Connect with us

Έργα πόλης

Ευρυζωνικότητα: προσκλήσεις για προγράμματα ύψους 383,5 εκ. ευρώ

Δημοσιεύθηκε

στις

Τρεις νέες προσκλήσεις, συνολικού προϋπολογισμού 383,5 εκατ. ευρώ, από το Επιχειρησιακό ΠρόγραμμαΨηφιακή Σύγκλιση” και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών στη χώρα μας.

Η πρώτη πρόσκληση (Πρόσκληση 32), προϋπολογισμού 175 εκατ. ευρώ, με τίτλοΔίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ“, απευθύνεται στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και αφορά την επέκταση και συνέχιση του “Δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι”, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και προσφέρει δικτυακές υπηρεσίες σε 4.500 κτίρια φορέων του ελληνικού δημοσίου εδώ και 6 χρόνια (2006-2011).

«Η ενίσχυση και ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου», τόνισε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θάνος Μωραΐτης, σημειώνοντας ότι «τα οφέλη στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας θα είναι πολλαπλάσια», ενώ έκανε λόγο και «για δημιουργία εκατοντάδων νέων θέσεων εργασίας».

Η πρόσκληση αποσκοπεί στην υλοποίηση έργου το οποίο θα περιλαμβάνει:

– Την ένταξη κάθε κτιρίου δημόσιου φορέα στο Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ (εκτιμώνται σε τουλάχιστον 30.000 κτίρια συμπεριλαμβανομένων των σχολείων)

– Την αναβάθμιση του βαθμού ευρυζωνικότητας του ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι

– Την αναβάθμιση των υφιστάμενων υπηρεσιών και ιδιαίτερα της ασφάλειας του Δικτύου

– Την παροχή νέων υπηρεσιών προστιθεμένης αξίας

Επιπλέον, στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, πρόκειται να αξιοποιηθούν οι δημόσιες ευρυζωνικές υποδομές ΜΑΝ (Μητροπολιτικά Δίκτυα Οπτικών Ινών), που κατασκευάστηκαν στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού ΠρογράμματοςΚοινωνία της Πληροφορίας“, καθώς και ο υφιστάμενος δικτυακός και τηλεφωνικός εξοπλισμός του ΣΥΖΕΥΞΙΣ Ι.

Η δεύτερη πρόσκληση (Πρόσκληση 33), προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, με τίτλοΟλοκλήρωση Μητροπολιτικών Δακτυλίων (ΜΑΝ) με Εθνικά Δίκτυα“, αποσκοπεί στη λειτουργική και τεχνική ολοκλήρωση των Μητροπολιτικών Ευρυζωνικών Δικτύων Οπτικών Ινών (ΜΑΝ), τα οποία υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ και προσφέρουν υπηρεσίες διασύνδεσης υψηλής ταχύτητας σε τοπικό επίπεδο, σε φορείς δημόσιου ενδιαφέροντος σε 68 πόλεις της χώρας (εκτός της Περιφέρειας Αττικής και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης).

Για την υποστήριξη των παραπάνω, η προτεινόμενη πράξη θα πρέπει να υλοποιεί δράσεις όπως:

Παροχή υπηρεσιών ολοκλήρωσης των ΜΑΝ με το Δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ σε τεχνικό επίπεδο

Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της λειτουργίας της παραπάνω υποδομής

Η τρίτη πρόσκληση (Πρόσκληση 34) που ανακοινώνεται από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προϋπολογισμού 201,5 εκατ. ευρώ, με τίτλοΑνάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε λευκές αγροτικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας“, αποσκοπεί στην κάλυψη των αγροτικών περιοχών της χώρας με διαδικτυακή υποδομή υψηλής ταχύτητας.

Για την υλοποίηση της δράσης αυτής, οι πόροι που θα αξιοποιηθούν προέρχονται τόσο από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ) “Ψηφιακή Σύγκλιση” όσο και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, από το οποίο έχουν εκχωρηθεί 50 εκατ. ευρώ, καθώς με κοινή απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, (για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (για το ΕΠΨηφιακή Σύγκλιση“), αποφασίστηκε η ενιαία αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και ο ενιαίος σχεδιασμός της δράσηςΑνάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών στις αγροτικές περιοχές της χώρας χωρίς υφιστάμενο δίκτυο“, με την ευθύνη της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού Αντώνη Μαρκόπουλο, «η γεφύρωση του ευρυζωνικού χάσματος, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες, αποτελεί όχι μόνο προτεραιότητα αλλά και άμεση ανάγκη, προκειμένου να ανταπεξέλθουμε με επιτυχία στις οικονομικές προκλήσεις τόσο του παρόντος, όσο και του μέλλοντος. Οι αναβαθμισμένες διαδικτυακές υποδομές, τόσο για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, όσο και για τη Δημόσια Διοίκηση, είναι απαραίτητο εργαλείο, ικανό να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες απασχόλησης, επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και ανταγωνιστικής παρουσίας της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο».

«Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης βάζει το δικό του κομμάτι στο παζλ του ψηφιακού χάρτη της χώρας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις αγροτικές περιοχές», ανέφερε από την πλευρά του ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Βαγγέλης Διβάρης.

Οι Προσκλήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο πολιτικών του Επιχειρησιακού ΠρογράμματοςΨηφιακή Σύγκλιση“, με τη συνδρομή πόρων των ΠΕΠ (Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα), καθώς και του Προγράμματος Αγροτικής ΑνάπτυξηςΠρόσκληση 34) και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικές πληροφορίες για τις Προσκλήσεις βρίσκονται διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΕΠΨηφιακή Σύγκλιση“, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.digitalplan.gov.gr, καθώς και στο www.agrotikianaptixi.gr .

Πηγή: ypodomes.com

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα