Connect with us

Αεροδρόμια

Νέο Αεροδρόμιο Καστέλλι Ηρακλείου: πάμε για νέο διαγωνισμό με αρκετές χρονικές φάσεις

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αναμενόμενες επιθέσεις και η σφοδρή κριτική εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και η αγωνία αφενός για το χρονικό ορίζοντα της νέας δημοπράτησης που προανήγγειλε μετά τοναυάγιο” της περασμένης Τρίτης το υπουργείο Υποδομών και αφετέρου για τις αλλαγές στα τεύχη δημοπράτησης, κυριαρχούν στον απόηχο του άγονου διαγωνισμού για το αεροδρόμιο Καστελίου.

Το ότι η δημοπράτηση της Τρίτης έκρυβε πολλά στο παρασκήνιο, από πλευράς προσωπικά του υπουργού Γιάννη Ραγκούση, μάλλον το έχουν αντιληφθεί πλέον άπαντες. Ζητούμενο είναι τώρα το πότε θα βγει ο νέος διαγωνισμόςοι εκτιμήσεις πάντως αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο πριν την άνοιξη – ενώ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως το υπουργείο θα πάει στη λογική της υλοποίησης του έργου σε φάσεις. Και σε ένα αρχικό, δηλαδή, διαγωνισμό που θα περιλαμβάνει, στο “βωμό” της μείωσης του κόστους, μικρότερο διάδρομο και λοιπές υποδομές, όπως η εμπορική ζώνη του αερολιμένα.

Το παρήγορο, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Ν.Κ.”, είναι πως δε θα πειραχτεί το κομμάτι των απαλλοτριώσεων και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, κάτι που πρακτικά εξασφαλίζει τουλάχιστον πως μελλοντικά θα μπορεί να γίνει επέκταση των προδιαγραφών και των χαρακτηριστικών του νέου αεροδρομίου

Σε κάθε περίπτωση, οι προθέσεις του υπουργείου θα φανούν και από το αν θα προχωρήσει τις μελέτες που ετοιμάζει για την αεροφωτογράφηση, την κτηματογράφηση και το κτηματολόγιο, ενώ τοψαλίδισμα” του έργου είναι δεδομένο. Όταν λοιπόν και αν με το καλό γίνει η νέα δημοπράτηση, τα τεύχη δημοπράτησης, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της “Ν.Κ.”, θα είναι αλλαγμένα σε δύο βασικά τουλάχιστον χαρακτηριστικά: στο διάδρομο ο οποίος θα μειωθεί στα 3.200 μέτρα και στη λεγόμενη εμπορική ζώνη του αερολιμέναπιθανώς και σε κάποιες κτηριακές υποδομές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δε θα πειραχτούν τα βασικά τουλάχιστον συνοδά οδικά έργα, με κυριότερο φυσικά τον κεντρικό συνδετήριο άξονα με το ΒΟΑΚ.

«Δε θα δεχτούμε περιβαλλοντικέςεκπτώσεις“»

«Ελπίζω και εύχομαι η μείωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου να μη σημάνει και “εκπτώσεις” στο κομμάτι της προστασίας του περιβάλλοντος ή σε συνοδά έργα, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί η περιοχή μας στις αρνητικές μόνο συνέπειες από τη λειτουργία του αεροδρομίου», σχολίασε στη “Ν.Κ.”, με φόντο την τελευταία αρνητική εξέλιξη, ο δήμαρχος Μινώα Ζαχαρίας Καλογεράκης και πρόσθεσε:

«Παρακολουθούμε από κοντά το θέμα. Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και περιμένουμε από το υπουργείο να ανταποκριθεί επιτέλους στην πρότασή μας για σύναψη προγραμματικής σύμβασης. Το νέο αεροδρόμιο δεν είναι αίτημα μόνο δικό μας. Είναι αίτημα των φορέων όλης της Κρήτης και θα πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε»…

«Είναι μακέτα το έργο;»

Με αφορμή τον άγονο διαγωνισμό για το αεροδρόμιο Καστελίου, τα στελέχη της Ν.Δ. εξαπέλυσαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, στην οποία, με το χαρακτηριστικό τίτλο “Ένας ακόμα προαναγγελθείς θάνατος αναπτυξιακού έργου της Κρήτης”, ρωτά καυστικά αν το έργο είναι μακέτα, ενώ σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπεύθυνοι Τομέα Δημοσίων Έργων, Σταύρος Καλογιάννης, και Εμπορικής Ναυτιλίας-Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, σημειώνουν:

«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΥΜΕΔΙ, αφού “πέτυχε” μέσα σε δύο χρόνια να σταματήσουν τα έργα των αυτοκινητοδρόμων που υλοποιούνται με συμβάσεις παραχώρησης χωρίς καμία ελπίδα άμεσης επανεκκίνησής τους και να διαλύσει τα δημόσια έργα, τώρα καταφέρνει με τους ερασιτεχνισμούς της να ακυρώσει και το νέο αεροδρόμιο Καστελίου».

Πηγή:neakriti.gr

image_pdfimage_print

Αεροδρόμια

ΥΠΑ: Λιγότεροι κατά 75% οι επιβάτες στα ελληνικά αεροδρόμια το Α’ εξάμηνο 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Προσγείωση αεροπλάνου στην Κέρκυρα

Σημαντική πτώση καταγράφηκε το Α΄ εξάμηνο του 2020 για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων, λόγω της πανδημίας και του εκτεταμένου lockdown.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ προκύπτουν τα ακόλουθα:

Ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών έφθασε τα 6,2 εκατομμύρια παρουσιάζοντας πτώση 75% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν διακινηθεί 24,7 εκατομμύρια επιβάτες.

Όσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας ανήλθαν στις 86.888, από τις οποίες 53.554 ήταν εσωτερικού και 33.334 εξωτερικού, παρουσιάζοντας πτώση 59,5 %, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 214.489 πτήσεις.

ΣΥΝΟΛΟ ΠΤΗΣΕΩΝ     (ΕΣΩΤ. ΚΑΙ ΕΞΩΤ.)  ΣΥΝΟΛΟ ΕΠΙΒΑΤΩΝ (ΕΣΩΤ. ΚΑΙ ΕΞΩΤ.)

Α΄ 6ΜΗΝΟ ΄19:                         214.489                                         24.726.456

Α΄ 6ΜΗΝΟ ΄20:                          86.888                                         6.188.422

ΜΕΤΑΒΟΛΗ:                           -59,5%                                          -75%

Μείωση 93% στη συνολική επιβατική κίνηση (εσωτερικού-εξωτερικού) Ιουνίου 2020 – Διακινήθηκαν 588.186 επιβάτες. Πτώση 97,5% στις αφίξεις επιβατών εξωτερικού

Αναλύοντας τα αεροπορικά δεδομένα για τον Ιούνιο του 2020 προκύπτει ότι διακινήθηκαν στα αεροδρόμια της χώρας μόλις 588.186 επιβάτες, μείωση 93% σε σχέση με το 2019 όπου είχαν διακινηθεί 8.427.908 επιβάτες. Ο συνολικός αριθμός των πτήσεων ανήλθε στις 17.049 με πτώση 74% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019 όπου είχαν πραγματοποιηθεί 66.827 πτήσεις.

Οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού ήταν 87.297 καταγράφοντας μείωση 97,5% σε σχέση με το 2019, όπου είχαν αφιχθεί 3.477.906 επιβάτες.

Όπως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία όλα τα αεροδρόμια συνεχίζουν να καταγράφουν μεγάλη πτώση επιβατικής κίνησης λόγω των περιορισμών μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη, την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο για την προστασία  πολιτών και επιβατών από την εξάπλωση του Covid-19.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Στο -65% η επιβατική κίνηση στο Αεροδρόμιο της Αθήνας το πρώτο εξάμηνο του 2020

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Βελτιωμένη, αλλά σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ήταν η επιβατική κίνηση τον περασμένο μήνα σε σχέση με τους καταστροφικούς μήνες Απρίλιο και Μάϊο στο Αεροδρόμιο της Αθήνας. Σύμφωνα με τα στατιστικά της εταιρείας, συνολικά 315.708 επιβάτες χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο κατά τον μήνα Ιούνιο.

Βέβαια η επιβατική κίνηση παραμένει”φάντασμα” για τα δεδομένα και τις δυνατότητες του “Ελ.Βενιζέλος” αν συγκρίνουμε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο όταν και χρησιμοποίησαν το αεροδρόμιο 2.613.094 επιβάτες. Συνολικά η επιβατική κίνηση τον Ιούνιο ήταν μειωμένη κατά 87,9% ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η μείωση αγγίζει το -65,4%.

Η πανδημία του κορωνοϊού σάρωσε τις αερομεταφορές το τρίμηνο Μάρτιο-Απρίλιο-Μάϊο και η ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης αναμένεται να είναι σταδιακή. Βλέποντας την κατάσταση προοπτικά έχουμε να παρατηρήσουμε πως σε σχέση με τον Μάιο η κίνηση υπερ τριπλασιάστηκε μιας και άρχισαν να ανοίγουν η μία μετά την άλλη οι αγορές, σχεδόν συντριπτικά από Ευρώπη και όλο και περισσότερες πτήσεις προγραμματίζονται καθημερινά.

Πηγές με γνώση στις αερομεταφορές σημειώνουν στο ypodomes.com,  πως διαφαίνεται μια αργή ανάκαμψη καθώς πρωταρχικό ρόλο εξακολουθεί να παίζει ο υγειονομικός παράγοντας που είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα. Πρόσφατα είδαμε τι συνέβη στη Σερβία με την αναζωπύρωση των κρουσμάτων με αποτέλεσμα η χώρα μας να εκδώσει ΝΟΤΑΜ και να κλείσει εκ νέου τα σύνορα της με τη βαλκανική χώρα.

Ένα άλλο στοιχείο το οποίο φαίνεται να δημιουργεί πονοκέφαλο είναι η απροθυμία του επιβατικού κοινού να ταξιδέψει παρά τις ομολογουμένως πολύ σημαντικές προσφορές που έχουμε δει το τελευταίο διάστημα από τις αεροπορικές εταιρείες.

Καθώς τα μέτρα χαλαρώνουν σε όλο και περισσότερες χώρες, αναμένουμε μία καλύτερη εικόνα προς τα τέλη Ιουλίου που πιθανόν να δρομολογήσουν πτήσεις προς την Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Σουηδία οι οποίες αποτελούν και σημαντικές δεξαμενές τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά κατά τον μήνα Ιούνιο η μείωση στις πτήσεις έφτασε περίπου το 72%, αριθμός σημαντικά καλύτερος από το -88% της επιβατικής κίνησης, στοιχείο που δείχνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα δρομολογίων αλλά όχι και πληρότητας τους.

Το επόμενο διάστημα που είναι και η αποκορύφωση της θερινής περιόδου θα καταδείξει και το κατά πόσο μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση, κάτι που επισημαίνουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com, πως επιβεβαιώνει την εκτίμηση τους ότι η επαναφορά της επιβατικής κίνησης στο 2019 ίσως τελικά απαιτήσει όχι μήνες αλλά ένα ή και δύο χρόνια και με δεδομένο ότι θα βρεθεί τελικά το εμβόλιο κατά του covid-19.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια

Υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης για το Υδατοδρόμιο του Λιμένα Πατρών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδατοδρόμιο

Ένα ακόμη βήμα για την ανάπτυξη του Λιμένα Πατρών έγινε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος της διαχείρισης και λειτουργίας των υποδομών και υπηρεσιών υδατοδρομίου.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης, και οι εκπρόσωποι της ΙΚΕ «Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών», κ.κ. Αναστάσιος Γκόβας (Πρόεδρος της «Ελληνικά Υδατοδρόμια ΙΚΕ») και Νικόλας Χαραλάμπους (Πρόεδρος & CEO της «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ»).

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν και οι: κ. Ειρηναίος Πελέχρας (Διευθυντής Ανάπτυξης «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ»), κ. Χαράλαμπος Γαργαρέτας (Strategic Planning & Water Airports Development Director της «Υδροπλάνα Ελλάδας ΑΕ»), Κωνσταντίνος Βρης (Station Manager του «Υδατοδρομίου Λιμένος Πατρών»).

Με την υπογραφή της σύμβασης ο ΟΛΠΑ ΑΕ, ως κάτοχος άδειας λειτουργίας του υδατοδρομίου Πατρών, παραχωρεί στην «Υδατοδρόμιο Λιμένος Πατρών ΙΚΕ» τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία και εκμετάλλευση του υδατοδρομίου. Το εταιρικό σχήμα θα εκτελεί τις δραστηριότητες παραχώρησης, σύμφωνα με τους όρους που έχουν συμφωνηθεί, παρέχοντας το απαιτούμενο επίπεδο εξυπηρέτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης.

Η διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης είναι δώδεκα χρόνια. Το αδειοδοτημένο υδατοδρόμιο του ΟΛΠΑ ΑΕ βρίσκεται στη χερσαία περιοχή του Βόρειου Λιμένα (στον προβλήτα Άστιγγος, στην επέκταση της οδού Νόρμαν).

Για τη λειτουργία του υδατοδρομίου ο ΟΛΠΑ ΑΕ θα διαθέσει στο φορέα λειτουργίας του υδατοδρομίου, και για την ταυτόχρονη εξυπηρέτηση πτήσεων του μέγιστου αριθμού υδροπλάνων ένα οίκημα για την εξυπηρέτηση των επιβατών που βρίσκεται στην προβολή της οδού Νόρμαν, κοντά στον προβλήτα της Άστιγγος (περίπου 61,00 τ.μ).

Στο οίκημα υπάρχουν χώροι έκδοσης και ελέγχου εισιτηρίων, check in, χώροι αναμονής με τον απαραίτητο ξενοδοχειακό εξοπλισμό (καθίσματα, κ.λπ.), χώροι ελέγχου επιβατών και αποσκευών, καθώς και γραφείο διοίκησης και ασφάλειας εξοπλισμένο (γραφείο, ηλεκτρονικός υπολογιστής, τηλέφωνο κ.ά.). Επίσης, θα διαθέσει πλωτό προβλήτα που έχει κατασκευαστεί για την ασφαλή πρόσδεση των υδροπλάνων στο κρηπίδωμα Νο11 της οδού Άστιγγος καθώς και για την πρόσδεση του σκάφους υπηρεσίας του υδατοδρομίου.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΠΑ ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης, δήλωσε:

«Κάναμε σήμερα άλλο ένα σημαντικό βήμα για να καταστεί η πόλη και το λιμάνι της Πάτρας, κεντρικός κόμβος ενός πρώτου στοιχειώδους δικτύου υδατοδρομίων στη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική και γενικότερη οικονομική αναπτυξιακή δυναμική της ευρύτερης περιφέρειας. Το πιστέψαμε και το πετύχαμε.

Θέλω να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους του εταιρικού σχήματος για τη συνεργασία και να απευθύνω ιδιαίτερες ευχαριστίες στο προσωπικό του Οργανισμού μας που συνέβαλε για να φτάσουμε σήμερα στο σημείο να υπογράψουμε τη σύμβαση παραχώρησης για τη διαχείριση και λειτουργίας των υποδομών και υπηρεσιών του Υδατοδρομίου στο Λιμάνι της Πάτρας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα