Connect with us

Επικαιρότητα

Υπουργείο Ανάπτυξης-Υποδομών: Ανακοινώνονται πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση μεγάλων έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ρευστότητα, αυτοκινητόδρομοι, μεγάλα έργα μέρος του μενού

Tην ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης θα παρουσιάσει αναλυτικά και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ανά τρίμηνο τις πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν από το ΥΠΑΝ το 2013, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι «ουρά» της χρονιάς που πέρασε και προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν:

1. Στα θέματα της ρευστότητας και ειδικότερα της επιτάχυνσης της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ (στόχος για 3,9 δισ. ευρώ μέσα στο 2013), και την αξιοποίησης των εργαλείων του ΕΤΕΑΝ. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παρουσιαστεί ένα δεύτερο πακέτο ρυθμίσεων για την απλούστευση των διαδικασιών, μετά τις παρεμβάσεις που έγιναν για τη μείωση των απαιτούμενων υπογραφών και την απλούστευση της διαδικασίας ένταξης των έργων.

2. Μια από τις παρεμβάσεις κλειδιά για την επιτάχυνση των μεγάλων έργων και της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ θα επιχειρηθεί να γίνει στο κόστος των απαλλοτριώσεων. Μέσα στον Φεβρουάριο τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης θα έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τις απαλλοτριώσεις, με τις παρεμβάσεις να εστιάζονται στην επιτάχυνση της διαδικασίας τόσο μέσω της ταχύτερης εκδίκασης των προσφυγών, όσο κυρίως του καθορισμού των τιμών μέσω των δικαστηρίων. Ειδικά το θέμα του κόστους των απαλλοτριώσεων και των άλλοτε υπέρογκων και άλλοτε εξευτελιστικά χαμηλών ποσών που κατά καιρούς επιδικάζουν τα Εφετεία προβληματίζει διπλά καθώς απαιτεί λεπτούς νομικούς χειρισμούς ώστε οι παρεμβάσεις να μην κριθούν αντισυνταγματικές βάσει του άρθρου 17 του Συντάγματος. Σε κάθε περίπτωση ευνοημένοι από τις μειώσεις των τιμών σε σχέση με το σημερινό καθεστώς αναμένεται να είναι οι φορείς υπέρ των οποίων θα διενεργούνται οι απαλλοτριώσεις και όχι οι ιδιοκτήτες οικοπέδων και ακινήτων. Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί μόλις το 1/10 του κόστους των απαλλοτριώσεων.

3. Της επανεκκίνησης των μεγάλων έργων και ειδικότερα των τεσσάρων οδικών αξόνων, τα οποία «θέλουμε να παραμείνουν ζωντανά γιατί είναι κομβικής σημασίας για την επανεκκίνηση της μηχανής της οικονομίας» όπως λέει ο κ. Χατζηδάκης. Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι «να μπουν μπουλντόζες από τον ερχόμενο Απρίλιο» ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους παραχωρησιούχους («Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», «Ολυμπία Οδός», «Κεντρική Οδός»και «Νέα Οδός»).

4. Στο «πακέτο» των ανακοινώσεων θα περιλαμβάνονται και οι πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση μεγάλων έργων όπως οι επεκτάσεις του Μετρό Αθήνας και του Τραμ στον Πειραιά, η κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα λιμάνια Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Λαυρίου, η εκτέλεση του Προαστιακού της Αθήνας και η επανεκκίνηση των σιδηροδρομικών έργων στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Advertisement

5. Στην κορυφή των προτεραιοτήτων του Υπουργείου βρίσκονται και τα θέματα περαιτέρω απελευθέρωσης της αγοράς της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό θα ανακοινωθούν παρεμβάσεις στο πλαίσιο της αδειοδότησης εταιρειών και της διευκόλυνσης των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ενώ θα γίνουν γνωστές οι τελικές ρυθμίσεις για το θέμα της κυριακάτικης αργίας όπου εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις για το αν θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση για τα καταστήματα κάτω των 250 τ.μ ή ένας «συμβιβασμός» για τη λειτουργία των καταστημάτων 5 ή 6 Κυριακές το χρόνο.

6. Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται και η δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και την αναθεώρηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Το ΥΠΑΝ έχει καταλήξει στη λύση της τετραετούς περιόδου χάριτος στη διάρκεια της οποίας μισθωτοί και συνταξιούχοι με ενυπόθηκα δάνεια θα πληρώνουν μόνο τόκους μέχρι του ποσού που αντιστοιχεί στο 30% των δανείων τους. Προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση θα είναι οικογενειακό εισόδημα να έχει υποχωρήσει πάνω από 35% μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και να μην υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία του ακινήτου να είναι μέχρι 180.000 ευρώ. Για τους ανέργους προβλέπεται πάγωμα της δόσης για 4 χρόνια.

7. Θα παρουσιαστούν τέλος οι τελικές ρυθμίσεις για τον νέο επενδυτικό νόμο που βρίσκεται στη φάση της υπογραφής του από τους συναρμόδιους υπουργούς και αναμένεται να πάρει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες το δρόμο για τη Βουλή.

capital.gr
 

Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα