Connect with us

Τραμ Αθήνας

Νέα πρόταση επέκτασης του Τραμ της Αθήνας στην οδό Πειραιώς

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πρόταση για δακτύλιο Τραμ στην Αθήνα με επεκτάσεις στην Αλεξάνδρας, τα Άνω Πατήσια και την Πειραιώς

Σε μία εξαιρετικού ενδιαφέροντος πρόταση,  για την περαιτέρω επέκταση του Τραμ στην Αθήνα, προχώρησε ο Γιάννης Πολύζος Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Καθηγητής ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Λουκά Τριάντη, Αρχιτέκτων – Πολεοδόμο, ΥΔ ΕΜΠ.

Η πρόταση έχει τον τίτλο «Πολιτικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στη Μητροπολιτική Αθήνα. Μετά την Πανεπιστημίου τι;» και σας την παρουσιάζουμε σήμερα αποκλειστικά από το ypodomes.com

Όπως λέει η πρόταση,  οι προτάσεις για επέκταση του δικτύου Τραμ στην Αθήνα δεν είναι καινούργιες. Αντίθετα βασίζονται σε χωρικές πολιτικές και σχεδιασμούς που άρχισαν να προωθούν τη βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη ήδη από τη δεκαετία του 1980.

Αναφερόμαστε εδώ κυρίως στις συζητήσεις που προηγήθηκαν του Ρυθμιστικού Σχεδίου του 1985 και του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αθηναίων του 1988, τις μελέτες του Δήμου Αθηναίων «Σύστημα Τραμ για την Ιστορική Αθήνα» (1991) και «Τραμ της Αθήνας- Δίκτυο Άμεση Υλοποίησης» (1994) και του ερευνητικού προγράμματος του ΕΜΠ/ Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος με τίτλο «Ολοκληρωμένο Δίκτυο Τραμ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Αθηνών» (2003-2004), ενώ κι άλλες μελέτες έχουν εκπονηθεί από το ΕΜΠ και την Αττικό Μετρό στο πλαίσιο της ΜΑΜ.

Σήμερα, το υλοποιημένο δίκτυο Τραμ αφορά το τμήμα Σύνταγμα-Βούλα και Νέο Φάληρο- Βούλα. Επεκτείνεται αυτήν την περίοδο στο τμήμα Νέο Φάληρο – Κέντρο Πειραιά, ενώ στο πλαίσιο της ανάπλασης της Πανεπιστημίου έχει δρομολογηθεί και η κρίσιμη επέκτασή του από το Σύνταγμα μέχρι την Πλατεία Αιγύπτου/ Πεδίο του Άρεως. Με δεδομένες τις παραπάνω επεκτάσεις, για τις οποίες χρειάστηκαν 10 χρόνια, και με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου Τραμ για την Αθήνα, προτείνονται τρεις άξονες μελλοντικών επεκτάσεων:

I. Άξονας Πατησίων: από Πλατεία Αιγύπτου έως Άνω Πατήσια, ο οποίος: – Βελτιώνει τη σύνδεση κέντρου Αθήνας με τις ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες και τμηματικά υποβαθμισμένες περιοχές της Κυψέλης και των Κάτω και Άνω Πατησίων.

– Αναπτύσσεται μεταξύ της γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) και της προγραμματισμένης γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Ευαγγελισμός).
– Συνδέει το κέντρο της Αθήνας με τις βορειοδυτικές περιοχές του Λεκανοπεδίου,
– Συνδέει σημαντικές υπερτοπικές χρήσεις (Πεδίον Άρεως, ΟΠΑ), δημόσιους χώρους (πλ.Αμερικής, πλ.Κολιάτσου, Φιξ) και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο εμπορικό, πολιτισμικό και αρχιτεκτονικό/ πολεοδομικό χαρακτήρα της Πατησίων, μετατρέποντάς την σε σύγχρονη Αστική Λεωφόρο.

Ενδεικτικά, το μήκος του άξονα υπολογίζεται σε 4χλμ., ενώ προβλέπονται βάσει των προκαταρκτικών μελετών του 2003-04 εννέα σταθμοί σε κομβικά σημεία:

– Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αγγελοπούλου, Πλ.Αμερικής, Λυσιατρείο/Καλλιφρονά, Πλ.Κολιάτσου, Άγ.Λουκάς, Φιξ Γαλατσίου, Λασκαράτου/ Σαρανταπόρου, Άνω Πατήσια (μετεπιβίβαση με Γραμμή Μετρό 1)

Με βάση την εκτίμηση του προβλεπόμενου ανά χιλιόμετρο κόστους του Τραμ (που το 2004 εκτιμήθηκε σε 12 εκ.€/ χλμ.), η επέκταση αυτή ανέρχεται περίπου σε 48 εκ.€.

II. Άξονας Πειραιώς: από Ομόνοια έως Πειραιά, ο οποίος:
– Συνδέει τα κέντρα Αθήνας και Πειραιά, αναδεικνύοντας τον Κεραμεικό ως δυτική πύλη της Αθήνας και τις αντίστοιχες Αστικές Πύλες Πειραιά,
– Εξυπηρετεί τις περιοχές Ψυρρή, Μεταξουργείο, Γκάζι, Κάτω Πετράλωνα, Ταύρος, τις σημαντικές υπερτοπικές χρήσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης (Τεχνόπολη, Μουσείο Μπενάκη, Ίδρυμα Κακογιάννη, ΑΣΚΤ, Σχολή Δημόσιας Διοίκησης), τους δημόσιους χώρους (πλ.Ομόνοιας, πλ.Κουμουνδούρου, Ερμού, Σεράφειο/ Ρουφ) και αναδεικνύει τον ιδιαίτερο πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό/ πολεοδομικό και
χαρακτήρα της Πειραιώς,
– Βρίσκεται ανάμεσα στη γραμμή 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ) και τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο, του συνεχίζεται να αναμένεται η αναβάθμισή του,
– Προωθεί την προοπτική ολοκλήρωσης ενός μεγάλου Δακτυλίου Τραμ (Ομόνοια- Πειραιάς-Φάληρο-Συγγρού-Σύνταγμα).

Ενδεικτικά εάν υλοποιηθεί σε πρώτη φάση το τμήμα έως τον Ταύρο, το μήκος του άξονα υπολογίζεται σε 3.5 χλμ., το κόστος αναμένεται να ανέλθει στα 42εκ.€, με τους εξής πέντε σταθμούς:

– Ομόνοια, Πλ.Κουμουνδούρου, Κεραμεικός / Γκάζι, Πέτρου Ράλλη / Μουσείο Μπενάκη, Ταύρος.

III. Άξονας Αλεξάνδρας: από Σταθμό Λαρίσης έως Νοσοκομεία Παίδων, ο οποίος: – Ευνοεί τις μετακινήσεις στην κατεύθυνση Ανατολής Δύσης, για την οποία δεν υπάρχει πρόβλεψη μελλοντικής γραμμής Μετρό,
– Συνδέει τις γραμμές του Μετρό 1 (ΗΣΑΠ), 2 και 3,
– Εξυπηρετεί τις περιοχές Ζωγράφου, Αμπελόκηποι/ Νεάπολη, Γκύζη, Εξάρχεια, συνδέοντας τις υπερτοπικές χρήσεις του μελλοντικά αναβαθμιζόμενου Στ.Λαρίσης με το Πεδίο Άρεως, Άρειο Πάγο, γήπεδο Παναθηναϊκού, Νοσοκομεία Ελπίς, Άγ.Σάββας και Παίδων, Ιατρική και Οδοντιατρική Σχολή).
Μελλοντικά μπορεί να συνδεθεί με Πολυτεχνειούπολη και Πανεπιστημιούπολη. Ενδεικτικά το μήκος του άξονα υπολογίζεται σε 5χλμ., με κόστος τα 60εκ.€ και εννέα σταθμούς:
– Σταθμός Λαρίσης, Αχαρνών / Ιουλιανού, Πατησίων / Πλ. Αιγύπτου, Πεδίο Άρεως, Παναθήναια, Άρειος Πάγος, Αμπελόκηποι, Μεσογείων, Νοσοκομεία Παίδων.

Συνολικά, και για τις τρεις προτεινόμενες επεκτάσεις με στόχο υλοποίησης έως το 2020, το κόστος υπολογίζεται σε 150 εκ.€, κόστος που είναι συγκρίσιμο, ή και υπολείπεται κατά πολύ μεγάλων οδικών έργων που συνεχίζουν να έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Επί της ουσίας η πρόταση του κου Πολύζου, δημιουργεί ένα «δακτύλιο» Τραμ που θα ξεκινά από τα Άνω Πατήσια, θα διαχωρίζεται στην Πλατεία Ομονοίας και θα ξαναβρίσκεται στην είσοδο του Πειραιά επί της Γρηγορίου Λαμπράκη ενώ δύο κλάδοι θα διατρέχουν, ο ένας το κέντρο,  τη Νέα Σμύρνη και την Παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος και ο άλλος την οδό Πειραιώς.

Το νέο που βρίσκουμε σε αυτή την πρόταση είναι η γραμμή  που θα διατρέχει την οδό Πειραιώς. Η γραμμή αυτή ξεκινώντας από την «καρδιά» της πόλης θα φτάνει στον Πειραιά ενώνοντας σε πολύ συντομότερο χρόνο τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της πρωτεύουσας χωρίς να κουράζει τον επιβάτη.

Σήμερα η γραμμή που ενώνει την Αθήνα με τον Πειραιά κάνει μία μεγάλη παρακαμπτήρια διαδρομή (περνά από τον Νέο Κόσμο, την Νέα Σμύρνη, το Παλαιό Φάληρο, το Νέο Φάληρο και συνεχίζεται η κατασκευή προς Πειραιά) και η χρονοαπόσταση είναι μεγαλύτερη της μίας ώρας κάνοντας ουσιαστικά το Τραμ μέσο αποφυγής και όχι επιθυμητό μέσο για αυτόν που θέλει να μετακινηθεί απο το ένα σημείο στο άλλο.

Σε πρώτη φάση προτείνεται η γραμμή να φτάνει μέχρι τον Ταύρο και σε δεύτερη φάση μέχρι το τέρμα της οδού Πειραιώς στην είσοδο της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη στον Πειραιά.

Τέλος ένα από τα μεγάλα στοιχήματα είναι η μελλοντική δημιουργία γραμμής Τραμ επί της Λεωφόρου Συγγρού που να εξυπηρετεί τον «άξονα πολιτισμού της Συγγρού» που θα φτάνει μέχρι το Δέλτα Φαλήρου συνδεόμενο με την παραλιακή γραμμή.  

ypodomes.com

image_pdfimage_print

Facebook

ΕτικέτεςError, no Ad ID set! Check your syntax!

δημοφιλη θεματα