fbpx
Connect with us

Επικαιρότητα

Υπουργείο Υποδομών : Ανακοίνωσε τη δική του ανασκόπηση για το 2010

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Τη δική του ανασκόπηση για το 2010 έκανε το Υπουργείο Υποδομών , Μεταφορών και Δικτύων και με δελτίο τύπου ζήτησε να κριθεί στο τέλος του 2010. Η παρουσίαση των δράσεων του Υπουργείου ΥΠΟΜΕΔΙ είναι σύμφωνα με το δελτίο η παρακάτω:

 • Ψήφιση της απελευθέρωσης των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.
 • Ψήφιση για την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Από το Υπουργείο θεωρείται εφικτός ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού το 2011.
 • Ψηφίστηκε ο νόμος για τη Σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και εκπονήθηκε το Εθνικό Σχέδιο για τη Οδική Ασφάλεια 2011-2020.
 • Απελευθερώθηκε η αγορά για τη λειτουργία συνεργείων και πρατηρίων υγρών και αέριων καυσίμων.
 • Προς κατάθεση είναι το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση της ΥΠΑ
 • Έχουμε νέο θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα αξιοποίησης των Ελληνικών Περιφερειακών Αεροδρομίων.
 • Δημιουργήθηκε Σύστημα Επιτελικής Παρακολούθησης έργων μελετών και υπηρεσιών. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούνται 3.100 συμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού άνω των 15 δισ. ευρώ.
 • Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την τροποποίηση του συστήματος εκπόνησης μελετών, εκτέλεσης δημοσίων έργων και τη σύσταση Αρχής Ελέγχου Μελετών και Έργων.
 • Εγκρίθηκε η μετεξέλιξη του ΟΑΣΑ σε Μητροπολιτικό Φορέα. Οι 5 εταιρείες θα συγχωνευτούν σε 2, μία για τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ) και μία για τα οδικά μέσα μεταφοράς
 • Εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις ταχυδρομικές υπηρεσίες και ηλεκτρονικές επικοινωνίες.
 • Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την «πιστοποίηση των μηχανοδηγών».
 • Προκηρύχθηκε διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάθεση με σύμβαση παραχώρησης της ανάπτυξης Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο. Ένα εμπορευματικό κέντρο, από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, επιφανείας 600 στρεμμάτων.
 • Επανασχεδιάζονται οι νέοι αυτοκινητόδρομοι της Αττικής, διότι τα έργα δεν ήταν ώριμα και έλειπαν μελέτες, δεν ήταν ενταγμένα στο Ρυθμιστικό Αττικής, ήταν υψηλού κόστους και με πολλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
 • Για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι ορίστηκε η 1η Μαρτίου 2011 ως ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών. Το έργο θα προχωρήσει με σύμβαση παραχώρησης.
 • Λαμβάνονται μέτρα για την επίσπευση και επανεργοποίηση των έργων παραχώρησης. Διερευνώνται εναλλακτικές λύσεις για τις χαράξεις που έχουν ήδη απορριφθεί από το Συμβούλιο Επικρατείας. Η Κυβέρνηση επιταχύνει τις απαλλοτριώσεις, αρχικές και συμπληρωματικές με πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Μεγάλων Έργων επιταχύνονται οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και οι αρχαιολογικές έρευνες στις περιοχές των έργων, μετά από Μνημόνιο Συνεργασίας που συντάχθηκε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.
 • Καταρτίστηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Στρατηγικό Σχέδιο Υποδομών Μεταφορών της Θεσσαλονίκης.
 • Ξεκίνησε το ξήλωμα των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων, ξεκινώντας από τις κεντρικές λεωφόρους.
 • Εγκρίθηκε η δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας, κατά το πρότυπο της Εγνατίας, για το σχεδιασμό και την κατασκευή του οδικού δικτύου της Κρήτης (ΒΟΑΚ – ΝΟΑΚ).
 • Καταγράφηκαν και επιλύονται χρονίζοντα προβλήματα των έργων, τα οποία εκτρέπουν τον προϋπολογισμό και τον χρόνο περαίωσής τους ώστε να καταρτιστεί ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την υλοποίηση του συνόλου των έργων (συγχρηματοδοτούμενα ή μη).
 • Προωθείται η κατασκευή πεζογεφυρών σε αστικές λεωφόρους, όπου παρατηρείται αυξημένος αριθμός ατυχημάτων. Διενεργήθηκε μελέτη σκοπιμότητας επιλογής θέσεων ανισόπεδων διαβάσεων πεζών στους άξονες αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
 • Για πρώτη φορά είχαμε διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες για τις διακρατικές συμφωνίες, τις άγονες γραμμές και την εξυπηρέτηση εδάφους των αεροδρομίων. Εξάλλου, για πρώτη φορά ο διαγωνισμός για την εξυπηρέτηση εδάφους τέθηκε σε διαβούλευση στο διαδίκτυο.
 • Εξασφαλίστηκαν πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τις επεκτάσεις των υφιστάμενων γραμμών του Μετρό, τη δρομολόγηση της κατασκευής της νέας Γραμμής 4 ή Γραμμής V για το Μετρό της Αθήνας και την πρόοδο για το Μετρό της Θεσσαλονίκης.
 • Παραδόθηκαν στο κοινό οι σταθμοί και οι χώροι στάθμευσης του μετρό Χολαργός, Νομισματοκοπείο και (σήμερα παραδίδεται) ο σταθμός Αγ. Παρασκευή.
 • Το «πράσινο κύμα», η προτεραιότητα δηλαδή στη σηματοδότηση στο τραμ μείωσε σημαντικά τον χρόνο μετακινήσεων με το μέσο αυτό, που πλέον έγινε πιο εύχρηστο.
 • Προχώρησε με γοργούς ρυθμούς η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με τις κοινοτικές οδηγίες. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων έχει ενσωματώσει 12 Οδηγίες, ενώ προώθησε τη διευθέτηση οκτώ παραβάσεων Οδηγιών.
 • Δημιουργήθηκε Μόνιμη Επιτροπή Εφοδιαστικής Αλυσίδας προκειμένου να υπάρξει μία διαρκής διαβούλευση και αποτέλεσμα στον χώρο των logistics.
 • Διεκδικήθηκε η μονιμότητα και ενίσχυση των σκοπών του ENISA και προκλήθηκε και πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του συμπεριλαμβάνοντας μη επιχειρησιακά καθήκοντα αναφορικά με την αντιμετώπιση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, ή τη λειτουργία του και ως κέντρο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στην πληροφορική (Computer Emergency Response Theme).
 • Ανασυστάθηκε, με απόφαση του Υπουργού Δημήτρη Ρέππα, η Επιτροπή για τη διαμόρφωση το Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Πηγή: Υπουργείο Υποδομών

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Σύσκεψη εργασίας Πλακιωτάκη με τη διοίκηση του ΟΛΠΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το νέο λιμάνι της Πάτρας

Σε σύσκεψη εργασίας που συγκάλεσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με τις διοικήσεις των Οργανισμών Λιμένων, συμμετείχε σήμερα ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, κ. Παναγιώτης Τσώνης.

Ο κ. Τσώνης έκανε σφαιρική ενημέρωση για τα θέματα του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ και τις μελλοντικές προκλήσεις του λιμανιού. Ειδικότερα, τόνισε ότι είναι αναγκαίο να προχωρήσει το εμπορικό τμήμα της λιμενικής υποδομής, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστικό το λιμάνι σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και να προωθηθεί με γοργούς ρυθμούς η σύνδεσή του με τη σύγχρονη σιδηροδρομική γραμμή.

Επίσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ ενημέρωσε τον κ. Πλακιωτάκη για την πορεία των διαδικασιών σχετικά με τη χρήση του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) ως ναυτιλιακού καυσίμου και για τις πρωτοβουλίες της Διοίκησης για την προσέλκυση κρουαζιέρας.

Μέχρι το τέλος του μήνα η Διοίκηση του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ θα υποβάλει τον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό (master plan) προς έγκριση από την Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού ενημέρωσε τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τα έργα που εκτελούνται και για εκείνα που έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (στέγαση υπηρεσιών, επισκευή κρηπιδωμάτων, ασφάλεια-κυβερνοασφάλεια κ.ά.).

Επίσης, παρέδωσε στον κ. Πλακιωτάκη μια λίστα με προτεινόμενα έργα για τα οποία θα πρέπει να αναζητηθεί χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια και από το ΠΔΕ.

Η ενημέρωση του κ. Τσώνη προς τον κ. Πλακιωτάκη περιλάμβανε ακόμα θέματα όπως είναι: η αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής, η αξιοποίηση της περιουσίας του Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ, η λειτουργία του λιμανιού μετά από την παραχώρηση της χερσαίας λιμενικής ζώνης στην πόλη και ο περιορισμός του λιμενικού έργου στα εναπομείναντα τμήματα, τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που μετέχει ο Ο.Λ.ΠΑ. ΑΕ κ.ά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μνημόνιο για την Οδική Ασφάλεια μεταξύ ΥΠΟΜΕ, ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ HELLASTRON

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Οδηγός που φορά ζώνη

Μνημόνιο συνεργασίας με σκοπό την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Ελλάδα υπεγράφη σήμερα, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020, μεταξύ του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, του Διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελο Μπεκιάρη και του Προέδρου της «Ελληνικές  Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρου Σταυρή.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων για την οδική ασφάλεια, με βάση τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2008/96/EC για τη διαχείριση της ασφάλειας των οδικών υποδομών και τη μείωση των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα.

Ενδεικτικά, θα αναπτυχθούν δραστηριότητες που αφορούν:

– Ορισμό και ανάλυση ενός πρωτογενούς οδικού δικτύου στην Ελλάδα, όπου συγκεντρώνεται το 50% ή περισσότερο των θανατηφόρων ατυχημάτων.

– Αξιολόγηση ολόκληρου του δικτύου με χαρτογράφηση του ποσοστιαίου κινδύνου ατυχημάτων και πρωτόκολλο αξιολόγησης (βάσει αστέρων) έως το τέλος του 2024. Ένας χάρτης επικινδυνότητας θα δημιουργείται ετησίως για  την Ελλάδα.

–  Δημιουργία Επενδυτικών Σχεδίων για Ασφαλέστερους Δρόμους.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η HELLASTRON παρέχουν στο ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ την απαραίτητη επιπλέον πληροφορία για την ανάλυση: ετήσιες μέσες ημερήσιες ροές κυκλοφορίας (AADT), καθορισμό οδικών τμημάτων, δεδομένα για τύπους ατυχημάτων, ταχύτητες λειτουργίας.

Το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ, ως επικεφαλής του Εθνικού Προγράμματος EuroRAP αναλαμβάνει τη δημιουργία των τελικών εκθέσεων, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων και των συστάσεων για κάθε Περιφέρεια.

Ο ρόλος του υπουργείου είναι συμβουλευτικός και αφορά στην παροχή δεδομένων για το Εθνικό Οδικό Δίκτυο, χωρίς να συνεπάγεται καμία οικονομική υποχρέωση. Η συμφωνία ισχύει για τρία έτη.   

Ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης δήλωσε:

«Ο στόχος για μείωση των θανάτων από τροχαία κατά το ήμισυ έως το 2030 είναι μια εθνική προτεραιότητα. Η συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ και την HELLASTRON θα προσφέρει τα αναγκαία στοιχεία για την επικινδυνότητα των δρόμων, προκειμένου να σχεδιάζουμε εύστοχες παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Με τον χάρτη επικινδυνότητας του οδικού δικτύου, θα ξέρουμε ποια προβλήματα υπάρχουν σε κάθε δρόμο και ποιες βελτιώσεις πρέπει να γίνουν».

 Ο Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) κ. Ευάγγελος Μπεκιάρης δήλωσε:

«Η ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων EurorRAP στην Ελλάδα θα συμβάλλει άμεσα στην πιστοποίηση και αναβάθμιση της ποιότητας και ασφάλειας των δρόμων μας».

Ο Πρόεδρος της «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια» (HELLASTRON) κ. Σταύρος Σταυρής δήλωσε:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που θα συμβάλλουμε στην εφαρμογή της νομοθεσίας του EuroRAP στην Ελλάδα. Οι σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι της χώρας θα συμβάλλουν τα μέγιστα με όλη την τεχνογνωσία τους για την αναβάθμιση του επιπέδου οδικής ασφάλειας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μικρή αύξηση στις τιμές υλικών κατασκευής νέων κατοικιών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργάτες πάνω σε σκαλωσιά

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Υλικών Κατασκευής Νέων Κτηρίων Κατοικιών με μήνα αναφοράς τον Δεκέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2018 με το 2017.

Επίσης, ο Γενικός Δείκτης κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2019 σε σύγκριση με τον δείκτη του Νοεμβρίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,2%. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων μηνών του έτους 2018, ο δείκτης παρέμεινε αμετάβλητος.

Ακόμα, ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2019 – Δεκεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2018 – Δεκεμβρίου 2018, δεν παρουσίασε μεταβολή. Κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων, ο μέσος δείκτης σημείωσε αύξηση 0,9%.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα