Την ώρα που στην Πάτρα παρατηρείται μια σχετική στασιμότητα στο θέμα του Αυτοκινητοδρομίου της Χαλανδρίτσα στη Δραπετσώνα έχουν ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να κατασκευαστεί πίστα προδιαγραφών F1, στην πρώην βιομηχανική περιοχή των λιπασμάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, θεωρώντας ότι η ανάγκη για επενδύσεις, ώστε να ανακάμψει η οικονομία, τώρα είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Η σχετική πρόταση ονομάστηκε «Διέλπις F1».
Βέβαια, με προϋπολογισμό 500 εκατομμυρίων ευρώ η ολοκλήρωση του όλου εγχειρήματος φαντάζει στις μέρες μας μια τεράστια πολυτέλεια. Ωστόσο, ο εμπνευστής της ιδέας, αρχιτέκτονας Θανάσης Παπαθεοδώρου, αλλά και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, Λουκάς Τζανής, που πήρε την πρωτοβουλία, εμφανίζονται αισιόδοξοι και ισχυριζόμενοι ότι θα παλέψουν μέχρι τέλους θεωρούν ότι θα τα καταφέρουν.
Παράλληλα, είναι σίγουροι ότι, εφόσον ο Μπέρνι Εκλεστον ανάψει το πράσινο φως, θα βρεθούν επενδυτές. Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν, είναι η ίδια η Ομοσπονδία που προτείνει στη Δραπετσώνα χρηματοδότες (!) με τη σημείωση ότι το κράτος δεν θα συμμετάσχει. Το σχέδιο προβλέπει μια ιδιωτική επένδυση. Η πίστα από μόνη της κοστίζει 100 εκατομμύρια, αλλά θα πλαισιωθεί από ξενοδοχείο 5 αστέρων, μαρίνα, μουσείο και πολυχώρους με εμπορικά κέντρα.
Ο δήμαρχος, Λουκάς Τζανής, από την πλευρά του, θεωρεί πως το σχέδιο είναι βιώσιμο οικονομικά και εξαιρετικό όσον αφορά το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κομμάτι, αφού 250 στρέμματα θα γίνουν πράσινο, ενώ θα ανοίξουν περίπου 3.500 θέσεις εργασίας για τους δημότες. Ο χώρος ανήκει στον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και το Δημόσιο (31%), την Εθνική Τράπεζα, την ΑΓΕΤ Ηρακλής και τα Ελληνικά Πετρέλαια (69%). Οπως ανέφερε ο κ. Παπαθεοδώρου όλοι εμφανίζονται θετικοί.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΟΛΠ Α.Ε., Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα σε σχετικό αφιέρωμα της «Καθημερινής» τα εξής: «Είναι μια προκλητική επενδυτική πρόταση που εκτός των άλλων δίνει μια διέξοδο στον ΟΛΠ, ο οποίος εδώ και χρόνια λέει ότι το μεγάλο όφελος για την περιοχή είναι η παράκτια ζώνη και οι τυχόν μαρίνες που θα γίνουν.
Κι επειδή έχω βαρεθεί να δέχομαι αναλύσεις και προτάσεις, γιατί πολλά σκάφη έφυγαν από την Ελλάδα, μια μαρίνα θα προσέλκυε επαγγελματικά σκάφη, τα οποία αφήνουν χρήματα και θέσεις εργασίας, ενώ θα βοηθούσε και τη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη».
Πηγή:kathimerini.gr