Connect with us

Αφιερώματα

Ευεργέτες και Μεγάλα Έργα: Τα Ιδρύματα Νιάρχου και Ωνάση δείχνουν τον δρόμο

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Πάντα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας λόγω της πολιτικής αδυναμίας που υπάρχει διαχρονικά μεγάλο βάρος για την ανάπτυξη αυτής της χώρας έχουν αναλάβει οι λεγόμενοι «ευεργέτες». Νομίζω πως η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες της Ευρώπης που έχει τόσα πολλά κτίρια αλλά και έργα δημιουργημένα από Έλληνες ευεργέτες

Μέσα στα 200 σχεδόν χρόνια από την στιγμή που αναδημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος υπήρξαν πολλοί που «έβαλαν πλάτη» στις δύσκολες στιγμές που έχουμε βιώσει ως έθνος. Σχεδόν όλα τα Δημόσια Νοσοκομεία στην Αθήνα είναι δωρεές Ελλήνων Πατριωτών που έγραψαν ιστορία, αφήνοντας τα ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές.
 
Φυσικά υπάρχουν πολλοί στους οποίους μπορούμε να αναφερθούμε για να δείξουμε το μεγαλείο το Ελληνισμού όταν αυτό το επιτρέπουν οι καταστάσεις: ο Ζάππας (πόσοι γνωρίζουν ότι το Ζάππειο είναι ευεργέτημα;), ο Συγγρός, ο Ευγενίδης, ο Αβέρωφ, ο Αρσάκης και άλλοι πολλοί έδειξαν ότι δεν είναι μόνο το χρήμα οδηγός αλλά και η αγάπη για την πατρίδα.
 
ΝΕOΤΕΡΟΙ ΕΥΡΓΕΤΕΣ
Με την μορφή ιδρυμάτων πλέον είδαμε το Ίδρυμα Ωνάση να «χαρίζει» στη χώρα ένα από τα καλύτερο κάρδιο-χειρουργικά κέντρα στην Ευρώπη, που προς τιμήν του πήρε το όνομα του (Ωνάσειο) Επίσης πρόσφατα ολοκληρώθηκε και λειτούργησε η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
 
Το Ίδρυμα Νιάρχου όμως είναι εκείνο που πρωτοστατεί στα ευεργετήματα του 21ου αιώνα αναλαμβάνοντας το μεγάλο έργο της μετατροπής του παλιού Ιπποδρόμου σε χώρο αναψυχής, μόρφωσης και πνευματικής καλλιέργειας. Στα τέλη του 2015 ο χώρος που σήμερα είναι γεμάτος μπάζα και χώματα θα περιλαμβάνει ένα σπουδαίο πάρκο, την Εθνική Βιβλιοθήκη και την Λυρική Σκηνή (Όπερα).
 
Επίσης ανέλαβε και την μελέτη για το μεγάλο περιβαλλοντικό, αστικό και κοινωνικό έργο της ανάπλασης της φαληρικής ακτής από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι το Στάδιο Tae Kwon Do.
 
Μπαίνοντας λοιπόν σε μία νέα φάση ευεργετημάτων και μάλιστα σε παρεμβάσεις σε μεγάλα έργα, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε παρέμβαση και πάλι από το Ίδρυμα Ωνάση σε σχέση με τη ανάπλαση της Πανεπιστημίου (βλέπε σχετικό άρθρο) ένα μεγάλο έργο υποδομής, δώρο για τις επόμενες γενιές.
 
ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
Τα δύο ιδρύματα δείχνουν τον δρόμο, σε χαλεπούς καιρούς και σε άλλους ευπατρίδες που ήρθε η ώρα να αποδείξουν την αγάπη για την Ελλάδα και την ανάγκη έμπρακτης στήριξης σε στιγμές κρίσιμες όπως αυτές που περνάμε αυτή τη χρονική περίοδο.
 
Με φωτεινούς οδηγούς τα δύο ιδρύματα είναι πολύ πιθανό το επόμενο διάστημα να δούμε και άλλους Έλληνες (και μη) να δείχνουν την θέληση τους να αφήσουν το στίγμα τους στην ιστορία και να συμβάλλουν στην επαναφορά της Ελλάδας στο σωστό δρόμο. Μένουμε σε αναμονή..
 
Πηγή:ypodomes.com

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα