Connect with us

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Νέο Αεροδρόμιο Καστέλλι Ηρακλείου: άγονος ο διαγωνισμός, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τελικά οι Κασσάνδρες δεν διαψεύστηκαν και το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατήθηκε μέσα στο 2011 δεν είχε συμμετέχοντες. Μιλάμε φυσικά για το έργο της μελέτηςκατασκευής του Νέου Αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου. Αν και υπήρχε πολύς χρόνος (μέχρι τις 14.30) για την κατάθεση προσφορών, τελικά δεν εμφανίστηκε καμία εταιρεία ή κοινοπρακτικό σχήμα.

Αυτό φυσικά δεν ήταν καθόλου καλό για το μεγάλο έργο της Κρήτης καθώς οι ελπίδες για την προώθηση αυτού του έργου ήταν πολύ μεγάλες τόσο για την ίδια την Κρήτη όσο και για την γενικότερη διάθεση επένδυσης σε μεγάλου βεληνεκούς έργα στη χώρα μας.

Οι πληροφορίες για την μη προσέλευση εταιρειών ήταν συνεχείς τις προηγούμενες μέρες ενώ οι κυριότεροι παίκτες της Ελληνικής Αγοράς με την παρούσα κατάσταση και τις τράπεζες να μην «ψήνονται» να επενδύσουν εύκολα φαίνεται πως δυσκολεύτηκαν αρκετά.

Ένα άλλο σενάριο είναι και αυτό της απαίτησης για μείωση του κατασκευαστικού αντικειμένου σε κάτι «ελαφρύτερο» και χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες που όμως ?αν φυσικά αληθεύει κάτι τέτοιο- δεν έγινε ποτέ δεκτό από το Υπουργείο Υποδομών.

Η ελπίδα που υπήρχε ήταν κυρίως η προσέλευση ξένων ενδιαφερόμενων που όμως δεν πραγματοποιήθηκε καθώς η χρονική συγκυρία για ένα τόσο μεγάλο έργο έκανε ακόμα και ισχυρούς Ευρωπαϊκούς Ομίλους να περιμένουν τις εξελίξεις.

Από το Υπουργείο αναμένεται να δοθεί νέα ημερομηνία η 6η κατά σειρά και όλοι ελπίζουν ότι θα είναι και η τυχερή. Θα πρέπει να πούμε πως το έργο δημοπρατήθηκε με παραχώρηση για χρονικό ορίζοντα 35 έτη προϋπέθετε και σημαντικά οδικά έργα όπως κατασκευή αυτοκινητόδρομο 18χλμ για την σύνδεση του Αεροδρομίου με τον Βόρειο Οδικό ¶ξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και άλλα σημαντικά τεχνικά έργα.

Πλέον απομένει να δούμε πως θα εξελιχθεί και στην επόμενη ημερομηνία ο διαγωνισμός και να περιμένουμε για τις γενικότερες εξελίξεις στο μεγαλύτερο δημοπρατηθέν έργο στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια (το προηγούμενο ήταν το Μετρό Θεσσαλονίκης που δημοπρατήθηκε το 2005-2006).

Πηγή:neakriti.gr

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Μειωμένη κατά 75% η κίνηση τον Ιούλιο στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

fraport greece

Mειωμένη κατά 75,1% ήταν τον Ιούλιο η επιβατική κίνηση στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece.

Οι επιβάτες ανήλθαν σε 1,3 εκατ. έναντι 5,3 εκατ. τον Ιούλιο του 2019.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιβατικής κίνησης για το πρώτο 7μηνο της χρονιάς κατά 81%, με το σύνολο των επιβατών να ανέρχεται σε 3 εκατ. έναντι 16,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Όσον αφορά τις εθνικότητες με το μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων τον Ιούλιο στα 14 αεροδρόμια, αυτές ήταν η Γερμανία, η Πολωνία, η Μ. Βρετανία, η Ολλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αυστρία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Μόνο με αρνητικό τεστ covid-19 όσοι έρχονται από τη Μάλτα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αεροπλάνο σε αεροδρόμιο

Με ανακοίνωση της η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για τη νέα αεροπορική οδηγία (notam) που θα ισχύει από την ερχόμενη Τετάρτη 12 Αυγούστου έως και το Σάββατο 15 Αυγούστου 2020 και προβλέπει ότι όσοι ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από Μάλτα θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία διαβατηρίου ή ταυτότητάς  τους.  Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη. Οι αεροπορικές εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με αυτήν την υποχρέωση ελέγχου θα είναι υπεύθυνες για τον επαναπατρισμό των επιβατών με έξοδα της εταιρείας. Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

Απώλειες σοκ 1,5 δισ.ευρώ το δεύτερο τρίμηνο για τη Lufthansa

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Lufthansa

Συνολικές απώλειες ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020 κατέγραψε ο όμιλος Lufthansa, με την πανδημία να συνεχίζει να «πληγώνει» τον αεροπορικό κολοσσό.

Η κατάρρευση της ζήτησης για αεροπορικά ταξίδια λόγω της πανδημίας οδήγησε σε βουτιά των εσόδων κατά 80% για τον όμιλο Lufthansa το δεύτερο τρίμηνο στα 1,9 δισ. ευρώ, από έσοδα 9,6 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων (1,5 δισ. ευρώ) προήλθε από τη Lufthansa Cargo και τη Lufthansa Technik.

Για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου του 2020, τα έσοδα του Ομίλου Lufthansa μειώθηκαν κατά 52% στα 8,3 δισεκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 17,4 δισεκατομμύρια ευρώ). Το προσαρμοσμένο EBIT διαμορφώθηκε σε απώλειες 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 418 εκατομμύρια ευρώ) και EBIT σε ζημιές 3,5 δισ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 417 εκατομμύρια ευρώ).

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020, οι αεροπορικές του Ομίλου Lufthansa μετέφεραν 1,7 εκατομμύρια επιβάτες, 96% λιγότερους από ότι πέρυσι. Η χωρητικότητα μειώθηκε κατά 95%. Η προσφερόμενη μεταφορική ικανότητα μειώθηκε κατά 54% λόγω έλλειψης χωρητικότητας επιβατικών αεροσκαφών.

Ο Κάρστεν Σπορ, πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής και διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Lufthansa AG, δήλωσε:

«Δεν αναμένουμε ότι η ζήτηση θα επιστρέψει στα επίπεδα προ κρίσης πριν από το 2024. Ειδικά για τις διαδρομές μεγάλων αποστάσεων δεν θα υπάρξει γρήγορη ανάκαμψη.

Καταφέραμε να εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους με αυστηρή διαχείριση κόστους, καθώς και με τα έσοδα από τη Lufthansa Technik και τη Lufthansa Cargo. Και επωφελούμαστε από τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στις τουριστικές διαδρομές, ειδικά με τις ταξιδιωτικές προσφορές αναψυχής των Eurowings και Edelweiss. Ωστόσο, δεν θα αποφύγουμε μια εκτεταμένη αναδιάρθρωση της επιχείρησής μας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι ολόκληρη η αεροπορική βιομηχανία πρέπει να προσαρμοστεί σε ένα νέο φυσιολογικό. Η πανδημία προσφέρει στον κλάδο μας μια μοναδική ευκαιρία να αμφισβητήσει το status quo και, αντί να αγωνιστεί για «ανάπτυξη σε οποιαδήποτε τιμή», να δημιουργήσει αξία με βιώσιμο και υπεύθυνο τρόπο».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα