Connect with us

Πετρέλαιο

Ενδιαφέρον των γιγάντων ΒΡ και Shell για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα;

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις


 
Kαι όμως, θέση στην ελληνική αγορά υδρογονανθράκων δεν διεκδικούν μόνο εταιρείες μεσαίου μεγέθους αλλά και κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Eνδιαφέρον για ερευνητικές γεωτρήσεις στις υπό παραχώρηση ελληνικές περιοχές έχει εκφραστεί, σύμφωνα με πληροφορίες, σε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και από τον αγγλοολλανδικό όμιλο της Shell.
 

Πληροφορίες θέλουν επίσης με την εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων να φλερτάρει και ο πετρελαϊκός γίγαντας BP, κάτι που ερμηνεύει σε μεγάλο βαθμό την παρουσία για πρώτη φορά σε ελληνικό ενεργειακό forum κορυφαίου στελέχους της πολυεθνικής. Πρόκειται για τον διευθυντή Eυρωπαϊκών Eταιρικών Σχέσεων της εταιρείας, Howard Chase, που θα συμμετάσχει με ομιλία του σε συνέδριο που διοργανώνει στις 16 Mαρτίου το EΛIAMEΠ.
 

Δεδομένο θεωρείται επίσης το ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy, της «Σταχτοπούτας της ανατολικής Mεσογείου», που άλλαξε τα γεωπολιτικά δεδομένα με τις ανακαλύψεις των νέων κοιτασμάτων σε Iσραήλ και Kύπρο. Eνδεικτική του ενδιαφέροντος της Noble Energy είναι και η προγραμματισμένη παρουσία του διευθυντή ερευνών της εταιρείας, James Demarestα, στο ενεργειακό συνέδριο Eλλάδας – Kύπρου – Iσραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στην Aθήνα στις 28 του μηνός και στο οποίο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ΠEKA Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα υπογραφεί μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών. Δεδομένο θεωρείται επίσης το ενδιαφέρον της νορβηγικής Statoil, τα συμφέροντα της οποίας σε ό, τι αφορά την Eλλάδα περνούν και από τον αγωγό φυσικού αερίου TAP, που προσφάτως προκρίθηκε από το Aζερμπαϊτζάν έναντι του ITGI.

 

Aυτά είναι τα πλέον ηχηρά ονόματα της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας. Δεν είναι όμως οι μοναδικοί ενδιαφερόμενοι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Aυτοί που γνωρίζουν πώς κινείται η αγορά υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον που εκφράστηκε την περασμένη εβδομάδα από 8 κορυφαίες εταιρείες του κλάδου για σεισμικές έρευνες στο Iόνιο και την Kρήτη προεξοφλεί αντίστοιχο ενδιαφέρον και για το επόμενο στάδιο των ερευνητικών γεωτρήσεων, το οποίο απαιτεί επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Oπως εξηγούν στην «K», η κάθε μία από αυτές τις εταιρείες που προσήλθαν στον διαγωνισμό για τα σεισμικά έχει κάνει ήδη επαφές με πετρελαϊκές εταιρείες και έχει διασφαλίσει τη δέσμευση τουλάχιστον μιας ή και δύο εξ αυτών για την αγορά των δεδομένων που θα προκύψουν. Aυτή είναι η πρακτική που ακολουθούν οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σεισμικές έρευνες, εξηγούν οι ίδιοι παράγοντες, για να διασφαλίσουν εκ των προτέρων τουλάχιστον ένα μέρος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσουν. Για την περίπτωση της Eλλάδας, αναφέρουν το παράδειγμα της νορβηγικής Spectrum, η οποία, όπως αποκαλύπτουν, 10 ημέρες πριν από την υποβολή προσφοράς για τα σεισμικά του Iονίου και της N. Kρήτης, πραγματοποίησε παρουσίαση σε 45 εταιρείες πετρελαιοειδών στο Λονδίνο.
 

Mερίδιο από την ελληνική αγορά θα διεκδικήσουν και εγχώριοι όμιλοι, αυτόνομα ή σε συνεργασία με ξένους εταίρους. Aυτοί δεν προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές. Aπό τον ενεργειακό κλάδο πάντως το ενδιαφέρον τους δεν έχουν κρύψει τα EΛΠE, τα οποία, σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Kωστόπουλου, θα συμμετάσχουν στις παραχωρήσεις αυτόνομα ή με συνεταίρο. O όμιλος φέρεται να βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση εταίρου καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, σε παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο τα EΛΠE απηύθυναν πρόσκληση για συνεργασία σε πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές με αντικείμενο την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.
 

Στον τομέα αυτό φέρεται να μετατοπίζει το ενδιαφέρον του ο όμιλος Λάτση που ελέγχει κατά πλειοψηφία τα EΛΠE, μετά την απόφαση για αποεπένδυση στο φυσικό αέριο. Tο ενδιαφέρον της επίσης για το κοίτασμα στο Kατάκολο έχει δημοσιοποιήσει η Eνεργειακή Aιγαίου που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Πρίνου. Πληροφορίες, τέλος, φέρουν και τον κατασκευαστικό όμιλο J&P Aβαξ να έχει πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές για τη συμμετοχή του στις παραχωρήσεις των περιοχών Iωαννίνων, Kατακόλου και Πατραϊκού Kόλπου. Aντιθέτως, η εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων αφήνει ασυγκίνητο, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, τον όμιλο της Motor Oil, ο οποίος δραστηριοποιείται σε αγορές της Βόρειας Aφρικής.
 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

image_pdfimage_print

Πετρέλαιο

Θωμάς: Δεσμευόμαστε για την αδιάλειπτη λειτουργία του κοιτάσματος του Πρίνου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γεράσιμος Θωμάς Γραμματέας Φυσικών Πόρων ΥΠΕΝ

H κυβέρνηση δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος του Πρίνου, αναγνωρίζοντας τη σημασία του για την τοπική οικονομία στην περιοχή της Καβάλας. Τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία που διαχειρίζεται το κοίτασμα (Energean Oil & Gas) με στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης. Αυτό επεσήμανε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμος Θωμάς απαντώντας χθες το βράδυ σε επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για το θέμα του Πρίνου.

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι το ζητούμενο είναι μην σταματήσει η παραγωγή στον Πρίνο, διότι «το κόστος επανεκκίνησης θα ήταν δυσβάστακτο» και ανέλυσε τα οφέλη της δραστηριότητας. Όπως είπε, «από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν επενδυθεί πάνω από 450 εκατ. ευρώ, η συνεισφορά στην τοπική κοινωνία είναι 165 εκατ. ευρώ και στην εθνική οικονομία (από όλες τις συναφείς δραστηριότητες) 340 εκατ. ευρώ».

Τόνισε δε ότι δεν υπήρξε «καμία έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής του Κόλπου της Καβάλας και κανένα ατύχημα», επισημαίνοντας ότι τα ίδια κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) που κατά τη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου στη Βουλή αμφισβήτησαν τη σκοπιμότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τώρα υποστηρίζουν ότι αυτή ακριβώς η δραστηριότητα στον Πρίνο πρέπει να συνεχιστεί επειδή είναι σημαντική για την τοπική κοινωνία.

«Επιβεβαιώνεται από την περίπτωση του Πρίνου ότι δεν υπήρξε κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα, παρ’ όλο που βρισκόμαστε σε περιοχές Natura. Μερικές ενστάσεις που είχαν τεθεί στη συζήτηση του περιβαλλοντικού νόμου ακυρώνονται αυτή τη στιγμή», είπε χαρακτηριστικά.

«Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα του (Πρίνου) με σοβαρότητα. Το ΥΠΕΝ και το Υπουργείο Οικονομικών συζητούν με τη μισθώτρια εταιρεία όλες τις παραμέτρους, ώστε να βρεθούν στέρεες λύσεις που θα διασφαλίζουν την άντληση του πετρελαίου και την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Έψιλον».

Δεσμευόμαστε να κρατήσουμε την παραγωγή, που είναι η βασική εγγύηση για την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Θωμάς. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η όποια λύση δοθεί θα έχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης και θα αξιοποιεί την αυξημένη ευελιξία που έχει δοθεί (καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωσε τους όρους στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού), λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι μηχανισμοί και χρονικά περιθώρια που πρέπει να τηρηθούν.

Καταληκτικά τόνισε ότι έχουν αναληφθεί ευρύτερες πρωτοβουλίες για την περιοχή, αναφέροντας την επανεκκίνηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας (για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ προσλαμβάνει τεχνικό σύμβουλο για την εκπόνηση της μελέτης κόστους-οφέλους και θα προχωρήσει πολύ σύντομα στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού), καθώς και τις προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Καβάλας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πετρέλαιο

Αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία από πιθανή διακοπή λειτουργίας του Πρίνου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδρογονάνθρακες Πλατφόρμα

Σοβαρές επιπτώσεις όχι μόνο στην τοπική κοινωνία της Καβάλας αλλά και συνολικά στην εθνική οικονομία μπορεί να επιφέρει ενδεχόμενη διακοπή της λειτουργίας των εγκαταστάσεων άντλησης πετρελαίου του Πρίνου, που πλήττεται από την πτώση των διεθνών τιμών του αργού.

Ήδη η εκμετάλλευση έχει καταστεί ζημιογόνος με αποτέλεσμα να τίθενται ερωτηματικά για το μέλλον της, δεδομένου επιπλέον ότι οι εκτιμήσεις (μεταξύ άλλων του ΟΠΕΚ και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας) αναφέρουν πως μεσοπρόθεσμα η παγκόσμια ζήτηση αργού θα υποστεί πλήγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Energean, την εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα πετρέλαια του Πρίνου, τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα στην περιοχή κυμαίνονται στα 95 εκατ. βαρέλια.

Τυχόν διακοπή της δραστηριότητας θα σημάνει πρακτικά ότι τα κοιτάσματα αυτά θα παραμείνουν στο υπέδαφος, κάτι που μπορεί να έχει προφανείς επιπτώσεις συνολικά στο πρόγραμμα των ερευνών και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που είναι σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Δραστηριότητα που έτσι κι αλλιώς πλήττεται σε όλο τον κόσμο από την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου. Σημειώνεται πως τα τελευταία 12 χρόνια στον Πρίνο έχουν επενδυθεί περί τα 460 εκατ. ευρώ, επένδυση που κινδυνεύει τώρα με απαξίωση.

Σε τοπικό επίπεδο, η δραστηριότητα της εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων θα σημάνει την απώλεια 270 θέσεων εργασίας και μείωση του εισοδήματος στην περιοχή κατά 13-14 εκατ. ευρώ το χρόνο από μισθούς και δορυφορικές δραστηριότητες.

Επιπλέον οι απώλειες πόρων του Δημοσίου από φόρους, ασφαλιστικές εισφορές κλπ, εκτιμώνται σε 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Το μεγαλύτερο κονδύλι αφορά το κόστος αποξήλωσης των εγκαταστάσεων (εξέδρες κ.λπ.) που εκτιμάται σε 200 εκατ. ευρώ.

Σημαντική θα είναι εξάλλου η απώλεια άυλων στοιχείων όπως η τεχνογνωσία στην εξόρυξη πετρελαίου και τα προγράμματα εξέλιξης – κατάρτισης των επαγγελματιών του χώρου και, σε γεωπολιτικό επίπεδο, το κλείσιμο του μοναδικού σημείου άντλησης πετρελαίου στη χώρα, το οποίο από την έναρξη της εκμετάλλευσης έχει λειτουργήσει χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα, δίπλα σε τουριστική – παραθεριστική περιοχή.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πετρέλαιο

Καθησυχαστικός ο ΣΕΕΠΕ για τις διεθνείς τιμές των καυσίμων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αντλία βενζίνης αγορά καυσίμων

Με αφορμή άρθρα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με αυξήσεις τιμών λόγω των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών θα ήθελε να επισημάνει τα εξής:

Παρότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για τις μελλοντικές εξελίξεις των διεθνών τιμών, αφού αυτές μπορεί να επηρεασθούν από διάφορα απρόβλεπτα γεγονότα, σήμερα και με βάση τα δεδομένα που γνωρίζουμε, δεν διακρίνεται να υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης των τιμών.

Όντως, από τις αρχές του έτους, υπάρχει μία αύξηση στην τιμή της βενζίνης, η οποία οφείλεται αποκλειστικά στην πρόσμιξη βιοαιθανόλης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έχει τριπλασιαστεί η υποχρεωτική πρόσμιξη από 1% στο 3,3% βιοαιθανόλης στις βενζίνες, λόγω της συμμόρφωσης της Ελλάδας στην Οδηγία για ενεργειακή εξοικονόμηση, όπως προκύπτει και από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα με σκοπό πιο φιλικά καύσιμα προς το περιβάλλον. Ωστόσο και παρά την αύξηση κόστους λόγω βιοαιθανόλης, οι σημερινές λιανικές τιμές της βενζίνης κινούνται στο επίπεδο των τιμών του δεύτερου τριμήνου του 2019.

Το μεγάλο πρόβλημα στην τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα παραμένει η υψηλή φορολογία. Ο Έλληνας καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι για κάθε 10€ που καταβάλλει για βενζίνη τα 6,5€ (δηλαδή το 65%) είναι φόροι και δασμοί ενώ μόνο τα 0,6 € (το 6%) αντιστοιχεί συνολικά στο μικτό περιθώριο των Εταιριών Εμπορίας, των πρατηριούχων και της εφοδιαστικής αλυσίδας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα