMA – European Securities and Marketing Authority).

Η «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» αναδείχθηκε ανάμεσα στις 196 βραβευμένες εταιρείες, από ένα σύνολο 3.100 εταιρειών που συμμετείχαν. Πιο συγκεκριμένα, ξεχώρισε ανάμεσα σε 5 εταιρείες που έχουν ήδη βραβευθεί 7 φορές και 4 που έχουν βραβευθεί 9 φορές. Το γεγονός αυτό την τοποθετεί αυτομάτως στην κορυφή των βραβευμένων εταιρειών.

H «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.», πιστή στη στρατηγική που έχει καθορίσει για τήρηση των κανόνων της υγιούς επιχειρηματικότητας, δεσμεύεται να συνεχίσει τη δραστηριότητά της με κύριο στόχο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, μέσω της διασφάλισης και της συνεχούς ανάπτυξης του προσωπικού της.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα