Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Συγκοινωνίες: έρχεται το ηλεκτρονικό εισιτήριο και στην Αθήνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Προχωράει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο προκειμένου να τερματιστεί και το φαινόμενο της παραχάραξης πλαστών εισιτηρίων που σήμερα φτάνει σε ποσοστά που αγγίζουν ακόμα και το 40% προκαλώντας πολύ μεγάλες οικονομικές απώλειες στους δύο οργανισμούς ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ.

Πριν λίγο καιρό προκηρύχθηκε διεθνής δημόσιος διαγωνισμός μέσω ΣΔΙΤ με την ονομασίαΜελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις εταιρίες του ομίλου ΟΑΣΑ με ΣΔΙΤ“.

Για την υλοποίηση του έργου της διασφάλισης της βιωσιμότητας του συστήματος αστικών συγκοινωνιών που αφορά στο ηλεκτρονικό εισιτήριο, ο διαγωνισμός για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου (ΑΣΣΚ) αποτελεί τη σημαντικότερη δράση για τη μείωση της λαθρεπιβίβασης σε ποσοστά μικρότερα από αυτό σε αντίστοιχες πρωτεύουσες της Ευρώπης και τον εκμηδενισμό στη διακίνηση πλαστών εισιτηρίων.

Ο διαγωνισμός για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου έχει προϋπολογισμό 94 εκατ. ευρώ και ο ΟΑΣΑ θα συμμετέχει στη χρηματοδότηση του κόστους κατασκευής με επιπλέον καταβολή ποσού, που θα ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ, μέσω προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο διαγωνισμός αφορά στην υλοποίηση Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, που θα εφαρμοστεί στη γεωγραφική περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ και θα καλύπτει επιχειρησιακά το σύνολο των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αττικής.

Τα σημερινά προϊόντα χάρτινου εισιτηρίου καθώς και οι κάρτες απεριορίστων θα αντικατασταθούν από ηλεκτρονικά, γεγονός που θα επιτρέψει αφενός την εφαρμογή δικαιότερων χρεώσεων στους επιβάτες ανάλογα με τις αποστάσεις που διανύουν ή τον χρόνο κατά τον οποίο πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους (π.χ. μείωση της τιμής του κομίστρου τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες κ.λπ.), αφετέρου τον έλεγχο του συστήματος πωλήσεων ώστε να παταχθεί το φαινόμενο της διακίνησης πλαστών εισιτηρίων.

Τα εισιτήρια του μέλλοντος
Το νέο ηλεκτρονικό εισιτήριο θα έχει τρεις διαφορετικές επιλογές:

Α) Στο πολλαπλό εισιτήριο, σε μία ηλεκτρονική κάρτα μνήμης θα είναι αποθηκευμένος συγκεκριμένος αριθμός διαδρομών που θα αφαιρούνται κάθε φορά όπου ο χρήστης θα πραγματοποιεί μία. Πρόκειται για τύπο εισιτηρίου που αφορά κυρίως σε περιστασιακούς χρήστες και θα γεμίζει από σημεία πώλησης εισιτηρίων.

Β) Ο δεύτερος τύπος εισιτηρίου είναι η έξυπνη κάρτα, η οποία θα αντικαταστήσει τις μηνιαίες και ετήσιες κάρτες απεριορίστων διαδρομών, με κόμιστρο χαμηλότερο από εκείνο του πολλαπλού εισιτηρίου.

Γ) Για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν σποραδικά τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα υπάρχει και η επιλογή αποστολής γραπτού μηνύματος μέσω κινητού τηλεφώνου, επαναφόρτισης μέσω Διαδικτύου ή ηλεκτρονικής τραπεζικής συναλλαγής e-banking.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα δύο έργα του ΟΑΣΑ για το αυτόματο σύστημα συλλογής κομίστρου καθώς και το σύστημα τηλεματικής είναι τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών και επίσης τα πρώτα που συνδυάζουν κοινοτική και ιδιωτική χρηματοδότηση.

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ 6

Ενδιαφέρον από έξι συνολικά σχήματα συγκέντρωσε ο διαγωνισμός του ΟΑΣΑ για το Αυτόματο Σύστημα Συλλογής Κομίστρου (ΑΣΣΚ).

Ειδικότερα, έπειτα από δύο αναβολές, ο διαγωνισμός πέρασε στην επόμενη φάση καθώς χθες κατατέθηκαν φάκελοι ενδιαφέροντος από τα εξής σχήματα:
1. Intrakom IT Service – Intrasoft International – Intrakom Telecom – Intrakat
2. Intrasystema
3. Τέρνα Ενεργειακή – LG – CNS.CO
4. ATESE S.A.
5. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ – UNISYSTEMS
6. ERICSSON HELLAS

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέντε από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό για το ΑΣΣΚ έχουν επίσης κατεβάσει συμμετοχή και στον άλλο μεγάλο διαγωνισμό του ΟΑΣΑ, που αφορά στην υλοποίηση του συστήματος τηλεματικής.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα