Connect with us

Ιόνια Οδός

Ιόνια Οδός: Παραδόθηκε η παράκαμψη Αγρινίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Στις 28 Μαΐου 2009 το πρώτο τμήμα αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού είναι γεγονός!! Είναι ο  αυτοκινητόδρομος που θα ενώσει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα και κατ επέκταση μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακαβιά.
Η ευρεία παράκαμψη του Αγρινίου μήκους 34 χλμ. και συγκεκριμένα του τμήματος από τον κόμβο Κεφαλόβρυσου ως τον κόμβο Κουβαρά. Είναι ένα έργο που ξεκίνησε αρχές της δεκαετίας όπου κατασκευάστηκαν 17χλμ και με νέα σύμβαση το 2005 με χρόνο περάτωσης 4 χρόνια για τα υπόλοιπα χλμ. Έτσι λοιπόν παραδίδεται στους κατοίκους του Αγρινίου αλλά και τους χρήστες του μέχρι σήμερα δρόμου δολοφόνου Αντίρριο-Γιάννενα.
Το συγκεκριμένο έργο θα επιφέρει και την πρώτη μείωση χρόνου καθώς η διάνυση του μειώνεται κατά 30 λεπτά ενώ και η απόσταση μειώνεται κατά 11,5 χλμ. Είναι και τα πρώτα χιλιόμετρα που ο οδηγός θα αισθάνεται ασφαλής μέχρι να ξαναμπεί στο αίσχος της Εθνικής. ¶λλη μια πρωτιά είναι πως είναι το πρώτο τμήμα αυτοκινητόδρομου στη Δυτική Στερεά…

Στην επίσκεψη του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ για την παράδοση του τμήματος αυτού σχολιάστηκε πως “Ίσως το πιο επικίνδυνο, το πιο φονικό τμήμα του παλαιού εθνικού δικτύου σήμερα γίνεται επιτέλους παρελθόν. Αρκεί να σας πω ότι σε αυτό το κομμάτι που αντικαθίσταται σήμερα, είχαμε κατά μέσο όρο τον τραγικό απολογισμό των 87 τραυματιών και 10 νεκρών ετησίως. Για να μην αναφερθώ στην αποφράδα χρονιά του 2005, όταν είχαμε 116 τραυματίες και 18 νεκρούς. Αριθμοί απίστευτοι, κόστος σε ανθρώπινες ζωές αβάστακτο, το οποίο ήταν ο σημαντικότερος λόγος, το ισχυρότερο κίνητρο για να πούμε «ως εδώ» και να εργαστούμε σκληρά για να κάνουμε πραγματικότητα αυτόν το νέο δρόμο”.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η τυπική διατομή της παράκαμψης συνολικού πλάτους 24,50 μ. αποτελείται από 2 λωρίδες κυκλοφορίας και ΛΕΑ ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα. Είναι ένας δρόμος στον οποίον τηρούνται πλήρως όλες οι διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας.
Είναι ένα τεχνικά εντυπωσιακό έργο. Το τμήμα αυτό περιλαμβάνει γέφυρα μήκους 690μ. στον Αχελώο, κοιλαδογέφυρα μήκους 140μ.στην περιοχή Αγγελοκάστρου και πλήθος μικρών και μεγάλων τεχνικών απαραίτητων για την αποκατάσταση του τοπικού δικτύου και την αποχέτευση της περιοχής, την κατασκευή των Ανισόπεδων Κόμβων Ρίγανης και Κουβαρά, καθώς και παράπλευρο οδικό δίκτυο.

Η ιδιαιτερότητα του έργου ήταν η ακαταλληλότητα των εδαφών από τα οποία διέρχεται η χάραξη στο μεγαλύτερο μέρος της, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο των επιχωμάτων του δρόμου να κατασκευαστεί με οπλισμένο από γεωΰφασμα επίχωμα.
Επίσης, σημαντικό τμήμα της χάραξης διέρχεται στην περιοχή μεταξύ λίμνης Οζερού και ποταμού Αχελώου, η οποία σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων κατακλύζεται με αποτέλεσμα να ληφθούν σημαντικά μέτρα για την προστασία του δρόμου.
Η παράκαμψη Αγρινίου συνδέεται με την Ιόνια Οδό νότια στον Ανισόπεδο Κόμβο Κεφαλόβρυσου, ο οποίος θα κατασκευαστεί από το έργο Παραχώρησης και βόρεια στον Ανισόπεδο Κόμβο Κουβαρά, ο οποίος κατασκευάστηκε από την εργολαβία.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
Αυτή είναι η πρώτη παράδοση και εγκαινιάζει την Ιόνια Οδό. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης μέσα σε 40 μήνες δηλαδή μέχρι 19.04.2011 προβλέπεται με αποκλειστική προθεσμία η ολοκλήρωση του τμήματος Αντιρρίου – Αγρινίου. Και μέχρι το τέλος του 2013, η ολοκλήρωση όλου του άξονα της Ιόνιας Οδού.
Σήμερα επίσης δημοπρατείται εκ νέου ο πρώτος παράπλευρος της Ιόνιας Οδού Ακτίο-Αμβρακία για τρίτη φορά.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα