Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Β. Αξιώτης : Προωθούμε έργα που θα γίνουν και θα φέρουν την Αθήνα στον 21ο αιώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων - Πηγή: ypodomes.com
Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων - Πηγή: ypodomes.com

Το 5ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που διεξήχθη πριν από λίγες ημέρες, φιλοξένησε ένα πολύ ενδιαφέρον πάνελ με θέμα , “Σχεδιάζοντας υποδομές για Αστικές Αναπλάσεις Μεγάλης Κλίμακας σε έξυπνες πόλεις”. Στο συγκεκριμένο πάνελ μίλησε και ο κύριος Βασίλης-Φοίβος Αξιώτης, Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων.

Στην τοποθέτηση του ο κύριος Αξιώτης ανέφερε, “Δυστυχώς η Αθήνα αυτή τη στιγμή και οι υπόλοιποι δήμοι, στερούνται τα αυτονόητα. Εν έτει 2022 θα περίμενε κανείς τα σχολεία του Δήμου Αθηναίων να ήταν προσβάσιμα. Να έχουν ράμπες για ΑμεΑ, να υπάρχουν ανελκυστήρες για να αποφύγουμε τους μαθητές δύο ταχυτήτων.

“Φτάσαμε το 2022 να εκτελούμε έργα προσβασιμότητας σε 257 σχολικές μονάδες. Φτάσαμε το 2022 ώστε να γίνουν τα αυτονόητα πράξη. Η αλήθεια είναι ότι χάσαμε χρόνο. Γιατί από την σύλληψη ενός έργου στην εγκριτική διαδικασία, στην δημοπράτηση, στην εξεύρεση χρηματοδότησης, στην ίδια την υλοποίηση του έργου, την επίβλεψη και την παράδοση , όλο αυτό το διάστημα, από την ώρα που θα πει ο οποιοσδήποτε δήμαρχος στην τεχνική υπηρεσία ελάτε να το ξεκινήσουμε περνάνε τρεισήμισι χρόνια. Αυτό που θέλω να σας πω είναι, ό,τι ότι εκτελούμε εμείς τώρα το 2022, τα σχεδιάσαμε με πολύ γρήγορη διαδικασία του 2019”.

Τα έργα που γίνονται τώρα στην Αθήνα είχαν καθυστερήσει τουλάχιστον 10 χρόνια

“Για να μπορούμε να είμαστε σε φάση το 2022 να μιλάμε για εργολαβίες τακτικών υποδομών, θα ασφαλτοστρώσουμε περισσότερους από χίλιους δρόμους με προϋπολογισμό 42 εκατομμύρια. Αναμορφώνουμε τα πεζοδρόμια της Αθήνας με 24 εκατομμύρια προϋπολογισμό. Αναμόρφωση σε πλατείες και πεζόδρομους, σε κοινόχρηστους χώρους δηλαδή με προϋπολογισμό 10 εκατομμύρια €. Μέσα σε αυτό το έργο έχουμε και μερικές αναπλάσεις” .

“Και βεβαίως να αναφέρω την συντήρηση σε σχολικές μονάδες ύψους 30 εκατομμυρίων €. Για να καταλήξουμε στις μεγάλες ανάπλασης της Αθήνας όπως είναι το Σύνταγμα. Αυτό το έργο είχε καθυστερήσει 20 χρόνια. Η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου, η ανάπλαση της Βασιλίσσης Όλγας, έργο του 2010”.

“Μιλάμε δηλαδή για μία σωρεία έργων όπου έπρεπε να είχαν γίνει στην πόλη, και ερχόμαστε με μία καθυστέρηση τουλάχιστον 10 χρονών για να τα κάνουμε πράξη”.

Η παρούσα εικόνα του Βοτανικού δεν τιμά την Αθήνα του 2022

“Για το Δήμο της Αθήνας ο Παναθηναϊκός ήταν όχημα. Εμάς το κύριο μέλημα ήταν να επεκτείνουμε την πόλη. 2 χιλιόμετρα από την Ομόνοια όσο δηλαδή απέχει το γήπεδο της Αλεξάνδρας, 2 χλμ, στον ίδιο χρόνο και στην ίδια χιλιομετρική απόσταση είναι ο Βοτανικός. Η μόνη διαφορά της Αλεξάνδρας με το Βοτανικό είναι ότι ο Βοτανικός είναι μία τριτοκοσμική γειτονιά της Αθήνας. Όποιος επισκεφθεί τον Βοτανικό τώρα θα δει χαμόσπιτα, θα δει παράνομες βιομηχανίες, θα δει χώρους χωρίς ρυμοτομίες. Θα δει μία κατάσταση η οποία δεν τιμά την Αθήνα το 2022. Με γνώμονα λοιπόν ότι επεκτείνουμε την Αθήνα,εκεί δεν φτιάχνουμε μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού φτιάχνουμε το γήπεδο μία υπέροχη σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, φτιάχνουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη, φτιάχνουμε ανοιχτά γήπεδα για τον κόσμο της Αθήνας και βεβαίως κάνουμε τακτικές υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα ανάπτυξη δικτύων ομβρίων και αποχέτευση και δρόμους”.

“Δεν είναι μόνο η θέληση να κάνεις πράγματα είναι το όραμα που λείπει και η επιμονή. Πιστεύουμε ότι όλα τα έργα θα γίνουν, οι τακτικές συντήρησης υποδομών και οι αστικές ανάπλασης θα γίνουν και θα φέρουν την Αθήνα στον 21ο αιώνα”.

Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε ούτε μια ημέρα

Δεύτερη τοποθέτηση του ο Αντιδήμαρχος Αστικών & Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως Δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν για τα έργα. Αναλυτικά είπε:

Advertisement

“Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι πρέπει να συμπτύξουμε τις διαδικασίες ούτως ώστε να μη χάσουμε άλλα 10 ή 15 χρόνια για να μπορέσουμε να ψηφιοποιήσουμε τις πόλεις μας. Ο δήμος έχει εντάξει στο Ταμείο Ανάπτυξης δύο τεράστια έργα. Το ένα αφορά τον περιβάλλοντα χώρο στο γήπεδο του Παναθηναϊκού ύψους 110 εκατομμυρίων €”.

“Χάνουμε πάρα πολύ χρόνο σε εσωτερικές διαδικασίες, κρατικές διαδικασίες, δύσκολες διαδικασίες που μας οδηγεί σε μία λογική να μη χάσουμε το τρένο. Για εμάς το απόλυτο χρονοδιάγραμμα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού, ο περιβάλλοντας χώρος και οι υπόλοιπες υποδομές του Βοτανικού-Ελαιώνα να είναι έτοιμα το Δεκέμβρη του 2025. Και από κει και πέρα τα υπόλοιπα που τις αστικές αναπλάσεις στο δήμο της Αθήνας να έχουν τελειώσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2023. Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε ούτε μία ημέρα”

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα