Connect with us

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Νέο Αεροδρόμιο Ηρακλείου: επανενεργοποίηση του διαγωνισμού για το μεγάλο έργο στο Καστέλι μέχρι τέλος του 2012

Δημοσιεύθηκε

στις

Ενεργοποιείται και πάλι το μεγάλο έργο της Κρήτης

Θα ενεργοποιηθεί και πάλι ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και λειτουργία του νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλλι της Κρήτης, καθώς μετά από ένα σχεδόν χρόνο από το “χαστούκι” του διαγωνισμού που κηρύχθηκε άγονος έχουμε και πάλι μεγάλη κινητικότητα.

Αν και λίγες μέρες μετά τον αποτυχημένο διαγωνισμό το υπουργείο Υποδομών είχε ανακοινώσει ότι «εντός των επόμενων εβδομάδων θα προκηρυχθεί με ανοικτή διαδικασία νέος διαγωνισμός για την υλοποίηση του έργου, με κατάλληλο επαναπροσδιορισμό των τεχνικών χαρακτηριστικών του και κατασκευή κατά φάσεις, ώστε να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα του έργου στη σημερινή χρηματοπιστωτική συγκυρία» ωστόσο μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

ΞΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ
Πλέον μέσα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών γίνεται λόγος για ενεργοποίηση και πάλι του σχεδίου κατασκευής με παραχώρηση του Νέου Αεροδρομίου Ηρακλείου το οποίο όμως όπως όλα δείχνουν ότι το έργο θα επανασχεδιαστεί από την αρχή, ούτως ώστε να θεωρηθεί πιο βιώσιμο και άρα χρηματοδοτήσιμο από τις τράπεζες.

Advertisement

Ένα από τα μεγάλα ζητήματα τόσο των συμμετεχόντων όσο και εταιρειών αλλά και σκεπτικιστών ήταν πως υπό τον υπάρχοντα σχεδιασμό το αεροδρόμιο του Καστελίου θα είναι ένας αερολιμένας αντίστοιχος των μεγεθών του «Ελ. Βενιζέλος», πράγμα που εγείρει ερωτήματα για την βιωσιμότητά του.

Οι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι έχουν ζητήσει «κούρεμα» του έργου, ούτως ώστε να φτάσει σε λογικά για το νησί μεγέθη, επέκταση του χρόνου διάρκειας της σύμβασης παραχώρησης και την ένταξή του σε ένα «πακέτο» που θα ομαδοποιήσει σε ένα και μόνο συμβόλαιο όλους τους Κρητικούς αερολιμένες. Ωστόσο, αυτές οι επισημάνσεις δεν έχουν γίνει αποδεκτές από το υπουργείο Υποδομών.

Στο μεταξύ, τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Συγχρηματοδοτούμενων Δημοσίων Έργων έχει εργαστεί σκληρά τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να μην μπει στα συρτάρια το έργο αλλά επαναξιολογημένο να βγει στον αέρα και πάλι και μέχρι το τέλος του 2012 να έχει δημοπρατηθεί.

Με βάση αυτό το χρονικό περιθώριο μέχρι το τέλος του 2013 θα μπορούσε το έργο να έχει αποκτήσει ανάδοχο- παραχωρησιούχο και να έχουν ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες κατασκευής.

Πάντως σχεδόν από την αρχή της πρώτης δημοπράτησης πηγές της αγοράς αναφέρουν ότι καμία από τις μελέτες δεν δικαιολογεί διάδρομο προσαπογειώσεων μήκους 3,8 χλμ και θεωρούν ότι ένα «κούρεμα» κατά 600 μέτρα θα ήταν χρήσιμο να γίνει, ούτως ώστε να σταματήσει στα 3,2 χλμ, νούμερο που, σύμφωνα με κατασκευαστικούς κύκλους, θα θεωρούνταν πιο βιώσιμο.

Ανάμεσα στις πλεον σημαντικές προτάσεις των υποψήφιων κατασκευαστών είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου στην μεικτή εταιρία που θα αναλάβει το αεροδρόμιο κάτω από ποσοστό 55% ή η ένταξη όλων των αεροδρομίων της Κρήτης σε μία παραχώρηση. «Τουριστικό business plan για την Κρήτη δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο νομού» εξηγουν οι ίδιες πηγές.

Advertisement

Επίσης, οι υποψήφιοι κατασκευαστές ζητούν τη μείωση του κατασκευαστικού έργου και για περιβαλλοντικούς όρου, προκειμένου να βρεθεί ένα ισοζύγιο υλικών, ούτως ώστε να αποφευχθεί η χρήση δανειοθαλάμων, που μπορούν, μεταξύ άλλων, και να «μπλοκάρουν» το έργο.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το μεγαλύτερο από τα προβλήματα είναι η έμμεση σύνδεση του έργου με την τύχη των οδικών αξόνων που κατασκευάζονται με συμβάσεις παραχώρησης. Οι τράπεζες γνωρίζουν το τέλμα, στο οποίο έχουν βρεθεί τα μεγάλα έργα, και το συνδυάζουν μάλιστα με την τραγική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Έτσι, όλη η αγορά ξέρει πως όταν θα αποταθεί σε ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για να πάρει το πολυπόθητο “letter of support” (LOS), προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό έργου, θα πέσει σε «τοίχο».

ΤΙ ΕΛΕΓΕ Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ
Σύμφωνα με το τεύχος δημοπράτησης, η μετοχική σύνθεση της εταιρίας που θα αναλάβει την εκμετάλλευση και λειτουργία του αεροδρομίου θα είναι 55% για το δημόσιο και 45% για τον παραχωρησιούχο, με την ισχύ της παραχώρησης να καθορίζεται στα 35 έτη.

Επίσης, προβλέπεται και δημόσια χρηματοδότηση, με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έως και 220 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου θα κυμανθεί μεταξύ 850 και 900 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για Αεροδρόμια πατώντας εδώ.

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα