Connect with us

Επικαιρότητα

Ιόνια Νησιά: υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό για Ιόνια Οδό και λοιπά μεγάλα έργα στα νησιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Yπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό, κο Παπανδρέου, απέστειλε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κος Σπύρου!

Σε αυτό αναφέρεται στα μεγάλα έργα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα στα νησιά του Ιονίου, όπως η Ιόνια Οδός, η ύδρευση Κέρκυρας-Παξών, τα νοσοκομεία και λιμάνια στα Ιόνια Νησιά κλπ.

Αναλυτικά, το υπόμνημα του κου Σπύρου:

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Η νησιωτική μας Περιφέρεια, των Ιονίων Νήσων, είχε και έχει την εύνοια της φύσης και αν αυτή η εύνοια αφορούσε και στην ανταπόκριση της Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα αιτήματα που θέτουμε, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα επίγειο Παράδεισο.

Όμως, δεν είναι έτσι και πιστεύω ότι το γνωρίζετε αυτό, αφού χρόνια προβλήματα, που αφορούν σε υποδομές, προσβασιμότητα, ενδοεπικοινωνία και ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, τη βασική πηγή εισοδήματος των κατοίκων των νησιών μας, παραμένουν άλυτα.

 

Ζητώ, λοιπόν, ιεραρχώντας τα σημαντικότερα, την παρέμβασή σας για την άμεση επίλυση προβλημάτων που θα δώσουν ποιότητα ζωής στους πολίτες των Ιονίων Νήσων, μικρών και μεγάλων.

Να μη μείνει στα λόγια η νησιωτικότητα

Θεωρώ, καταρχήν, ότι το πλεονέκτημα της νησιωτικότητας για την Περιφέρειά μας δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καρπούς, αφού ναι μεν όλοι αναφερόμαστε σε αυτή, επί του πρακτέου, όμως, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό αφενός στη βάση που προβλέπει το Σύνταγμα και αφετέρου στη βάση των όσων προβλέπονται από την Ε.Ε.

¶μεση ψήφιση του νομοσχεδίου για τα υδροπλάνα, όπως έχετε δεσμευθεί

Η προβληματικότητα της νησιωτικής μας περιοχής επιτείνεται από την έλλειψη τακτικής σύνδεσης μεταξύ των νησιών και σε ότι σας αφορά, θεωρώ πρώτης προτεραιότητας την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά στην επαναλειτουργία των γραμμών υδροπλάνων, που θα συνδέουν τα νησιά μεταξύ τους και τα νησιά με τις γειτονικές μεγάλες πόλεις.

Εκτός αυτού, η ακτοπλοϊκή σύνδεση αποτελεί εκ των ουκ άνευ αναγκαιότητα, αφού μιλάμε για νησιωτική περιοχή, μάλιστα δε σε μερικές των περιπτώσεων απαιτείται η εφαρμογή επιδοτούμενων γραμμών.

Εξίσου σημαντική, δε, θεωρώ και τη σύνδεση των νησιών μας με τη γειτονική Ιταλία έτσι ώστε οι γραμμές αυτές να είναι βιώσιμες.

Μείωση Φ.Π.Α.

Έχουμε θέσει επανειλημμένα και αρμοδίως το αίτημα του Περιφερειακού μας Συμβουλίου να ισχύσει και για τα Ιόνια Νησιά το καθεστώς μειωμένου Φ.Π.Α., όπως συμβαίνει στο Αιγαίο.

Δεν μπορεί, κύριε Πρωθυπουργέ, η Μύκονος, να εντάσσεται στο καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. και το Μεγανήσι, οι Παξοί, τα Διαπόντια και τα υπόλοιπα νησιά μας να μην εντάσσονται σε αυτό το καθεστώς.

Ιονία οδός

Σημαντικό ζήτημα για μας και προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των κατοίκων του κέντρου προς τα νησιά μας, σημαντική είναι και η ολοκλήρωση των εργασιών της Ιονίας οδού, που καθυστερεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα

Διοικήσεις νοσοκομείων

Πολύ πρόσφατα και στο πλαίσιο εξοικονόμησης πόρων, το Υπουργείο Υγείας πρότεινε για τα Ιόνια Νησιά τη μεταφορά των διοικήσεων σε άλλα νοσοκομεία κα την υποβάθμιση ορισμένων.

Τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο, όσο κι εγώ αλλά και οι φορείς της Υγείας είμαστε αντίθετοι σε αυτή την πρόταση.

Το ευαίσθητο κομμάτι της Υγείας, που αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, οφείλουμε όλοι να το προστατέψουμε και μάλιστα σε μια νησιωτική περιοχή, με προβλήματα στις συγκοινωνίες, ακόμη περισσότερο.

Μπορείτε, αν θέλετε, να συγχωνεύεστε διοικήσεις νοσοκομείων εντός των νησιών, όπου υπάρχουν δυο μονάδες υγείας, όμως, κύριε Πρωθυπουργέ, διοίκηση εξ αποστάσεως για τόσο σοβαρά θέματα δε γίνεται.

Μπορείτε, επίσης, να καλέσετε επί τιμή άτομα να διοικήσουν τα νοσοκομεία (και τέτοια πρόθυμα υπάρχουν πολλά).

Στον τομέα αυτό θα ήθελα να επισημάνω τη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων γιατρών σε Κ.Υ. και μάλιστα των μικρών νησιών. Δεν μπορεί, δηλαδή, η Ιθάκη να μην έχει παιδίατρο εδώ και χρόνια και δεν μπορεί να υπάρχει πρόνοια για τα μικρά νησιά με διευκόλυνση και στην κατά εξαίρεση διαδικασίες πρόσληψης για τέτοιες περιπτώσεις.

Φορέας Διαχείρισης της Κέρκυρας ? Μνημείο Ουνέσκο

Από το 2007 και μέχρι σήμερα, καμία υπουργική απόφαση δεν έχει υπογραφεί που να αφορά στη λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης της Κέρκυρας ? Μνημείου της Ουνέσκο.

Νιώθουμε ότι όλες οι ετών προσπάθειες τόσο των φορέων της Κέρκυρας όσο και των εκάστοτε κυβερνήσεων, ότι έχουν πέσει στο κενό.

Κινδυνεύουμε να απενταχθεί το Μνημείο από τον κατάλογο της Ουνέσκο, ενώ την ίδια στιγμή επαιρόμαστε για τον Πολιτισμό μας χωρίς να κάνουμε το παραμικρό για την προστασία του, την ανάδειξή του και την προβολή του.

Ύδρευση Κέρκυρας και Παξών

Έχουμε, κατά καιρούς, λάβει υποσχέσεις ότι το έργο θα γίνει και διαβεβαιώσεις ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει η βούληση της Κυβέρνησης να το προχωρήσει.

Το έργο αυτό, πέρα από το γεγονός ότι θα επιλύσει το οξύ πρόβλημα υδροδότησης, θα τονώσει την τοπική οικονομία που πνέει τα λοίσθια και εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης.

Τουριστικές υποδομές ? Μαρίνες Αργοστολίου & Ζακύνθου, λιμάνι Κέρκυρας

Ο στρατηγικός στόχος για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, έτσι όπως ορίστηκε στην αρχή του ΕΣΠΑ, είναι να γίνουν τα Ιόνια Νησιά βιώσιμος τουριστικός προορισμός, με άριστης ποιότητας παροχή υπηρεσιών και την προσέλκυση τουριστών υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Λέτε, μέσω των υπουργών Τουρισμού, ότι επιδιώκετε την ενίσχυση της κρουαζιέρας και συμφωνούμε όλοι σε αυτό το στρατηγικό στόχο.

Ωστόσο, πως μπορεί να γίνει αυτό στα Ιόνια Νησιά, όταν το λιμάνι της Κέρκυρας είναι μισοτελειωμένο, όταν η γραφειοκρατία και η αδράνεια «σέρνει» για δεκαετίες σε εκκρεμότητα τις μαρίνες Αργοστολίου και Ζακύνθου;

Διοικητήριο Ζακύνθου ? Με εξώσεις βοηθάτε τις «Καλλικράτειες» Περιφέρειες;

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αιτώ τη δική σας προσωπική παρέμβαση, για την ανάκληση της απόφασης του υφυπουργού Οικονομικών, που αφορά στην έξωση της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου από το κτήριο του <

Advertisement
Advertisement

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα