Connect with us

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Συγκοινωνίες Αθήνας: Ανησυχία από την απόσυρση μεγάλου αριθμού λεωφορείων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Στη συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα διαμορφώσει προτάσεις για τη βελτίωση του στόλου των λεωφορείων και των τρόλεϊ της πρωτεύουσας και θα αξιολογήσει τις ανάγκες της εταιρείας, προχώρησε η διοίκηση της ΟΣΥ ΑΕ εν όψει της απόσυρσης ανησυχητικά μεγάλου αριθμού οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας λόγω της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ο συγκοινωνιακός φορέας θα διερευνήσει τη χρηματοδότηση των αναγκών της μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αν και τα κονδύλια του σχετικού επιχειρησιακού προγράμματος (Υποδομές & Περιβάλλον) είναι δεσμευμένα σε μεγάλα έργα και τα διαθέσιμα χρήματα είναι ελάχιστα.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στη «Δι@ύγεια», συστάθηκε επιτροπή για «τη διαμόρφωση πρότασης βελτίωσης του στόλου και την αξιολόγηση των αναγκών προμήθειας νέων λεωφορείων ή τρόλεϊ». Έργο της είναι η αξιολόγηση των υφιστάμενων στοιχείων για τη λειτουργική κατάσταση του στόλου της ΟΣΥ, την αποτύπωση των μεσοπρόθεσμων αναγκών και τον χρονικό καταμερισμό τους.

Επίσης, η Επιτροπή θα αναλάβει την αξιολόγηση των δυνατοτήτων «αξιοποίησης ενδεχόμενων δράσεων με σκοπό την αξιοποίηση του εγχώριου δυναμικού της χώρας συνδυαστικά ή μη» για την προμήθεια λεωφορείων.

Στόχος της εταιρείας, όπως αναφέρεται, είναι η βελτίωση του στόλου, η κάλυψη συνδυασμένων δράσεων που θα απαιτηθούν από τον ανασχεδιασμό του συγκοινωνιακού έργου και η χρήση οχημάτων και τεχνολογιών και μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον.

Η Επιτροπή θα καταθέσει πρόταση «για τις δυνατότητες βελτίωσης του στόλου και προμήθειας νέων οχημάτων με τον ταυτόχρονο προσδιορισμό του τύπου και του αριθμού αυτών».

Οι ανάγκες προσδιορίζονται -μεταξύ άλλων- από τον «ανασχεδιασμό της παραγωγής συγκοινωνιακού έργου και τις προς υλοποίηση κατευθυντήριες γραμμές δράσεις του ΟΑΣΑ» και τις πραγματικές ανάγκες της ΟΣΥ σε συγκεκριμένους τύπους και τεχνολογίες οχημάτων, λαμβάνοντας υπόψη τη φιλικότητα προς το περιβάλλον, τις νέες τεχνολογίες, τις δαπάνες συντήρησης και την ηλικία του υφιστάμενου στόλου.

Συνάρτηση της μελέτης αυτής θα είναι και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος ανάπτυξης των μέσων σταθερής τροχιάς της Αττικής, επισημαίνεται στο έγγραφο. Σημειωτέον ότι πέραν των εν εξελίξει έργων στις επεκτάσεις του μετρό και του τραμ προς τον Πειραιά, όπως παρατηρούν κύκλοι της κατασκευαστικής αγοράς, ακόμη και εάν αύριο το πρωί «έκλεινε» η χρηματοδότηση και δημοπρατούνταν η γραμμή 4 του μετρό, εργοτάξια δεν θα στήνονταν πριν το 2018.

Μελέτες

Η επεξεργασία των στοιχείων, αναφέρεται, θα γίνει βάσει των υπαρχουσών μελετών πρόβλεψης του συγκοινωνιακού έργου της ΟΣΥ για την επόμενη πενταετία και των πολιτικών ανανέωσης του στόλου.

Σύμφωνα με μελέτη της ΟΣΥ, που έφερε στο φως «Το Βήμα της Κυριακής», φέτος θα ξεκινήσει η μείωση του στόλου της εταιρείας σε λεωφορεία και τρόλεϊ, λόγω της ηλικίας τους, της περιβαλλοντικής νομοθεσίας (αποκλείεται η χρήση οχημάτων ηλικίας άνω των 22 ετών) και των τεχνικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, αυτό θα έχει ως άμεση επίπτωση ο ενεργός στόλος των λεωφορείων και των τρόλεϊ να μειωθεί κατά 22% και 38% αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η ΟΣΥ να οδηγηθεί σε περικοπή δρομολογίων, αφού ήδη το συγκοινωνιακό πρόγραμμα «βγαίνει» με τεράστιες δυσκολίες.

Σύμφωνα με τις προβολές της ίδιας μελέτης, το 2023 θα έχουν απομείνει μόλις 800 από τα περισσότερα από 2.000 διαθέσιμα σήμερα λεωφορεία.

Έτσι, το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών αναζητεί τουλάχιστον 80 εκατ. ευρώ προκειμένου να ανανεώσει τον στόλο και να συνεχίσει να εκτελεί το υφιστάμενο συγκοινωνιακό έργο.

Η ΟΣΥ έχει ζητήσει την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ της κατ’ ελάχιστον προμήθειας 120 αρθρωτών πετρελαιοκίνητων λεωφορείων (τουλάχιστον Euro VI), προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ και 180 τυπικών πετρελαιοκίνητων λεωφορείων (τουλάχιστον Euro VI), προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ. Επίσης, έχει προτείνει σε επόμενη φάση να γίνει προμήθεια 45 τυπικών τρόλεϊ νέας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, με απόφαση της διοίκησης συστάθηκε άλλη επιτροπή η οποία θα αποτυπώσει -μεταξύ άλλων- τις ανάγκες των υποδομών της εταιρείας σε αναγκαία έργα ενεργειακής αναβάθμισης, την προσαρμογή στις απαιτήσεις περιβαλλοντικής διαχείρισης και εναρμόνισης του συνόλου των υποδομών στις απαιτήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας περί αδειών λειτουργίας κτλ.

Οι συγκεκριμένες δράσεις εξετάζεται να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, με στόχο να αποτελέσει μέρος ενός συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων της εταιρείας.

Πηγή: Αχιλλέας Χεκίμογλου-Το Βήμα
Ακολουθήστε τον Αχιλλέα Χεκίμογλου στο twitter

image_pdfimage_print

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Η ΤΕΜΚΑΤ μειοδότησε στο σημαντικό έργο λυμάτων στον Τύρναβο

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με επιτυχία διεξήχθη η δημοπράτηση για το σημαντικό έργο κατασκευής δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Δ.Κ. Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7.970.448,74 ευρώ.

Μειοδότης από την διαγωνιστική διαδικασία αναδείχθηκε η ΤΕΜΚΑΤ Οικοδομική με ποσοστό έκπτωσης 62,51%. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Τυρνάβου.

Το έργο δημοπρατήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2017 συγκεντρώνοντας πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Φορέας Υλοποίησης είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής. Αυτό σημαίνει αν το έργο υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Ε.Π. ΥΜΕ-ΠΕΡΑΑ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει 2 υποέργα. Πιο αναλυτικά:
Υποέργο 1: Κατασκευή εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Δ.Κ. Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου (συνεχιζόμενη εργολαβία)
Ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών των επιμέρους μονάδων της ΕΕΛ ως κάτωθι:
1. Από την μονάδα βοθρολυμάτων θα εκτελεστεί το 22% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
2. Από την μονάδα προεπεξεργασίας θα εκτελεστεί το 100% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
3. Από τις δεξαμενές βιολογικής επεξεργασίας (οξειδωτικές τάφροι)–μεριστής καθιζήσεων, θα εκτελεστεί το 5% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας
4. Από τις δεξαμενές τελικής καθίζησης, θα εκτελεστεί το 3% των εργασιών ΠΜ, το 80% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
5. Από την Δεξαμενή χλωρίωσης –αποχλωρίωσης –μετρητής παροχής, θα εκτελεστεί το 12% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
6. Από την αντλιοστάσιο ανακυκλοφορίας και περίσσειας ιλύος, θα εκτελεστεί το 23% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
7. Από το κτίριο πάχυνσης –αφυδάτωσης θα εκτελεστεί το 24% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
8. Από το κτίριο απολύμανσης θα εκτελεστεί το 20% των εργασιών ΠΜ, το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.
9. Από το κτίριο διοίκησης, θα εκτελεστεί το 28% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
10. Από το κτίριο ενέργειας, έχει εκτελεστεί, το 25% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
11. Από την ηλεκτρολογική εγκατάσταση–κέντρο ελέγχου–αυτοματισμοί, θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ και ΗΛΜ.
12. Από τον βοηθητικό και εργαστηριακό εξοπλισμό θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ, ΗΛΜ και εργασιών επεξεργασίας.
13. Από τις σωληνώσεις, θα εκτελεστεί το 65% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
14. Από την οδοποιία, θα εκτελεστεί το 80% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
15. Από την διαμόρφωση χώρου–βοηθητικά δίκτυα, θα εκτελεστεί το 55% των εργασιών ΠΜ και το 100% των εργασιών ΗΛΜ.
16. Από την απόσμηση, θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ, ΗΛΜ και των εργασιών επεξεργασίας.
17. Από την λειτουργία των εγκαταστάσεων, θα εκτελεστεί το 100% όλων των εργασιών ΠΜ και ΗΛΜ.
18. Από την βιολογική απομάκρυνση αζώτου, θα εκτελεστεί το 100% των εργασιών ΗΛΜ και το 100% των εργασιών επεξεργασίας.

Υποέργο 2: Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην Δ.Κ. Αμπελώνα του Δήμου Τυρνάβου

ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Ερώτηση Καραμανλή για την απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού των ΣΤΑ.ΣΥ και Ο.ΣΥ.

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ερώτηση προς του Υπουργούς Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών κατέθεσε ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, σε συνέχεια πληροφοριών που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες  ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης επέστρεψε ανεπικύρωτους τους Προϋπολογισμούς των εταιρειών ΣΤΑ.ΣΥ. Ο.ΣΥ. για το 2017.

Η κύρια αιτία άρνησης προσυπογραφής φέρεται να οφείλεται στην συμπερίληψη στους προϋπολογισμούς μισθολογικών αυξήσεων 2% και 4%, καθώς και άλλων πρόσθετων απολαβών, την ίδια ώρα οι δυο αυτές εταιρίες θα εμφανίσουν έλλειμμα το 2017, που θα αγγίζει τα 61 εκατ. ευρώ.

Αυτή η ενέργεια του κου Χουλιαράκη έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, για το ότι η πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης έχει οδηγήσει τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών σε διάλυση, βουλιάζοντάς τον κι αυτόν στα χρέη, όταν στις αρχές του 2015 τον είχε παραλάβει με λειτουργικό πλεόνασμα. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
 
Προς:

– τον Υπουργό Οικονομικών [Υπόψη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών]
– τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Απόρριψη του σχεδίου προϋπολογισμού των ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. και Ο.ΣΥ. Α.Ε.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που είδαν προσφάτως το φως της δημοσιότητας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκης επέστρεψε ανεπικύρωτους τους Προϋπολογισμούς των εταιρειών «Σταθερές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.) και «Οδικές Συγκοινωνίες Α.Ε.» (Ο.ΣΥ. Α.Ε.) για το 2017.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κύρια αιτία άρνησης προσυπογραφής αποτελεί η συμπερίληψη στους προϋπολογισμούς μισθολογικών αυξήσεων 2% και 4%, καθώς και άλλων πρόσθετων απολαβών, την ίδια ώρα οι δυο αυτές εταιρίες θα εμφανίσουν έλλειμμα το 2017, που θα αγγίζει τα 61 εκατ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, ο κ. Χουλιαράκης έρχεται να επιβεβαιώσει εμμέσως τα όσα κατά καιρούς υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, για το ότι η πολιτική της παρούσας Κυβέρνησης έχει οδηγήσει τον τομέα των αστικών συγκοινωνιών σε διάλυση, βουλιάζοντάς τον κι αυτόν στα χρέη, όταν στις αρχές του 2015 τον είχε παραλάβει με λειτουργικό πλεόνασμα.

Συνεπεία των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

– Κατατέθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης, στο οποίο περιλαμβάνονταν μισθολογικές αυξήσεις, καθώς και πρόσθετα επιδόματα;

– Το σχέδιο αυτό ΚΥΑ συνυπογράφηκε ή όχι από τον Αναπλ. Υπουργό Οικονομικών; Στην περίπτωση μη συνυπογραφής του, ποιο ήταν το σκεπτικό απόρριψής του;

– Πόσο προϋπολογίζεται να είναι το ύψος των ελλειμμάτων των εταιρειών ΣΤΑ.ΣΥ. και Ο.ΣΥ. για το 2017;

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Συγκοινωνίες - Mεταφορές

Νέο κύκλο επαφών ξεκινούν οι απλήρωτοι υπάλληλοι ΟΑΣΘ με Σπίρτζη

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα διορία στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μέχρι και το Σάββατο 12 Νοεμβρίου δίνουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, καθώς μετά την πληρωμή των δεδουλευμένων δύο μηνών έχουν άλλους δύο μήνες χωρίς να καταβληθεί ο μισθός τους. Το δίμηνο συμπληρώνεται και τυπικά στις 12 Νοεμβρίου, ενώ οι εργαζόμενοι δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο και νέων κινητοποιήσεων.

«Έχουμε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και περιμένουμε απάντηση από τη διοίκηση του ώστε να δούμε τι θα γίνει με το θέμα της μισθοδοσίας», ανέφερε στη Thessnews ο πρόεδρος των εργαζόμενων του Οργανισμού, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Όπως λέει, μάλιστα, εφόσον δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς κυβέρνησης τότε θα αποφασίσουν τον τρόπο των κινητοποιήσεων τους. Οι εργαζόμενοι είχαν δρομολογήσει τον νέο κύκλο των κινητοποιήσεων τους, ωστόσο το θέμα είχε «παγώσει» λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού, αφού κανείς δεν γνώριζε τι μέλει γενέσθαι με το μέλλον του Χρήστου Σπίρτζη.

Εφόσον παρέμεινε στο υπουργείο άμεσα οι εργαζόμενοι κινήθηκαν προς νέο κύκλο επαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ο έλεγχος στα οικονομικά του Οργανισμού μετά από παρέμβαση εισαγγελέα.

Πηγή: aftodioikisi.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα