Connect with us

Επικαιρότητα

Ιόνια Νησιά: συνεδρίασε η Περιφέρεια, έργα ΕΣΠΑ και δρομολόγια πλοίων στο επίκεντρο!

Δημοσιεύθηκε

στις

Με χαιρετισμούς καλωσορίσματος στην Κεφαλονιά των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων τόσο από το Δήμαρχο, Αλέξανδρο Παρίση όσο και από το Βουλευτή, Σπύρο Μοσχόπουλο, άρχισε, στο Αργοστόλι, η συνεδρίαση του σώματος.

Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία που έχει ο Δήμος με την Περιφέρεια και ειδικότερα με τον Περιφερειάρχη, ενώ παίρνοντας, στη συνέχεια, το λόγο ο Βουλευτής του Νομού έκανε λόγο σε έργα που πρέπει να γίνουν μέσω του ΕΣΠΑ.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης, Σπυρίδων Σπύρου, ο οποίος αναφέρθηκε στο προεκλογικό σύνθημα της παράταξής του «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» που ήταν «όλα τα Επτάνησα μια αγκαλιά», τονίζοντας ότι αυτό κάνουμε πράξη». Στη συνέχεια ο κ. Σπύρου επεσήμανε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε φοβική πολιτική» και πρόσθεσε λέγοντας ότι «πρέπει να παλέψουμε όλοι μας για να ενισχυθεί η συνοχή της Περιφέρειάς μας».

 

Τα έργα του ΕΣΠΑ

Αναφερόμενος ο κ. Σπύρου στα έργα του ΕΣΠΑ, είπε ότι «τα περισσότερα έργα τα βρήκαμε σε τέλμα, έργα που ήταν συμβασιοποιημένα, όχι από εμάς αλλά από τους προηγούμενους και τα οποία προχωρούσαν με πολύ αργό ρυθμό. Έχουμε κάνει τεράστια προσπάθεια για να ανατρέψουμε την κατάσταση που βρήκαμε», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Σπύρου τέλος αναφέρθηκε και στη συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε Ioahannes Hahn, για τον οποίο έχει ετοιμάσει υπόμνημα με παρατηρήσεις και αιτήματα, ενώ κατά τη διάρκεια του 45λεπτου διαλόγου που θα έχει μαζί του, θα προσπαθήσει να δώσει αφενός την εικόνα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τονίζοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της και αφετέρου να περιγράψει τις ανάγκες για την ανάπτυξή της, με βάση και το Στρατηγικό Σχεδιασμό της Π.Ι.Ν. που εκπονείται.

Προ ημερήσιας διάταξης θέματα

Αμέσως μετά το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε εκτός ημερήσιας διάταξης το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη διακοπή δρομολογίων, κυρίως, των ημερόπλοιων προς τα μικρά νησιά.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα -κατά πλειοψηφία- με το οποίο ζητά άμεση επίλυση του προβλήματος και επανεξέταση σωστής λειτουργίας ώστε να πιστοποιηθεί η λειτουργία του ελληνικού νηογνώμονα.

Το ψήφισμα για τη διακοπή ακτοπλοϊκών δρομολογίων

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο, εκθέτει την κατάσταση στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπου οι κάτοικοί τους ταλαιπωρούνται αδίκως εδώ και αρκετές ημέρες μετά την ξαφνική ακινητοποίηση των πλοίων, των οποίων τα πιστοποιητικά είχαν χορηγηθεί από το Ρωσικό νηογνώμονα.

Όπως γνωρίζετε η Π.Ι.Ν αποτελείται εξ ολοκλήρου από νησιά και αυτή τη στιγμή ειδικά τα μικρά νησιά της, τα διαπόντια, οι Παξοί και η Ιθάκη, αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα, όσον αφορά την τροφοδοσία καυσίμων και τροφίμων. Η συγκοινωνία γι- αυτά τα νησιά αποτελεί ζήτημα ζωής.

Η καλοκαιρινή σαιζόν ήταν προβληματική και τώρα η διακοπή των δρομολογίων ήρθε να καταρρακώσει τα νησιά μας και τους πολίτες τους. Αφουγκραστείτε την αγωνία τους και επιληφθείτε της ευθύνης για την απομόνωση των νησιών μας.

Αυτή τη στιγμή οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά δεν έχουν καμία επαφή με την πόλη της Κέρκυρας στην οποία ανήκουν διοικητικά. Η σύνδεση της Ιθάκης με Λευκάδα και Αστακό διακόπηκε , το ίδιο και της Ζακύνθου με την Πεσσάδα (Κεφαλονιά).

Μέλημά μας είναι η αναβάθμιση των θαλάσσιων συγκοινωνιών και όχι η υποβάθμισή τους.

Για τους παραπάνω λόγους απαιτούμε άμεση και επείγουσα αντικατάσταση, τουλάχιστον προσωρινά, με άλλα πλοία στα προϋπάρχοντα δρομολόγια έως ότου το ζήτημα ρυθμιστεί οριστικά με τη σωστή και επιβεβλημένη επιθεώρηση των πλοίων έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των επιβατών και γενικότερα της ναυσιπλοΐας.

Τα δρομολόγια που διακόπηκαν είναι τα εξής:

Κέρκυρα – Παξοί

Κέρκυρα – Διαπόντια

Λευκίμμη – Ηγουμενίτσα

Λευκάδα (Βασιλική) – Κεφαλονιά (Φισκάρδο) – Ιθάκη (Φρίκες)

Σάμη – Ιθάκη – Αστακός

Πεσσάδα Κεφαλονιάς – Ζάκυνθος

Την κατάργηση του Π.Δ 345/ 2003 που εντάσσει τα πλοία μας σε κλάση και αντικατάσταση του με ένα ρεαλιστικό θεσμικό πλαίσιο για τα μικρά σε μέγεθος πλοία.

Επανεξέταση της σωστής λειτουργίας ούτως ώστε να πιστοποιηθεί η λειτουργία του Ελληνικού νηογνώμονα.

Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια μας για την κατάργηση του Υπουργείου Ναυτιλίας ή οποία επιφέρει σημαντικότατα προβλήματα στο χώρο της νησιωτικής και ναυτικής Ελλάδας και η επανασύσταση του, ως Υπουργείο Ναυτιλίας.

Σας τονίζουμε ότι οι συνέπειες από τη διακοπή των δρομολογίων θα βοηθήσει «μια ώρα αρχύτερα» στην έντονη απομόνωση και μαρασμό των νησιών μας και ειδικά των μικρών νησιών της Ιόνιας Περιφέρειας.

Το ψήφισμα να επιδοθεί στον Υπουργό από τους τέσσερεις Αντιπεριφερειάρχες.”

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα