Connect with us

Αττική Οδός

Νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής: ζυμώσεις, κόντρες, συμμαχίες και κρίση κάνουν το έργο περιζήτητο

Δημοσιεύθηκε

στις

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στα επιτελικά γραφεία των κατασκευαστικών ομίλων. Οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού είναι ένα έργο που (μαζί με το αεροδρόμιο στο Καστέλι) όλο δημοπρατείται και όλο στα συρτάρια των υπουργείων «αραχνιάζει». Το σκληρό μπρα ντε φερ κατασκευαστών – υπουργείου για το μεγάλο project των 800 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε με πρωτοβουλία των μεγαλοεργολάβων και πρωτεργάτη τον Γιώργο Μπόμπολα, συνεπικουρούμενο από τον… συνέταιρό του στην Αττική Οδό Δάκη Ιωάννου της J&P ¶βαξ.

Από την όμιλο Ελλάκτωρ, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, ξεκίνησε η πίεση του υπουργείου να ανασύρει από τα συρτάρια το έργο, το οποίο σχεδόν είχε… ξεχαστεί. Ο στόχος των στελεχών του ομίλου Μπόμπολα, είναι να εκθέσουν τις απόψεις τους στα αρμόδια υπουργεία, πιέζοντας για την αποδοχή τους, πριν ο σχεδιασμός των επεκτάσεων περιληφθεί (όπως προβλέπεται) στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας, που αναμένεται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του μήνα.

Η πρόταση – δώρο
Το ξεχωριστό ενδιαφέρον Μπόμπολα – Ιωάννου για τις επεκτάσεις, ξεκινάει από την υφιστάμενη Αττική Οδό που διαχειρίζεται η κοινοπραξία της ¶κτωρ (του ομίλου Ελλάκτωρ) με 59,25% της J&P ¶βαξ με 21% και της Αγροτικής Τράπεζας (που αγόρασε το 9,9% της ΑΤΤΙΚΑΤ) και που θέλει να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της άλλο ένα «χρυσοφόρο» project. Ο πρόεδρος της ¶κτωρ και της κοινοπραξίας «Αττική Οδός» Δημήτρης Κούτρας, είχε κάνει μια πρωτοποριακή και ασυνήθιστη πρόταση στο υπουργείο Υποδομών, όταν επανασχεδιάστηκαν οι επεκτάσεις.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η κοινοπραξία της Αττικής Οδού θα μπορούσε να αναλάβει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού με δικά της κεφάλαια, αρκεί να παραταθεί η σύμβαση παραχώρησης με το Δημόσιο του ήδη υφιστάμενου αυτοκινητοδρόμου για τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η πίεση του ομίλου Μπόμπολα αφορά αρχικά την αίτηση που είναι υποχρεωμένο να κάνει το υπουργείο Υποδομών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει την έγκρισή της για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης της Αττικής Οδού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στελέχη του υπουργείου προωθούν ήδη τις σχετικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα όμως δεν έχει κατατεθεί καμία αίτηση στην Ε.Ε.

Η επαναφορά της πρότασης Μπόμπολα ωστόσο, προκάλεσε αναστάτωση στα επιτελεία των άλλων ομίλων, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε απευθείας ανάθεση στην κοινοπραξία της Αττικής Οδού και κατάργηση της ανταγωνιστικότητας. Για να αποφύγουν αυτό τον σκόπελο, που θα προκαλούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε, οι διοικήσεις του ¶κτορα και της J&P ¶βαξ, έχουν αρχίσει ήδη ζυμώσεις με άλλους κατασκευαστικούς ομίλους, εγχώριους και ξένους, για συνεργασία στις επεκτάσεις. Κι αυτό, όχι μόνο για να μειώσουν τις αντιδράσεις, αλλά και για να εξασφαλίσουν πιο εύκολα την τραπεζική χρηματοδότηση.

Ζυμώσεις και κόντρες
Ο γαλλικός κολοσσός αναμένεται να διεκδικήσει αυτόνομα τις επεκτάσεις, επιχειρώντας μάλιστα να προσβάλλει ενδεχόμενη απόφαση του υπουργείου υπέρ της κοινοπραξίας της Αττικής Οδού.

Ενδιαφέρον για τις επεκτάσεις έχει ήδη εκδηλώσει και η Hochtief, το οποίο έχει κάνει ήδη γνωστό στο υπουργείο Υποδομών. Σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή της Intrakat του Σωκράτη Κόκκαλη στον διαγωνισμό, πιθανότατα με την κοινοπραξία της Αττικής Οδού.

Η δημοπράτηση του project των επεκτάσεων της Αττικής Οδού έχει εξελιχθεί σε σίριαλ, το οποίο προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι το 2012 και λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και λόγω των εμποδίων που προβάλλει η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη.

Ο αρχικός διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί από τον πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, όταν το έργο πρόβλεπε την κατασκευή 67 χλμ. αυτοκινητοδρόμου και σηράγγων, προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ. Μετά τις εκλογές, τα υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος ακύρωσαν τον διαγωνισμό, ως ασύμφορο, και μείωσαν κατά 40% το κόστος κατασκευής, με νέα χάραξη των επεκτάσεων «κόβοντας» περίπου 40 χλμ.

 

Ανακοινώθηκε από το υπουργείο ότι ο διαγωνισμός θα γίνει μέχρι το τέλος του 2011, αλλά το έργο «αποσύρθηκε» σιωπηλά λόγω οικονομικής κρίσης και ξαφνικά μπήκε στο «τραπέζι» μετά την πίεση που άσκησε ο όμιλος Μπόμπολα, αλλά και λόγω του νέου ρυθμιστικού σχεδίου.

Η μεγάλη τομή της νέας χάραξης, (πέρα από τις άλλες παρεμβάσεις και περικοπές) είναι η σήραγγα του Υμηττού, η οποία θα ξεκινά από τον μελλοντικό κόμβο της λεωφόρου Κύπρου, στα σύνορα με την Γλυφάδα, που με τις εκατέρωθεν προσβάσεις θα ενώσει τα νότια προάστια με την Αττική Οδό στο ύψος του Κορωπίου και κατ’ επέκταση με το αεροδρόμιο και τα Μεσόγεια. Αυτό σημαίνει ότι καταργείται το σχέδιο Σουφλιά, που προέβλεπε ότι η σήραγγα θα ξεκινούσε από το ύψος του Βύρωνα και θα κατέληγε στο Κορωπί.

Η κ. Μπιρμπίλη διαφωνεί με την κατασκευή της σήραγγας, αλλά και συνολικά με το έργο των επεκτάσεων και εξαιτίας αυτής της διαφωνίας έχει έρθει σε «σύγκρουση» με το υπουργείο Υποδομών, το οποίο έχει αποφασίσει να προχωρήσει το έργο.

Πηγή: dealnews.gr


Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα