Connect with us

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: πόλεμος ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για τον ατελείωτο κόμβο της Aρτας…

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο «πλευρό» του υφυπουργού Υποδομών Γιάννη Μαγκριώτη ο οποίος δέχθηκε σφοδρή «επίθεση», από τους Ηπειρώτες βουλευτές της Ν.Δ, Σταύρο Καλογιάννη, Κώστα Παπασιώζο και Δημήτρη Τσουμάνη, για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης του κόμβου Αγίου Δημητρίου Πέτα της παράκαμψης ¶ρτας-Φιλιππιάδας (Ιόνια οδός) και την διακοπή εργασιών από τον απλήρωτο ανάδοχο, τάσσεται η Νομαρχιακή Επιτροπή ¶ρτας του ΠΑΣΟΚ, καλώντας τους να κάνουν και την αυτοκριτική τους.

Το ΠΑΣΟΚ ¶ρτας επιρρίπτει, όπως και ο κ. Μαγκριώτης, στην κυβέρνηση της Ν.Δ και της ηγεσίας του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, άρα και στον κ. Καλογιάννη ως υφυπουργού, την ευθύνη που το έργο άργησε να εκτελεστεί μέχρι να αποφασίσουν τι είδους κόμβο θα κατασκευάσουν, δεν παραδόθηκε το 2009 με τις παρατάσεις και κόστισε 2,5 εκ. επιπλέον.

Το …ιστορικό του κόμβου
«Για τον ανισόπεδο κόμβο της Ιόνιας οδού στον ¶γιο Δημήτριο Πέτα ¶ρτας, οι κύριοι της Ν.Δ. καλό θα ήταν να κάνουν και την σχετική αυτοκριτική τους.

Το γεγονός ότι το έργο θα κοστίσει 2,5 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον, θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην ολιγωρία και στην πολιτική ακαμψία στην προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ.

Η σύμβαση του έργου «Ιόνια Οδός: τμήμα Αγ. ΔημήτριοςΣελλάδες Παράκαμψη ¶ρταςΦιλιππιάδας» υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2005.

Το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια, ήτοι τον Οκτώβριο του 2007. Ωστόσο, το έργο όχι μόνο δεν τελείωσε στη συμβατική του προθεσμία αλλά δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση δύο παρατάσεις, οι οποίες έληγαν τον Οκτώβριο του 2009.

Τον Μάρτιο του 2009 μετά την σύσκεψη στην ¶ρτα (Πέτα ¶ρτας)των αρμόδιων τοπικών φορέων που προκάλεσαν οι τοπικοί βουλευτές της Ν.Δ. αποφασίσθηκε η κατασκευή ανισόπεδου κόμβου με την Εθνική οδό ¶ρτας Τρικάλων ως έχει και την Ιόνια οδό να διέρχεται από πάνω.

Δυστυχώς όμως έπρεπε να περάσουν έξη μήνες ώστε να δώσει εντολή το αρμόδιο Υπουργείο (ΠΕΧΩ) για την σύνταξη της σχετικής μελέτης».

Δεν βρήκαν ούτε μελέτη
«Τον Οκτώβριο με την ανάληψη της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε καν μελέτη. Θα έπρεπε να γίνει σύνταξη της μελέτης, να εγκριθούν οι περιβαλλοντικές μελέτες για να ξεκινήσει το έργο.

Αυτό είχε αποτέλεσμα την τροποποίηση και ανασύνταξη των μελετών των τεχνικών και του κόμβου και την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου κατά 2,5 εκατ. ευρώ, μέσω της κατάρτισης της 2ης Συμπληρωματικής Σύμβασης Εργασιών (Σ.Σ.Ε). Δηλαδή οι υπεύθυνοι της Ν.Δ. δεν έχουν καμιά ευθύνη που για 5 χρόνια (από τον Οκτώβριο του 2005 έως το τέλος καλοκαιριού του 2009), «κοσκίνιζαν» την υπόθεση του κόμβου

Καταλήγοντας το ΠΑΣΟΚ ¶ρτας δεν παραλείπει να επιτεθεί στη Ν.Δ: «Και έρχονται σήμερα, σε μια περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά, να μιλήσουν για πολιτική ανικανότητα. Ποιοι; «Αυτοί που, αφού βάλανε φωτιά στην χώρα μετά το έβαλαν στα πόδια, νύχτα…».

Σημασία έχει το δια ταύτα
Όσα υποστηρίζει η Ν.Ε ¶ρτας του ΠΑΣΟΚ είναι πραγματικά γεγονότα, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση, λανθασμένες πολιτικές επιλογές από το πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και εμπλοκή και με προσφυγές στο ΣτΕ μέχρι να αποφασιστεί ο ανισόπεδος κόμβος, όμως σήμερα εκείνο που προέχει είναι να ολοκληρωθεί για να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία, τοπική και στον αυτοκινητόδρομο.

Το να δίνονται χρονοδιαγράμματα που δεν τηρούνται και να μην πληρώνεται ο ανάδοχος, λόγω της γνωστής οικονομικής κατάστασης της χώρας δεν οδηγεί σε λύση και δεν αποτελεί δικαιολογία, αφού πρόκειται για έργο που αφορά την οδική ασφάλεια και όχι μόνο.

Για να πάψει να αποτελεί κάτι από το κοντινό…γεφύρι της ¶ρτας και οι τοπικοί φορείς της ¶ρτας πρέπει να πιέσουν για τη χρηματοδότηση, πριν ο ανάδοχος διαλύσει τη σύμβαση, όπως έχει δικαίωμα. Με δεδομένο ότι ούτε η προ διμήνου επίσκεψη του πρωθυπουργού δεν έφερε αποτέλεσμα, μένει να δούμε και το δια ταύτα, εκτός από την ανταλλαγή κατηγοριών για το ποιος ευθύνεται.

Πηγή:neoiagones.gr

image_pdfimage_print

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Ξεκινούν αντιπλημμυρικά έργα 105 εκατ.ευρώ για την θωράκιση της περιοχής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ιόνια Οδός

Αντιπλημμυρικά έργα ύψους 105 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ) στον αυτοκινητόδρομο της Ιόνιας Οδού εντέλλονται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή. Σύμφωνα με την εντολή αυτή πρόκειται για συμπληρωματικές εργασίες που “κολλάνε” στην τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης με την Νέα Οδό που διαχειρίζεται την Ιόνια Οδό αλλά και το τμήμα του ΑΘΕ, Μεταμόρφωση-Σκάρφεια.

Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Ιόνια Οδό, εντάσσονται στην από 14 Δεκεμβρίου απόφαση της Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισµού Μεγάλων Έργων Υποδοµής, έκανε οµόφωνα δεκτή την από 02/12/2019 Εισήγηση του Υπουργού Υποδοµών και Μεταφορών για την εκτέλεση επειγόντων έργων αντιπληµµυρικής θωράκισης των περιοχών ανάντη και κατάντη των αυτοκινητοδρόµων που υλοποιήθηκαν µε Συµβάσεις Παραχώρησης συνολικού ύψους 350 εκατοµµυρίων ευρώ (περιλαµβανοµένης της δαπάνης του αναλογούντος Φ.Π.Α.).

Σύμφωνα με το άρθρο 18.6 της Σύµβασης Παραχώρησης προβλέπεται η δυνατότητα ανάθεσης συµπληρωµατικών εργασιών στον Παραχωρησιούχο µε εφαρµογή των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων της νοµοθεσίας περί εκτέλεσης δηµοσίων έργων για συµπληρωµατικές εργασίες στον τοµέα των συµβάσεων παραχώρησης δηµοσίων έργων.

Που θα γίνουν οι παρεμβάσεις

Τα αντιπλημμυρικά έργα που θα γίνουν στην Αιτωλοακαρνανία είναι τα ακόλουθα:

1. Κατασκευή τάφρου κοντά στο Νεκροταφείο Ρίζας, χ.θ. 6+120 έως 6+280.
2. Έργα προστασίας γεφυρών Π.Ε.Ο. & της Σ.Γ. και γεωτρήσεων Μεσολογγίου καθώς έργο προστασίας βάθρων γέφυρας Ιόνιας Οδού και κατασκευή υδροληψίας αρδευτικών δικτύων Γαλατά και Αγ. Γεωργίου στον ποταμό Εύηνο, περί την χ.θ. 19+300.
3. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Ζεστής, χ.θ. 28+341.
4. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Αγριλιάς, χ.θ. 32+212,70 έως χ.θ. 33+534,70.
5. Συλλεκτήρας κατά μήκος της Π.Ε.Ο. από την οδό Αγ. Αθανασίου έως το ρέμα Αγριλιάς, χ.θ. 33+944,58.
6. Νέα τάφρος στην περιοχή του Μεσολογγίου, περί την χ.θ. 172 +480 έως 172+872.
7. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χρυσοβέργι Ανατολικό χ.θ. 50+897,80 και Δυτικό περί την χ.θ. 48+515,
8. Αποδέκτης ευρύτερης περιοχής κόμβου Χαλικίου, χ.θ. 50+253,80 έως χ.θ. 50+897,80.
9. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Χαβάς, περί την χ.θ. 106+414,60.
10. Καθαρισμός και Αποκατάσταση ρέματος Κακαβάκια, περί την χ.θ. 106+997,80.

Πως θα προχωρήσουν τα έργα

Στις υποχρεώσεις του Παραχωρησιούχου θα πρέπει να περιληφθεί και η εκπόνηση εντός του επόμενου διμήνου, των οριστικών υδραυλικών µελετών (περιλαµβανοµένων των αναγκαίων κτηµατολογικών, περιβαλλοντικών, γεωτεχνικών, στατικών µελετών καθώς και των µελετών οριοθέτησης υδατορεµάτων) και για τα έργα που δεν επιλέχθηκαν ή δεν θα επιλεγούν τελικά να κατασκευαστούν ως επείγοντα και προς άρση των επικείµενων κινδύνων και οι οποίες (µελέτες) σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξικνούνται συνολικά µέχρι το διπλάσιο προϋπολογισµό µελέτης από αυτόν που αντιστοιχεί και σε αυτά που θα υλοποιηθούν µέσω της Σύµβασης Παραχώρησης, σύµφωνα µε τις διατάξεις περί ανάθεσης Συµπληρωµατικών Εργασιών.

Οι υπόψη µελέτες µετά την έγκρισή τους και αφού ολοκληρωθούν οι απαιτούµενες περιβαλλοντικές και άλλες αδειοδοτήσεις θα παραδοθούν για υλοποίηση στους κατά περίπτωση αρµόδιους φορείς (Περιφέρειες και ∆ήµοι). Οι εν λόγω μελέτες επιβαρύνουν τον παραχωρησιούχο. Για το Δημόσιο αποτελεί προϋπόθεση να πραγματοποιούνται αδαπάνως.

Επίσης για τις ανάγκες εκτέλεσης των εν λόγω έργων, θα τροποποιηθεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου ανεξαρτήτως της απόστασης του αδειοδοτηµένου έργου του αυτοκινητοδρόµου από τα εκάστοτε υδραυλικά έργα, εφόσον τα τελευταία εντάσσονται λειτουργικά από αντιπληµµυρικής άποψης στον αυτοκινητόδροµο.

Μετά την ολοκλήρωση των έργων, η συντήρηση των συγκεκριμένων αντιπλημμυρικών έργων θα υλοποιείται µέσω των Συµβάσεων Παραχώρησης τόσο στα Υφιστάµενα όσο και στα Νέα Τµήµατα αυτών µετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και την παραλαβή τους, θα αναληφθεί από τους φορείς που είναι κατά το νόµο υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανάλογες αποφάσεις και για τους άλλους αυτοκινητόδρομους.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Το Ιωάννινα-Κακαβιά υποψήφιο για υλοποίηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος

Πρώτο στη λίστα της Περιφέρειας Ηπείρου μπήκε το έργο για τον αυτοκινητόδρομο Ιωάννινα-Κακαβιά στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την προετοιμασία προτάσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης που πραγματοποιήθηκε εχθές μεταξύ του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Δημήτρη Σκάλκου, του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη και των περιφερειαρχών της χώρας. Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε γενική ενημέρωση για τις προτεραιότητες, τις προϋποθέσεις και τον τρόπο ένταξης των έργων στο εν λόγω Ταμείο.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης προέβη σε γενικές αναφορές για παρεμβάσεις που απαιτούνται στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, σε έργα αγροτικών υποδομών και περιβάλλοντος, δίνοντας έμφαση στις εκκρεμότητες που υπάρχουν στους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες (Ιωάννινα- Κακαβιά, Ιόνια- Γέφυρα Καλογήρου και στο παραλιακό μέτωπο), επικαλούμενος και τις πρόσφατες συναντήσεις και συζητήσεις που είχαν γίνει στο Υπουργείο Υποδομών.

Από το πλαίσιο που διέπει το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τη δελτίο τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου, υπάρχουν πιθανότητες για χρηματοδότηση του οδικού άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, το οποίο έχει ώριμες μελέτες, που αποτελεί το βασικό κριτήριο για την ένταξη έργων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, καθώς οι συμβασιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν εντός της διετίας 2021-2022.

Ο Υπουργός σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, του μετέφερε την πρόθεσή του για ένταξη του έργου στο «Ταμείο Ανάκαμψης», εφόσον θα πληρούνται οι γενικοί κανόνες που θα τεθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει ακόμα μία τηλεδιάσκεψη σε περίπου δέκα ημέρες προκειμένου να καταλήξουμε σε μία πρώτη λίστα έργων που θα οδηγηθούν προς υλοποίηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως γνωστό εδώ και λίγους μήνες το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μετέφερε την ευθύνη υλοποίησης στην Περιφέρεια Ηπείρου κατόπιν σχετικού αιτήματος της. Πλεόν η Περιφέρεια Ηπείρου είναι υπεύθυνη για την ωρίμανση των μελετών, τη δημοπράτηση και την υλοποίηση του έργου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Αναζητείται χρηματοδότηση για τη σύνδεση Αγρινίου, 100 εκατ.ευρώ το κόστος

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυτοκινητόδρομος Αμβρακίας Οδού

Περί τα 100 εκατ.ευρώ θα κοστίσει η κατασκευή της οδικής σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό. Αυτό προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ως απάντηση σε σχετική ερώτηση στη Βουλή. Το έργο το οποίο ζητούν επίμονα να υλοποιηθεί τόσο ο Δήμος Αγρινίου, όσο και σχεδόν σύσσωμοι οι φορείς της περιοχής και απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο οι σχετικές προετοιμασίες για την υλοποίηση του έργου εντοπίζονται από τον Φεβρουάριο του 2018 όταν η εταιρεία “RACE Σύμβουλοι Μηχανικοί ΕΕ”, υπέβαλε επιστολή στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, με την οποία δήλωσε ότι δωρίζει στο ελληνικό Δημόσιο μελέτη που τιτλοφορούνταν «Προωθημένη Προμελέτη Οδοποιίας» για το έργο «Οδική Σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό και Περιφερειακή Οδός Αγρινίου» και περιλάμβανε τη μελέτη του οδικού άξονα σύνδεσης της πόλης του Αγρινίου με την Ιόνια οδό και την Περιφερειακή οδό Αγρινίου.

Η σύνδεση προβλέπονταν να γίνει με διατομή αυτοκινητόδρομου, που θα συνδέει την πόλη του Αγρινίου με την Ιόνια οδό, και δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Η συνδετήρια οδός θα καταλήγει στη νέα προτεινόμενη Περιφερειακή οδό του πολεοδομικού συγκροτήματος Αγρινίου.

Το σύνολο του έργου έχει μήκος 20,5χλμ με το μήκος του αυτοκινητόδρομου να είναι περίπου 13,5 χλμ., ενώ της Περιφερειακής οδού Αγρινίου περίπου 7 χλμ. Το συνολικό κόστος του έργου εκτιμάται αρχικά σε περίπου 100 εκατ.ευρώ και είναι το μεγάλο αγκάθι καθώς αυτή την εποχή αναζητείται φόρμουλα για να μπορέσει να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου και τελικά να βρεθεί χρηματοδότηση η οποία θα σημάνει και την πορεία υλοποίησης του.

Μάλιστα όπως σημειώνεται στο έγγραφο “Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του
προβαίνουν σε όλες τις απαραίτητες μελέτες και ενέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ακολουθηθεί η βέλτιστη λύση και τελικώς να υλοποιηθεί το εν θέματι έργο με τις καλύτερες τεχνοοικονομικές προϋποθέσεις, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και της οδικής ασφάλειας των πολιτών της περιοχής του Αγρινίου”.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα σε επίπεδο μελετών

Mέχρι σήμερα έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα για την ωρίμανση του έργου. Με την υπ΄ αρ. πρωτ. ΔΟΥ/οικ/2996/06-06-2018 Υπουργική Απόφαση εγκρίθηκε καταρχάς η εκπόνηση της μελέτης της εταιρεία RACE σε στάδιο Προμελέτης Οδοποιίας, ώστε να αποτελέσει στέρεη βάση για την εκπόνηση της απαιτούμενης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα είχε υποβληθεί Τεχνικό Δελτίο το οποίο περιλαμβάνει τις επί μέρους μελέτες (Τοπογραφικά, Μελέτη σκοπιμότητας, Αξιολόγηση Επιπτώσεων Οδικής Ασφάλειας, Γεωτεχνικές έρευνες Α΄ Φάσης, Οριστική Γεωλογική μελέτη, Προμελέτη αποχέτευσης – αποστράγγισης όμβριων, Προκαταρκτική μελέτη τεχνικών, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων), οι οποίες κρίθηκε απολύτως επιβεβλημένο, για λόγους πληρότητας, να εκπονηθούν, ώστε να εκδοθεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Στις αρχές του έτους  όπως σας είχε αποκαλύψει το ypodomes.com είχε υπάρξει συνάντηση του Δημάρχου Αγρινίου κ.Παπαναστασίου με την ηγεσία του Υποδομών και είχε συμφωνηθεί να επιδιωχθεί η ωρίμανση του έργου.

Κατά το παρελθόν έχουν πέσει πολλά σενάρια για την κατασκευή της οδικής σύνδεσης Αγρινίου. Τα πλέον κυρίαρχα είναι η ένταξη του έργου στην παραχώρηση της Ιόνιας Οδού (της Νέας Οδού πιο συγκεκριμένα) ενώ έχει εξεταστεί και η υλοποίηση του ως δημόσιο έργο.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Η σύνδεση Αγρινίου με την Ιόνια Οδό έχει μήκος 16χλμ. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δημιουργία νότιας περιμετρικής οδού στο Αγρίνιο (συνδέεται με κόμβους με τον Ρεμπελιά και το νέο νοσοκομείο), σύνδεσης του δρόμου με το Βιοτεχνικό Πάρκο που επιδιώκεται να δημιουργηθεί κοντά στα Καλύβια, προβλέπει πιθανή αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του ΝΑΤΟ, ανισόπεδους κόμβους, υπόγειες διαβάσεις κλπ. Το έργο περιλαμβάνει και απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περιπου 10 εκατ. ευρώ. Ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα