Connect with us

Μετρό Αθήνας

Συγχώνευση Μετρό – ΗΣΑΠ

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ενεργοποίηση της διαδικασίας συγχώνευσής τους πρόκειται να προχωρήσουν ο Ηλεκτρικός και το Μετρό, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΔΕΚΟ, η οποία ενέκρινε κατά πλειοψηφία την τοποθέτηση του νέου Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΑΜΕΛ Σ. Μιχαλόπουλου. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι δύο εταιρίες θα έχουν κοινό διοικητικό συμβούλιο, προϋπόθεση που κρίνεται απαραίτητη για την εύρυθμη κοινή λειτουργία τους, αλλά και για λόγους μείωσης του κόστους.

Ο κ. Ρέππας έκανε επίσης λόγο για ένα νέο συγκοινωνιακό χάρτη Αττικής που προωθείται, ώστε σε συνεργασία τα μέσα μεταφοράς να εξυπηρετούν τον πολίτη, χωρίς να χρησιμοποιεί ΙΧ. Η αλλαγές στη διοικητική δομή των συγκοινωνιακών φορέων που υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκτός από την παροχή καλύτερων υπηρεσιών έχουν παράλληλα στόχο να μειώσουν και τα σημαντικά ελλείμματα που δημιουργούν όλες αυτές οι εταιρείες. Με το νέο συγκοινωνιακό μοντέλο που προωθείται, το Μετρό, που βρίσκεται σε φάση επέκτασης του δικτύου του και ο ΗΣΑΠ, στον οποίο αυτή την εποχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα έργων για την αντικατάσταση της γραμμής, θα αναλάβουν τον κύριο όγκο των μετακινήσεων στο Λεκανοπέδιο, ενώ οι εταιρείες ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ θα περιοριστούν σε τροφοδοτικό ρόλο των μέσων σταθερής τροχιάς. Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιούν κυρίως διαδρομές προς τους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, μειώνοντας μετά και την ολοκλήρωση των εκτελούμενων έργων τα δρομολόγια κορμού που εκτελούν.

Με τον τρόπο αυτόν υπολογίζεται ότι θα γίνει καλύτερη εκμετάλλευση των πόρων των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, αφού θα επιτρέψει να απελευθερωθούν λεωφορεία και τρόλεϊ από περιοχές που εξυπηρετούνται με μετρό, ηλεκτρικό ή τραμ και να κατευθυνθούν σε περιοχές που σήμερα δεν εξυπηρετούνται επαρκώς. Η αναδιάρθρωση αυτή μπορεί να επιτρέψει και την επέκταση σε περιοχές που σήμερα δεν καλύπτονται καθόλου από τα αστικά μέσα μεταφορών. Σωρευμένα ελλείμματα 17 δισ. ευρώ Στόχος της αναδιάρθρωσης που σχεδιάζει το υπουργείο Μεταφορών είναι η μείωση των ελλειμμάτων που σωρευτικά για τους συγκοινωνιακούς φορείς υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη μερίδα στο τεράστιο έλλειμμα έχει ο ΟΣΕ, το συσσωρευμένο έλλειμμα του οποίου έχει ξεπεράσει τα 9,2 δισ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο οργανισμό το υπουργείο σχεδιάζει επίσης πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, το οποίο θα αφορά στην υλοποίηση του σχεδίου λειτουργικού διαχωρισμού. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί το νέο σχέδιο, το οποίο ετοιμάζει ο σύμβουλος και στο οποίο θα καταγράφονται οι επόμενες κινήσεις, προκειμένου να δοθεί λύση σε ένα από στα προβλήματα του Οργανισμού, ο οποίος τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υπερδιπλασιάσει τις δαπάνες μισθοδοσίας, την ώρα που το προσωπικό του έχει μειωθεί κατά 2.200 άτομα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, ο ΟΣΕ θα αναλάβει χρέη διαχειριστή της σιδηροδρομικής υποδομής, αλλά και την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, η ΕΡΓΟΣΕ θα παραμείνει αυτοτελής εταιρεία όπως και σήμερα και θα δραστηριοποιείται στον τομέα των σιδηροδρομικών έργων, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αποτελέσει την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία, η οποία δεν θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό. Εξαίρεση θα αποτελούν οι γραμμές στις οποίες το κράτος θα υποχρεούται να παρέχει δημόσια υπηρεσία (άγονες γραμμές). Οι γραμμές αυτές θα χρηματοδοτούνται από το δημόσιο κατά το πρότυπο των αεροπορικών μεταφορών.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα