Connect with us

Επικαιρότητα

Ιόνια Νησιά: επερώτηση για το ΕΣΠΑ και 2 σημαντικά έργα της Λευκάδας

Δημοσιεύθηκε

στις

Eπερώτηση για τα έργα του ΕΣΠΑ και δύο συγκεκριμένα έργα στη Λευκάδα υπέβαλλε ο κος Γιώργος Καλούδης, Περιφερειακός Σϋμβουλος της “Επτανησιακής Αναγέννησηςπρος τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κο Σπύρου.

Η επερώτηση

Κύριε Περιφερειάρχη,
Το ΕΣΠΑ 2007-2013 (Το χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα έργων Υποδομής και Οικονομικής Ανάπτυξης για την Ελλάδα) βρίσκεται στον τέταρτο χρόνο υλοποίησής του, χωρίς φυσικά να έχει πετύχει τους στόχους του, αφού πολλά έργα τα οποία είναι ενταγμένα δεν έχουν προχωρήσει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρουσιάσατε αρκετά έργα δεν? είναι ώριμα και δεν ?έχουν ενταχθεί, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένος ο ρυθμός απορρόφησης των κονδυλίων και να στερείται η περιφέρειά μας σημαντικούς πόρους και πλούτο.

Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από πρόσφατη σύσκεψη των στελεχών της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ στη Λευκάδα, και τη σχετική εισήγηση του υποψ. Αντιπεριφερειάρχη της Παράταξής μας, Γιώργου Κούρτη, δύο ώριμα και σημαντικά έργα για την Λευκάδα, σύμφωνα με τις επανειλημμένες δηλώσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας ,δεν έχουν ενταχθεί αλλά δεν? φαίνεται να υπάρχει και προοπτική ένταξής τους στο ΕΣΠΑ, αφού τίποτα σχετικό δεν έχει αναφερθεί για το μέλλον τους . Για αυτά τα έργα φαίνεται να μην ενδιαφέρεται κανένας.

Αναφέρομαι:

1) Στο έργο της ολοκλήρωσης του Θεάτρου της Λευκάδας, για το οποίο έχουν ξοδευτεί εκατομμύρια ευρώ, που παραμένει ημιτελές και καταρρέει κυριολεκτικά απ? την εγκατάλειψη. Ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάπτυξη του πλούσιου πολιτισμού του Νομού της Λευκάδας.

2) Στο έργο της ολοκλήρωσης του Εγκάρσιου Οδικού άξονα Νυδρί ?¶γιου Νικήτα, για το οποίο έχουν κατατεθεί ολοκληρωμένοι φάκελοι ,σύμφωνα με τις δηλώσεις της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λευκάδας ,πριν από περίπου δύο χρόνια . Ένα έργο τεράστιας σημασίας για το νησί της Λευκάδας που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της κεντρικής ορεινής Λευκάδας.
Με βάση όλα τα παραπάνω ερωτάσθε :
Γιατί δεν έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τα παραπάνω σημαντικά έργα για την Λευκάδα;

Τι πρόκειται να γίνει σχετικά με αυτά τα δύο έργα;


Η απάντηση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής ΕλλάδοςΠελοποννήσου ? Ιονίων Νήσων 2007-2013 , βρίσκεται στο τέλος του 4ου έτους υλοποίησής του και το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικής σημασίας για την επίτευξη των στόχων του.

Σήμερα λοιπόν και όσον αφορά στα Ιόνια Νησιά, οι συνολικές εντάξεις του Προγράμματος βρίσκονται στο 102,6%, οι συμβασιοποιήσεις στο 59,2% και οι πληρωμές στο 34,9%, αριθμοί που ποσοτικοποιούν την πορεία που απομένει να διανυθεί τα επόμενα 4 χρόνια.

Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δια του Περιφερειάρχη, έχει μια πιο άμεση εμπλοκή και ευθύνη για την πορεία του Προγράμματος, μόνο κατά τους τελευταίους 4-5 μήνες.

Στο μικρό αυτό διάστημα, εντάθηκαν οι προσπάθειες και αυτό αποτυπώνεται καταρχήν στην αύξηση των πληρωμών του Προγράμματος κατά 16,5% (από τα 85,3 στα 99,4 εκατ .ευρώ), παρότι βρίσκονταν σε εξέλιξη η διοικητική μεταρρύθμιση. Επίσης, δύο άλλα στοιχεία σύγκρισης αποτελούν το γεγονός ότι κατά την αντίστοιχη χρονική φάση, το Γ? ΠΕΠ βρισκόταν στο 88,7% των εντάξεων και στο 32,5% των πληρωμών, ενώ οι «επιδόσεις» των Ιόνιων Νησιών ξεχωρίζουν σε σχέση με τους μέσους όρους του ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ (93,4% εντάξεις, 47,3% συμβάσεις και 27% πληρωμές) .

Ορισμένα από τα πιο σημαντικά έργα που εντάχθηκαν το τελευταίο 4μηνο είναι: ο εξοπλισμός των Ειδικών Σχολείων, η παράκαμψη Αυλιωτών, οι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις του ΟΔΑΖ, ενώ έχει εγκριθεί η δημοπράτηση έργων όπως η ύδρευση Αργοστολίου, η επαρχιακή οδός Πέλεκα κλπ. και έχει δοθεί η σύμφωνη γνώμη για έργα όπως το Θέατρο «ΦΟΙΝΙΚΑΣ», η γέφυρα «DE BOSSET» κλπ.. Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για σημαντικά έργα που έχουν ενταχθεί, όπως ο Δίαυλος και το νοσοκομείο Λευκάδας, το ΤΕΙ Ζακύνθου, το λιμάνι Πισαετού, η αποκατάσταση της επαρχιακής οδού στην περιοχή Χάρακα κλπ.. Επίσης, μέσω του ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ ενισχύονται 1.066 ΜΜΕπιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας, με συνολικό ποσό περί τα 62 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων.

Η χρηματοδότηση και υλοποίηση των 400 από αυτές (39,0 εκατ. ευρώ) θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ σχεδιάζεται από το ΥΠΑΑΝ και νέος κύκλος ενισχύσεων συνολικού ύψους 25, 0 εκατ. ευρώ για τα Ιόνια Νησιά. Επίσης, στα Ιόνια Νησιά θα υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με εμπλοκή και της Περιφέρειας, ορισμένα Προγράμματα του Υπουργείου Απασχόλησης για την δημιουργία απασχόλησης στον τομέα της «Κοινωνικής Οικονομίας» και για την «Τοπική Ολοκληρωμένη Στήριξη της Απασχόλησης» (ΤΟΠΣΑ), καθώς και οι «Τοπικές δράσεις για ευάλωτες ομάδες».

Με βάση τα παραπάνω και κυρίως με την ένταση των προσπαθειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων, επιδιώκεται η συμβολή στην άμβλυνση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα δε στα θέματα απασχόλησης. Όσον δε αφορά στο ΠΕΠ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ρυθμοί θα πρέπει να ενταθούν σημαντικά, ούτως ώστε στο τέλος του 2015, αφενός να έχει απορροφηθεί το σύνολο των πόρων του Προγράμματος και αφετέρου να δημιουργηθεί κατά το δυνατόν ένα αναπτυξιακό όφελος για την Περιφέρειά μας, μέσα στη δύσκολη γενικότερη συγκυρία.

Για τα έργα της Λευκάδας

Τέλος, όσον αφορά στα θέματα της Λευκάδας και ειδικότερα στα 2 αναφερόμενα στην επερώτηση έργα, έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

– Θέατρο Λευκάδας (ολοκλήρωση): έχει καταρχήν συμφωνηθεί η χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου από το ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ (έγγραφο 1314/08-06-2010 της ΕΔΑ προς το ΥΠΟΙΑΝ).

Ο Δήμος Λευκάδας υπέβαλε στο πλαίσιο της 15ης πρόσκλησης φάκελο για την χρηματοδότηση του έργου με την α.π. 11979/21-10-2009 αίτηση. Ο φάκελος αξιολογήθηκε και απορρίφθηκε με το α.π. 4901/01-02-2011 έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Η απόρριψη αφορούσε στην πληρότητα της πρότασης (έλλειψη χρηματοοικονομικής μελέτης, στοιχείων κυριότητας οικοπέδου, απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου, συνοδευτικών πινάκων κλπ), επισημάνθηκε όμως ότι οι μελέτες που κατατέθηκαν ήταν ανεπαρκείς.

Στη συνέχεια, ο Δήμος με το α.π. 25555/22-08-2011 αίτημα υπέβαλε εκ νέου φάκελο για το παραπάνω έργο, χωρίς όμως να υφίσταται ενεργή Πρόσκληση. Παρ? όλα αυτά το αίτημα αξιολογήθηκε κανονικά από την ΕΔΑ και επισημάνθηκαν (α.π. 1646/15-09-2011), σημαντικές ελλείψεις που αφορούσαν στις τεχνικές και υποστηρικτικές μελέτες, στην ανάγκη επαρκούς τεκμηρίωσης του Π/Υ της πράξης, στις απαιτούμενες άδειες, στα στοιχεία κυριότητας του οικοπέδου κλπ. Εφόσον και όταν οι παραπάνω ελλείψεις αντιμετωπιστούν το έργο μπορεί να
υποβληθεί εκ νέου και να αξιολογηθεί.

– Εγκάρσιος οδικός άξονας Λευκάδας: και για το έργο αυτό έχει καταρχήν συμφωνηθεί η χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ (έγγραφο 3350/28-10-2010 της ΕΔΑ προς το ΥΠΟΙΑΝ).

Ο φάκελος του έργου υποβλήθηκε για πρώτη φορά προς αξιολόγηση με το α.π. 331/21-04-2009 αίτημα της Ν.Α. Λευκάδας. Ο φάκελος αξιολογήθηκε και απορρίφθηκε με το α.π. 3593/22-9-2009 έγγραφο της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής. Η απόρριψη αφορούσε στην πληρότητα και την ωριμότητα της πρότασης δεδομένου ότι διαπιστώθηκαν ελλείψεις στις μελέτες, απόκλιση από τους εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους, έλλειψη εγκεκριμένου κτηματολογίου κλπ.

Στη συνέχεια, ηΝ.Α. Λευκάδας με το α.π. 928/28-12-2009 αίτημα υπέβαλε εκ νέου φάκελο για το παραπάνω έργο, ο οποίος αφού αξιολογήθηκε, απορρίφθηκε ξανά (α.π. 5358/23-09-2010). Η απόρριψη αφορούσε και πάλι στην πληρότητα και την ωριμότητα της πρότασης λόγω σημαντικών ελλείψεων στις μελέτες και στις αδειοδοτήσεις. Εφόσον και όταν οι παραπάνω ελλείψεις αντιμετωπιστούν το έργο μπορεί να υποβληθεί εκ νέου και να αξιολογηθεί.

Βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις και παρά τις δεσμεύσεις, τα χρονικά περιθώρια δεν είναι ανεξάντλητα.

 

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα