Connect with us

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Προβλήματα με τις απαλλοτριώσεις

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ιόνια Οδός προχωρά σημαντικά στο νότιο τμήμα της. Λόγω και της δέσμευσης του χρονοδιαγράμματος έχει δοθεί μεγάλη βάση από το Αγρίνιο μέχρι το Αντίρριο. Στο βόρειο τμήμα και ειδικά στο Νομό Ιωαννίνων όμως παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση. Στη περιοχή της Μυροδάφνης, γίνονται εκσκαφές σε μήκος τριών χιλιομέτρων. Μετά κανείς δε γνωρίζει τη χάραξη..

Τα γραφεία της εταιρίας Ferrovial Αgroman, ένας από τους τρεις εταίρους της κατασκευαστικής εταιρίας EuroIonia A.E., έστησε τα γραφεία της στην Πεδινή στις αρχές του καλοκαιριού. Λίγο καιρό μετά ξεκίνησε η διάνοιξη τριών χιλιομέτρων στη Μυροδάφνη, η οποία και συνεχίζεται.

Το μπλοκάρισμα του έργου απασχολεί τους πάντες, μεταξύ αυτών και το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ). Το ΤΕΕ, με νέα του παρέμβαση, ζητά από το υπουργείο Υποδομών να επισπεύσει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων και των μελετών. Οι απαλλοτριώσεις, όπως έχει σημειωθεί αρκετές φορές, είναι το μεγάλο αγκάθι του έργου και σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, θα έπρεπε να ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2008. Δυστυχώς, δεν ξεπερνούν σε ποσοστό μόλις στο 35%. Όπως αφήνει να εννοηθεί το Τεχνικό Επιμελητήριο, στον νομό Ιωαννίνων οι απαλλοτριώσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει. Το ΤΕΕ εντοπίζει τη δυσκολία αποπεράτωσής τους στην εμπλοκή υπηρεσιών διαφόρων υπουργείων και στα συμφέροντα ιδιωτών. Υπάρχουν όμως και άλλα σημαντικά προβλήματα στην Ιόνια οδό, σε ένα έργο που υποτίθεται ότι πρέπει να δοθεί στους πολίτες σε τέσσερα χρόνια. Όπως επισημαίνει το Τ.Ε.Ε, υπάρχει καθυστέρηση εκ μέρους του Δημοσίου στη διαδικασία έγκρισης των κάθε είδους περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων, καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για θέματα εναλλακτικής χάραξης σε συγκεκριμένα σημεία (όπως στην Παλιοβούνα, πριν το Αντίρριο) και καθυστέρηση στην ολοκλήρωση και παράδοση των μελετών από τον παραχωρησιούχο.

Προς τα τέλη του φετινού έτους θα είναι έτοιμη η παράκαμψη ¶ρτας η οποία έπρεπε να δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη του προηγούμενου έτους. Μπορεί να έπεσε η άσφαλτος, τα στηθαία και οι κολώνες για τον φωτισμό στο νέο τμήμα της Ιόνιας Οδού από Σελάδες μέχρι και Αγ. Δημήτριο, όμως αγκάθι αποτελεί η κατασκευή του ανισόπεδου κόμβου στον Αγ. Δημήτριο του Δ. Πέτα.

Αυτό συμβαίνει διότι δεν έχει εγκριθεί ακόμη η νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία θα περνά πάνω από τον άξονα ¶ρτας-Τρικάλων και λόγω της πρόβλεψης τοποθέτησης διοδίων από την παραχωρησιούχο κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού. Στο μεταξύ σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται και η υπόθεση που αφορά στις προσφυγές οι οποίες έχουν γίνει για το εν λόγω σημείο. ¶ρα το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της Ιόνιας Οδού θα αργήσει να δοθεί στην κυκλοφορία, με αποτέλεσμα η παράκαμψη να παραμένει «τυφλή».

image_pdfimage_print

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έως τις 6 μ.μ. στον Α/Κ Αντιρρίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιόνια Οδός

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Αντιρρίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.

Ειδικότερα, σήμερα Τρίτη 19 Μαΐου και από τις 08:00 έως τις 18:00 θα ισχύει ολικός αποκλεισμός του κλάδου εισόδου του Α/Κ Αντιρρίου στον αυτοκινητόδρομο, με κατεύθυνση προς Ιωάννινα.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εισέλθουν στον αυτοκινητόδρομο με κατεύθυνση προς Ιωάννινα, με τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων και μέσω της Παλαιάς εθνικής Οδού, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Γαυρολίμνης από όπου και θα εισέρχονται σε αυτόν.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Στη βουλή τα έργα Ιωάννινα-Κακαβιά και Τρίκαλα-Εγνατία του Ε65

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιόνια Οδός

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε στη Βουλή ο Σταύρος Καλογιάννης, με θέμα τη χρηματοδότηση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 και του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακκαβιά, στο πλαίσιο επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας. Ειδικότερα, στην Ερώτησή του αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι η πενταετία 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν μία χαμένη πενταετία για τα έργα υποδομής στη χώρα μας.

Χαρακτηρίστηκε από πρακτικές του μακρινού παρελθόντος, με κατατμήσεις έργων που μοναδικό σκοπό είχαν να ευνοηθούν κατασκευαστικές εταιρείες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ανάληψης μεγάλων έργων, με κλασική περίπτωση τον άξονα Πάτρα – Πύργος. Επιπλέον, ήταν μία περίοδος κατά την οποία δεν «ωρίμασε» κανένα μεγάλο έργο, ούτε προωθήθηκε προς κατασκευή κάποιο από τα ώριμα έργα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, έργο με πλήρη ωριμότητα εδώ και μία επταετία. Τραγική κατάληξη είχαν και άλλες απόπειρες της προηγούμενης Κυβέρνησης να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα, όπως το Άκτιο – Αμβρακία, το οποίο δύο χρόνια μετά τη δημοπράτησή του οδηγείται αναγκαστικά σε επαναδημοπράτηση!

Η ΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ

Η σημερινή Κυβέρνηση ανέλαβε ένα πολύ δύσκολο έργο, να τονώσει τον κατασκευαστικό κλάδο μετά από πέντε χρόνια απραξίας και η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση, θέτοντας σε στέρεες βάσεις νέα μεγάλα έργα, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης και συνεργαζόμενη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χρηματοδοτηθεί επιτέλους το βόρειο τμήμα του Ε65, Τρίκαλα – Καλαμπάκα – Εγνατία οδός.

Χωρίς να παραβλέπεται το σοβαρό θέμα της χάραξης αυτού του τμήματος, η οποία επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τροποποιήθηκε σε σχέση με την αρχική, άγνωστο για ποιο λόγο, και πάντως όχι με γνώμονα τα συμφέροντα των Ηπειρωτών (καθώς θα αναγκάζονται όταν ολοκληρωθεί ο άξονας να διανύουν περίπου 30 χλμ επιπλέον για να φθάσουν στα Τρίκαλα), η χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου είναι απολύτως αναγκαία για να ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος στο σύνολό του, να συνδέσει τη βορειοδυτική Ελλάδα, τα νησιά του Ιονίου με την ανατολική Ελλάδα και να δώσει μεγάλη ώθηση στις μεταφορές, στο εμπόριο, στον τουρισμό.

Αναγνωρίζω, καταλήγει ο Σταύρος Καλογιάννης, τις μεγάλες δυσκολίες της υφιστάμενης κατάστασης και τις προτεραιότητες του Υπουργείου σε θέματα αντιμετώπισης των έκτακτων γεγονότων που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού. Καθώς όμως αναμένεται η σταδιακή άρση των μέτρων και η εθνική οικονομία πρέπει να κινηθεί με γρήγορο ρυθμό, προτεραιότητα θα δοθεί στα ώριμα έργα υποδομής».

Ο κ.Καλογιάννης ζητά να μάθει από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών ποιες εξελίξεις υπάρχουν για το βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, ποιες εξελίξεις υπάρχουν για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά και πότε εκτιμά το Υπουργείο ότι αυτά τα δύο πολύ σημαντικά έργα υποδομής και ανάπτυξης θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Ανισόπεδο Κόμβο Μεσολογγίου

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ιόνια Οδός

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στην Ιόνια Οδό και συγκεκριμένα στον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Μεσολογγίου, με σκοπό την εκτέλεση εργασιών συντήρησης των ιστών οδοφωτισμού του εν λόγω κόμβου.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 1 Απριλίου, από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Μεσολογγίου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αντίρριο.

Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου, μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων θα ενημερώνονται έγκαιρα προκειμένου να εξέρχονται από τον προηγούμενο κόμβο – Α/Κ Αγρινίου (Χαλικίου) – και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Μεσολογγίου.

Τέλος την Πέμπτη 2 Απριλίου από τις 08:00 έως τις 18:00, θα ισχύσει αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Μεσολογγίου στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Κατά το ανωτέρω διάστημα, όσοι οδηγοί επιθυμούν να εξέλθουν του αυτοκινητοδρόμου, μέσω κατάλληλων προειδοποιητικών σημάνσεων θα ενημερώνονται έγκαιρα προκειμένου να εξέρχονται από τους προηγούμενους κόμβους – Α/Κ Γαυρολίμνης και Ημικόμβο Ευηνοχωρίου – και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού και τη χρήση κατάλληλων προσωρινών σημάνσεων, θα οδηγούνται έως τον Α/Κ Μεσολογγίου.

Η Νέα Οδός έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των οδηγών, ενώ σχετικές προσωρινές σημάνσεις θα τοποθετηθούν µε στόχο την πλήρη ενημέρωσή τους.

Η Νέα Οδός ευχαριστεί για την κατανόηση και παρακαλεί τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τη  σχετική σήμανση και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διέλευσή τους από το εν λόγω τμήμα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα