Connect with us

Περιβάλλον-Περιβαλλοντικά έργα

Υπεγράφη η σύμβαση για τα αντιπλημμυρικά έργα στον Τύρναβο

Δημοσιεύθηκε

στις

Την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών του Δ.Δ. Δαμασίου Δήμου Τυρνάβου ξεκινά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά την υπογραφή της σύμβασης από τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για την κατασκευή του με τον ανάδοχο του έργου.   

Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός, ανέφερε ότι «Υπογράψαμε τη σύμβαση ενός έργου ιδιαίτερα χρήσιμου  για την περιοχή του Δαμασίου. Πρόκειται για τα αντιπλημμυρικά έργα στον χείμαρρο Γαλουγάβρα, τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των οικισμών από ακραία καιρικά φαινόμενα και πλημμύρες. Είναι ένα σημαντικό έργο το οποίο αναβαθμίζει την περιοχή, προστατεύοντας την από πλημμυρικά φαινόμενα. Και πρόσθεσε ότι «Στη δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε,  δημιουργούμε και συγκροτούμε νέες θέσεις εργασίας και εισροή χρημάτων στην πραγματική τοπική οικονομία. Το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών μας για ορθή διαχείριση του ΕΣΠΑ και για διεκδίκηση επιπλέον πόρων με τους οποίους χρηματοδοτούμε έργα, δίνοντας λύσεις σε χρόνια προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, με χειροπιαστά αποτελέσματα».
 
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας τόνισε: «Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό έργο τη διευθέτηση του χειμάρρου Γαλουγάβρας στην περιοχή του Δαμασίου, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής, το οποίο βρίσκει τη λύση του. Είναι ένα σημαντικό έργο υποδομής, που θα έχει άμεσα και χειροπιαστά αποτελέσματα στην τοπική κοινωνία, καθώς με την ολοκλήρωσή του, θα εξασφαλίσει την αντιπλημμυρική θωράκιση και την προστασία της περιοχής. Με το έργο αυτό θα βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δαμασίου, καθώς ο οικισμός θα προστατεύεται πλήρως από τυχόν υπερχειλίσεις του χειμάρρου. Ως Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας είμαστε κοντά στους πολίτες, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά σε ζητήματα της καθημερινότητάς του, ενώ θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε έργα ουσίας για τον τόπο μας, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα, αν και περιορισμένα, χρηματικά εργαλεία που έχουμε».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης του έργου είναι 1.700.000 ευρώ και η ανάδοχος του έργου εταιρεία πρόσφερε ποσοστό έκπτωσης 56,1% επί του προϋπολογισμού, ήτοι ποσό σύμβασης 746.227 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Αντικείμενο του έργου είναι η διευθέτηση του χειμάρρου Γαλουγάβρα που ξεκινά από την εκβολή του στον Τιταρήσιο ποταμό και ανάντι αυτού σε μήκος 900 μέτρων. Ο  χείμαρρος διαθέτει αβαθή κοίτη, η οποία σχηματίζει μαιανδρισμούς με μεταβαλλόμενο άξονα κατά τη διάρκεια διόδευσης πλημμυρικών περιοχών. Η ροή θα είναι μόνιμη σε όλη τη διάρκεια του έτους, καθώς ο χείμαρρος αποτελεί τμήμα του βασικού υδρογραφικού δικτύου μιας λεκάνης απορροής συνολικού εμβαδού 42 ΚΜ2 καθώς και αποδέκτη των ομβρίων υδάτων τμήματος του οικισμού Δαμασίου.

Φορέας υλοποίησης του έργου, που εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας τον Απρίλιο του 2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Λάρισας, με Δικαιούχο την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Νικόλαος Μαλάκος, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Δαμασίου Γιάννης Ιωαννίδης, ο Αντιδήμαρχος Τυρνάβου Ευάγγελος Μουσιάρης, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Χρήστος Λυτροκάπης και ο νόμιμος εκπρόσωπος της κατασκευάστριας εταιρείας.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα