Νίκος
Καραγιάννης

Με φιλόδοξους στόχους συνεχίζει την παρουσία της στην Ελλάδα η Uber βάζοντας στο κάδρο στις πράσινες μεταφορές. Η Σαρίτα Βαρούχ, Country Manager στην Ελλάδα στην παρουσία της στο webinar με τίτλο “Sustainable Urban Mobility” ανέφερε πως η εταιρεία έχει στόχο το 2040 όλες οι μετακινήσεις να γίνονται με οχήματα zero emission.

Ακόμα νωρίτερα, μέχρι το 2025, σε επτά μεγάλες πόλεις η UBER σχεδιάζει το 50% των μετακινήσεων να γίνονται με οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων. Παράλληλα η ίδια ήταν σαφής όσον αφορά την συνεισφορά των μοντέλων sharing ή ενοικίασης αυτοκινήτου. Παράλληλα αποκάλυψε πως η Uber διαθέτει σε παγκόσμιο επίπεδο 800 εκατ. δολάρια στο δίκτυο των συνεργαζόμενων της, για να την αγορά οχημάτων μηδενικών ρύπων.

Σημαντικά οφέλη στην οικονομία

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συνεργασία της Uber με τα ταξί και τη συμμετοχή του κλάδου σε «υπηρεσίες on demand» η κα. Βαρούχ τόνισε: «Τα σημαντικά οφέλη που θα προκύψουν για την οικονομία, την απασχόληση και την ίδια την αγορά ισχύουν πρωτίστως για τα ταξί. Συνεργαζόμαστε με τον κλάδο και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς. Μέσα από τη συνεργασία μας βελτιώνεται η ίδια η υπηρεσία αλλά και η εμπειρία της μετακίνησης on demand. Στην Uber διεθνώς, από το 2019 και μετά αυξήσαμε σημαντικά τη συνεργασία μας με τον κλάδο. Κατά την άποψή μας, η ανάγκη μετάβασης σε νέο πλαίσιο προφανώς και πρέπει να εξασφαλίζει ότι τα ταξί θα μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της ψηφιακής επανάστασης».

Η Country Manager της Uber τόνισε πως “Οι μελέτες σχετικά με τα μοντέλα sharing ή ενοικίασης αυτοκινήτου δείχνουν σταθερά οφέλη για τις πόλεις. Σε αυτό κομβικό ρόλο διαδραματίζουν οι εφαρμογές στο κινητό μας. Με ελάχιστα κλικ πλέον εξασφαλίζουμε μετακίνηση. Κι όσο περισσότερο οι χρήστες χρησιμοποιούν τις εφαρμογές αυτές, τόσο περισσότερο οι ίδιες οι εφαρμογές έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά στις δημόσιες συγκοινωνίες. Αυτή είναι μία πραγματικότητα”.

Όπως ανέφερε η κα Βαρούχ, τα 2/3 των χρηστών εφαρμογών όπως της Uber αξιοποιούν τις υπηρεσίες μας, σε συνδυασμό με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ως εναλλακτική λύση στη χρήση ιδιωτικού αυτοκινήτου. Με μια μείωση 10 τοις εκατό στην ιδιοκτησία αυτοκινήτου ή πιο σωστά στην καθημερινή του χρήση, θα διπλασιαστεί η ζήτηση με μετακίνηση με άλλους τρόπους κινητικότητας. “Η τεχνολογία κατά συνέπεια θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε σημαντικές προκλήσεις και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής στις πόλεις” είπε χαρακτηριστικά.

Κλειδί η πολυτροπικοτητα

Η κα Σαρούχ έδωσε έμφαση στην δυνατότητα συνδυασμένης μετακίνησης λέγοντας πως “Η δυνατότητα να εξασφαλίσεις μετακίνηση μέσω εφαρμογών είναι πλέον όχι μόνο διαδεδομένη αλλά καθίσταται πολυτροπική. Χρειαζόμαστε στην περίπτωση αυτή αξιόπιστες συνδυαστικές, άνετες λύσεις. Για πολλές μετακινήσεις, μπορεί να είναι γρηγορότερο ή φθηνότερο να πάρουμε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, ένα ηλεκτρικό σκούτερ ή μέσα μαζικής μεταφοράς. Η νέα πλατφόρμα κινητικότητας της Uber παρέχει αυτές τις αξιόπιστες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις έναντι χρήσης ΙΧ. Η δυνατότητα χρήσης τέτοιων λύσεων μπορούν να συνυπάρχουν στην εφαρμογή της Uber. Αυτό αποτελεί άλλωστε μέρος του οράματός μας. Να είμαστε για τον πολίτη ένα one-stop-shop. Θέλουμε να του παρέχουμε πρόσβαση σε κάθε επιλογή που βοηθά να μετακινηθεί η πόλη”.

Όπως επεσήμανε κατά την ομιλία της στο Sustainable Urban Mobility Webinar η Country Manager Greece της Uber κα. Σαρίτα Βαρούχ: «Σήμερα, η υπηρεσία Uber Transit είναι διαθέσιμη σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ αλλά και της Ευρώπης όπως η Ρώμη. Εκεί στην εφαρμογή της Uber έχουμε ενσωματώσει τις υπηρεσίες ηλεκτρικών σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων της Lime. Στο Λονδίνο έχουμε ενσωματώσει τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών μετακίνησης με σκάφος, το Uber Boat. Στη Νέα Υόρκη υπάρχει στην εφαρμογή και το Uber Copter για μεταφορά με ελικόπτερο».

Αναφερόμενη στη δυναμική μίας ridesharing αγοράς στην Ελλάδα, η κα. Βαρούχ τόνισε: «Η μετάβαση σε νέο μοντέλο δε θα πρέπει να διαταράξει την προηγούμενη αγορά, θα πρέπει να επιτρέπει στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να αυξήσουν το δυναμικό τους στην αγορά και να ενθαρρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερες ridesharing υπηρεσίες συγκριτικά με τα ΙΧ».

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV